Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Litvánia

 Az országban jelenleg nincs érvényben a beutazást korlátozó COVID intézkedés. Részletesebb információ IDE kattintva található.

Az Európai Unió észak-keleti peremvidékén kapaszkodik a kontinensbe a három balti ország legnagyobbika, Litvánia. Keletről és dél-nyugatról a hatalmas (Fehér)Oroszország, nyugatról a hűvös Balti-tenger szorításában természetes folyosóként szolgál Lettország és Észtország, valamint az Unió törzsterületei (Lengyelország, Közép-Európa) között. Kultúrák határán áll e kis ország, melynek mai mérete és jelentősége messze nem tükrözi azokat a dimenziókat, melyeket pár évszázaddal ezelőtt testesített meg az a lengyel-litván királyi dinasztia, mely még az oly hatalmas és erős Magyar Királyság koronáját is a fején viselte. Itt, a hűvös balti szélben vitorlázó sirályok és a szelíd dombvidék, a kristálytiszta vizű tavak földjén húzódott és végződött a Római Birodalom szívéből kiinduló, összeurópai jelentőségű borostyánkő út. Regionális nagyhatalomként e vidéket uralta a Szentföldről a Magyar Királyság érintésével ide megérkező teuton lovagrend félelmetes serege. Központi területe volt a középkori Európa egyik legnagyobb kereskedelmi hálózatának, a Hansa kereskedelmi útvonalnak. Itt találkozott a pogány porosz nép, a viking hagyományokból kinövő orosz fejedelemségek és városok kereskedelme, kultúrája, a német és a skandináv kultúrkörrel. A történelem az utóbbi évszázadokban csúnyán meg-megrángatta e vidéket, de ebből ma inkább csak profitál ez az ország. A skandináv tisztaság, a német precizitás és az orosz vendégszeretet együtt uralja a légkört. A frissen elnyert függetlenség és nemzettudat építés elsőrendű célpontjai a műemlékek voltak. Ilyen Trakai, az öt tó közepén trónoló ősi vára, Vilnius, a főváros történelmi központja, és számos más műemlék megújult és régi pompájában fogadja a látogatókat, mint ahogyan szemet gyönyörködtetően színes és aprólékos a Palanga környéki Balti strandok világa és a történelemből is ismert Memel-vidék hosszú homokturzásának, és festői, dűnés tengerpartjának kis bokrokban ülő halász-és nyaraló faházai, mólói. Az ország ezer szállal kötődik Európához, szerény népe megfizethető és magas színvonalú vendéglátást garantál, igazi kuriózum klimatikus, kulturális és gasztronómiai szempontból egyaránt.

 

Magyar állampolgárok vízummentesen 3 hónapig tartózkodhatnak az országban, mely félévenként egyszer alkalmazható. Az ország az Európai Unió tagja.

A beutazás érvényes akár útlevéllel, akár kártya formátumú személyi igazolvánnyal.

Egészségügyi ellátás igénybe vételéhez ajánlott mindenre kiterjedő BBP biztosítást kötni utazás előtt.

Fizetési eszközök

Litvánia valutája az EURO. A hitelkártya használata már a kisebb településeken is elterjedt.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+1 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Litvániában általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon. Az eső bármikor eshet. Már októberben is havazhat és akár áprilisban, Húsvétkor is eshet a hó. De a globális felmelegedés miatt a telek már itt sem olyan hidegek. A magyarok számára nem elviselhetetlen az időjárás, a gyakorlatban egy havi csúszásra kell felkészülni. Például a litván május olyan, mint a magyar április, az augusztus, mint a magyar szeptember. Júniusban 2 órával hosszabb, decemberben pedig 2 órával rövidebb a nappal, mint Magyarországon.

Aktuális időjárás itt látható.

Magyar Külképviselet

Vilniusban – Konzuli Hivatal

Cím:                     Jogailos gatve 4., 01116 Vilnius
Telefon:               +370 5 2690038
Fax:                      +370 5 2690039
Ügyelet:               +370 655 54343
                              8 655 54343 - országon belülről
Mail:                     mission.vno@mfa.gov.hu
Honlap:                vilnius.vno.gov.hu
Ügyfélfogadás:   K és Cs 10.00-12.00

Gasztronómia

A litván konyhára jellemző a sok előétel és a burgonyás ételek. Főleg hússal együtt, tejjel vagy tojással készül legtöbbjük. Található még sok sózott, füstölt hús is. Köretként ismertebbek a gabonafélék és zöldségek. Ilyenek például az árpák, gyöngykásák, árpakásák, káposzták, karalábé, fehérrépa,  karórépa, borsó - igaz keveset esznek belőlük. A Baltikumban a litvánok használják a legtöbb fűszereket (majoránna, kömény, petrezselyem, hagyma, kapor). A majoránna és kömény nemzeti fűszernek számít. A cukrászatban a német hagyományokat őrzik. főleg mézzel, fekete borssal, illatos (jamaicai) borssal, citromhéjjal, szerecsendióval lesznek ízletesek a sütik.

Kiemelt Litvánia ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

4 nap / 3 éj


273.000 Ft/főtől

6 nap / 5 éj

Összesen 4 időpontban

335.000 Ft/főtől
Vélemények útjainkról