Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Törökország felfedezőút
A smaragdzöld fekete-tengeri partvidéktől Noé bárkájáig
579 000 Ft
/ fő, repülőjeggyel, félpanzióval
2022. szeptember 9.
Utazás:

menetrend szerinti repülőjárattal,
a helyszíneken különbusszal

Elhelyezés:

helyi 3 és 4* szállodák, egyéb besorolású középkatégoriás szállások

Ellátás:

félpanzió

Utazás:

menetrend szerinti repülőjárattal,
a helyszíneken különbusszal

Elhelyezés:

helyi 3 és 4* szállodák, egyéb besorolású középkatégoriás szállások

Ellátás:

félpanzió

Miért ez az út?

Törökország legtávolabbi és legismeretlenebb vidéke Északkelet-Anatólia. A Karadeniz-hegység (Kuzey Anadolu Dağları) felhőkben fürdőző mérsékelt-övi esőerdőitől és Rize lágy, szubtrópusi teaültetvényeitől, a Kis-Kaukázus-, és a Kelet-Anatólia-fennsík jégcsiszolta hegyóriásainak lábaiig egészen egyedülálló természeti változatosság fogadja itt a látogatót. Az írott idők kezdete óta ismert kulturális központok (Trabzon, Erzurum, Kars) vagy az UNESCO világörökségi Ani romvárosa – könyvtárnyi régészeti és építészeti szakirodalom forrásai. A Selyemút; Urartu, vagy a Trapezunti Császárság emlékei, az ókori Róma- és a Perzsa Birodalom, majd később az Oszmánok és a perzsa dinasztiák világméretű küzdelmeinek helyszínei. Biblia tájakat jár itt a tekintet és a bakancs: Itt ered az Eufrátesz, s itt mentette meg - Isten parancsára - fajunkat és a Föld állatvilágát Noé.

Magyar idegenvezetéssel

UNESCO világörökségi helyszín

GARANTÁLT INDULÁS!

Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Részletes program

1. nap: Trabzon a Selyemút kikötője

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel 07:00-kor. Elrepülés isztambuli átszállással Trabzont-ba 09:05-kor. Megérkezés a Fekete-tenger 2.800 évvelezelőtt (!) alapított kikötővárosába délután 15:45-kor. Rövid ismertető a 350.000 lakosú város ókori múltjáról, a néhai Selyemút távolsági kereskedelmében betöltött kulcsszerepéről, illetve a bizánci időkről. Néhány szemelvény a Trapezunti Császárság(1204-1461)éveiből, majd látogatás a Hagia Sophia Mecsetben. Séta az Olimpiyat Parktól (Alendar Mecset) a Balik Pazari halüzlettől a bazár negyeden át a Kahramanmaras utcára, majd onnan a Meydan Parkba, Musztafa Kemal Atatürk szobrához. Szabadidő az Iszkenderpasa Mecset térségében, fakultatív 1 órás teázási lehetőséggel a Kalepark-ban, a Ganita Tea Kertben, a Fekete-tenger panorámájával. Közös vacsora a hotelben.

Éj Trabzontban

2. nap: A legendás Sumela Kolostor; az Uzungöl zöldje

Reggeli indulással utazás az Altindere-völgy Nemzeti Park majd mindig párát pipáló, harsogóan zöld magashegységi erdőségeibe. 1.200 m magasságban, a Karadağ-hegy sziklafalába vésve építtette I. (Nagy) Theodosius császár (375 – 395) az ókori Római Birodalom egyik legkülönlegesebb kolostorát, Sumelát, aminek egyedülálló kincse a Lukács evangélista által festett, kétezer esztendős oltárkép. A szikla-kolostort I. Jusztiniánosz császár leghíresebb hadvezére Belizár (505-565) felügyelete alatt bővítették, majd mai képét a Trapezunti Császárság évszázadaiban nyerte. (Aranybulláját 1365-ben állították ki.) A kolostor szigorú szultáni védelem alatt állt, ezért egészen a XX. századig virágzott, gazdagodott. A műemlék közös bejárása, a lélegzetelállítón szép panorámák élvezete mellett. (Feljutás 20 személyes kisbuszokkal, lefelé séta, hegyi úton, kb. 4 km hosszan.)

