Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Grúzia

Az országban jelenleg nincs érvényben a beutazást korlátozó COVID intézkedés. Részletesebb információ IDE kattintva található.

Grúzia vagy Georgia állam Kelet-Európában, a Fekete-tenger keleti partján, az egykori Szovjetunió egyik tagállama volt. A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. A bor termelése Grúziában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi. Északi szomszédja Oroszország, délről Törökország és Örményország, keletről Azerbajdzsán határolja. Területe földrajzi-éghajlati szempontból igen változatos, egyaránt vannak hegyvidéki és szubtrópusi éghajlatú részei. Grúziát az Észak-Kaukázus orosz területeitől a Nagy-Kaukázus hegyvonulatai választják el. Az ország déli területeit a Kis-Kaukázus szegélyezi. A Kaukázus fő vonulatai jóval magasabbak a Kis-Kaukázus hegyeinél, 5000 méternél is magasabbra nyúlnak a tengerszint fölé.

 

 

 

 

A határátlépést megelőzően MINDEN ESETBEN ki kell tölteni egy elektronikus regisztrációs űrlapot, amelyben a személyes adatok megadása mellett nyilatkozni kell az elmúlt 14 napban tett utazásokról, a georgiai tartózkodási helyről és elérhetőségről. A regisztráció az alábbi internetes oldalon érhető el: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia/tk6157/

A beutazás érvényes akár útlevéllel, akár kártya formátumú személyi igazolvánnyal, amely elvárt érvényesége az utazás utolsó napja legalább. 

További információk: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

 

 

 

Fizetési eszközök

Grúzia valutája a grúz lari.

Elektromos hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+2 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Grúzia klímája hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb az otthoninál. A nyár általában forró, a tél enyhe. Grúzia éghajlata területéhez mérten szinte szélsőségesen változatos. Két fő éghajlati zónája van, amelyek határa a Likhi-hegység. Ez osztja keleti és nyugati részre az országot. A Nagy-Kaukázus hegylánca fontos éghajlat alakító tényező, mert elzárja az országot a hideg északi légáramlatok elöl. A déli Kis-Kaukázus ugyanakkor az Ázsia felől érkező forró és száraz légtömegek hatásaitól óvja Grúziát.

Aktuális időjárás itt látható.

Egészségügy

Grúziában az állami egészségügyi infrastruktúra meglehetősen elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magánorvosi ellátás, de rendkívül drága. A grúz orvosok és kórházak gyakran előre kérik befizetni a gyógykezelés költségét. Tbilisziben sürgős esetekben a Medi- Club Georgia rendelőt célszerű felkeresni, melynek szolgáltatása drága, de a rendelő hivatalos számláját a magyar egészségbiztosító elfogadja.

Magyar Külképviselet

Helsinki – Konzuli Hivatal

Cím:                      83 Lvovi Street (off Budapesht Street), Saburtalo, 0160 Tbilisi, Georgia
Telefon:                +995 32 239 90 08
Fax:                       +995 32 2399-004
Ügyelet:                +995 595 580777 (kizárólag sürgős konzuli ügyekben)
Mail:                      mission.tbs@mfa.gov.hu
Honlap:                 tbiliszi.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás:    telefonon előre egyeztetett időpontban

Gasztronómia

A hagyományos finn konyha kevés fűszert használ. A tengerparton és a szigetvilágban sok halat fogyasztanak. Az őszi vadászati szezon kezdetével az asztalon megjelennek a vadkacsából, lúdból, nyúlból, jávorszarvasból és gombából készült ételek. A lazac az egyik legkedveltebb halfajta, füstölve, sütve és nyersen pácolva is fogyasztják. Tenger menti ország lévén népszerűek a tenger gyümölcsei, a különféle halak, mint például a híres füstölt balti hering. Sokféle ízesített sonkát fogyasztanak, és kenyérféléből is nagy a választék. Van egy-két helyi szokás az ételek tekintetében, ami első hallásra talán furcsának tűnhet, de csak meg kell kóstolni. Ilyen szokás például, hogy egyes húsételeket mézzel és lekvárral fogyasztanak. A kávézásnak is fontos szerepe van a mindennapokban, mindig süteménnyel, nyugodt körülmények között fogyasztják a feketét.

Kiemelt Grúzia ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

4 nap / 3 éj
2023.04.07. - 04.10.
Összesen 2 időpontban

339.000 Ft/főtől
GARANTÁLT

6 nap / 4 éj
2022.12.29. - 01.03.

436.000 Ft/főtől

6 nap / 5 éj
2023.05.26. - 05.31.
Összesen 4 időpontban

475.000 Ft/főtől
Vélemények útjainkról

Kapcsolódó magazin