Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Kína

A világ Kína nélkül mára már elképzelhetetlen, de ez volt már évezredek óta. Annyi mindent kapott az idők során Kínától az emberiség, hogy felsorolni is nehéz. Egyik ősünk otthona, innen indult és ide tér vissza selyemút, amelynek során olyan különlegességek jutottak el Európába, mint a selyem, a papír, a porcelán és még sorolhatnánk. Majd változott a világ és ismét az egyik vezető, irányító állam a világban. Természeti szépségei, különleges élmény kínálnak, észak hegyei az egykori Központi vagy Középső Királyság határait védő Nagy fallal, amely ugyan az űrből nem látható, de a földről igenis és varázslatos, ahogy hegyre fel, völgybe áll a fal és vigyázza a mögötte élőket, évszázadok óta. Dél, a mészkő hegyek meseszerű világával Guillinban, felejthetetlen látvány. De, hasonlóak az a Shanghai körüli vízi városok, és maga Shanghai, Hudec László által tervezett épületeivel, emlékeivel, és a Kelet Gyöngyével, vagy Hong Kong, az anyaországhoz visszatért metropolisz, a felhőkarcival. A pekingi Nyári palota és a Tiltott Város, mérete és pompája, vagy a hutongok világa, X’ian várfala, és muszlim negyede olyan emlékek, hogy egy életen át szívesen emlékszünk rájuk.  Az agyag hadseren X’ian-ban századok óta vigyázza uralkodója örök álmát, ám alig néhány évtizede ismert és látogatható.  Az ország állatvilága is különleges, elég csak Dél-Kína bambuszerdeiben élő pandákra gondolni, vagy a világ tetején Tibetben élő jakokra.

Kína gasztronómiája világszerte ismert, de mégsem az. Az igazi kínai konyha más, nem azonos a nálunk is elérhető ételek zömével. A kínai ételek tartományról tartományra mások, egyediek és változatosak. Észak pekingi kacsája, közép húsos vagy zöldséges táskái, dél csípős fűszeres ételei akár egy utazás alkalmával is kipróbálhatóak. De, a hong - kongi konyha ízei is felejthetetlenek, vagy Tibet szűkös alapanyagkeretből épülő ám mégis ízes ételei is élményben, ízben gazdagon hozzájárulnak a látottakhoz.   

Kína mindenképpen hatalmas élmény, akár csak egy néhány napos utazáson veszünk részt akár egy több tartományon keresztül tartó hosszabb utazáson. Ahogy egy régi kínai közmondás is tartja:  A tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.  Kína felé mindenképpen megéri megtenni ezt a lépést.

Turista célú beutazás esetén (KNK szárazföldi területre) vízumra van szükség. További informació kapcsolatban forduljanak kollégákhoz.

Hongkongba és Makaóra a magyar állampolgárok turizmus, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából vízummentesen utazhatnak. A vízummentes tartózkodás belépésenként maximum 90 nap lehet. 

Pénzváltás, költőpénz

Kína hivatalos pénzneme: Renminbi jüan (CNY) 1 jüan = 10 chiao = 100 Fen              

1 USD = kb. 6,5 CNY; 1 EUR = kb. 7,5 CNY; 1 CNY = kb. 43 HUF

Alapvetően USD javasolt (több helyen lehet vele fizetni, de a 2000 előtt kiállított amerikai dollárt nehezen fogadják el.), de EUR is vihető. A bankjegyeknek tisztának kell lennie, nem lehet rajta semmilyen kézzel írt jelzés vagy pecsét, illetve sérülés vagy szakadás. Lehetőleg ne 100-as címleteket vigyünk, javasoljuk az 50 dolláros vagy annál kisebb címletek váltását. A borravalóhoz célszerű 1 dolláros címleteket is vinni.

Néha előfordul, hogy a kínai terminálok nem tudják megfelelően olvasni a hitelkártyákat, ezért javasoljuk, hogy vagy 2 bankkártya vagy inkább készpénz álljon rendelkezésre. A nagyvárosokban egyébként a legtöbb helyen használhatók a bankkártyák.

Budapesten is van lehetőség jüan váltására: 1064 Budapest, Teréz krt. 56. (Nyugati postával szemben) Nyitva: 09:00-19:00 www.jokervaluta.hu Tel: 06/305767103; 06/17081660 – váltás előtt kérjük, érdeklődjenek telefonon a rendelkezésre álló valuta mennyiségről.

A költőpénz kalkulálásakor érdemes számításba venni, hogy az út során lehetőség lesz ajándéktárgyak, kő- és fafaragások vásárlására. Általában a bemutatótermekben kártyás fizetés is lehetséges.

A nagyobb területen elhelyezkedő látványosságoknál igény esetén lehetőség van elektromos kisbuszt/golfkocsit igénybe venni a gyorsabb megközelítéshez (séta helyett), ennek költsége a helyszínen fizetendő (kb. 5-10 jüan fejenként).

Ivóvíz, egészségügyi ellátás 

A csapvíz nem iható, palackozott ásványvíz, üdítő mindenhol kapható. Utcán lehetőleg csak előttünk átsütött ételt fogyasszunk. A megérkezést követő néhány napban fellépő esetleges kisebb gyomorpanaszok az eltérő fűszerezésből eredhetnek, ennek ellenére hasfogó és hashajtó gyógyszereket érdemes vinni. Gyomor fertőtlenítésre pálinka és rum is javasolt. Az orvosi ellátás a nagyvárosokban jó, azonban a szolgáltatások igénybevételét, vizsgálatokat, előre kell kifizetni. Javasoljuk, hogy megszokott gyógyszereiket vigyék magukkal, mert sokhelyütt – különösen vidéken - inkább a tradicionális kínai gyógyszerekhez lehet hozzájutni. Ezek alapvetően különböznek az Európában megszokott gyógyszerektől. A hazai hírekben lehet néha látni tájékoztatást a kínai légszennyezésről, azonban az év legnagyobb részében egyáltalán nem olyan komoly a helyzet, mint a hírekben látjuk, bár az erre való érzékenység személyenként eltérő. (Amennyiben mégis szükséges, a helyszínen nagyon olcsón van lehetőség arcmaszk vásárlására.)

Éghajlat 

Kína éghajlata a nagy területi kiterjedés miatt igen változatos. Legnagyobb része szárazföldi éghajlatú, de déli területei már a tropikus és szubtropikus övezetben találhatók, míg északi területei a hideg övhöz fekszenek közel. A domborzatnak megfelelően Kínában jócskán találunk magashegységi, valamint sivatagi éghajlatú területeket is. Az ország déli és keleti területei monszun hatás alatt állnak: tavasszal és nyáron a Csendes-óceán felől érkező meleg monszun szelek sok csapadékot hoznak, így a nyár Kína nagy részén meleg és csapadékos. Télen viszont északnyugat felé haladva egyre szárazabb és hidegebb az időjárás. Tehát délkeleten a nyár forró és csapadékos, a tél enyhe és csapadékos, míg északnyugaton a nyár forró és csapadékos, a tél hideg és száraz. Természetesen egyes területeken a domborzat jelentősen módosítja ezeket a tendenciákat.

Ruhaviselet

Öltözzön kényelmesen. A Nagy Fal meglátogatásához sem szükséges túrabakancs, akár félcipőben sem probléma felmászni a falra – de kényelmes legyen (ne itt akarjuk betörni az új cipőt). FIGYELEM: a templomokban van öltözködésre vonatkozó megkötés, minden helyszín fedett vállal és fedett térddel látogatható! Pekingben az időjárás hasonló, mint Magyarországon (a levegő párásabb, ezért 2-3 fokkal melegebb érzetet ad), a délebbi részeken (Shanghai, Hong Kong) néhány fokkal magasabb. Sapkát, napszemüveget, napvédő krémet, esernyőt (kicsire összehajtható esőkabát praktikusabb) ne felejtsen el magával vinni. Javasoljuk, hogy egy kardigánt, illetve egy könnyebb sálat is vigyenek magukkal, mivel a buszokon és épületekben gyakran hűvös van a légkondicionálók miatt. Mivel lesz olyan szálloda, ahol van medence, érdemes fürdőruhát is vinni. Ha esernyőt hoznak magukkal, mindenképpen a bőröndbe tegyék, mert a fedélzetre sok esetben nem engedik fel.

Elektomosság

220 V, de más rendszerű csatlakozók vannak (a hotel recepciójánál beszerezhető), azonban szinte minden szobában van a magyarországival megegyező csatlakozó. (Javasoljuk, hogy egy átalakítót és egy kisebb elosztót vigyenek magukkal, így egyszerre több készüléket is lehet tölteni.)