Visszatérés a tengerpartra,majd utazás Merkez és Sürmene kikötővárosain át, rövid fotószünettel a tengerparton. Történetek a múltbéli időkről, amikor a Fekete-tenger az Oszmán-Birodalom „belvize” volt, kitekintéssel a „szemben lévő” Krími Tatár Kánság (törökül Kırım Hanlığı), illetve a Kaukázus-vidék török hódoltsági évszázadaira, majd a XIX. századi demográfiai változásokra. Kora délutáni megérkezés a méregzöld hegyek közé préselt, 1.090 m magasságban lévő Uzungöl (Hosszú-tó) partjára. Átszállás 20 fős kisbuszainkra, majd feljutás a szédítő magasságban lévő Panorama Motel Restaurant Caféhoz, illetve lefele jövet a Kar Hotel Uzungöl panorámás hotelhez. Bejelentkezés a szállodánkba, vacsora. Vacsora után fakultatív  séta az „anatóliai Gyilkos-tó” partján a Seyir terasi kilátóhoz.

Éj az Üzüngöl tónál   

3. nap: Rize teaültetvényei

Reggeli után vezetés Rize (jelentése: hegyoldalak) hegyeihez, Kis-Ázsia legesősebb, és leglágyabb klímájú, szubtrópusi vidékére. Feljutás az 1.100 m magasságban épült Kibledagi mecset kilátó-platójára. A dús erdőkkel és ültetvényekkel öltöztetett tájak látványának élvezete, rövidke pihenővel a mecsetben. Aláereszkedés a teaültetvények vidékére, fotószünetekkel a legszebb pontokon (s ahol meg lehet állni…). 1 órás látogatás a Fellegvárban, a tenger és az alattunk elterülő város panorámáival.  Rize tea (Rize çayı) kóstolási lehetőség, ismertetővel a jólétet hozó, nemzetközileg is igen kedvelt teáról, termesztésének körülményeiről, a Rize tea központban (Cay Carsisi). 1,5 órás szabadprogram Rize állandóan forgalmas és pezsgő belvárosában. Vezetés a Firtina-völgyben, fotószünetekkel a legszebb pontokon. Koraesti érkezés Ayder hegyvidéki városkájába. Szabadprogram, pihenő.

Éj Ayderben

4. nap: A Kaçkar Dağları égi legelői

(Figyelem! Esőkabát hozatala javasolt.)

Reggeli után utazás 20 személyes buszokkal a Kaçkar Dağları-hegység Nemzeti Park felhők feletti legelőire.A Fekete-tengerre néző, 3.937 m magasságig tornyosuló (Kaçkar Dağıcsúcs) hegyvonulat egészen különleges világ: A magasság emelkedésével a szubtrópusi esőerdőket a fenyvesek, majd a havasi legelők váltják – s végül a felhők-, 3.000 m felett a jégvájta, csipkézetten éles gerincek járhatatlan övezete következik. A hagyományos hegyvidéki pásztorkultúra jeleneteinek megtapasztalása az „anatóliai esztenáknál”, majd továbbutazás 2.300 m fölé, a Pökut-plató égi legelőire. Megérkezés után pihenő és piknik, hozott tarisznyából, illetve teázási lehetőség. Fakultatív kb. 2 óra sétalehetőség a teaház „alaptáborunkból”, majd átsétálás (vagy átbuszozás) a Sal-platóra, kedvező látási viszonyok esetén eddigi életünk legszebb 3.000 + m magasságú gerinceinek látványával. Pihenő a platón, vagy további 1,5 órás fakultatív séták.  Koraesti aláereszkedés szállodánkba.

Éj Ayderben 

5. nap:  Kaçkar Dağları-hegység Nemzeti Park völgyei mélyén

(Figyelem! Esőkabát hozatala javasolt.)

