Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      

Magazin

Sabat, a pihenés napja

2018. október 29.

Izrael életében péntek napjának napnyugtától a szombati nap napnyugtáig tart a pihenőnap, a sabat. Ez a szokás a vallásos zsidók életének egy fontos napja, Mózes törvényeiben már megfogalmazásra került, azaz e napon ne dolgozz, és ne alkoss. Évszázadok óta ennek megfelelően ez a nap az elmélkedés, az imádkozás, a pihenés napja, mely a XXI. században néha meglepi a mai Izraelt meglátogató turistát. Ami azonnal szembe tűnik, hogy leáll a tömegközlekedés, nem járnak a buszok, a vonatok és a jeruzsálemi villamos, sőt az izraeli légitársaságok repülőgépei sem szállnak föl ebben az időszakban. A zsidó tulajdonú szállodákban például kikapcsolják a liftek gombjait, a felvonó így automatikusan minden emeleten megáll, akár van be vagy kiszálló utas, akár nincs. A gomb megnyomása is munkának számít az Örökkévaló törvényei szerint.

Törekedni kell, hogy minél boldogabban legyen átélve e nap, melyet különleges ajándékként kapott a zsidó nép Istentől, és ebbe a házasélet örömei beletartoznak, ez nem "munka". Ezen a napon már nem szabad ételt főzni, melyet a család elfogyaszt, hanem azt péntek estig kell elkészíteni és melegen tartani a főétkezésig. Ez azt jelenti, hogy az elkészült és általában zaftos étel egy melegítő lapra kerül, melyet még a "szombat" beállta előtt bekapcsolnak, hogy a rajta tárolt finomságok ne hűlhessenek ki. Évtizedekkel ezelőtt a kelet-európai zsidóság péntek estig például összekészítette a sóletet, amely babból, zöldségből, füstölt libahúsból és főtt tojásból állt - az összetevők természetesen az anyagi helyzettel párhuzamosan alakultak - és a meleg kemencébe téve másnap ebédig csendben rotyogva magától elkészült, melyet az ünnepi asztalra helyeztek.

Hasonló módon járnak el a szállodák is, bár ahol arab a személyzet - márpedig ez általános - vagy arab tulajdonban van az étterem, ott mi turisták semmit nem tapasztalunk e szokásokból, a terülj-terülj asztalkánk minden igényt kielégít a szombat beálltát követően is. A zsidó tulajdonban lévő üzletek azonban lehúzzák a rolót e napon, de ez a külföldi turistát, bennünket szintén nem zavar, mert az arab boltosok nyitva tartanak és mindent, de mindent meg lehet kapni náluk.

Aztán szombat napnyugta után, ha az első három csillag feljön az égre, elindul minden, újra zakatol a villamos, kinyitnak a boltok és kezdődik az új hét...

cikk_4356_izrael.jpg

Rokolya Péter

9 nap / 8 éj
2022.09.05. - 09.13.
Összesen 3 időpontban

695.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
tetszőleges időpont


200.949 Ft/főtől

Cikkek szűrése