Telefonálás és internetezés

Magyarország hívószáma Kínából: 0036+körzetszám+hívószám. Kína hívószáma Magyarországról: 0086. A mobiltelefonok Rooming tarifáiról és a javasolt hálózatról érdeklődjön mobilszolgáltatójánál.

Érdemes felkészülni arra, hogy Kínában korlátozni szokták az internetet, a közösségi és egyéb oldalak nehezen elérhetőek (Facebook, Twitter, Youtube, Google), vagy átvizsgálják a közölt információkat (pl. Skype esetén). A fent felsorolt oldalak csak ún. VPN program használatával érhetőek el, viszont azt előre itthon le kell tölteni.

Érdemes kártyafüggetlen „okos” telefont magukkal vinni, amibe helyi SIM kártya vásárolható a repülőtéren kb. 150-300 jüan között, attól függően, hogy hány perc belföld/külföld lebeszélhetőség és mennyi internet van hozzá. 15 napig használható fel. WECHAT alkalmazás kint letölthető a telefonokra, ha valaki nem szeretné a VPN-t használni.

Közbiztonság
Nagyon jó, de az értékeire mindenki vigyázzon. (Javasoljuk, hogy az úti okmányokat ne hordják maguknál, hanem biztonságos helyen tartsák, mert ha ellopják, vagy elvész, a pótlással kapcsolatos összes költség a károsultat terheli.)

Védőoltás

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott a tetanusz, Hepatitis A és B. További tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpontban illetve a www.utazaselott.hu  weboldalon talál.

Étkezési szokások

A Kínában felszolgált kínai ételek egyáltalán nem hasonlítanak az itthon kapható fogásokhoz! Mivel egy nagyon nagy országról beszélünk, mind az ételek, mind az alapanyagok felhasználása is igen változatos, minden tartománynak megvan a maga specialitása. Összességében elmondható, hogy a Kínába utazó turista a rizs mellett sok zöldséggel találkozik a tányéron, amit alapvetően egy kevés csirkével, marhával, sertéssel, esetleg hallal dúsítanak. A kenyér nem jellemző. Természetesen a pálcika az elfogadott evőeszköz, mely a tányér mellett, végével kis állványra helyezve fekszik. Érdemes akár itthon, két ceruzával begyakorolni: az egyik pálcikát fektessük a hüvelyk és a mutató ujjunk közötti hajlatba, a végét pedig középső ujjunk utolsó percére, ahol még a gyűrűs ujjunkkal rásegíthetünk, hogy szilárdan álljon, majd a felső pálcikát, amivel tulajdonképpen az alsóhoz hozzáfogjuk a felemelendő darabot szorítsuk hüvelyk és mutatóujjunk közé. Így egy rögzített alsó, és egy mozgékony felső pálcikával az amúgy is darabolt ételt könnyedén felcsíphetjük. Ha kezdetben nem nagyon megy, ne veszítsük el a türelmünket, nyugodtan hajoljunk a tányér fölé, ez itt nem számít illemsértésnek. Mindemellett azonban az éttermek ma már villát is adnak.

Fontos: aki a sós ételeket szereti, vigyen magával kis papírtasakos kiszerelésben, mert a kínaiak a főétkezéseknél nem használnak sót, ők a szójaszósszal ízesítik az ételt. A teát nem cukrozzák.

A szállodákban a reggeli általában nemzetközi jellegű, kis vidéki szállodákban előfordul a kínai reggeli is.

 

Kiemelt Kína ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

16 nap / 13 éj
2022.03.27. - 04.11.

1.070.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin

Vélemények útjainkról

Dél-Kína és Tibet körutazás

Kedves Andrea!

Köszönjük a kedves érdeklődést, habár még nagyon frissek az élmények és természetesen a fáradtság is, hiszen vasárnap a hazaerkezeskor majd 30 órát úton voltunk, hiszen három repulesunk volt. Azt hiszem összesegeben elmondhatom, hogy egy jól megszervezett élményekben gazdag úton vettünk részt, Péter az idegenvezetőnk is maximálisan megtett mindent, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat, szerencsére a csoportot sem nagyon viselte meg a magaslati betegség habár én is tartottam tőle egy kicsit, de azt hiszem a látnivalók feledtettek velünk ezt a kis kellemetlenséget, a szállodák minősége is rendben volt, a vacsora is jól volt megszervezve, és habár esős időszakra volt az út szervezve, az égiek is kegyesek voltak hozzánk, csak kétszer esett, de nem befolyásolta a programot, a férjem nevében is mondhatom, hogy bár nagyon fárasztó két hét volt de megérte, hiszen csodás látnivalókban és élményekben volt részünk! Köszönjük szépen az irodának!

