Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Finnország

Az országban jelenleg nincs érvényben a beutazást korlátozó COVID intézkedés. Részletesebb információ IDE kattintva található.

A Finn Köztársaság (finnül Suomi) észak-európai ország, dél-nyugatról a Balti-tenger, dél-keletről a Finn-öböl, és nyugatról a Botteni-öböl határolja. Szárazföldön határos Svédországgal, Norvégiával és Oroszországgal, tengeren pedig Észtországgal. "Ezer tó országa"-ként emlegetik. A délnyugati partvidék közelében fekvő Åland szigetcsoport magas szintű autonómiát élvez. Délnyugatról a Balti-tenger, délkeletről a Finn-öböl és nyugatról a Botteni-öböl határolja. Szárazföldön határos Svédországgal, Norvégiával és Oroszországgal, tengeren pedig Észtországgal. 187 888 tavat és 179 584 szigetet tartanak nyilván. A finn táj többnyire lapos síkság néhány dombbal tarkítva. Egészen délen keskeny sávban közép-európai jellegű vegyes lombhullató erdő díszlik. Az ország legnagyobb részén tajga nő, az orosz tajga folytatása. Finnország területének egynegyede az északi sarkkörtől északra fekszik. Itt figyelhető meg az éjféli nap jelensége. Annál tovább tart, minél északabbra megyünk. Finnország legészakibb pontján a Nap 73 napig süt nyáron egyfolytában, telente 51 napig nem kel föl.

 

 

Az ország az Európai Unió tagja, a beutazás magyar állampolgárok számára vízummentes.

A beutazás érvényes akár útlevéllel, akár kártya formátumú személyi igazolvánnyal.

Fizetési eszközök

Finnország valutája az Euro.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+1 óra Budapesthez képest.

Időjárás

A magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, télen komolyabb hidegek is előfordulnak. A hideg mérsékelt öv éghajlata alatt élőknél a telek hosszúak és hidegek, a nappalok rövidek. Rövid, de látványos tavasz és ősz jellemzi. A nyár rövid, de viszonylag meleg, és bátran mehetünk akár napozni is. A déli partvidéken a legalacsonyabb évi középhőmérséklet -6°C, a legmelegebb 16,5 °C. A csapadék hó formájában érkezik, de a szárazföldi területek felé közeledve már egyre inkább számíthatunk esőre (megjegyzés:délről északra csökken a csapadék mennyisége).Ez a nedves időjárás kedvez a fenyőfajoknak. Összességében a Golf áramlatnak köszönhetően éghajlata nem olyan fagyos, mint gondolnánk, pedig Izland után Finnország a második legészakibb ország.

Aktuális időjárás itt látható.

Egészségügy

Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban megszokottaknak. Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központok többségében az ellátásért vizitdíjat kell fizetni. Kórházi kezelést igénylő, sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban van vizitdíj, fekvőbeteg ellátás esetén napi költséget számolnak fel, illetve az ambuláns kórházi kezelés is fizetős a szolgáltatás.

Magyar Külképviselet 

Helsinki – Konzuli Hivatal

Cím:                     Kuusisaarenkuja 6, 00340 Helsinki
Telefon:               +358 9 436 60 700
Fax:                      436 60 701
Ügyelet:               Magyarországról: 06-80-36-80-36
                              Külföldről: +36-80-36-80-36
Mail:                     consul.hel@mfa.gov.hu
Honlap:                helsinki.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás:   telefonon előre egyeztetett időpontban

Gasztronómia

A hagyományos finn konyha kevés fűszert használ. A tengerparton és a szigetvilágban sok halat fogyasztanak. Az őszi vadászati szezon kezdetével az asztalon megjelennek a vadkacsából, lúdból, nyúlból, jávorszarvasból és gombából készült ételek. A lazac az egyik legkedveltebb halfajta, füstölve, sütve és nyersen pácolva is fogyasztják. Tenger menti ország lévén népszerűek a tenger gyümölcsei, a különféle halak, mint például a híres füstölt balti hering. Sokféle ízesített sonkát fogyasztanak, és kenyérféléből is nagy a választék. Van egy-két helyi szokás az ételek tekintetében, ami első hallásra talán furcsának tűnhet, de csak meg kell kóstolni. Ilyen szokás például, hogy egyes húsételeket mézzel és lekvárral fogyasztanak. A kávézásnak is fontos szerepe van a mindennapokban, mindig süteménnyel, nyugodt körülmények között fogyasztják a feketét.

Kiemelt Finnország ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

4 nap / 3 éj


273.000 Ft/főtől

6 nap / 5 éj

Összesen 4 időpontban

335.000 Ft/főtől

7 nap / 6 éj
2023.07.08. - 07.14.
Összesen 2 időpontban

690.000 Ft/főtől
Vélemények útjainkról