2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Kazahsztán és Kirgizisztán - Turán és a Tien-san földje

Út típusa:VároslátogatásOrszág:Kazahsztán
Régió:AlmatiHelység:Kazahsztán
Utazás:RepülövelEllátás:Program szerint

Izgalmas utazás térben és időben ebben a két hatalmas és különleges országban. Két igazi természeti csodában, magyar nyelvű idegenvezetéssel.

 

Utazás: repülővel, menetrend szerinti járattal, a helyszínen autóbusszal

Szállás: 3-4*-os szállodákban, 1 éjszaka vendégházban – kétágyas szobákban

Ellátás: félpanzió, 4 alkalommal ebéd

 

Kazahsztán: A 2.724.900 km2 területű (29 X magyarországnyi méret!) ország a rendkívüli felszíni és éghajlati változatosság földje. A Központi Tien-san 6.000 m magasság fölé szökő csúcsaitól – a Karagije mélyföld -132 m mély süllyedékéig, az állandóan csapadékos tajgáktól és sziklahavasoktól – a sivatagok néma világáig, itt minden megtalálható. Óriási ország –méretarányos jövőbeli reményekkel. Az még csak hozzáad különlegességéhez, hogy talán innen érkeztek hazánkba a Kis- és Nagykunság benépesítői, a kunok.

Kirgizisztán: Az ország területe és tengerszint feletti magassága több mint kétszerese Ausztriáénak. 80.000 km2 vadon, félvadon található 3.000 m felett (!) A havasi legelők nomádjainak nyári élete alig változott valamit Dzsingiz Kán kora óta. A Selyemút csodálatos magashegységi szakaszain ősi életformák és építészeti emlékek várják az erre tévedő látogatókat. Utazásunk végigjárja az Isszik kul (Földünk második legnagyobb magashegységi tava) mindkét partjának legfontosabb látnivalóit, megközelítve a csodálatos Központi-Tien-san örök hóval és jéggel fedett vidékét.

 

 

1. nap: Elrepülés Almatiba

Menetrend szerint elrepülés Almatiba, Kazakisztán legnagyobb városába. Útközben vázlatos áttekintés az áttekinthetetlenül óriási sztyeppei ország természetföldrajzáról, topográfiájáról. Alma-megemlékezés: Ismertető a város néhai vadalma erdőségeiről, illetve aport alma ültetvényeiről, s hogy hogyan vált az „almák atyjává”, vagyis Alma-Atává.  Éj a repülőn.

2. nap: Alma Atya városa

Hajnali érkezés után utazás a hotelbe. Pihenő 14:00 óráig. 3 órás városnézés: Megismerkedés a számos alkalommal nevet változtatott metropolisz történetével, a Kr.e. VII. századi szkíta időktől – 1997-ig, amíg az ország fővárosa volt. Városnézés közben igaz mesék a Zailijszki Erőd építéséről, a szibériai kozákok betelepüléséről és Vernij (a város időrendben harmadik neve) 1854. évi megalapításáról. Feljutás a Kök-Töbére (Kék-hegy), a város, illetve a délre tornyosuló jég- és hófödte Kjünggöj-Alatau fényképezése. Séta a Panfilov-parkban, a Vernij erőd romjainál és az 1907-ben átadott, fából épített Vosznyeszenszkij Katedrálisnál. Andrej Zenkov, a rendkívüli tehetségű építész és ácsmester életének megismerése, a lenyűgöző szépségű és méretű fa-katedrálisnál. Séta a Tudományos Akadémia épületénél, majd a Köztársaság Téren. A Függetlenségi Emlékmű megtekintése. (A fiatal állam szimbóluma a hópárduc hátán álló szkíta Altin Adam – vagyis Arany Harcos, Arany Ember.) Közös látogatás a Kazah Zene- és Hangszer Múzeumban, majd a Zöld Bazárban. Késő délutáni visszatérés a hotelbe. Éj Almatiban.

3. nap: Szkíta ősöktől – az űrkutatás koráig

Reggeli után feljutás a Medeo-völgyben, az azonos nevű magashegyi korcsolya csarnokhoz, fotózással a legszebb kilátást nyújtó pontokon. A városba visszaérkezés után látogatás az Archeológiai Múzeumban. A több ezer arany pikkelypáncéllal díszített Altin Adam másolatának megtekintése, ismerkedés a szkíta kor leleteivel. A balbal–ok (sztyeppei kőszobrok, „kunbabák”) és a nomadizálás eszközeinek megismerése. Áttekintő a sztyeppe ősi kazak sportjairól: Aranysas vadászat; Köböre / Kökpar tartuw; Lovasbirkózás / Awdarispaq; Súlyemelés / Salma iluw; Kamcsi eldobás / Qamsi tastaw; Lovasíjászat / Zambi atuw. Közös látogatás az óriási Központi Mecsetben, illetve a város legmodernebb negyedében. Rövid ismertető Bajkonúr-ról, az űrvárosról, illetve az ultramodern Asztana (az új főváros) építkezéseiről. Szabadidő és vásárlási lehetőség. Éj Almatiban.

