Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

A smaragdzöld Fekete-tengeri partvidéktől – Noé bárkájáig
Törökország felfedezőút Trabzont kikötőjétől – Az Ararát (5.165m) lábáig
Utazás:

menetrend szerinti repülőjárattal,
a helyszíneken különbusszal

Elhelyezés:

színvonalas 3-4*-os szállodák, kétágyas szobáiban

Ellátás:

félpanzió

Utazás:

menetrend szerinti repülőjárattal,
a helyszíneken különbusszal

Elhelyezés:

színvonalas 3-4*-os szállodák, kétágyas szobáiban

Ellátás:

félpanzió

Miért ez az út?

Törökország legtávolabbi és legismeretlenebb vidéke Északkelet-Anatólia. A Karadeniz-hegység (Kuzey Anadolu Dağları) felhőkben fürdőző mérsékelt-övi esőerdőitől és Rize lágy, szubtrópusi teaültetvényeitől - a Kis-Kaukázus-, és a Kelet - Anatólia-fennsík jégcsiszolta hegyóriásainak lábaiig egészen egyedülálló természeti változatosság fogadja itt a látogatót. Az írott idők kezdete óta ismert kultúrális központok (Trabzon, Erzurum, Kars) vagy az UNESCO világörökségi Ani romvárosa – könyvtárnyi régészeti és építészeti szakirodalom forrásai. A Selyemút;Urartu, vagy a Trapezunti Császárság emlékei, az ókori Róma- és a Perzsa Birodalom, majd később az Oszmánok és a perzsa dinasztiák világméretű küzdelmeinek helyszínei. Biblia tájakat jár itt a tekintet és a bakancs: Itt ered az Eufrátesz, s itt mentette meg - Isten parancsára - fajunkat és a Föld állatvilágát Noé.

Magyar idegenvezetéssel

UNESCO világörökségi helyszín

Oltással vagy teszttel lehet utazni. Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Részletes program

1. nap: Trabzon a Selyemút kikötője

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel 07:00-kor. Elrepülés isztambuli átszállással Trabzont-ba 09:05-kor. Megérkezés a Fekete-tenger 2.800 évvelezelőtt (!) alapított kikötővárosába délután 15:45-kor. Rövid ismertető a 350.000 lakosú város ókori múltjáról, a néhai Selyemút távolsági kereskedelmében betöltött kulcsszerepéről, illetve a bizánci időkről. Néhány szemelvény a Trapezunti Császárság(1204-1461)éveiből, majd látogatás a Hagia Sophia Mecsetben, illetve a Kalepark néhai velencei-genovai erődjénél. Pihenő a hotelben, majd közös vacsora.

Éj Trabzontban

2. nap: A legendás Sumela Kolostor; az Uzungöl zöldje

Reggeli indulással utazás az Altindere-völgy Nemzeti Park majd mindig párát pipáló, harsogóan zöld magashegységi erdőségeibe. 1.200 m magasságban, a Karadağ-hegy sziklafalába vésve építtette I. (Nagy) Theodosius császár (375 – 395) az ókori Római Birodalom egyik legkülönlegesebb kolostorát, Sumelát, aminek egyedülálló kincse a Lukács evangélista által festett, kétezer esztendős oltárkép. A szikla-kolostort I. Jusztiniánosz császár leghíresebb hadvezére Belizár (505-565) felügyelete alatt bővítették, majd mai képét a Trapezunti Császárság évszázadaiban nyerte. (Aranybulláját 1365-ben állították ki.) A kolostor szigorú szultáni védelem alatt állt, ezért egészen a XX. századig virágzott, gazdagodott. A műemlék közös bejárása, a lélegzetelállítón szép panorámák élvezete mellett.

Visszatérés a tengerpartra,majd utazás Merkez és Sürmene kikötővárosain át, rövid fotószünetekkel.Történetek a múltbéli időkről, amikor a Fekete-tenger az Oszmán-Birodalom „belvize” volt, kitekintéssel a „szemben lévő” Krími Tatár Kánság (törökül Kırım Hanlığı), illetve a Kaukázus-vidék török hódoltsági évszázadaira, majd a XIX. századi demográfiai változásokra. Délutáni megérkezés a méregzöld hegyek közé préselt, 1.090 m magasságban lévő Uzungöl (Hosszú-tó) partjára. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd séta az „anatóliai Gyilkos-tó” partján. Fakultatív séta a tó fölé emelkedő hegyoldalak valamelyikén, „légi-felvételek” készítésével.

Éj az Üzüngöl tónál  

3. nap: A Kaçkar Dağları égi legelői

(Figyelem! Esőkabát hozatala javasolt.)

