2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Madagaszkár, a nyolcadik kontinens

Út típusa:VároslátogatásOrszág:Madagaszkár
Régió:MadagaszkárHelység:Madagaszkár
Utazás:RepülövelEllátás:Félpanzió

CSOPORTOS UTAZÁS, MAGYAR NYELVŰ IDEGENVEZETŐVEL. A nyolcadik kontinens. Körutazás Antananarivo, Isalo Nemzeti Park és Madagaszkár legszebb helyének tartott Ifaty érintésével 10 napon át. Találkozzon lemúrokkal, kaméleonokkal és más, kizárólag Madagaszkáron őshonos állatokkal.

 

Lemur_catta.jpg

Miért éppen Madagaszkár?

 

- Természeti szépségek gazdagsága, páratlan látnivalók sora várja a látogatókat.

- Egyedülálló állatvilág található a szigeten, kaméleonok, makik az egészen piciktől a nagyokig.

- Kedves vendégszerető lakói, természeti szépsége, életre belopja magát a látogatói szívébe.

 

Utazás: repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással

Elhelyezés:3-4*-os szállodákban, kétágyas szobákban

Ellátás: félpanzió

Nem csoda, hogy Madagaszkárt a nyolcadik kontinensként emlegetik, a tájak, kultúrák és az állat- és növényvilág változatossága lenyűgöző a szigeten. Baobab-erdők, endemikus állat és növényfajok, változatos gasztronómia zebuhúsból készült ételkülönlegességekkel, hagyományőrző kultúra!

GARANTÁLT INDULÁS!

 

Program:

1-2. nap: BUDAPEST – ANTANANARIVO

A repülőjárat érkezésétől függően érkezünk Antananarivoba, Madagaszkár dimbes-dombos fővárosába. A repülőtéren már vár minket sofőrünk és autónk 1000 Út feliratú táblával, hogy elvigyen bennünket a belvárosban lévő szállodánkba.

Ha a repülőjárat érkezése megengedi, elkezdjük a város látnivalóinak felfedezését és városnézésre indulunk Antananarivoban: megtekintjük a kulturális látnivalókat és felfedezzük a város színes, mindig nyüzsgő piacait. Bejárjuk az «alsó» és «felső» várost, valamint magyar vonatkozása is lesz a programunknak: a 18. században Madagaszkáron letelepedett, sőt még tiszteletbeli királyi rangot is szerzett magyar Benyovszky Móric grófról a fővárosban utcát is elneveztek, megtekintjük tehát természetesen a Benyovszky utcát is a városnézés alatt!

Szállás:Hotel Belvedere 3*

 

3. nap: ANTANANARIVO – AMBATOLAMPY – ANTSIRABE (170 km/3,5 óra)

Miután megreggelizünk a szállodában, elhagyjuk a fővárost, elindulunk délnek és megkezdjük utazásunkat Madagaszkár csodáinak felfedezésére. Az utunk Közép-Madagaszkár felföldi tájain visz át: gyönyörű, szépen művelt teraszos rizsföldjei, egyszerű, vörös kőből épült házai, kedves, közvetlen lakosai között. Mindenfelé láthatjuk a helyieket kézi munkával, esetleg zebuk (púposhátú szarvasmarha) segítségével művelni  szorgalmasan és fáradságosan földjeiket, hogy előállítsák a lakosság nemzeti eledelét, a rizst, melyből egy malgas akár napi háromszor is képes enni! Magunkba szívjuk ezt az érintetlen környezetet, a friss levegőt, az egyszerűségükben olyan megejtő kis falvakat, mindent, ami nagyon távol áll mai rohanó világunktól…

Útközben megállunk Ambatolampy faluban, hogy meglátogassunk egy autentikus, tradicionális öntödét és műhelyt, ahol alumíniumedényeket öntenek és zebuszarvból készült különböző használati tárgyakat készítenek. Ez lesz az első találkozásunk a helyi kézművességgel, a madagaszkári iparművészettel, amely méltán híres: a csakis kézzel készített, ízléses, időigényes és minőségi termékeket sok helyen megcsodálhatjuk majd még. Európában ma már aligha találkozhatunk ilyen “kezdetleges”, de nagyon emberközeli és emberközpontú műhelyekkel; a Madagaszkáron tett utazásunk során garantáltan az lesz a benyomásunk, mintha nem csak térben, hanem időben is utaznánk...

Ezután továbbindulunk az 1500 méter magasan fekvő Antsirabe-be, mely az ország harmadik legnagyobb városa, és több ”becenevet” is kapott: a sós vizű termálfürdők városa, az ország söripari központja, és a pousse–pousse-ok (kézi hajtású riksák) városa. Ezen kívül magyar vonatkozása is van a városnak: a 18. században  Madagaszkáron letelepedett, sőt még tiszteletbeli királyi rangot is szerzett Benyovszky Móric grófról Antsirabéban utcát is elneveztek. Megismerjük Benyovszky életútját, fényképeket készíthetünk a Benyovszky utcán. Megtekintjük a város francia koloniális stílusban épült házait, a katedrálist, és természetesen a helyi kézműves és élelmiszer árusok színes kavalkádra emlékeztető választékát.

Szállás:Royale Palace

 

4. nap: ANTSIRABE – AMBOSITRA – RANOMAFANA (250 km/5 óra)

Reggeli után folytatjuk ismerkedésünket a helyi iparművészettel: ellátogatunk egy évszázados múlttal rendelkező miniatűr riksa készítő műhelybe, egy hímző műhelybe, valamint egy ékszerkészítő atelier-be, ahol a szigeten bőven fellelhető féldrágaköveket és drágaköveket (zafír, rubin) dolgozzák fel.