4. nap: Utazás Kirgizisztánba

Reggeli után utazás a Kjungoj-alatau északi oldalán, a vad tulipán mezőiről és gazdag élővilágáról is híres Ile Alatau Nemzeti Park előterében, az 1.233 m magas Kordaj-hágó irányába. Látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Tamgaly-ban. Tamgaly a Csuj és az Ili folyók közötti lankás táj, a vaskor óta lakott terület. Jelentése kazakul: a törzsi jelek helye. Öt helyszínen vaskori- és bronzkori vésett életjelenetek sokasága látható (több mint 4.000 kővéset!) – leghíresebb a Napfejű lények csoportja, illetve a kőgyűrűs kurgánok (törzsfők temetkezési dombjai). Utazás a határra, közben vázlatos felkészülés Biskek, a kirgiz főváros múltjából – jelenéből. A város neve a szogdiai „peshagagh – A hegyek alatti hely” vagy a türk „kumiszkeverő” kifejezésből ered… Mindkettő jogosságáról meggyőződhetünk, amint a határ átlépése után  elénk tárulnak a Kirgiz-Alatau 4.500m magas vonulatai – vagy kóstolót tartunk a megannyi kumisz árus egyikénél.  Biskek lakosságszáma ma megközelíti az 1.000.000 főt. Az első üzbég vályog-erődöt 1825-ben építtette Kokand kánja, a Tien-san felé tartó karavánok védelmére. A cári csapatok 1862-ben foglalták el a vidéket, ezt követően indult el a mai modern negyedek kiépítése. A hotelbe érkezés után pihenő, majd zenés folklórral kísért vacsora. Éj Biskekben.

5. nap: Gleccserek és hómezők földjén; Biskek látnivalói

Délelőtti látogatás az Ala Archa Nemzeti Parkban. A Kirgiz-hegység örök jéggel fedett vonulatai között létrehozott nemzeti parkban 1 nap alatt is elérhető gleccserek „csikorognak alá” a szikrázó jégmezőkről. Időjárástól és látási viszonyoktól függően 5 órás könnyű túra, két pihenővel az elérhető gleccsernyelvekhez, menet közben az alapvető glaciológiai ismeretek áttekintése, illetve az Altáj – Tiensan rendszer vonulatainak topográfiai bemutatása. A fővárosba visszaérkezés után rövid városnézés annak legfontosabb látnivalóinál: Alatau tér, Manas emlékmű – a nemzeti újjászületés szimbóluma. Séta a Nemzeti Múzeumnál, majd a Fehér Ház (Kormányzati és parlamenti épület) környékén. Esti visszaérkezés a hotelbe. Éj Biskekben.

6. nap: A Selyemút emlékezete

Reggeli indulás a Kjünggöj („Napos”) –Alatau és a Zailijszki-hegység „közé préselt” Csong Kemin Nemzeti Parkba. Útközben fényképszünet a titokzatos, XI. századi Burana toronynál. Ismerkedés a toronynak valaha helyet adó, mára romba dőlt nagyváros, Balasagun múltjával. A torony körüli türk balbalok (kőszobrok) és középkori muszlim sírok fényképezése, történetek az itt áthaladó Selyemút néhai birodalmairól. Továbbhaladás a Ny-K irányú Csong Kemin völgy sűrű fenyveseibe. Fotószünetek és rövid séták a 2.400 m magasságban kígyózó völgy legszebb pontjain. Látási viszonyoktól függően a Chok-Tal (4.770m) csoport hómezőinek fényképezése. Séták Shabdan és Tegirmenti szkíta kurgánjainál, majd a VII. századi türk település nyomainál. Vázlatos ismertető a Kr. e. VIII. – Kr. u. I. sz.-ig tartó szaka (szkíta) korról.  Időnktől és erőnktől függően túra a szállásunk körüli hegytetők valamelyikére, vagy fakultatív lovagolási lehetőség (jelentkezés és fizetés a helyszínen). Panoráma fotók készítése, majd közös vacsora, szkíta legendák meghallgatásával. Éj a Csong Kemin völgyben.

