Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Kambodzsa

Covid információk:

Teljes oltottság esetén az utasnak rendelkeznie kell a teljes oltottságát igazoló hivatalos okmánnyal/igazolással, melyen szerepelnie kell a kiállító aláírásának és pecsétjének. Az igazolást a belépéskor kötelező bemutatni, amit a hatóságok ellenőriznek. Teljes oltottság esetén a kambodzsai hatóságok a beutazáshoz nem kérnek az utazás előtt 72 órával kiállított negatív RT-PCR-teszteredményt, illetve az országba való belépéskor nem végeznek gyorstesztet. Oltatlanság vagy részleges oltottság esetén a beutazást követően az utas köteles 1000 (egyezer) USD-t letétbe helyezni és 7 napra karanténba vonulni a határőrizeti szervek által közölt helyen. Az utas köteles együttműködni a hatóságokkal és követni az utasításaikat. A letétből levonják a karanténnal kapcsolatos költségeket és a maradékot visszaadják. A karantén végén tesztet végeznek és annak függvényében lehet elhagyni a karantént.

Leírás:

Indokína egyik legkülönlegesebb országa, Kambodzsa. Viharos történelme alatt sajnos több nehéz, és tragikus időszakot ért meg, de szerencsére ez már a múlté. Az ország lakói örömmel, mosolyogva fogadják az odalátogató turistákat. A világszerte ismertséget hozó  látványosságát, Angkort, alig több mint száz éve ismeri a világ. Pedig ez a látványosság már több mint ezer éve épült. Felfedezte rögtön a filmipar is, és azonnal ismerté lettek a fák, és gyökereik által benőtt évezredes templomok falak, szentélyek. A világ újkori hét csodája között is előkelő helyen végzet az Angkori  műemlék együttes. Angkorthom, Bajon templomának mosolygó fejei rejtik, sugalmazzák azt a titkot, amely csak a bölcseké, csak azoké, akik a kövek, a romok közt járva átélik egy letűnt világ mindennapjait, és gyermeki őszinteséggel tudnak adózni egy régmúlt világ hihetetlen erejének, tudásának. Perzse Kambodzsa nem csak Angkor, és nem csak egy-két templom, épület. Érdemes alaposan, folytonosságban megnézni a látványosságokat, és felfedezni minden olyat, ami ehhez a különleges műemlék együtteshez kapcsolódik, az „Ezer linga folyójától,  Bantej Srei-en keresztül , egészen a legismertebb   helyekig, természetesen nem elfeledkezve, a hatalmas víztározókról, valamint a Tonle-tó különleges vízi világáról, életközösségeiről sem. A Tonle-tó egy letűnt, mára már csak lényegesen kisebb méretben létező vízi életközösség, ahol a falvak házak a tóra épültek beleértve a templomokat,iskolákat is. Hasonló Ázsiában több helyen előfordul, de alig néhány maradt meg ilyen formában. Ha már Kambodzsában járunk a gasztronómia, és annak extrém része is érdemes kipróbálásra. Nagyon finom és jó ár érték arányú ételek között válogathatunk, persze aki ki akarja próbálni a sült sáskát, és egyéb érdekességeket vagy a lótusz ehető termését, itt gond nélkül megteheti. Ha pedig a tengerpart is érdekelné a vendégeket, Kambodzsa abban is különlegeset, szinte érintetlent tud nyújtani Sihanoukville környékén.     

Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. Az útlevélnek a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie.A turista célú beutazásra szóló vízum egyszeri belépésre jogosít, érvényességi ideje 30 nap. A vízumot a helyszínen pecsételik bele az útlevélbe. 1 db igazolványkép szükséges.

 

 

 

 

 

 

 

Elektromosság

Az elektromos áram többnyire 220 V, 230 V, 50 Hz. Általában a Magyarországéval megegyező, de előfordulhat amerikai szabványú konnektor. Átalakító szükséges lehet az út során. 

Pénz, bankkártya használat

Kambodzsa hivatalos pénzneme: riel (KHR)

1 Usd = 4 000 riel, 1 euró = 4 500 riel

A körutazásainkon az érkezés után lesz lehetőség pénzváltásra. Kártyával sok helyen, nagyobb üzletekben lehet fizetni, (MasterCard, Visa…stb) de automatát, vagy bankot nem lesz mindig módjuk keresgélni, ezért legyen mindig maguknál elegendő készpénz. A helyi piacon csak kézpénzzel lehet fizetni.