Korai reggeli után utazás a (buszon és terepjáró járműveken) a Kaçkar Dağları-hegység Nemzeti Park felhők feletti legelőire.A Fekete-tengerre néző, 3.937 m magasságig tornyosuló (Kaçkar Dağıcsúcs) hegyvonulat egészen különleges világ: A magasság emelkedésével a szubtrópusi esőerdőket a fenyvesek, majd a havasi legelők váltják – s végül a felhők-, 3.000 m felett a jégvájta, csipkézetten éles gerincek járhatatlan övezete következik.

Vezetés az Ayder-plató „alsóbb” havasi legelőire. A hagyományos hegyvidéki pásztorkultúra jeleneteinek megtapasztalása az „anatóliai esztenáknál”, majd továbbutazás 2.300 m fölé, a Pökut-plató égi legelőire. Megérkezés után sajtkóstolási lehetőség, pihenő és piknik, hozott tarisznyából. Fakultatív kb. 2,5 óra sétalehetőség a Sal-platóra, kedvező látási viszonyok esetén eddigi életünk legszebb 3.000 + m magasságú gerinceinek látványával.  

Koraesti aláereszkedés szállodánkba. A látottak értékelése, összehasonlítási lehetőséggel, hogy vajon a Gyímesek vagy a Kaçkar Dağlarıpásztorai szerencsésebbek-, sajtjai jobbak-e...?

Éj az Üzüngöl tónál 

4. nap: Rize tea- és mandarin ültetvényein

Reggeli után vezetés Rize (jelentése: hegyoldalak) hegyeihez, Kis-Ázsia legesősebb, és leglágyabb klímájú, szubtrópusi vidékére. Látogatás egy mandarin termesztő birtokon, ismertetővel a rendkívül termékeny tengerparti övezet mezőgazdasági terményeiről. Utazás az 1.100 m magasságban épült Kibledagi mecset kilátó-platójára. A dús erdőkkel és ültetvényekkel öltöztetett tájak látványának élvezete, rövidke pihenővel a mecsetben. Aláereszkedés a teaültetvények vidékére, látogatással az egyik kiválasztott helyszínen. Hagyományos cukorkristállyal (toz şeker) édesítettrize tea (Rize çayı) kóstolási lehetőség, ismertetővel a jólétet hozó, nemzetközileg is igen kedvelt teáról – termesztésének körülményeiről. Vezetés a Firtina-völgyben, fotószünetekkel a legszebb pontokon. Késő délutáni érkezés Ayder hegyvidéki városkájába. Szabadprogram, pihenő.

Éj Ayderben

5. nap:  Kaçkar Dağları-hegység Nemzeti Park völgyei mélyén

Reggeli után rövid séta a Bulut Selalesi-vízesés lábánál, majd utazás a Kaçkar Dağı hómezőiről alázúduló, 68 km hosszan robajló Firtina folyó (Viharos folyó törökül) majd mindig párában takarózó szurdokába. A folyón több mint 20 db oszmánkori szamárhátú híd maradt fenn napjainkig, ezek tökéletes kiinduló pontok a rövidebb sétákhoz, túrákhoz. Rövid séták a Taş Köprü, illetve a Şenyuva Köprüsü hidakon át, illetve a hidak környezetében. Látogatás a festői, 1.130 m magasságban épített Zilkale hegyi erődromjában. Rövid ebédszünet, majd utazás a Palovit Şelalesi-vízeséshez. Délutáni visszaérkezés Ayderbe, koraesti pihenő a vacsoráig.

Éj Ayderben

6. nap: Grúz határok mentén; Kars erődvárosa

Reggeli után utazás Kiyizik strandjára, ahol egy rövid séta keretében elbúcsúzunk a Fekete-tengertől. Utunk folytatása Batumi irányába, néhány szóval Adzsáriáról, annak fővárosáról Batumiról, az évszázadokról, amikor a mai Grúzia déli területei még a szultánok birodalmához tartoztak. Utazás a grúz határvidéken Artvin városának érintésével, majd a Karagöl-Sahara Nemzeti Park alpesi vidékein át, rövid fotószünetekkel a legszebb pontokon. Aláereszkedés a Kura völgyébe, Ardahan városánál. Szemelvények az orosz-török háborúkról, s hogy hogyan cserélődött a terület fennhatósága (oda-vissza, több alkalommal is) a két birodalom között. Séta a középkori városfalak mellett, ismertetővel, hogyan, s miért került vissza Ardahan tartomány a modern Törökországhoz. Utunk folytatása délre, a platóvidék sztyeppéin, útközben áttekintéssel az 1848-49-es törökországi magyar emigráció történetéről (Csorba György írása lapján). Néhány magyar katonasors bemutatása - a megannyiból, különös tekintettel Kmety György (1813-1865) honvédtábornok (török nevén Iszmail pasa) Kars erődjének védője életére. Kars városához közeledve kísérlet az itt járt hódítók (Alp Arslan szeldzsuk szultán, Timur Lenk, az idők császára, Uzun Haszan az Aq Koyunlu szultánja) történetei, illetve az itt lezajlott Oszmán-Perzsa háborúk hosszú sorának felvázolására. A városba érkezés után bejelentkezés a hotelbe. Fakultatív koraesti séta a ma is rendkívül impozáns erőd lábaihoz.

