Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Magazin

Bárányok földje, madarak paradicsoma 1. rész

2018. november 06.

Vajon mi motiválja az utazót, hogy ellátogasson Európa egyik legkisebb országába, ahol több bárány (70.000) él, mint ember (50.000); ahol az időjárás öt percenként változik, és ahol a napi hőmérséklet nyáron sem megy 17°C felé?
Pont ezek - válaszolhatnám röviden, ahogyan Utazóink is mondták az út elején. Ez az ország sok szempontból már annyira extrém, hogy érdemes megnézni! És valóban, egyedi látványban volt részünk a Feröer-szigeteken.
Kezdjük a természettel: A tizennyolc sziget mindegyike egyedi látvánnyal bír, az egyiken a szikla szirtek gyönyörűek, a másik a vízesésével nyűgöz le, a harmadik a többezres madár populációjával ejt ámulatba minket. És a szigeteket körülölelő tengernyi élővilágot még meg sem említettem...

Látkép
A legszebb mégis az egészben, az a non-stop, állandóan körülölelő látkép. Én ebbe szerettem bele. Ha az istenek is úgy akarják, és elfújják a szellők a párát, ködöt, esőt, vagy éppen felhőket, bármerre nézünk gyönyörű, dús réteket, sziklás hegyoldalakat, ipar-mentes tájakat látunk, amelyet találomra elszórt bárányok díszítenek. Nyugalmat árasztanak annak ellenére, hogy roppat dinamizmus és természeti erő árad belőlük. Ha meg esetleg az előbb felsorolt időjárási “akadályok” bekavarnak, az egész misztikussá válik. Csak hallod a víz zubogását, de nem látod. A bárány bégetések segítenek abban, hogy jó felé mész éppen, vagy sem, madár csivitek bátorítanak tovább utadon. Ilyenkor reménykedsz abban, hogy hogy eltelik öt perc - ahogyan a feröeri közmondjás tartja - és ismét más/jobb időjárás vesz körül téged.

cikk_4376_feroer_1.1.jpg

Emberséges küzdelem
Feröeren három dolog terem magától - fű, bárány, és tengeri eleség (madártojás, hal, és egyéb tengeri herkenytűk). Minden másért (zöldség, gabona,építőfa, stb…)  meg kell küzdeni, manapság a túlhalászás, miatt már a halakért is. A feröeri emberek az elmúlt 50 évben több gazdasági krízist is megéltek, egyszer a kilencvenes évek elején, és nemrég a 2008/9-es globális gazdasági válság. Egészséges küzdelem feröeriként élni, hiszen sok munka napjainkban is a szellemi kihívás mellett fizikiai erőnlétet is igényel. Vikingek ők - megtanultak küzdeni mondhatjuk, mégis napjaink kényelmes Európája igen csábító, és valóban sokan a dániai egyetemi tanulmányok után nem térnek már vissza lakosként a szigetekre.

Egészséges maximum
Járva a szigeteket, idén azt tapasztaltam, hogy a feröeriek érzik, és tudják mi az a maximum, amit Feröeren adottságaihoz mérten biztonsággal meg lehet valósítani. Jólétben élnek, de hatalmas luxus palotákat, extravagáns óriási autókat nem látni. Talán ez annak is köszönhető, hogy a 21 század gazdasági válságai alatt kitapasztalták, meddig ér a takaró.

cikk_4375_feroer_2.2.jpg

A madarakról még nem írtam semmit, sőt a bálnák is kimaradtak, ezekről a következő részben!

Lakatos Gergely

Cikkek szűrése