Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Magazin

Megélni Dubajt, a legek városát

2019. január 8.

Dubaj izgalmas találkozás a szélsőségekkel, kontrasztokkal. Egy sivatagra épült világváros, egy szigorú vallási szabályokon nyugvó szórakoztatóközpont. A turista éhséget minden téren csillapító és kielégítő kavalkád. Kell az embernek néhány nap mire beilleszkedik ebbe a furcsa világba, majd kell néhány nap, mire megemészti és feldolgozza az itt átélteket.

Gomba módra nőtt és folyamatosan születő felhőkarcolók egy sivataggal övezett területen, luxus boltok gyűjtőhelyei, egymással versengő shopping mall-ok, ahol bepillantva egy Victoria Secret üzletbe látjuk a feketébe nemcsak a testüket, de az arcukat is takaró fekete lepelbe burkolózott asszonyokat méregdrága és szexi fehérneműket válogatva. Aztán hopp átruccanunk a régi kereskedő tradíciókat felelevenítő, alkudozásra kész bazárokba, azaz ahogyan kint nevezik souk-okba, ahol ugrásra kész kereskedők kínálják soha nem látott széles skálán portékáikat a friss sáfrányon és datolyán keresztül a kashmir sálakon át egészen a legmerészebb és fel nem fogható aranykölteményekig.

Nagy történelme ugyan nincs, de annál izgalmasabb története igen. Nem is olyan régen még gyöngyhalászok keresték kenyerüket keserves áldozatok árán, míg mára luxusautók széles választékával vonulnak fel a helyiek. 20 évvel ezelőtt még szabadon trappoló teve száguldott át azon az úton, mely felett ma vezető nélküli metrók szállítják utasaikat. De ha már nem bírjuk a modern világ impulzusait, egy izgalmas szafari túra alkalmával gyönyörködhetünk a végtelen sivatag naplementéjében.

Dubaj minden napra tartogat nekünk valami emberfeletti látványosságot. Kimeríthetetlennek tűnik a rekordszámok tárháza, legyen az épület, ékszer vagy képzőművészeti alkotás. Ízelítőnek néhány példa Dubaj elképesztő alkotásairól: Burj Khalifa a maga 828 méterével a világ legmagasabb épülete. Programunkon mi is megbizonyosodhattunk arról, hogy törpülnek játéktornyokká az óriási felhőkarcolók az épület 124. emeletéről lepillantva. Persze Dubainak ez sem elég, saját konkurenseként 2020-ra még magasabbra akar törni. A Burj al Arab (a magyarok köznyelvén: a vitorlás hotel) amellett, hogy Dubaj egyik jelképe, a világ legmagasabb szállodája (321 m), magát pedig a „A világ első hétcsillagos szállodája”–ként hirdeti (bár tudjuk, hivatalosan ilyen kategória nem létezik).

cikk_4494_sunset_3169556_960_720.jpg

Abu Dhabi kirándulásunk során páratlan élményt nyújt Zajed Sejk mecsete, mely 54 kupolájával a világ nyolcadik helyét foglalja el a legnagyobbak között. Egy magyarországi város egész lakossága mondhatná imáit egyszerre, azaz 40 000 hívő befogadására képes. Több rekord is található az épületen belül, mint például a világ legnagyobb 10 m átmérőjű csillárja avagy a világ legnagyobb 5700 m² területű szőnyege. Izgalmas bazári sétáink során az ún. gold souk árusai sorra kínálják nekünk felfoghatatlan aranykölteményeiket, többek között itt találhatjuk a világ legnagyobb, Guinnes rekorder aranygyűrűjét is.

A tornyok sem egyszerűen csak unalmas, téglalap alakú épületek Dubajban. Nem kell ahhoz építésznek lennünk, hogy elkápráztasson minket egy-egy épületben rejlő mérnöki csoda. Az Infinity torony (magyarul: Végtelenség torony) csavart alakjával a város legegyedibb felhőkarcolóinak egyike a Dubai Marina városrészen. A nyolcvan emeletes, 306 méter magas torony nem csak érdekes látnivaló, de világrekorder is: ez jelenleg a világ legmagasabb olyan épülete, amelynek csúcsa kilencven fokkal csavarodik el az aljától.

cikk_4493_infinity.jpg

A végtelenségig sorolhatnánk, Dubaj miben más, egyedi vagy akár rekorder a világ többi városa között. A legek városa és az is akar maradni, még ha saját magával is kell felvenni a versenyt, a saját rekordjait megdöntve. Más esély nincs: vonzónak kell maradni a turistaközönség számára, márpedig ha már a Jó Isten avagy Allah úgy döntött, hogy ide csak homokdűnéket teremt, természeti csodák hiányában az embernek kell nagyot alkotnia. Mindenestre Dubajt és környékét látni kell!

 

Hornyák Henrietta

Cikkek szűrése