7. nap: A végtelen Isszik-kul; A Manasz világa

Reggeli indulás a „Mennyei hegyek párduc szeme” az óriás Isszik-kul tó északi partjára. (A Mennyei hegyek a Tien-san hun és kínai megnevezése). Megérkezés az Isszik-kul észak-nyugati partjára Balykcsi városánál. Fotószünet Pjotr Szemjonov Tiensanszki (1827 – 1914) a Tien-san első európai feltárója emlékművénél. A Kjünggöj -Alatau és a Terszkej („Árnyas”) – Alatau hófödte vonulatai közé ékelődött enyhén sós víztömeg a Titicaca után, a világ második legnagyobb magashegyi tava. Hossza 180 km, szélessége 60 km. Átlagos mélysége 270m, eddig feltérképezett legmélyebb pontja 668m (!). A lefolyástalan tó vizének só-koncentrációja a tengeri értékek 20%-a, partján több forró-vizes forrás fakad, így 1.606 m tengerszint feletti magassága ellenére sem fagy be. Az Isszik-kul több endemikus halfaj otthona, a tó teljes felülete, illetve partvidéke UNESCO bioszféra rezervátum. A történelmi idők folyamán a víz szintje több métert emelkedett. A mai partoktól nem messze számos szkíta települést „nyeltek el” a habok. Útközben ismerkedés a „Manasz” - „a sztyeppék Iliásza” mondavilágával. Délutáni megérkezés Csolpon-Ata városába. Ismerkedés Csolpon, a névadó - kék szemű kirgiz szépség - meséjével, majd látogatás a város feletti szkíta sziklarajzoknál. Fényképezés a 40 hektáros, kultikus kőmezőn, majd koraesti fakultatív fürdőzési lehetőség az óriástóban. Éj az Isszik-kul északi partján.

8. nap: Timúr Lenk vízalatti erődje; Karakol, határőrváros Kína határán

Továbbutazás az óriástó keleti csücskébe, menet közben ismerkedés Timúr Lenk, „az idők császára” (1336-1406) Kína ellen tervezett hadjáratának történetével. Tüp-ben ismerkedés a legendás Vörös Völgy fővárosa, a víz alatti Csingu valós mondájával. A The Great Game – az orosz-brit gyarmati versengés korának áttekintése, a környék legfontosabb cári határőrvárosa, Karakol (Przewalsk) bejárása közben. Karakolt a cár rendeletére 1869-ben kezdték építeni az ide vezényelt orosz katonatisztek, szibériai kozákok és az ide menekült dungan-ok (mohamedán kínai). A fiatal városba számos tatár és ujgúr bevándorló is érkezett, így gyorsan igazi belső-ázsiai multikulturális teleppé vált. 1900-ban már 2 fűrészmalma, 3 sörfőzdéje és 7 szappangyára működött, faházai száma pedig meghaladta az 1.000-et. Séta a legszebb cári műemlékeknél: Szentháromság Ortodox Templom, Kínai Mecset. Látogatás a városi múzeumban, majd Nikolaj Michajlowicz Przewalski (1839 – 1888), a legendás hírű cári katonatiszt-felfedező emlékművénél. Ismerkedés Przewalski fantasztikus expedícióival, közös fotózással a nagy utazó sírjánál. Látogatás a Dzseti-Ogüz-szorosban (A Hét Bika-szoros) a különleges vörös sziklák és szirtek fotózásával. Esti visszautazás Karakol városába. Éj Karakolban.

9. nap: Almásy György (1867-1933) és Prinz Gyula (1882-1973) Turkesztán és a Tien-san magyar feltárói

Reggeli után utazás a festői Karakol-völgyben. A fenyvesek és a felettük csillogó hómezők fotózása. Ismerkedés Almásy György 1900.  és 1906. évi turkesztáni expedícióival, az itt készített, eredeti rajzok és fotók bemutatásával a „Vándor-utam Ázsia szívébe” című könyvéből. A Tien-san vonulatainak általános természetföldrajzi bemutatása Prinz Gyula munkái segítségével. (A DNy – ÉK irányban 2.500 km hosszan tornyosuló vonulatok a Himalája hegységképződési övezetének részét képezik, déli folytatásuk a Pamír, a délkeleti lábaknál pedig már a Takla-Makán sivatag húzódik. A „Mennyei-Hegyek” áthatolhatatlan természetes határt alkotnak Közép- és Belső-Ázsia között.) Prinz Gyula a környékről készített térképeinek megtekintése „Utazásaim Belső-Ázsiában” c. művéből. Átkelés Kazahsztánba a csak nyáron hó-mentes (csak ekkor járható) Kegen határállomáson. 2 órás utazás Almatiba. Éj Almatiban.