Ezután továbbmegyünk dél felé, hogy meglátogassuk Ambositra városát, amely a madagaszkári fafaragás központja, és az e művészetükről híres úgynevezett zafimaniri törzs legfontosabb városa. A zafimaniry törzs fafaragó művészete az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listáján szerepel, a törzs ugyanis az utolsó őrzője ennek az ősi művészetnek, amely régen az egész szigeten elterjedt volt. Ez a legkiválóbb hely, hogy megtekintsük az értékes rózsafából és ébenfából készült kézművesipari termékek gazdag kínálatát, vagy akár vásárolhatunk is, az otthoninál többszörösen olcsóbb árakon. Meglátogatunk egy igazi zafimaniri fafaragó műhelyt is, ahol betekinthetünk a mesterek aprólékos, időigényes munkájának kulisszatitkaiba. Továbbutazunk és estére megérkezünk Ranomafana faluba, amely a szigetország második leglátogatottabb nemzeti parkjáról híres. A falu nevének jelentése “meleg víz”, a körülbelül 30 fokos gyógyvízzel rendelkező helyi termálfürdőre utalva.

Szállás:Setam Lodge


5. nap: RANOMAFANA – AMBALAVAO (114 km / 3 óra)

Reggeli után elindulunk szállodánkból, hogy elkezdjük az eddiginél még közelebbről felfedezni Madagaszkár egyedülálló természeti világát, és meggyőződjünk: joggal hívják a szigetet a “nyolcadik kontinens”-nek. A Ranomafana Nemzeti Park az ország második legnépszerűbb nemzeti parkja, számos őshonos, endemikus, azaz csak Madagaszkáron megtalálható állat-és növényfajt rejt magában. Dús, buja esőerdője rendkívüli vegetációval rendelkezik: pálmák, orchideák (Madagaszkárt az orchideák hazájának is nevezik: itt található a világon a legtöbb orchidea-faj), bambuszok, páfrányok, stb. Ez az erdő számos lemúrfaj kedvelt tartózkodási helye, így végre találkozhatunk a híres madagaszkári makikkal! Más lemúrfajok mellett (összesen 12 faj él a parkban) itt él például a híres bambusz-lemúr is, illetve a vörös maki és a törpe egérmaki is.

A park meglátogatása után továbbindulunk Fianarantsoa-ba, Madagaszkár második legnagyobb városába. Megtekintjük a történelmi óvárost és a dimbes-dombos, hangulatos kis utcácskákat, valamint természetesen a város nyüzsgő piacait ! Felkeressük Pierrot Men, a nemzetközi hírű és nemzetközi díjakat nyert fotóművész fotóműhelyét is. A művész Fianarantsoa-ban lakik, és fényképeiből kiállítótermet rendezett be a városban. Bár Pierrot Men nem csak Madagaszkáron fotózik, de az ország lakosai és természeti szépségei kimeríthetetlen témát és ihletet adnak neki és sokan úgy tartják, ő készíti és készítette a valaha készült legszebb képeket a szigetről – melyek sokszor egy szempillantás alatt berepítenek minket a malgas emberek összetett, rejtélyes világába, számos hagyománnyal és mítosszal átszőtt életébe.

Továbbutazunk és estére megérkezünk Ambalavaoba, itt fogjuk az éjszakánkat tölteni.

Szállás:Aux Bougainvillées

 

6. nap:AMBALAVAO – RANOHIRA (241 km / 5 óra)

Reggeli után megtudjuk testközelből is, miről híres Ambalavao városa: meglátogatunk ugyanis egy papírgyártó műhelyt, ahol előállítják a híres antemoro papírt az Avoho-fa kérgéből, amelyet madagaszkári papirusznak is hívnak.

Ezután továbbutazunk dél felé, és megállunk az Anja magánparkban, ahol egy két órás sétatúrára indulunk az erdős- sziklás parkban, a gyönyörű panorámás tájban, túránk alatt pedig sok vidám gyűrűsfarkú maki-csapattal találkozhatunk ! A makik vígan élnek ebben a nagyon jól szervezett, a helyi lakosok kezdeményezésében alapított magánparkban, amelynek bevételei a helyi lakosság megélhetését biztosítják; nagyon jó példát mutatva ezzel Madagaszkár többi régiójának a turizmus és a helyi lakosság fenntartható, gyümölcsöző együttéléséről. A régió endemikus és gyógynövényeivel is megismerkedünk sétánk alatt.

Ott kell hagynunk a makikat, hogy a nap végére megérkezzünk Ranohiraba, a lenyűgöző Isalo Nemzeti Park területére. A mai napon, utunkon a tájkép hatalmas változatossága tárul elénk: a teraszos rizsföldek és szorgalmas rizstermesztő lakosai átadják helyüket hatalmas szürke sziklák tövében megbúvó kicsiny, rejtélyes falvak zárt közösségeinek, majd füves-fás szavannák és végül Isalo ezer-formájú homokkő sziklái tűnnek fel és itt már a tájat a barna, zöld és okkersárga színek uralják. Útközben belelátunk a kis falvak életébe, betekintve ezzel a különböző madagaszkári törzsek/népcsoportok jellemzőibe, ugyanis ma három népcsoport területén haladunk át. (Madagaszkáron összesen 18 népcsoport és számos nyelvi dialektus van.)

Esti programunk már az Isalo Nemzeti Park területén lesz: az «Isalo ablaka» elnevezésű hatalmas sziklaképződményről nézzük meg a naplementét. Varázslatos élményben lesz részünk, ahogyan a sziklás táj színei átváltoznak az esti fényben; gyönyörű fotókat készíthetünk. Szállás Ranohira-ban (2 éj).