Reggeli után utazás 20 személyes buszainkkal a Palovit Şelalesi-vízeséshez. Kb. 2 órás séta (oda-vissza) a „zsákvölgyben”, úttesten, burjánzóan zöld kanyonkörnyezetben. Utazás a Kaçkar Dağı hómezőiről alázúduló, 68 km hosszan robajló Firtina folyó (Viharos folyó törökül) majd mindig párában takarózó szurdokában. A folyón több mint 20 db oszmánkori szamárhátú híd maradt fenn napjainkig, ezek tökéletes kiinduló pontok a rövidebb sétákhoz, túrákhoz. 15-20 perces séták a Taş Köprü, illetve a Şenyuva Köprüsü hidakon át, illetve a hidak környezetében. Látogatás a festői, 1.130 m magasságban épített Zilkale hegyi erődromjában (Megérkezés előtt kb. 1 óra séta úttesten, a vár panorámájának látványával). Visszaúton megérkezés a Bulut Selalesi-vízesés völgyének bejáratához. Kb. 2 órás séta (ismét csak oda-vissza) majd késő délutáni visszautazás Ayderbe, pihenővel a vacsoráig.

Éj Ayderben

6. nap: Grúz határok mentén; Kars erődvárosa

Reggeli indulás után rövid pihenő Kiyizik strandján, ahol elbúcsúzunk a Fekete-tengertől. Utunk folytatása Batumi irányába, néhány szóval Adzsáriáról, annak fővárosáról Batumiról, az évszázadokról, amikor a mai Grúzia déli területei még a szultánok birodalmához tartoztak. Utazás a grúz határvidéken Artvin városának érintésével, majd a Karagöl-Sahara Nemzeti Park alpesi vidékein át, rövid fotószünetekkel a legszebb pontokon. Aláereszkedés a Kura völgyébe, Ardahan városánál. Szemelvények az orosz-török háborúkról, s hogy hogyan cserélődött a terület fennhatósága (oda-vissza, több alkalommal is) a két birodalom között. Séta a középkori városfalak mellett, majd a Kura hídján át, ismertetővel, hogyan, s miért került vissza Ardahan tartomány a modern Törökországhoz. Utunk folytatása délre, a platóvidék sztyeppéin, útközben áttekintéssel az 1848-49-es törökországi magyar emigráció történetéről (Csorba György írása lapján). Néhány magyar katonasors bemutatása - a megannyiból, különös tekintettel Kmety György (1813-1865) honvédtábornok (török nevén Iszmail pasa) Kars erődjének védője életére. Kars városához közeledve kísérlet az itt járt hódítók (Alp Arslan szeldzsuk szultán, Timur Lenk, az idők császára, Uzun Haszan az Aq Koyunlu szultánja) történetei, illetve az itt lezajlott Oszmán-Perzsa háborúk hosszú sorának felvázolására. A városba érkezés után bejelentkezés a hotelbe. Fakultatív koraesti séta a ma is rendkívül impozáns erőd lábaihoz.

Éj Kars városában 

7. nap: Ázsiai birodalmak ütközőpontja; Ani UNESCO világörökségi romvárosa

Reggeliután utazás keletre,a török-örmény határra, a Kis-Kaukázus platóvidékén át, Ani UNESCO világörökségi romterületére. A 400-as években alapított Ani, “az 1001 templom és negyven kapu” városa drámai szépségű helyszínen, az  Arpaçay és azArazfolyók kiszögellésénél épült. Hosszú időn át Örményország, majd a Karakojunlu törzsszövetség fővárosa, mesés gazdagságával mágnesként vonzotta a a betelepülőket – és hódítókat. Néhány igaz mese a fontosabb (és legvéresebb) ostromokról (szeldzsuk, mongol, perzsa), 4 órás sétával az egyedi hangulatú romoknál. Délutáni visszautazás Kars városába, látogatással az erődben, sétával a vár alatti oszmán hídnál, rövid emlékezéssel a perzsa Nádir sah (1736-1747) győztes ostromára – itt, az ázsiai birodalmak ütközőpontján. A városi múzeum (Kars Müzesi)  közös megtekintése, majd terepjárás az Arap Baba Tabyasi erődben, illetve az egyik orosz erődből kialakított Sajt Múzeumban. Néhány további szó a XIX-XX. századi orosz beavatkozásokról- illetve a legjobb sajtokról.