Fontos, hogy a régi kiadású (2006 előtti) USA dollárokat már mindenhol csak korlátozottan fogadják el. Arra is érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne legyen sérült vagy összefirkált a bankjegy! A szuvenír árusoknál lehet dollárral fizetni, de előfordul, hogy helyi pénzben fognak visszaadni. Viszont az éttermekben, vízárusoknál a helyi pénzt preferálják. 

Kambodzsában, mivel a körutazásaink alatt kevés időt tölt a csoport, nem szükséges a helyi pénzre váltani, mert sok helyen elfogadják a dollárt is.

Környezet, éghajlat 

A trópusi monszun övezetben fekszik. A medence évi középhőmérséklete 27-28 °C, 3-4 °C évi ingadozással. A nappali maximumok: 30-35 °C, az éjszakai minimumok: 20-25 °C. A délnyugati monszun csapadékban gazdag levegőt hoz India és a Thai-öböl felől május és október között. A legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október. A száraz évszak novembertől márciusig tart, ekkor az északkeleti monszun alig hoz csapadékot. A legszárazabb hónapok a január és a február.

Internet

Az előfizetéses mobiltelefonok rendesen működnek, a roamingolási tarifákról kérem, hogy mindenki tájékozódjon a szolgáltatójánál. Wifi általában van a szállodákban, de a használatuk esetenként térítésköteles lehet!

Ivóvíz

Az országban megfelelőek a higiénés viszonyok, ennek ellenére előfordulhat pld. hasmenés, amire ajánlott gyógyszert bekészíteni az úti patikába. A csapvíz, valamint a nyers zöldségek, saláták fogyasztása nem javasolt!

Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, kérjük, hogy a kézipoggyászba tegye, ha esetleg lemaradna a bőrönd. 

Az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megkötése ajánlott!

Hasznos holmik

- 2 db színes igazolványkép (világos háttér, előrenéző fotó) a vízumhoz – intézése a helyszínen

- útlevél fénymásolat

- naptej, napszemüveg, kalap, sapka

- költőpénz: USA dollár, étkezés: kb. 10-15 USD/fő/alkalom,

- telefontöltő, akku és akkutöltő fényképezőgéphez, kamerához, laptophoz

- átalakító néhol szükséges a konnektorokhoz

- kézfertőtlenítő folyadék, spray vagy kendő

- a templomok látogatásához megfelelő ruházat:

         o rövid ujjú felső – fontos, hogy a váll fedve legyen (a kendővel fedett váll nem jó!, ne legyen tapadós),

         o térd alatti nadrág (lehetőleg hosszúnadrág, ami nem tapadós),

         o a templomokba való bejutás csak zárt cipőben engedélyezett, a watokba mezítláb lehet belépni

- gyomorfertőtlenítő: szeszes ital, fogyasztása evés előtt és után ajánlott

- kényelmes zárt cipő, kabát, pulóver, esernyő vagy esőkabát ajánlott

- gyógyszerek (mindenkinek igény szerint)

- a repülőgépen hűvös lehet -> kardigán, kis kabát, zokni, zárt cipő jól jöhet

- „hazai ízek”: ha az ázsiai konyhával mégsem sikerül barátságot kötni, akkor jó, ha van nálunk egy kis „hazai” pl. keksz, esetleg konzerv, csoki

- cigaretta és szeszes ital nehezen beszerezhető

- Ázsiában a higiéniai viszonyok, szagok és a körülmények eltérőek az Európában megszokottól!

- Pénzváltás: 2006 után nyomott USD-ket kérjen, mert azt fogadják el. Jó, ha van nálunk több kisebb címlet is az apróbb szuvenírek, üdítő vásárlásához. Kambodzsában elfogadják fizetőeszközként az USD-t, de van, hogy helyi adnak vissza.

Kiemelt Kambodzsa ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

16 nap / 13 éj
2023.02.15. - 03.02.
Összesen 2 időpontban

1.205.000 Ft/főtől
GARANTÁLT

17 nap / 14 éj
2023.02.01. - 02.17.
Összesen 3 időpontban

1.375.000 Ft/főtől
Vélemények útjainkról

Kapcsolódó magazin