Szállás: Jardin du Roy 4*

 

7. nap:RANOHIRA, ISALO NEMZETI PARK

Reggelink után egész napos túrára indulunk Madagaszkár legnépszerűbb nemzeti parkjában : az  Isalo Nemzeti parkban.  A tájat hatalmas homokkő sziklák uralják, és kanyonok, a sziklák tetején vezető szűk, de lélegzetállító panorámát nyújtó ösvények, hegyi források, egyedülálló növényzet, és természetesen a Madagaszkáron elmaradhatatlan, nyüzsgő állatvilág teszik felejthetetlenné tartózkodásunkat. Megmártózhatunk a sziklák között megbúvó természetes tóban, illetve egy szűken kanyargó kanyonba is leereszkedünk, amely mélyén hidegvizű patak folyik. A park növényzetének túlnyomó része itt is endemikus : tollas levelű pálmák, elefántlábúak, panduszok, stb. Na és persze itt sem maradhat el a lemúrokkal való találkozás: catta makikat, barna makikat és sifaka fajokat találunk itt.

 

8. nap:RANOHIRA – TULEAR – IFATY (315 km / 6 óra)

Megreggelizünk, majd elhagyjuk Isalo sziklás tájait, amelyek átadják helyüket a hatalmas füves, napsütötte szavannáknak: már az igazi dél területén járunk, a mahafaly és antanosy törzsek területén. Az út mentén megcsodálhatjuk a gyönyörű, hatalmas és gazdagon díszített síremlékeket: e törzsek ugyanis halottaiknak szebb házakat építenek, mint saját maguknak, az élőknek… Átutazunk Ilakaka-n, a Zafírvároson, és lassan megpillantjuk az első majomkenyérfákat is, ahogy megérkezünk az Indiai-óceán partjaihoz, Tuléar városába, melyet a helyiek úgy is neveznek: “a Nap városa”, vagy: “a város, mely sosem alszik”. Tulear az ország harmadik legnagyobb kikötővárosa.

Itt először is meglátogatjuk a híres Tulear-i arborétumot, ahol több mint ezer lemúr-, teknős-, kígyó- és kaméleonfaj él, valamint a sziget déli régiójára jellemző valamennyi furcsa növényfajt megtalálhatjuk, akik leleményesen alkalmazkodtak a rendkívül száraz éghajlathoz.

Ezután látogatást teszünk az ONG Bel Avenir ("Szép Jövő") non-profit szervezetnél, amelynek köszönhetően betekinthetést nyerhetünk a helyi emberek mindennapi életének jellemzőibe. Madagaszkáron az ország nehéz helyzetére és különleges természeti értékeire tekintettel rengeteg non-profit szervezet tevékenykedik természetvédelmi és szociális témában. A Bel Avenir az egyik legfontosabb szervezet, amelynek Európában számos országban, többek között Magyarországon is van képviselete! A látogatás során többek között megismerjük az egyik leglátványosabb projektüket: a Tulear-i Művészeti és Zenei Központot, ahol a szegény rétegből kikerült madagaszkári gyerekeknek, fiataloknak van lehetőségük zenét tanulni, sportolni, művészeti tevékenységeket folytatni. A Malagasy Gospel (egy csupa lányból álló gospel kórus), vagy a Bloco Malagasy (afrikai táncos-zenés női dob-csapat) együtteseik ma már rendszeresen turnéznak Európában, hogy hírét vigyék a szervezetnek és szociális projektjeinek.

Látogatást teszünk a Kagylópiacon is, ahol kagylókból készített dísztárgyak és egyéb, a déli régióra jellemző kézműves termékek gazdag választékát találjuk.

Ezután Tulearból már csak egy órás utazást teszünk, hogy megérkezzünk álmaink tengerpartjára, Ifaty-ba, az Indiai-óceán partjára. A hangulatos, festői kis halászfalu, kedves, mosolygós lakosai, a helyi halászok pirogue-jainak (hosszúkás facsónak) fehér vitorláinak tánca az óceánon, a mindig frissen fogott tenger gyümölcsei, és a madagaszkári gyümölcsös rummal kísért naplementék… Hagyjuk, hogy átjárjon minket is a nyugalom és a madagaszkári “mora-mora” (jelentése: lassan-lassan) életstílus, amíg megérdemelt pihenésünket töltjük gyönyörű tengerparti szállodánkban (2 éj).

Szállás: Paradisier

 

9-10. nap: IFATY

Ébredjünk, amikor szeretnénk, reggelizzünk meg kényelmesen: a mai napot mindenki kedvének és igényeinek megfelelően szervezheti, nincs szervezett programunk.

Ha arra vágyunk, egyszerűen feküdjünk ki az óceánpartra, hallgassuk a hullámok megnyugtató, örök végtelen moraját, és figyeljük a halászok nyugodt, évszázados rutin szerinti mozgását.

De ha aktívabb programot szeretnénk, akkor is bőven válogathatunk tevékenységekből. Íme néhány tipp: búvárkodhatunk palackkal, vagy szemüveggel a világ 3. legnagyobb korallzátonyánál, hajózzunk ki motoros csónakkal és figyeljük meg a hatalmas púposhátú bálnák játékát, ugrásait, családi életét (a bálnaszezonban: július és szeptember között). Vegyünk részt egy tradicionális “vezo” (az itt élő halász népcsoport) halászaton vagy modern, motorcsónakos, mélytengeri halászaton. Tegyünk egy felejthetetlen quad túrát a homokdűnéken, menjünk el kora reggeli madár lesre, vagy egy csónakkirándulás keretében próbáljuk ki a pirogue-ot és csodáljuk meg a helyi halászok lenyűgöző és erős izmokat igénylő navigációját, ahogy a vitorla forgatásával változtatják az irányt és a sebességet... Meglátogathatjuk a híres és szigorúan védett Ifaty Tüskés erdőt is, ahol megfigyelhetjük a nagy szárazsághoz szokott és alkalmazkodott “cseles” növényzetet és “ravasz” lakóit: kaméleonokat, csak itt megtalálható madarakat, és ha szerencsénk van, makikat is; valamint megismerkedhetünk a helyi lakosság által napi rendszerességgel használt gyógyhatású növényekkel, gyógyfüvekkel.