Éj Kars városában

7. nap: Ázsiai birodalmak ütközőpontja; Ani UNESCO világörökségi romvárosa

Reggeliután utazás keletre,a török-örmény határra, a Kis-Kaukázus platóvidékén át, Ani UNESCO világörökségi romterületére. A 400-as években alapított Ani, “az 1001 templom és negyven kapu” városa drámai szépségű helyszínen, az  Arpaçay és az Araksz (törökül: Araz) folyók kiszögellésénél épült. Hosszú időn át Örményország, majd a Karakojunlu törzsszövetség fővárosa, mesés gazdagságával mágnesként vonzotta a a betelepülőket – és hódítókat. Néhány igaz mese a fontosabb (és legvéresebb) ostromokról (szeldzsuk, mongol, perzsa), sétákkal és rövid utazásokkal az egyedi hangulatú romoknál. Délutáni visszautazás Kars városába, látogatással az erődben, sétával a vár alatti oszmán hídnál, rövid emlékezéssel a perzsa Nádir sah (1736-1747) győztes ostromára – itt, az ázsiai birodalmak ütközőpontján. A városi múzeum (Kars Müzesi)  közös megtekintése, majd terepjárás az Arap baba tabyasi erődnél, illetve az “Orosz erődnél”, néhány szóval a XIX-XX. századok orosz beavatkozásairól.

Éj Kars városában

8. nap: Iráni nyelvek és kultúrák határvidékén

Reggeli után utazása Sarıkamış – Allahuekber-hegység Nemzeti Park fenyveseihez. Útközben történetek az 1914 decemberében itt zajlott török-orosz csaták borzalmairól, majd látogatás a háborús emlékhelynél. Ki volt Enver Pasha (1881-1922)? – a máig ellentmondásos megítélésű katona-politikus életének- és korának ismertetése, az Örmény népirtás örmény-, s török véleményeinek összehasonlításával, illetve a nyugat-turkesztáni Basmachi felkelés  történetének bemutatásával. Séta a sípályák alsó állomásainál, majd továbbutazás a perzsa határokig nyújtózkodó Ağrı tartomány (kurd nyelven Parêzgeha Agiriyê) azonos nevű fővárosába. A kurd népesség mai törökországi,- iráni,- és más déli országokban való életviszonyainak, helyzetének áttekintése, majd rövid ismertető az iráni nyelvekről. Koraesti megérkezés Ağrı városába. Pihenő és szabadidő majd rövid felkészülés a másnapi programokra.

Éj Ağrıban

9. nap: Doğubayazıt valószínűtlen tájain; az Ararát és Noé bárkája

Kora reggeli indulás Ağrı tartomány korábbi fővárosa, Doğubayazıt irányába. Rövid földrajzi kitekintő a karnyújtásnyira lévő Nahicsevánra (Azerbajdzsán exklávé), illetve Irán É-Nyugati vidékeire. Látogatás az Ishakpasa Palotában, a XIV. századi építtető, Celayırlı Şehzade Bayazıt Han kormányzó életének bemutatásával. A valószínűtlenül különleges Biblia tájak és az Ararát (5.134 m), Nyugat-Ázsia  legmagasabb hegyének fényképezése. A Teremtés könyve és az Özönvíz történetének felelevenítése a Durupınar sitesi hegyoldalon… Noé bárkájának lehetséges maradványainál.

Hosszú utazásunk megkezdése Kelet-Anatólia legnagyobb városa, az 1.890 m magasságban épült Erzurum irányába.  Útvonal: Eleşkirt - Sariköy  - Horasan – Köprüköy – Nene Hatun – Maksut Efendi. Útközben történetek az emberi emlékezet kezdetei óta létező város múltjának korszakaiból: Római és Bizánci idők;   Szeldzsuk idők; A mongol Ilkhanátus kora; I. Szelim szultán hódításai és az Erzurum Vilájet (Eyālet-i Erżurūm 1533 – 1867) időszaka. Szemelvényeka XVIII XIX. századi perzsa- és orosz konfliktusok korából, s az egész Közép-és Belső-Ázsiára kiterjedő The Great Game, vagyis Nagy Játszma eseményeiből. Felkészülés amegannyi másnapi látnivalóból. Késő esti megérkezés szállodánkba.