Éj Kars városában

8. nap: Iráni nyelvek és kultúrák határvidékén

Reggeli után utazásaz Ararát Nemzeti Park északi előterébe. Útközben történetek az perzsa határokig nyújtózkodó Ağrı tartomány (kurd nyelven Parêzgeha Agiriyê) múltjából – és jelenéről. A kurd népesség mai törökországi,- iráni,- és más déli országokban való életviszonyainak, helyzetének áttekintése, majd rövid ismertető az iráni kultúra kiterjedéséről, Perzsián túli területeiről. Jó látási viszonyok esetén a Nagy- és a Kis-Ararát szabályos hegyóriásainak fotózása az északi oldalról. Késő délutáni „visszafordulás” Ağrı tartomány korábbi fővárosa, Doğubayazıt irányába. Rövid földrajzi kitekintő a karnyújtásnyira lévő Nahicsevánra (Azerbajdzsán exklávé). Doğubayazıtba érkezés után látogatás egy szőnyegcsomozó manufaktúra üzletében - a rendelkezésre álló időtől függően.

Éj  Doğubayazıtban

9. nap: Doğubayazıt valószínűtlen tájain; az Ararát és Noé bárkája

Reggeli indulással utazás a valószínűtlenül különleges Biblia tájakon, az Ararát (5.134 m), Nyugat-Ázsia  legmagasabb hegyének fényképezésével. A Teremtés könyve és az Özönvíz történetének felelevenítése aDurupınar sitesi hegyoldalon… Noé bárkájának lehetséges maradványainál. Látogatás 2 hagyományos faluban, majd felkapaszkodás az Ishakpasa Palotába, a perzsa határvidék néhai adminisztrációs központjába. 2 órás látogatás a meseszép komplexumban, majd séta a hajmeresztően meredek, ősi erődhöz (Doğubayazıt Kalesi). Figyelem! Az erőd környezetében lévő sétaterepek azért tűnnek veszélyesnek - mert azok. A sétát csak túrázóknak ajánljuk. Hosszú utazásunk megkezdése Kelet-Anatólia legnagyobb városa, az 1.890 m magasságban épült Erzurum irányába.  Útvonal: Eleşkirt - Sariköy  - Horasan – Köprüköy – Nene Hatun – Maksut Efendi. Útközben történetek az emberi emlékezet kezdetei óta létező város múltjának korszakaiból: Római és Bizánci idők;   Szeldzsuk idők; A mongol Ilkhanátus kora; I. Szelim szultán hódításai és az Erzurum Vilájet (Eyālet-i Erżurūm 1533 – 1867) időszaka. Szemelvényeka XVIII XIX. századi perzsa- és orosz konfliktusok korából, s az egész Közép-és Belső-Ázsiára kiterjedő The Great Game, vagyis Nagy Játszma eseményeiből. Felkészülés amegannyi másnapi látnivalóból. Késő esti megérkezés szállodánkba.

Éj Erzurumban

10. nap: Erzurum megér jó-néhány imát… Vámbéry és Molla Szádik Erzuruma

Reggeli után látogatás a 3.271 m magas Palandöken-hegyen, az ország leghosszabb sípályáinál. (Feljutás felvonóval, az elérhető legnagyobb magasságig.) Szippantás a mindig friss hegyi levegőből, a panorámák élvezetével. „Aláereszkedés”  a Nene Hatun Történelmi Emlékparkba, emlékezéssel a névadóra, az 1877. évi védelmi harcokban részvevő fiatal anyára, Törökország talán leghíresebb női harcosára. További panorámák élvezete Erzurum felett. Ismerkedés Vámbéry Ármin (1832-1913) és Molla Szádik (1836-1892) itt megélt kalandjaival, s közben látogatás a legszebb szeldzsuk középületeknél: Çifte Minareli Medrese (I. Alâeddin Keykűbad /1190–1237/ szultán lányának medreszéje);  Yakutiye Medrese (Hoca Yakut, a mongol kánok helytartójának medreszéje);   Erzurum Ulu Dzsámi nagymecset. Közös látogatás a város közepén álló „asszír-perzsa-római-bizánci…” ősrégi várban, néhány történettel annak évezredeiből. Séta a 900 éves Üç Kümbetler sírkertben, majd 2 órás szabadidő, vásárlási lehetőség az Oszmán Bazárban. Búcsúvacsora közben a jövő évi DK-Anatólia és Mezopotámiautazás tervezgetése…

Éj Erzurumban

11. nap:  Hazautazás

Korai reggeli után utazás Erzurum nemzetközi repterére. Elrepülés Isztambulba 8:55-kor, majd átszállással hazaérkezés a Liszt Ferenc reptérre este 19:15-kor.