 

11. nap:  IFATY - TULEAR – ANTANANARIVO

Reggeli a szállodában.

Szabad program az óceánparton, majd visszaindulunk Tulear-ba, ahonnan az Air Madagascar belföldi járata repít minket vissza a fővárosba, Antananarivo-ba.

Várható menetrend: MD 715  11:10 – 12:15

Az autónk Antananarivo-ban a reptéren vár minket, hogy elvigyen szállodánkba, és a nap maradék részében is rendelkezésünkre áll. Ha időnk engedi, ma meglátogatjuk a XVII. században épült és 2001 óta a Világörökség részét képező Ambohimanga palotát. A palota mellett található kilátóhelyről megcsodálhatjuk a város panorámáját. Ezután a hatalmas kézműves, tradicionális piacon megcsodálhatjuk az ország minden részéből származó madagaszkári iparművészet remekeit: zebuszarvból faragott használati tárgyak és ékszerek, kézzel hímzett terítők, táskák, növényi rostból font kalapok, a nők tradicionális viseleteként hordott gyönyörűbbnél gyönyörűbb lambahoanyk (mintás kendők), madagaszkári vanília és fűszerek, stb.

Szállás:Le Louvre Hotel&Spa 4*

 

12. nap: ANTANANARIVO

Reggeli után meglátogatjuk az Antananarivo-tól 25 km-re található Lemúr Parkot. A parkban kilenc fajtát képviselő lemúrok élnek, teljesen szabadon. A látogatók itt közelről ismerkedhetnek meg a hatalmas madagaszkári sziget legjellemzőbb állatfajával, és a közvetlenebb makikkal csodálatos fotókat is készíthetünk. A Lemúr Parkot azzal a céllal hozták létre, hogy egyrészt minél több látogató megismerhesse ezt a csodálatos, egyedülálló és barátságos élőlényt, másrészt hogy az évek múlásával a születések számának növekedésével minél több a parkban született lemúrt telepítsenek vissza eredeti élőhelyükre.

Autónk és idegenvezetőnk kikísér minket a repülőtérre, hogy elbúcsúzzunk Madagaszkártól és hazainduljunk a 8000 kilométerre lévő Budapestre.

 

13. nap:ANTANANARIVO – BUDAPEST

Érkezés Budapestre a reggeli órákban

 

UNESCO Világörökségi helyszínek:

 • A zafimaniry törzs fafaragó művészete
 • Antsinana Esőerdő - Ranomafana Nemzeti Park (természeti)
 • Antananarivo - Ambohimanga Királydombja

 

Az utazás idegenvezetője: Tanács Gábor

Tanács Gábor utazásszervező, idegenvezető az ELTE TFK történelem-földrajz szakán végzett tanár. Katonai hagyományőrző, művészettörténet oktató. Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Európa, kiemelt szakterülete a hadászat, hadtörténet, technikatörténet. Az elmúlt negyed évszázadban módja nyílt megismerni a világ számos táját, és gyakorlati tapasztalatokat szerezni elsősorban az öreg kontinensen, Európában. Specialitása a kis csoportos, személyre szabott, tematizált programok vezetése. Hobbija a munkája: az utazás, az egyes területek "mozaik-képének" a világ egységes képébe illesztése. Kedvenc szállodái: a történelmi hangulatú udvarházak, kastélyszállók, karavánszerájok. Kedvenc étele a pármai sonka, kedvenc itala az indiai fekete tea. Kedvenc városai a középkori hangulatú, meleg tenger közeli, várfalakkal övezett kisvárosok. Aktív amatőr sportoló, sportkedvelő, egy gyermek édesapja.

Madagaszkár, a nyolcadik kontinens, 2017. április 14.

Kedves Angéla!

Nagyon köszönöm az érdeklődést. Igen, elég gyorsan vissza kellett rázódni a mindennapokba.

Nagyon köszönöm, hogy részt vehettem a madagaszkári utazáson. Életem egyik legszebb útja volt. Csodálatos volt a program, a szállodák is teljesen rendben voltak, az ellátás is szuper volt (minden este 3 fogásos vacsora 3-4-féle választási lehetőséégel), a sziget maga pedig fantasztikus. Sőt még az időjárással is szerencsénk volt.

Karcsi személyében egy fantasztikus idegenvezető kísérte a csoportot, aki mindenben igyekezett az utasok kedvében járni. Elintézte, hogy kényelmesebben utazhassunk, így pár nap után 2 buszban folytattuk az utazásunkat. Több plusz programban is részünk volt az ő jóvoltából (pl. kirándulás a Tritriva krátertóhoz, zenészek az óceánparti szállodában a vacsoránál, zebupiac, helyi kézműves piac Tanában). Széleskörű tájékozottsága lenyűgöző, ahogyan pl. a kontinensek kialakulásáról vagy a trópusi betegségekről mesélt, de a helyi növények és állatok alapos ismerete is hatalmas tudását bizonyította. Figyelt arra, hogy fotószüneteket tartsunk a szép ill. jellegzetes helyeken. Minden program megvalósult, és nem feszített tempóban, rohanásban. Ennyire tájékozott és profi idegenvezetővel még nem utaztam.

A helyi idegenvezető sajnos nem a tőle elvárható módon végezte a munkáját. Ez volt az egyetlen negatívum. Ennek ellenére csak szépet és jót mondhatok az útról. Egy csodálatos örök élmény. Köszönöm Karcsi munkáját és az iroda szervezőmunkáját is.

Biztos vagyok benne, hogy a jövőben még fogok utazni az 1000 úttal.

Szép estét!