Szép napot, és sok sikert kívánok a további munkájukhoz, és bízom benne hogy hamarosan ismét részt tudunk venni valamelyik útjukon. 

Tisztelettel:

DPVSZ, 2019. június 10.

Dél-Kína és Tibet körutazás 

 

Tisztelt Kovács Andrea!

 

Köszönöm érdeklődését. Az utazás programja és lebonyolítása szerintem a lehető legjobb volt. Kiválóan éreztem magam, hogy minden programját teljesíteni tudtam. Nagyon jó és összetartó volt a csoport összetétele is, Péter idegenvezetése pedig kiváló.

Köszönöm szépen!

 

Üdvözlettel:

Dr. Tóth István, 2019. június 10.

Kínai körutazás - Pekingtől Makaóig

Kedves Angéla!

Az egész utazás során nagyon jól éreztük magunkat.
Ebben nagy szerepe volt idegenvezetőnknek, aki kiváló felkészültségű, sok ismerettel rendelkező segítőkész ember.
A szervezés jó volt.
Minden tervezett program megvalósult.
Szeretnénk megköszönni az utazási iroda és az idegenvezető professzionális munkáját.

Katalin és Zoltán, 2017.október

Kínai körutazás - Pekingtől Makaóig

Kedves Gabriella!

Visszatérve a Kínai Körutazás utunkról meg kell, hogy állapítsuk, hogy ár-érték arányt tekintve ez az út egy nagyon jó és hasznos befektetés volt. Arról nem beszélve, hogy nagyon jól éreztük magunkat, mert egy feszesen de jól szervezett program volt, amit az idegenvezetőnk bőséges háttér információkkal egészített ki. Csodálatos tájakon jártunk és olyan valóságos arcát ismertük meg Kína fejlettebb keleti részének, amiről esetleg csak sejtéseink voltak. Személy szerint engemet, aki 35 évvel ezelőtt jártam Kínában, lenyűgözött az a mérhetetlen fejlődés, amit ez az ország produkált ez alatt az idő alatt. A legmodernebb high-tech nem csak a közlekedésben, építkezésben volt nyomon követhető, hanem szinte mindenben ahol megfordultunk földön-vízen-levegőben, és mindezeken túl a szervezettség, a rend, fegyelem, közbiztonság és főleg a tisztaság, az lenyűgöző volt. Elnézést, ha csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni, de ezek voltak a benyomásaink.  Összességében rendkívül pozitív élményekkel zártuk az utat és külön szeretnénk megköszönni az 1000 Út csapatának, hogy elindította ezt az utat, és köszönettel tartozunk Miklósnak az idegenvezetőnknek is, aki mindent meg tett azért, hogy maximális információ átadás mellett a lehető legtöbb értéket lássuk és jól érezzük magunkat.

Katalin és Bertalan, 2018.március

Kínai körutazás - Pekingtől Makaóig 

KINAI ÉLMÉNYEINK!

A szervezés, a programok, az ellátás és az idegenvezető (Ákos) rátermettsége, „gondoskodása”, felkészültsége és közvetlensége biztosította részünkre, hogy minél több élményben legyen részünk és igazán jól érezzük magunkat a hosszú út során!

Előnyösnek tartjuk, ezt a sokkal jobban kezelhető, rugalmasabb és minden szempontból közvetlenebb, „kiscsoportos út” szervezést, amit  (nekünk) először volt részünk megtapasztalni!

Sok mindent láttunk, tapasztaltunk, s kínai utunk során élmény volt még a nagy távolságokra történő változatos utazás is, (busszal, repülővel, hajóval és a fantasztikus „puskagolyóval”, valamint nem feledve a „riksa” és a taxizás élményét sem)!

A lenyűgöző és óriási élményeket nyújtó helyszínek sokasága, azok szépsége, látványa és különlegessége hosszú-hosszú ideig megmarad emlékeinkben! 

Köszönettel az Utazási iroda munkatársainak és Ákos Barátunknak!

Üdvözlettel:

L.A. és Z.M., 2019. április

Kínai körutazás - Pekingtől Makaóig

Kedves Gabriella!