További információk

Ruházat

Zárt túracipő, esőkabát, 1 öltözet melegebb ruha – ugyanakkor naptej, napszemüveg, fürdőruha és fényvédő kalap hozatala is hangsúlyozottan ajánlott.

Szállások
1x HEROS HOTEL TRABZON 
2x INAN KARDESLER HOTEL UZUNGÖL 
2x HAŞIMOĞLU HOTEL AYDER 
2x WINTER HOTEL KARS
1x GRAND CENAS HOTEL AGRI
2x THE ERZURUM HOTEL ERZURUM

A szállodák kategóriáján belüli változtatásának jogát irodánk fenntartja! 

Tervezett menetrend:

Budapest - Isztambul Indulás:0900 Érkezés:1210

Isztambul - Trabzon   Indulás:1355 Érkezés:1530

Erzurum - Isztambul  Indulás:0840 Érkezés:1045

Isztambul - Budapest Indulás:1215 Érkezés:1315

Biztosítások

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,2%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
Biztosításokra vonatkozóan 2021. december 31-ig megkötött szerződésekre az Aegon Biztosító Zrt. feltételei vonatkoznak, míg 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.

A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2022.09.09. - 2022.09.19.
11 nap / 10 éj
579 000 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • a repülőjegyet illetékkel 
  (melynek értéke:
  kb. 157 000 Ft)
 • a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban
 • a félpanziós ellátást
 • a megadott programokat
 • a belépőket
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • a borravalókat
  kb.: 3 €/ fő/ nap
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,2%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  133 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Nívó: 590 Ft/fő/nap
  Top: 790 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.090 Ft/fő/nap
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Szilágyi Dóra
+36 (1) 354-3999
Simity Péter
+36 (1) 354 3991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)

Az út idegenvezetője

Méhész Zsuzsanna

.mehesz_zsuzsanna.jpg

Gyermekkorában minden utazásról és felfedezésről szóló könyvet elolvasott, ami a kezébe került. Képzeletben Humboldttal vitorlázott a Kordillerákon, Almásyval autózott a Szaharában, Széchenyi Zsigmonddal kergette a zebrákat a szavannán, Howard Carterrel együtt nyitotta fel egy fáraó sírját a Királyok Völgyében és Baktay Ervinnel ült meg egy elefántot a dzsungelben. Hátizsákos felfedezőnek indult, aki élményekre vadászik. Az élmények azonban megsokszorozódnak, ha megosztjuk őket másokkal. Így lett a folyton úton lévő, felfedező kedvű könyvmolyból idegenvezető. A hagyományos látnivalók mellett szenvedélyesen keresi az egyedit, a személyeset, a különleges helyeket. Hogy ne turistának, hanem utazónak érezhessük magunkat. Ehhez egy-egy kultúrát a hétköznapjain és a konyháján keresztül is megismerünk. Két utazás közt ír, turizmust és marketinget tanít, és egy kelet-magyarországi, mesebeli kis falu, Panyola fejlesztésével foglalkozik, ahol saját fogadójában látja vendégül azokat, akik a hazai különlegességekre is kíváncsiak. Gasztronómiával és utazással kapcsolatos cikkei rendszeresen jelennek meg a Dining Guide és A Földgömb magazinokban. Nagy öröm számára, ha az írásai a nyitott szemmel való utazásra, a valódi értékek megismerésére inspirálják az olvasókat.

">

12 nap / 11 éj
2022.11.20. - 12.01.


446.307 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
2022.09.14. - 09.21.


380.000 Ft/főtől