Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Észak-Korea

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság a Koreai-félsziget északi felén fekszik.

Fővárosa Phenjan, időeltolódás Budapesthez képest: + 6 és fél óra.

Az ország dzsucse-eszmét követi, melyet Észak-Korea első vezetője, Kim Ir Szen alkotta meg a marxista, a marxista–leninista, a sztálinista, a nacionalista, a neokonfucianista és a hagyományos koreai eszmék és szokások összedolgozásával.

Az ország gazdasága az iparra összpontosít, ami központilag irányított, autarkikus tervgazdaság. Kuba mellett Észak-Koreáé a két teljesen központosított, állami tulajdonú gazdaság egyike.

Az országot szigorú szabályok szerint látogathatják turisták (pl. mobiltelefonokat és GPS készülékeket mindig elveszik, amit csak távozáskor adnak vissza.  A turistacsoportokat figyelemmel kísérik és csak helyi idegenvezetővel lehet közlekedni előre megtervezett programmal.

Észak-Koreában nincs magyar külképviselet, a bécsi Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nagykövetségén lehet érdeklődni információkról.

Magyar állampolgárok a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevéllel utazhatnak Észak-Koreába.

Üzleti és turista célú látogatás esetén is külön vezető kísér, Phenjanon kívül az ő feladatuk az utazáshoz szükséges engedélyek beszerzése is. A gyakori ellenőrzőpontok miatt személyazonosításra alkalmas igazolványt mindig tartsunk magunknál.

A mobiltelefonokat és GPS készülékeket az országba való belépéskor le kell adni, majd kilépéskor visszaszolgáltatják azokat. Nem tanácsos koreai nyelvű, vagy Dél-Koreában kiadott könyveket vagy egyéb kiadványokat, CD-ket stb. az országba bevinni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kijelölt, illetve a beutazást megelőzően jóváhagyott tartózkodási hely elhagyása tilos, e tilalom megszegése börtönbüntetést is vonhat maga után.

Vízum

Magyar állampolgárok kizárólag érvényes útlevél és vízum birtokában utazhatnak be az országba. Egyes esetekben lehetőség van a vízum helyben történő meghosszabbítására. A beutazóknak rendelkezniük kell a vissza-, vagy továbbutazáshoz szükséges repülőjeggyel, valamint a tartózkodás során szükséges pénzeszközzel. Dél-Koreából nem lehet beutazni az országba. A vízumkérelmek feldolgozása általában legalább négy hetet vesz igénybe. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükség van egy hivatalos koreai meghívólevélre (turisztikai célú beutazás esetén ezt az utazási iroda intézi).

Az észak-koreai hatóságok rövid időn belül változtathatják a beutazásra vonatkozó szabályokat (pl. beutazási korlátozások). A beutazásra vonatkozó legfrissebb tájékoztatásért, ill. a vízumeljárással kapcsolatos információkért javasoljuk, hogy érdeklődjenek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság bécsi nagykövetségén.

Pénzváltás

Észak-korea hivatalos fizetőeszköze az észak-koreai von (KPW), 100 HUF kb. 320 von (KPW)

Az országban helyi valutát (észak-koreai Won) használnak. Kizárólag készpénzes fizetés lehetséges, az euro és a dollár a legelfogadottabb fizetési eszköz, amelyet az üzletekben és éttermekben a hivatalos árfolyamon a helyi valutára váltanak. Sok helyen elfogadják a kínai yüant is.

A helyi valuta behozatala, illetve kivitele tilos. Hitelkártyát és utazási csekket nem fogadnak el.