10. nap: Búcsú a Mennyei-hegyektől

Reggeli után utazás az Ile Alatau Nemzeti Park (Ile Alataw Ulttig Baghi) járművel is megközelíthető vidékeire. Rövid séták Csimbulak sí-központjában, 2.300 m magasságig. Leereszkedés a Bolsaja Almatinka folyó völgyébe, majd haladás 2.500 m magasságig, a Nagy Almati-tó (Ozero Bolsoje Almatinszkoje) 4.000 m feletti csúcsokkal körbeölelt partjáig. Séta az álomszép, a gleccserolvadéktól halványkék tó partmenti ösvényein. A szigorúan védett tengerszem Almati víztározója, vize igazi magashegységi ásványvíz. A csodálatos panorámák, hófödte „piramisok” fotózása – búcsúzás a Mennyei-hegyektől. Délutáni visszautazás a hotelbe, koraesti érkezéssel. Búcsúvacsora. Éj Almatiban.

11. nap: Hazautazás

Kora reggeli utazás a repülőtérre. Elrepülés Isztambulba 5:40-kor. Átszállással megérkezés a Liszt Ferenc 2/B. terminálra déli 12:45-kor.

 

Az út idegenvezetője:

Avar Ákos

Belső-Ázsiában hét éves korában járt először. Mongóliában dolgozó szülei ekkor íratták be a darhani 9-es számú mongol általános iskolába, ahol végül harmadik osztályos koráig tanult. A Darhanban gyerekként eltöltött három év meghatározóvá vált későbbi pályaválasztása szempontjából is. Középiskolai tanulmányai végeztével előbb mongol, majd arab szakos diplomát szerzett az ELTE BTK-án. Egyetemi tanulmányai során egy évet tanult Jemenben és közel három évet tanult és kutatott Mongóliában. 2002 óta éves rendszerességgel végez terepmunkákat Belső-Ázsia mongolok lakta vidékein. Kutatásai központjában a mongol népi orvoslás mellett, a hagyományos nomád életmód és gondolkodás vizsgálata áll. Doktori disszertációjában a belső-ázsiai nomádok természettel és állatokkal kapcsolatos ismereteit és hagyományos szemléletét dolgozta fel.
A mongol nomádoktól szerzett tapasztalatait igyekszik Nógrád megyei családi gazdaságukban is kamatoztatni, ahol fekete hortobágyi rackajuhok törzstenyésztésével foglalkoznak.

Ehhez az úthoz még nem érkeztek vélemények. Ha Önnek van róla beszámolója, küldje el nekünk!

Főváros: Almati
Területe:  2 717 300 km²
Államforma: köztársaság
Lakosság: 17 948 816 fő (2014)
Időzóna: UTC+5, UTC+6
Pénznem: tenge
Éghajlat: Kazahsztán éghajlata kontinentális, illetve a magas hegységekben magashegyi. A csapadék mindenütt kevés, a Kaszpi-tenger közelében valódi sivatagok is kialakultak. Az ország északi tájain több a víz, mint a középső vidékeken, de nem a csapadék több, hanem a párolgás alacsonyabb.
Ivóvíz: A vezetékes víz a nagyvárosokban általában jó minőségű, de javasoljuk, hogy inkább mindenütt palackozott ásványvizet fogyasszanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.(KSZ)
Nyelv: kazak, orosz
Népcsoport: kazah 59,2%, orosz 25,6%, ukrán 2,9%, német 1,4%, üzbég 2,9%, tatár 1,5, ujgur 1,5%, egyéb 5% (2006)
Vallás: szunnita iszlám 57%, orosz ortodox 34%, protestáns 2%, egyéb 7% 
Közlekedés: Kazahsztánban 13 601 km hosszú a vasúthálózat. A közúthálózat hossza 81 331 km. Ezenkívül 28 repülőtér és 5 kikötő van az országban.Az országban sok taxi közlekedik és olcsó, viszont kevés kerékpárt látni. 

Ehhez a körutazáshoz nem tartozik fakultatív program.

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Repülövel 2017.09.19 2017.09.29 11 nap / 9 éj Program szerint 495 000 Ft

Az ár tartalmazza

a megadott szállásokat félpanziós ellátással (4 alkalommal ebédet is), a megadott programokat, a szükséges transzfereket légkondicionált autóbusszal, a belépőjegyeket és a magyar nyelvű idegenvezetést

Külön fizetendő

a repülőjegyet illetékkel (kb. 190.000 Ft), az útlemondási biztosítást (1,5%) és a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást.


Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

  • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
  • Márk László:+36 1 354 3996
  • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

  • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
  • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

  • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
  • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!

Térkép nem áll rendelkezésre.

Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte