Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Magazin

Endrei Judit - A sokarcú Grúzia 2. rész

2017.08.31

Tbilisziben volt kis csapatunk főhadiszállása, egy kellemes szállodában. A várost hegyek veszik körül, mégis sokkal tágasabbnak tűnik, mint Budapest.

cikk_3663_gruzia_tbiliszi_szalloda.jpg

Szerencsére itt sem jellemzőek a sokemeletes házak, inkább csak a külső kerületekben látni. A főváros egyaránt magán viseli a Kelet és a Nyugat jegyeit, szeretem ezt az egyveleget, amikor egyik pillanatban Ázsiában érzed magad, a másik pillanatban pedig ismét Európában. Jellegzetes, fedett erkélyes, egy-két szintes épületek vannak többségben, némelyik igen romos, elhagyott, de sokat éppen most újítanak fel… Felfedezek közöttük egy gyönyörű hófehér, szecessziós épületet is, egy kis Európa a 19. szd. végéről, a 20.század elejéről…

cikk_3664_gruzia_tbiliszi_ovaros.jpg

Tbiliszi története messzire nyúlik vissza, és mint majd’ minden város, a főváros is őrzi a maga legendáját. A Tbiliszi név a grúz tpiliből ered, ami meleget, meleg helyet jelent. Az V. században Vahtang Gorgasali, az akkori király – ez is jelzi, milyen régmúltra tekint vissza ez az ország – a környéken vadászott a sólymával.

cikk_3665_gruzia_tbiliszi_furdok.jpg

A madár elkapott egy fácánt, mindketten belezuhantak egy forrásba. El is pusztultak, mert, hogy forró víz zubogott fel a föld alól. A királynak tetszett a hely, várost alapított… eddig a legenda. A környéken ma is sok-sok hőforrás található, kár, hogy nem volt időnk megmártózni az egyik kénes fürdőben.

cikk_3667_gruzia_utazas_furdok.jpg

Tbiliszit a gyors folyású, a Dunához képest keskeny Kura folyó szeli ketté. Néhol magas part szegélyezi, tetején, itt-ott, mint fecskefészkek csücsülnek a házak. Ez is hozzátartozik Tbiliszi jellegzetes képéhez. A víz – legyen az folyó, tó, tenger – mindig harmonikusabbá varázsolja a tájat. De lehet, hogy ezt csak az én víz-imádatom mondatja velem.

cikk_3666_gruzia_tbiliszi_kura_folyo.jpg

Kicsit fanyalogva fogadom az ötletet, múzeumba megyünk. Megfordultam már a világ sok nagy múzeumában – ez igen nagyképűen hangzik, pedig így van –, sajnálom az időt, szívesebben nézelődnék a városban, sétálgatnék az utcákon, tereken, figyelném az embereket. De megadom magam, ha ez a program, akkor múzeumba megyünk.

cikk_3668_gruzia_tbiliszi_muzeum.jpg

És pillanatokon belül kiderül, kár lett volna kihagyni. Talán Moszkvában, a Puskin Múzeum Trójai aranykincseihez tudnám hasonlítani mindazt, amit itt láttam. A sok-sok tárlóban 4-5 ezer éves, csodálatosan, aprólékosan kidolgozott arany ékszerek, fejdíszek, nyakékek, fülbevalók, karkötők és még ki tudja, mi minden. Amikor ilyen szépséges régi tárgyakban gyönyörködöm, próbálom elképzelni, kik viselhették ezeket, milyen kultúra, építészet, hétköznapi élet asszonyai és férfijai lehettek…

cikk_3672_gruzi_utazas_helyek_taja.jpg

Grúziában igen vallásosak az emberek, ezt jelzi a rengeteg templom, kolostor, benne hívőkkel, köztük gyerekekkel. A szovjet időkben sokat bezártak, vagy nem „rendeltetésszerűen” használtak, mára azonban sokat felújítottak vagy újakat építettek.

cikk_3670_gruzia_utazas_regi_templomok.jpg

A cikk szerzője: Endrei Judit
Az eredeti cikk a www.endreijudit.hu oldalon ITT látható.

9 nap / 7 éj
2020.06.05. - 06.13.
Összesen 6 időpontban

402.000 Ft/főtől

7 nap / 6 éj
2020.08.19. - 08.25.


325.000 Ft/főtől

5 nap / 3 éj
2020.10.23. - 10.27.
Összesen 2 időpontban

183.000 Ft/főtől

Cikkek szűrése

bezárás
# EZERNYI ÉLMÉNY
ELŐLEG ÉS KOCKÁZAT NÉLKÜL
EXTRA KEDVEZMÉNNYEL


Az utóbbi időszak eseményei miatt megértjük,
hogy nehezebb a jövőt tervezni,
különösen, ha utazásról van szó.
Sokan szeretnének utazni,
ezért ebben a gyorsan változó világban megkönnyítjük a döntésüket.

Érezzék magukat biztonságban és jelentkezzenek őszi utazásainkra kockázatmentesen
igény esetén most előleg befizetése nélkül foglalhatják le
saját szervezésű csoportos körútjainkat,
ráadásul most extra kedvezményt adunk.

A kedvezmény mértéke
az alapárból (repülőjegy nélküli részvételi díj) 5%,
törzsutasok esetén: 7%

A kedvezmény más kedvezménnyel nem összevonható,
július 31-ig történő foglalásokra érvényes.

Az ajánlat csak a 2020. június 1. után beérkezett új foglalásokra érvényes, visszavonásig.

Utazási időszak: 2020. szeptember 1 - december 15. között

További részletek