Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Litvánia
 
 
 

Az Európai Únió Északkeleti peremvidékén kapaszkodik a kontinensbe a három balti ország lagnagyobbika, Litvánia. Keletről és délnyugatról a hatalmas (Fehér)Oroszország, nyugatról a hűvös Balti-tenger szorításban természetes folyosóként szolgál Lettország és Észtország valamint az únió törzsterületei (Lengyelország, Közép-Európa) között. Kultúrák határán áll e kis ország, melynek mai mérete és jelentősége messze nem tükrözi azokat a dimenziókat, melyeket pár évszázaddal ezelőtt testesített meg az a lengyel-litván királyi dinasztia, mely még az oly hatalmas és erős Magyar Királyság koronáját is fején viselte. Itt, a hűvös balti szélben vitorlázó sirályok és a szelíd dombvidék, a kristálytiszta vizű tavak földjén húzódott és végződött a Római Birodalom szívéből kiinduló, össz-európai jelentőségű borostyánkő út, regionális nagyhatalomként e vidéket uralta a Szentföldről a Magyar Királyság érintésével ide megérkező teuton lovagrend félelmetes serege. Központi területe volt a középkori Európa egyik legnagyobb kereskedelmi hálózatának, a Hanza kereskedelmi útvonalnak, itt találkozott a pogány porosz nép, a viking hagyományokból kinövő orosz fejedelemségek és városok kereskedelme, kultúrája a német és a skandináv kultúrkörrel. A történelem az utóbbi évszázadokban csúnyán meg-megrángatta e vidéket, de ebből ma inkább csak profitál ez az ország. A skandináv tisztaság a német precizitás és az orosz vendégszeretet együtt uralja a légkört. A frissen elnyert függetlenség és nemzettudat építés elsőrendű célpontjai a műemlékek voltak: Trakai 5 tó közepén trónoló ősi vára, Vilnius, a főváros történelmi központja és számos más műemlék megújult, és régi pompájában fogadja a látogatókat, mint ahogyan szemet gyönyörködtetően színes és aprólékos a Palanga környéki Balti strandok világa és a történelemből is ismert Memel-vidék hosszú homokturzásának és festői, dűnés tengerpartjának kis bokrokban ülő halász-és nyaraló faházai, mólói. Az ország ezer szállal kötődik Európához, szerény népe megfizethető és magas színvonalú vendéglátást garantál, igazi kuriózum klimatikus, kultúrális és gasztronómiai szempontból egyaránt.

Litvánia területe: 65 200 km²
Litvánia fővárosa: Vilnius
Litvánia államformája: köztársaság
Litvánia lakossága: 2 853 500 fő
Időeltolódás: +1 óra
Pénznem: euró
Nyelv: litván
Népcsoport: litván (83,5%), lengyel (7%), orosz (5%), belarusz (1,5%)
Vallás: római katolikus (90%), ortodox (5%), evangélikus (3%), muzulmán (0,6%)

Az ország az Európai Unió tagja, a beutazás magyar állampolgárok számára vízummentes.

Litvánia, (litvánul Lietuva) állam Északkelet-Európában, a Balti-tenger partján. Északról Lettország, délkeletről Fehéroroszország, délről Lengyelország és délnyugatról Oroszország Kalinyingrádi területe határolja. Egyike a három balti államnak. Litvánia a legnagyobb és legnépesebb balti állam, a Balti-alföld déli részén terül el. Legnagyobb része hullámos alföld, 100 méternél alacsonyabban fekvő terület. Az ország legmagasabb pontja 292 méteres. A terület 30%-át tavak, mocsarak és erdőségek borítják. Kb. 100 km hosszú partvonallal rendelkezik, melyből csak 38 km-nek van közvetlen kijárata a Balti-tengerre.

Éghajlat
Az éghajlat óceáni és nedves kontinentális között változik, csapadékos, mérsékelt téllel és nyárral. Az évi átlaghőmérséklet 6 °C. Az évi csapadék mennyisége 900 mm. Az ország keleti része számottevően szárazabb, mint a partvidék.
Aktuális időjárás itt látható

Közlekedés
Az utak állapota jó vagy átlagos, jellemzően nagy a teherforgalom.

Közbiztonság
A városi közbiztonság megfelelőnek tekinthető. Vilnius turisták által gyakran látogatott részein ugyanakkor előfordulnak a zsebtolvajlások.

Egészségügyi helyzet
Litvániában az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző.

Útjaink Litvánia

Utazás szűrő:Rendezés:

6 nap / 5 éj
2018.06.19. - 06.24.
Összesen 5 időpontban

167.000 Ft/főtől