B. A.

 


 

Madagaszkár, a nyolcadik kontinens, 2016. április 13.

Kedves Laci!

Nagyon jól sikerült a madagaszkári utazás, maradéktalanul elégedettek voltunk úgy a szállásokkal, mint a programokkal. (a férjem napozott, én mindent megnéztem – ez a hosszú házasság titka… J)

Az idegenvezetőt is dicsérjük, így hát MINDENKINEK nagy piros pont.

Üdvözlettel, Mné.


Madagaszkár, a nyolcadik kontinens, 2016. április 13.

Kedves Varga László,

Köszönöm kérdését! Nagyon kellemesen éreztem magam az út során. A szálláshelyek kényelmesek, tiszták és színvonalasak voltak. Az idegenvezető kitűnően végezte feladatát, jó humorú volt, utas központú. Már bejártam a fél világot, de ez az idegenvezető klasszissal jobb volt, mint az eddigi tapasztalataim. Már tervezem következő uticélomat az Önök irodájánál. Üdvözlettel, J.K.


 

Madagaszkár, a nyolcadik kontinens, 2016. április 13.

Tisztelt Varga Úr,

A madagaszkári utazás nagyon kellemes volt, a szállodák abszolút korrektek, az ételek kissé szokatlanok voltak, de nem volt jelentősége látva a szegénységet ami körülvett.

Az idegenvezető rendkívül felkészült, emberileg pedig végtelen kedves volt, szinte baráti társaságot alakított ki.

Köszönet az útért és tervezem a következőt Önöknél.

Üdvözlettel

Dr. E. J.

A várható menetrend októberre:

Október 15: Budapest – Isztambul 20:10 – 23:15

Október 16: Isztambul – Antananarivo 01:55 – 14:30

Október 26: Antananarivo – Isztambul 16:00 – 04:45

Október 27: Isztambul – Budapest: 07.00 – 07:55

 

Várható étel/ital árak: 1 üveg sör 300 forint körül, 1 üveg ásványvíz 200-250 forint körül, 1 baguette 80 forint körül, egy főétel egy jó minőségű étteremben 1000-2500 forint körül mozog.

A borravalók javasolt mértéke: 10%. Idegenvezetőknek a nemzeti parkokban: körülbelül 1-2.000 Ft/csoport.

Aki adományokat szeretne vinni, hasznosak lehetnek az alábbiak: iskolaszerek (füzet, toll, radír, vonalzó, stb.) kis szappanok, ruhák. Az adományokat legjobb a 7. napon, a Bel Avenir NGO látogatásakor, a szervezetnek átadni.

 

Az országról számokban

Területe: 587 041 km² (körülbelül hatszor nagyobb Magyarországénál)
Népsűrűség: 35,2 fő/km²

Lakosság: kb. 22 millió fő
Főváros: Antananarivo (kb. 1.300.000 lakos)
Államforma: parlamentáris köztársaság
Hivatalos nyelv:malagas és francia
Függetlenség: Franciaországtól, 1960 óta
Vallási megoszlás: 52% helyi vallású, 23% római katolikus, 18% Protestáns, 7% muzulmán
A sziget lakossága: 90% malagaszi, 5% europai, 3% azsiai (indiai és kinai), 2% egyéb

Időeltolódás: Magyarországhoz képest +2 óra a téli időszámításkor, nyáron csak +1 óra.

Áram: az elektromos áram 220 V, az európai szabvány dugasz használható.

Telefon országkód: +261

 

Az országról szavakban

Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete az Indiai-óceánban található, Afrika délkeleti partjaitól a Mozambik-csatorna választja el. A szigetország majdnem 165 millió éve szakadt el az afrikai kontinenstől, így egy teljesen egyedi, különleges és látványos állat-, és növényvilág fejlődött ki a szigeten. A madagaszkári állat-, és növényfajok 80%-át a világon egyedül itt találjuk meg, többek között összesen 70 lemúrfajtát, a világ legkisebb és legnagyobb kaméleonját, összesen 930 orchidea fajt, és még sorolhatnánk.

A természet, a tájak és az éghajlat nagyon változatos: az esőkben is bővelkedő keleten buja, zöld trópusi őserdőkkel borított hegyeket találunk,a sziget közepén mérsékeltebb a hőmérséklet és a tájat teraszos rizsföldekkel díszített fennsíkok alkotják, a meleg nyugaton pedig, ahol ritka az eső, sziklás és füves síkságok, a szárazabb és meleg éghajlathoz szokott növényzet (például majomkenyérfák) uralják a vidéket. Körös-körül pedig mindenhol képeslapba illő, fehér homokos, csodálatos partszakaszok szegélyezik a szigetet.

A madagaszkári lakosság gyökereit Délkelet-Ázsiában és Afrikában leljük fel. E két kultúrából jött létre egy teljesen egyedülálló, hagyományait élénken őrző társadalom, amelyben a halottakat a mindennapokban jelenlevőnek tekintik és tanácsot kérnek tőlük, ahol az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk meghatározzák az emberek életét (például csütörtökönként tilos boszorkányokról beszélni, terhes nők nem rakhatnak gyömbért a zsebükbe, stb.) és ahol számos mese, mágia és legenda szövi át az emberek mindennapjait.

