Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

terület: 488 100 km²
főváros: Ashgabat
államforma: köztársaság
lakosság: 5 125 693 fő
időzóna: UTC+5
pénznem: türkmén manat
éghajlat: Az ország szubtropikus sivatagi éghajlattal rendelkezik, rendkívül kevés csapadékkal. Enyhe és száraz tél jellemző, a csapadék legnagyobb része január és május hónapok között hullik az országban, a legnagyobb éves csapadékmennyiség pedig a Kopet Dag hegyhátain mérhető. Nyáron megszokott dolog a 40 °C feletti hőmérséklet. Téli időszakban az ország északi részén gyakoriak a nagy hidegek, előfordul a – 15 °C illetve alatti hőmérsékletek, jelentős csapadékkal együtt. A déli országrészekben a tél enyhe átlagosan 5  °C és – 5  °C közötti hőmérséklettel és kevés csapadékkal.
nyelv: türkmén
népcsoport: türkmén 85%, üzbég 5%, orosz 4%, egyéb 6%
vallás: szunnita muszlim 85%, orosz ortodox 9%, egyéb 2% 
közlekedés: A fővárosban hivatalos taxi vállalatok működnek, de jellemző a posztszovjet térség más országaiban megszokott ún. "fekete taxi" is.(KSZ)

 

Türkmenisztán egy közép-ázsiai ország, amely Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal határos, nyugaton pedig a Kaszpi-tenger mossa partját. 1991 előtt a Szovjetunió tagköztársasága Türkmén Szovjet Szocialista Köztársaság néven.

Pénz

Hivatalos pénznem a "türkmén manat". Valutaváltó helyek vannak a fővárosban. Az üzletekben és piacokon való vásárlás kockázatmentes.

Éghajlat

Az ország szubtropikus sivatagi éghajlattal rendelkezik, rendkívül kevés csapadékkal. Enyhe és száraz tél jellemző, a csapadék legnagyobb része január és május hónapok között hullik. Nyáron megszokott dolog a 40 °C feletti hőmérséklet. Téli időszakban az ország északi részén gyakoriak a nagy hidegek, előfordul a – 15 °C illetve alatti hőmérsékletek, jelentős csapadékkal együtt. A déli országrészekben a tél enyhe átlagosan 5 °C és – 5 °C közötti hőmérséklettel és kevés csapadékkal.

Egészségügyi helyzet

A piacokon vásárolt zöldség- és gyümölcstermékeket a fogyasztás előtt javasolt alaposan megmosni. Kötelező védőoltások nincsenek. Palackozott víz fogyasztása javasolt.

 

Helyi szokások

Türkmenisztánban az iszlám vallás a társadalmi és a közéletben egyaránt meghatározó jelentőségű, azonban nem tartozik a szélsőségesen vallásos államok sorába. A vallási kegyhelyek látogatásakor az iszlám vallás általános, közismert szabályai a mérvadóak. Különleges beviteli korlátozások nincsenek. Legfeljebb 2 liter alkoholt szabad bevinni, a kivitel azonban nincs mennyiségi korlátokhoz kötve. Az ide látogató külföldinek ajánlatos kiemelt figyelmet fordítania arra, hogy a türkmén államot, illetve a vezető politikusokat se nyilvánosan, se négyszemközti beszélgetés során ne bírálja.

Magyar állampolgárok részére vízum szükséges. A külföldieknek belépéskor ki kell tölteniük egy un. bevándorlási kérdőívet.

Útjaink Türkmenisztán

Utazás szűrő:Rendezés:

12 nap / 10 éj
2018.09.19. - 09.30.

495.000 Ft/főtől