Elektromosság

220 V, úgynevezett C típusú csatlakozókkal találkozunk majd, melyek megegyeznek az itthoniakkal.

Telefonálás, internetezés 

Észak-Koreában a telefonokat telefonálásra nem lehet használni, és internet használatra sincs lehetőség. A mobiltelefonokat és GPS készülékeket az országba való belépéskor előfordulhat, hogy le kell adni, majd kilépéskor visszaszolgáltatják azokat. Nem tanácsos koreai nyelvű, vagy Dél-Koreában kiadott könyveket vagy egyéb kiadványokat, CD-ket stb. az országba bevinni.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás

A csapvíz nem iható, kizárólag forralt, vagy palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Észak-Koreában Az ellátás alacsony színvonalú, hiányoznak az alapvető gyógyszerek és felszerelések. Bármilyen komolyabb egészségügyi probléma esetén külföldön (Kínában) célszerű kórházi ellátást igénybe venni.

Közbiztonság
Nagyon jó, de az értékeire mindenki vigyázzon. (Javasoljuk, hogy az úti okmányokat ne hordják maguknál, hanem biztonságos helyen tartsák, mert ha ellopják, vagy elvész, a pótlással kapcsolatos összes költség a károsultat terheli.)

Védőoltás

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott a tetanusz, Hepatitis A és B. További tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpontban, illetve a www.utazaselott.hu  weboldalon talál.

Fontos tudnivalók Észak-Koreai tartózkodáa alatt

1. Nem lehet publikálni az utazás során gyűjtött tapasztalatokat/élményeket, nyilvános csatornákon: pl. rádió, TV, internet, újság, blog, social media (Facebook, Instagram, stb.) a hivatalos helyi utazásszervező írásos engedélye nélkül.

2. Az előírt útvonalat be kell tartani, módosítás nem lehetséges a helyi utazásszervező engedélye nélkül. Amennyiben az utazásszervező engedélyével bármilyen módosításra sor kerül, az ebből adódó extra költségeket köteles a kérelmező teljes összegben kifizetni az országból való kilépést megelőzően.

3. Tekintettel arra, hogy az ország törvényei és szociális szokásai eltérnek más országokétól, az utazónak figyelemmel kell lennie és tiszteletben kell tartania ezeket az eltéréseket, szokásokat. Kérdéseivel kapcsolatban minden esetben konzultáljon az idegenvezetővel. Az észak-koreai utazás során Ön vállalja, hogy eleget tesz a következő követelményeknek:

• A fényképezés vagy a videofelvétel készítése Észak-Koreán belül nem magától értetődő dolog. Az idegenvezetők tájékoztatni fogják Önt arról, hogy mikor és hol készíthet fényképeket vagy videofelvételeket. Minden más helyen szigorúan tilos!

• A külföldi turistáknak szigorúan tilos elhagyni a csoportot, és mindig a helyi idegenvezetővel együtt kell maradniuk.

• A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban az öltözködésre vonatkozó elvárások gyakran formálisabbak, mint a legtöbb más országban. Különösen, ha kiemelt fontosságú helyszíneket látogatnak meg, mint például a Kumsusan Sun Palota, akkor az alkalomhoz illő ruhát viseljenek. A Kumsusan Sun Palace látogatása során a látogatók nem viselhetnek rövidnadrágot, farmer nadrágot, ujjatlan vagy rövid ujjú inget/pólót, nyitott cipőt (pl. papucsot, szandált). Ezekről az idegenvezetők előzetesen tájékoztatni fogják.

4. Az alábbi dolgokat nem vihetik magukkal Észak-Koreába:

• A politikai rendszert sértő és kritizáló kiadványokat és e-média termékeket (pl. Bradtguide és Lonelyplanet könyvek, és a Dél-Koreában nyomtatott kiadványok)

• Filmeket, USA, Japán és Dél-Korea DVD-ket

• Pornó DVD-ket

• saját laptopot, ipad-ot, Kindle ebook olvasót és mobiltelefont.

5. A vallásos utazók csak a saját használatú vallási könyveket vihetik magukkal, szórólapot vagy bármilyen vallási kiadványt terjesztési céllal az országba vinni szigorúan tilos!

A fentiek betartása a kérelmező felelőssége, ezek elmulasztásából vagy megszegéséből eredő bármilyen következmény a kérelmezőt terheli.

Kiemelt Észak-Korea ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás

Kapcsolódó magazin