Madagaszkár fő vonzereje az érintetlentermészet és a romlatlan társadalom. A természet itt teljes sokszínűségében, kreativitásában, szelídségében és szépségében mutatkozik be. A lakosság vendégszeretete elvarázsol, a tömegturizmus és a gazdasági fejlettség hiánya miatt, vagy inkább ennek köszönhetően mindenhol olyan emberi értékekre lelünk, melyek sajnos egyre ritkábbak a modern társadalomban: őszinteség, nyitottság, mosoly, vidámság, nyugodt életritmus és bizalom. A madagaszkáriak jelszava a „mora-mora”, azaz lassan-lassan: soha senki nem siet, és mégis minden mindig megoldódik…

 

Éghajlat

Madagaszkár éghajlata szubtrópusi, két évszak jellemzi: a forró és esős évszak november és április közé esik, míg május és október között enyhül a meleg és szárazabb az idő. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége azonban nagyon változó az ország különböző régióiban. Vannak egész évben látogatható területek, mint a dél-nyugati országrész, de a keleti partvidéket például csak május és október között érdemes felkeresni, hogy elkerüljük az esős évszakot, mely ciklonokat is hozhat magával.

A két évszakot figyelembe véve a hőmérséklet átlag minimum és maximumai a következőképpen alakulnak: a tengerparton 20-35 Celsius fok nappal és 10-20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal 15 - 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő lehűlhet akár 10 Celsius fok alá.

 

UNESCO világörökségi helyszínek

A Bemaraha-iTsingy Természetvédelmi Terület: Madagaszkáron kívül csak három helyen található még a világon ez a furcsa, különleges természeti képződmény, amelyet a malagaszi emberek „tsingy”-nek neveznek. A „tsingy” szó magyar jelentése: “ahol nem sétálhatsz mezítláb”. A homokkőből, márgából és mészkőből álló mesebeli képződményt karszt tájak, felvidéki mészkő alakzatok, lenyűgöző „tsingy” csúcsok és tűhegyes mészkő „erdők” jellemzik.  Csipkézett és kilyuggatott belseje láttán az ideutazók könnyen a Holdon érezhetik magukat. Számos lemúrfajnak ad otthont a terület, valamint impozáns kanyonok, érdekes madárfajok és barlangok is lenyűgözik az itt a túrázókat.

Az Ambohimanga-i Királydomb (más néven a « Kék Domb ») : a madagaszkári emberek az ország legszentebb helyének tartják, immár 500 éve, ezt a történelmi falut, mely egykor Madagaszkár királyának nyújtott otthont. A falvat körülvevő falat 1847-ben építették. A Mahandrihono-ház Andrianampoinimerina király egykori otthona volt, melynek falai rózsafából készültek. A sziget fenséges királyának dobjai, fegyverei és talizmánjai is megtekinthetőek itt.

Az Atsinanana-i Esőerdők: az Atsinanana-i esőerdők területe hat nemzeti parkot foglal magába Madagaszkár keleti partvidékén.  Ezek az erdők világszinten kiemelkedő biodiverzitással rendelkeznek, valamint rendkívüli mértékben találunk itt endemikus, azaz a világon csak itt megtalálható állat-és növényfajokat: az itt fellelhető fajok 80-90 %-a endemikus! Döntő szerepet játszanak Madagaszkár egyedülálló biodiverzitásának túléléséhez azzal, hogy az ehhez szükséges ökológiai folyamatokat biztosítják és fenntartják. Az erdőkben található számos faj (főleg a lemúrok és egyéb emlősök) ritka és veszélyeztetett: például az éjszakai lemúrfaj, az aye-aye (amely mellesleg a kétes értékű, a világ egyik legcsúnyább állata büszke címet is viseli), a fossa (Madagaszkár legnagyobb ragadozó állata, egy kisebb macska méretű vadmacska-faj), a szürke bambuszmaki, stb.

Az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listáján szerepel ezenkívül a Zafimaniry törzs fafaragó művészete. A Zafimaniry közösség az utolsó őrzője egy ősi fafaragó művészetnek, amely régen az egész szigeten elterjedt volt. A zafimaniry-k a 18. században az akkoriban mindenhol jelen lévő erdőirtás elől menekültek egy erdős és félreeső területre dél-kelet Madagaszkárra, hogy megőrizhessék életvitelüket és művészetüket, melyhez az erdőkben, a hegyekben szükséges élniük. Ma körülbelül 25.000 zafimaniry él mintegy 100 faluban és tanyán a környék hegyeiben.

Az erdőművelésben és fafaragásban generációk alatt szerzett szakértelmük a mindennapi élet összes területén meglátszik és uralkodik, hiszen a legtöbb használati tárgyuk, a házaik mind fából készülnek. Szinte minden fafelület (falak, ablakok, tálak, ülőkék, szekrények, szerszámok) gazdagon díszített és alaposan megmunkált. A zafimaniry-k 20 endemikus fafajtával dolgoznak – mindegyiket más és más célra használnak a fa tulajdonságai szerint: építkezéshez, dekorációhoz, stb. Hihetetlen, de a házakat és a sírokat a mai napig szög, zsanér, agy egyéb fém alkatrész nélkül, csak fából, faszögek és facsapok segítségével építik. A zafimaniryk oszlopokra épített faházai a dél-kelet madagaszkári hegyvidéki tájkép jellegzetességei. Bár a formák, motívumok hasonlók, a dekoráció minden esetben a faragó mester személyiségétől függ, így nincs két ugyanolyan tárgy.

Hét további helyszín az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek listáján található: a Betafo-i rizsföldek tájképe, a Királyi Nyaraló a Tsinjoarivo-i Hegycsúcson, a dél-nyugat madagaszkári Mahafaly törzs régiója, az Isandra-i sziklák és barlangok, az Antongona-i régészeti leletek, aDél-Anjanaharibe Természeti Rezervátum és az Andrefana-i száraz erdők.