Éj Erzurumban

10. nap: Erzurum megér jó-néhány imát… Vámbéry és Molla Szádik Erzuruma

Reggeli után látogatás a Nene Hatun Történelmi Emlékparkban, emlékezéssel a névadóra, az 1852.évi védelmi harcokban részvevő fiatal anyára, Törökország talán leghíresebb női harcosára. Látogatás a 3.271 m magas Palandöken-hegyen, az ország leghosszabb sípályáinál. (Feljutás felvonóval, az elérhető legnagyobb magasságig.) Szippantás a mindig friss hegyi levegőből, a panorámák élvezetével. „Aláereszkedés” Erzurum városába, ismerkedés Vámbéry Ármin (1832-1913) és Molla Szádik (1836-1892) itt megélt kalandjaival, s látogatás a legszebb szeldzsuk középületeknél: Çifte Minareli Medrese (I. Alâeddin Keykűbad /1190–1237/ szultán lányának medreszéje);  Yakutiye Medrese (Hoca Yakut, a mongol kánok helytartójának medreszéje);   Erzurum Ulu Dzsámi nagymecset. Közös látogatás a város közepén álló „asszír-perzsa-római-bizánci…” ősrégi várban, néhány történettel annak évezredeiből. Séta a 900 éves Üç Kümbetler sírkertben, majd szabadidő, felkészülés a hazautazásra. Búcsúvacsora közben a jövő évi DK-Anatólia és Mezopotámiautazás tervezgetése…

Éj Erzurumban

11. nap:  Hazautazás

Korai reggeli után utazás Erzurum nemzetközi repterére. Elrepülés Isztambulba 8:55-kor, majd átszállással hazaérkezés a Liszt Ferenc reptérre este 19:15-kor.

További információk

Ruházat

Zárt túracipő, esőkabát, 1 öltözet melegebb ruha – ugyanakkor naptej, napszemüveg, fürdőruha és fényvédő kalap hozatala is hangsúlyozottan ajánlott.

Beutazási feltételek (2021.12.22.)

Magyar állampolgárok a két ország közötti megállapodás értelmében a koronavírus elleni védettséget (beoltott vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes védettségi igazolvánnyal, annak hiányában pedig az országba való belépést megelőző 72 órában elvégzett, negatív SARS-COV-2 PCR tesztet vagy a beutazást megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyorstesztet kötelesek bemutatni. A fenti beutazási feltételek (védettségi igazolvány, negatív SARS-COV-2 PCR teszt, illetve negatív antigén gyorsteszt bemutatása) 6 év alatti gyermekekre nem vonatkoznak.


Magyarországra való belépés szabályai és feltételei

Az országba való belépéskor a rendőrség az ideiglenes intézkedés során kiállít egy dokumentumot. Ország átlépés után Ön szabadon és bármilyen közlekedési eszközzel továbbhaladhat és köteles házi karanténba vonulni. FONTOS: a 04.29-én megjelent 203/2021. (IV. 29.) kormányrendelet értelmében a védettségi igazolvánnyal illetve oltással rendelkező személyek mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Ez érvényes arra,

- aki a  határátlépés során a  koronavírus elleni védettségét a  koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: védettségi igazolvány), valamint a  védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány felmutatásával igazolja, valamint

- aki olyan ország által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal, és az  ezen ország által a  részére kiállított koronavírus elleni védettséget igazoló hatósági igazolvány felmutatásával a koronavírus elleni védettségét igazolja.

 

Biztosítások

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,2%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
Biztosításokra vonatkozóan 2021. december 31-ig megkötött szerződésekre az Aegon Biztosító Zrt. feltételei vonatkoznak, míg 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.

A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2022.06.05. - 2022.06.15.
11 nap / 10 éj
544 000 Ft
Betelt
2022.07.15. - 2022.07.25.
11 nap / 10 éj
597 000 Ft
Foglalás
2022.09.09. - 2022.09.19.
11 nap / 10 éj
544 000 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • a repülőjegyet illetékkel 
  (melynek értéke:
  kb. 157 000 Ft)
 • a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban
 • a félpanziós ellátást
 • a megadott programokat
 • a belépőket
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • a borravalókat
  kb.: 3 €/ fő/ nap
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,2%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  133 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Nívó: 590 Ft/fő/nap
  Top: 790 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.090 Ft/fő/nap
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Kiss Henrietta
+36 (1) 207 8221
Simity Péter
+36 (1) 354 3991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)
Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

11 nap / 10 éj
2022.09.08. - 09.18.
Összesen 2 időpontban

484.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
tetszőleges időpont


164.639 Ft/főtől