Köszönjük érdeklődését. Nagyon jól éreztük magunkat, a programok, és az egész út messzemenőkig megfelelt az előzetes várakozásainknak. Az idegenvezető (Miklós) nagyon jól teljesített, készséges, felkészült volt, és pl. Hong-Kongban még a szabadideje terhére is vállalta a csoporttal a plusz városnézést. A kínai kísérők, buszok és sofőrök pontosak voltak. A szállodák is színvonalasak voltak és mindig gördülékenyen ment a szobák elfoglalása. Egyetlen zavaró dolog volt az elején, hogy a vacsoráknál a 22 fős csoport 2 körasztalhoz lett ültetve, ami szűkös és kényelmetlen volt.  De ezt észrevételeztük az első 2-3 nap után, és változtattak rajta, 3 asztalt kaptunk, ami plusz jó pont az irodának/idegenvezetőnek. Köszönjük az iroda munkáját, tényleg jól éreztük magunkat. Tartalmas szép programokat kaptunk, a meghirdetett programból minden teljesült. Továbbra is szívesen utazunk önökkel a jövőben is.

2019.október L és I.

Pekintól-Makaóig

Remekül éreztük magunkat, szuper volt az idegenvezető, szépek voltak a szállodák, finomak az ennivalók, sok érdekeset láttunk, tapasztaltunk.

 

 

M.Antalné és Antal, 2019. október

Kínai Körutazás - Pekingtől Makaóig

Kedves Gabriella!

Nos, ami az utazást illeti, ez volt az egyik legjobban sikerült utazásom. Számomra óriási élmény volt.
Nekem a legjobban a Láma templomok tetszettek. Nagy élmény volt a Shaolin szerzetesek otthona, a sziklatemplomok, a hajózás a Li folyón a karszthegyek között. A bazár látogatások engem annyira nem érdekeltek, de ez az én hibám, mindenki más élvezte. A fakultativ show műsorok is fantasztikusak voltak (mind a három show műsoron résztvettem) Különösen az első a Kung fu show nyűgözött le.  Az idegenvezető, a Dobos Miklós egyszerüen fantasztikus volt. Csodáltam őt, milyen hatalmas tudással rendelkezik. Ilyen jó idegenvezetővel eddig még nem találkoztam. Azonkivül mindent csodásan megszervezett, fennakadás nem volt. A csoport is nagyon jó volt, jól éreztem magam velük. Sokat beszélgettünk, vita nem volt.
A szállodák szintén szuperek voltak, elegánsak (különösen Guilinben) kényelmesek. Azt sajnáltam, hogy Guilinben nem töltöttünk több időt. 
Röviden ennyit tudok mondani, persze órákat tudnék még irni, de gondolom ennyi bőven elég.
Ezuton is köszönök mindent Önnek és az Irodának a csodás szervezésért.

T.Zsuzsanna, 2019.október

Kínai körutazás- Pekingtől Makaóig 

Kedves Gabriella és Krisztina!

 Bocsánat, hogy csak most jelentkezem vissza, de gondolom a dicséret sosem késő…..A nagy kínai körutazás – Pekingtől Makaóig, amin részt vettünk 2019.okt.20.-tól nov.04.-ig szerintünk remekül sikerült, csak jó véleményünket tudom Önöknek leírni! A program nagyon gazdag volt, sokat nyújtott, annak örültünk, hogy a híres nagy városokon kívül több kisebb várost is felkerestünk mint Luoyang, Guilin, Yangshuo, különösen a legutóbbi tetszett nekünk nagyon, a gyönyörű hegyek közötti hajóút után!  A Yangshuoi esti piac – a hotel közelében –számunkra az út egyik fénypontját jelentette! A szállodák jók voltak mind, kiemelkedő magas színvonalú volt a Pekingi és a Guilin-i hotel !!  - Shanghajban részemről nagyon örültem a házban lévő remek uszodának, jól esett egy kis „lazítás” a sok gyalogtúra után a látnivalókhoz! Idegenvezetőnk, Dobos Miklós kíváló idegenvezető, abszolút profi módon bonyolította az összes programot,  mindenütt kíváló helyismerettel rendelkezett –miután ez már a sokadik útja volt Kínába. Rengeteget tanultunk tőle Kínáról és Hongkongról, Makaóról, nagyon élveztük szellemes humorát az előadások között!  Mindenre volt gondja, mindenkire vonatkozóan nagyon segítőkész volt, remekül tájékozódott mindenütt! Nagyon köszönjük minden munkatársnak az út kíváló szervezését és lebonyolítását!

Utasvélemény, 2019.október