 

„Leg-ek”

-          A világ legtöbb lemúrfaja (70)

-          A világ legkisebb és legnagyobb kaméleonja (2mm és 70 cm)

-          A világ legtöbb orchideafajtája (több, mit 900)

-          A világ legnagyobb vaníliatermelője

-          A világ legtöbb majomkenyérfa fajtája

-          A világ valaha élt legnagyobb madara (a mára kihalt elefántmadár tojásainak maradványait még ma is mindenhol fellelhetjük)

-          A világ egyik legfontosabb bálnamegfigyelő helye (hosszúszárnyú bálnák, Sainte-Marie szigeténél)

-          A világ egyik legszebb szigete (az ország észak-nyugati partjainál fekvő Nosy Be szigete, a Tripadvisor utazási portál alapján)

-          És a világ egyik legcsúnyább állatának kikiáltott véznaujjú maki…

 

Repülőjegy

Budapestről a legegyszerűbben az Air France vagy a Turkish Airlines csatlakozó járatával, párizsi, illetve isztambuli átszállással jutunk el Antananarivoba, az ország fővárosába.

Szállások

Az elmúlt években megnőtt a magas európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák száma, így a luxus és a komfortos szállást kereső vendégek is elégedettek lehetnek. A magasabb kategóriájú (3-5 csillagos) szállodákban, illetve erdei lodge-okban tökéletes kényelemben, mégis a természethez közel érezhetjük magunkat. Az egyszerűbb szállásokon azonban számítani kell arra, hogy az áramot éjszakára lekapcsolhatják és csak egy konnektor van a szobában (így jól be kell osztanunk az elektromos készülékeink töltését), illetve akadozhat a melegvíz-ellátás. A személyzet kedvessége és segítőkészsége azonban általában bármely kategóriájú szálláshelyen lenyűgözi az utazót.

Infrastruktúra, biztonság

Fel kell készülnünk, hogy az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolnánk. Az országon belül való utazás során mindenképpen helyi sofőrrel kell közlekedni. A közművesítésa legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz. Az egészségügyi ellátás is alacsony színvonalú. Éppen ezért fontos, hogy egyrészt megfelelő egészségügyi biztosítással menjünk, másrészt körültekintően választsuk ki az igényeinknek és komfort-elvárásainknak megfelelő szállásokat utunk során.

A biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani, amalgas emberek ugyanis alapvetően nagyon vendégszeretőek és barátságosak, a nagy szegénység miatt azonban előfordulhatnak veszélyek is. Ezek a szabályok: nagy tömegben legyünk óvatosak, sötétedés után ne mászkáljunk az utcákon, ne hordjunk sok készpénzt és nagy értékeket magunknál könnyen hozzáférhető helyen.

Pénznem, árfolyam

A madagaszkári pénznem az Ariary. A nagyobb városokban vannak bankautomaták (Visa, VisaElectron, Mastercard kártyák), de legjobb a költőpénzt euroban, ha az nincs, akkor dollárban hozni, a legkönnyebb ugyanis készpénzt helyben váltani. Mindenképpen csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk.

Készüljünk fel, hogy sok helyen, főleg a piacokon, helyi kisboltokban még mindig a régi pénznemben, malagasy frankban mondják az árakat ariary helyett, bár ezt a valutát már hat éve megszüntették. Ugyan rejtély, hogy hogyan működik a kereskedelem, amikor sokszor sem az eladó, sem a vevő nem tudják az árat kiszámolni ariaryban, és mégis végül ebben a pénznemben történik a fizetés – de ne firtassuk; ez a sok madagaskári furcsaságnak és a malagaszi emberek sajátságos logikájának része… Mi csak osszuk el az árat öttel és megkapjuk az összeget ariaryban!

Telefon, térerő, internet:

A magyar mobiltelefon szolgáltatók hálózatai működnek Madagaszkáron, térerő a városokban és nagyobb falvakban mindenhol van. Internetezni csak a nagyobb városokban lehet internet kávézókban, illetve a középkategóriás és ennél jobb szállodák általában rendelkeznek wifi hálózattal. A telefonos országkód: +261.

 

Mit vigyünk?

A ruházatot illetően nincs tabu Madagaszkáron, könnyű nyári, kényelmes, bő viselet tökéletesen megfelel. Legyen nálunk hosszú ujjú vékony felső, pulcsi, zokni és hosszúnadrág is: a sziget belsejében a felföldeken az esték és éjszakák az évszaktól függően hidegek lehetnek, illetve a szúnyogok elleni védekezésül is hasznosak ezek a ruhadarabok. Egy vékony esőköpenyt is tegyünk be. A lábbelit illetően szandál, papucs és egy zárt túracipő a nemzeti parkokban való kirándulásokhoz – ide egy kis hátizsák is jól jöhet. Fejfedőt és UV szűrős napszemüveget a nap elleni védekezésül érdemes bepakolni.

Ezen kívül fontos még bepakolnunk: napolajat, elemlámpát (legjobb a fejre szerelhető), rovarriasztót/szúnyogriasztót, nedves törlőkendőt, gyufát vagy öngyújtót.

Értékes tárgyainkat, ékszereinket (például notebook, stb.) érdemesebb otthon hagyni!

Ajándékok: a gyerekek részére a legjobbak az iskolaszerek, kis játékok, ruhanemű, kis krémek/szappanok/tusfürdők.

Gyógyszerek, védőoltás

Nincs kötelezően előírt védőoltás. Javasolt lehet a hepatitisz A,B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások beadatása, főleg, ha sokat túrázunk és nomád körülmények között is tervezünk tartózkodni. Egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont (Budapesten, a Gyáli úton található, honlapcímük http://www.oek.hu/oek.web?to=11&nid=209&pid=1&lang=hun) meg tudja adni a szükséges információkat. Madagaszkáron előfordulhat malária, ezért erről is érdemes kikérni a véleményüket, mely gyógyszer megfelelő az itteni malária-változat ellen.

Gyógyszerek: emésztéssel kapcsolatosan felmerülő problémákra (Daedalon, bélfertőtlenítő, Neurosan, Smecta, Immodium,BolusAdstringens, stb.)Leégésre való krém. Fertőtlenítőszer, ragtapasz, fásli, nedves törlőkendő.

Higiénia

Az országban a csapvíz nem iható, ehelyett vegyünk palackozott ásványvizet a boltokban. Ne kérjünk jeget az italunkba, és a sok helyen kapható „jusnaturel”-lel (friss gyümölcslé) is óvatosnak kell lenni, mert az egyszerűbb helyeken ez is csapvíz hozzáadásával készül. A madagaszkári rum specialitás, a nagyon finom úgynevezett „rhumarrangé” (gyümölcsökkel együtt érlelt rum), viszont tökéletes gyomrunk fertőtlenítésére – a legtöbb étteremben az étkezés után kínálják is digestif-ként, érdemes belőle napi egyszer-kétszer fogyasztani! Friss zöldségeket, salátákat, gyümölcsöket jól mossuk meg palackos vízzel, vagy az erre a célra való fertőtlenítőszerrel. Nedves törlőkendő, papírzsebkendő mindig legyen nálunk, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő higiéniát akkor is, ha a természet, vagy egy egyszerű WC lesz az illemhelyünk.

 

Viselkedés, helyi szokások, fényképezés

Madagaszkáron az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk a mindennapi életben fontos szabályokat alkotnak, amelyhez illik nekünk is alkalmazkodnunk és tiszteletben tartanunk ezeket. Ilyen lehet például, hogy tilos egy sírra ujjal mutogatni, kisbabát nagynak vagy kövérnek nevezni, evés közben fütyülni, stb. A túravezetőnktől, vagy az útikönyvünkből tájékozódhatunk a legfontosabb „fady”-król, melyek régiók szerint változhatnak.

Fényképezés előtt mindig kérjünk engedélyt, ha magánházat, személyeket fotózunk, különösen sírok, emlékhelyek esetében ügyeljünk erre!

 

Vízum, útlevél, biztosítás

Egy hónapot nem meghaladó, turisztikai célú tartózkodás esetén a vízumot nem kötelező előre beszerezni, a reptéren érkezéskor igényelhető, a helyszínen azonnal kiadásra kerül. A vízum díja 80.000 Ariary, amely a repülőtéren a napi árfolyam szerint euroban vagy dollárban is fizethető (körülbelül 8000 Ft, vagy 26 euro).

A vízum beszerezhető itthon is előzetesen, a Madagaszkári Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusán (Budapesten), ebben az esetben a vízum díja 70 EUR – cserébe egy kis sorban állást elkerülünk a reptéren. Ha egy hónapnál tovább maradunk, akkor mindenképpen keressük fel a konzulátust vízumért.

Nagyon fontos, hogy útlevelünknek a kiutazástól számított legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie!

Mindenképpen kössünk az út teljes tartamára érvényes, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást, és ellenőrizzük a biztosítótársaságnál, hogy érvényes-e az általunk kötött biztosítási kategória Madagaszkár területére.

 

Vásárlás

-          Érdemes a kézzel készített tárgyakat keresni, ezek ugyanis töredékébe kerülnek az európai áraknak: növényi rostból fonott táskák, retikülök, kalapok, dísztárgyak, kézzel hímzett gyönyörű            textilek (terítők, ingek, babaruhák, stb.), csodálatos faragott fa dekorációs tárgyak.

-          Kézzel készített merített papírból készült (antemoro-i papír), szárított virág lenyomatos albumok, füzetek.

-          Zebuszarvból készült dekorációs és használati tárgyak. (A zebu a helyi marhafajta.)

-          Vanília: Madagaszkár a világ legnagyobb vanília exportőre. Az országban az európai áraknál sokkal olcsóbban vásárolhatjuk meg ezt a kiváló minőségű vaníliát, a Bourbon vaníliát.                        (Maximum 2 kilogrammot szabad kivinni az országból.)

-          Csokoládé: a madagaszkári csokoládé és kakaóbab világhírű és nagyon jó minőségű. Próbáljuk ki a különleges tengeri só darabos, vagy ananászos verziót!

-          A természet ajándékai: katrafay(Madagaszkáron őshonos fafajta) masszázsolaj, balzsam, majomkenyérfa méz.

-          Féldrágakövek nagy választéka, amelyet helyben bányásztak ki.

-          Extra tipp: a helyiek sokszor újrahasznosítják a konzervdobozokat, festékes dobozokat, sörös-, és rumosüvegeket és találékony és tetszetős módon kulcstartót, hűtőmágnest, kisautót, stb.            készítenek belőle. Ha ezeket vesszük, a hulladék újrahasznosítás jegyében cselekszünk!

A körutazáshoz nem tartozik fakultatív program.

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Repülövel 2017.10.15 2017.10.27 13 nap / 10 éj Félpanzió 499 000 Ft

Az ár tartalmazza

 • szállásokat 3-4*-os szállodákban és lodge-okban
 • félpanziós ellátást
 • földi transzfereket
 • magyar nyelvű idegenvezetőt az indulástól az érkezésig
 • belépőt a megadott programokra

Külön fizetendő

 • a nemzetközi és a belföldi repülőjegy díját (április:kb. 399 000 Ft/fő, október: kb. 350.000 Ft)
 • az ebédek és az italok költségét
 • az esetleges fakultatív programok költségeit
 • a vízum díját (30 €/fő helyszínen fizetendő)
 • a biztosítást
 • a borravalókat

Egyágyas felár: 115.000 Ft

 

ÁPRILISRA UTOLSÓ 2 HELY AKCIÓS ÁRON, 50.000 FT/FŐ KEDVEZMÉNNYEL!!!

 

GARANTÁLT INDULÁS AZ ÁPRILIS IDŐPONTBAN!

Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

 • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
 • Márk László:+36 1 354 3996
 • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

 • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
 • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
 • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

 • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

 • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
 • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte