Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Kazahsztán
A végtelen sztyeppék országa
 
285 000 Ft
/ fő + repülőjegy, félpanzióval
2019. szeptember 13.
 
Utazás:

repülővel, közvetlen menetrend szerinti 
járatokkal, átszállással

Elhelyezés:

4*-os, kétágyas fürdőszobás belvárosi szállodai szobákban és vendégházban

Ellátás:

félpanziós ellátás

Utazás:

repülővel, közvetlen menetrend szerinti 
járatokkal, átszállással

Elhelyezés:

4*-os, kétágyas fürdőszobás belvárosi szállodai szobákban és vendégházban

Ellátás:

félpanziós ellátás

Miért ez az út?

1. Végtelen sztyeppéi a néhai nomád kultúra kialakulásának bölcsői, az állandóan csapadékos tajgáktól és sziklahavasoktól a sivatagok néma világáig, itt minden megtalálható.

2. Ásványkincseinek is köszönhető, hogy gazdasága robbanásszerűen bővül, újonnan épülő fővárosa Asztana az ultramodern építészet egyik fellegvára.

3. Természeti látnivalókban gazdag terület.

 

Természeti látnivalók

Magyar nyelvű idegenvezetés

2019. szeptember 13. - GARANTÁLT INDULÁS!

Részletes program

1. nap: Budapest – Almati

Elutazás Budapestről menetrend szerinti járattal, átszállással, Almatiba. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Almati

Hajnali érkezés, majd transzfer a hotelbe. Rövid pihenő után ismerkedés a számos alkalommal nevet változtatott metropolisz történetével, a 7. századi szkíta időktől 1997-ig, amíg az ország fővárosa volt. Feljutás felvonóval a Kök-Töbére, a város, illetve a délre tornyosuló jég- és hófödte Kjungoj-alatau fényképezése. Séta a Panfilov-parkban, a Vernij erőd romjainál és az 1907-ben átadott, fából épített Vosznyeszenszkij katedrálisnál, a Tudományos Akadémia épületénél, majd a Köztársaság téren. A Függetlenségi Emlékmű megtekintése. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Almatiban (1 éj).
Várható szállás: Hotel Kazzhol Almati 4*

3. nap: Altyn-Emel Nemzeti Park

Reggeli, majd kijelentkezés a szállodából. Indulás az Altyn-Emel Nemzeti Park vidékére. Kapcsagajnál átkelés az óriásharcsák folyóján, az Ilin. Haladás az Iliből felduzzasztott Kapcsagaji-tó északi partján. Délelőtti érkezés a 4.600 km2 területű Altyn-Emel Nemzeti Park bejáratához. A nemzeti park neve mongol eredetű, nevének magyar fordítása: „arany nyereg”. Egy legenda szerint, amikor 1209-ben Dzsingisz kán seregei itt vonultak keresztül Közép-Ázsia meghódítása során, a lemenő nap fényében aranyszínben tündöklő, elsárgult fűvel borított hegynyeregre tekintve Dzsingisz kán felkiáltott, hogy „ez egy arany nyereg!”. A park Kazahsztán legnagyobb nemzeti parkja, területe meghaladja egy átlagos magyar megye területét. A tömegturizmus még nem érte el ezt a területet, így a turistákat kiszolgáló infrastruktúra is csak most kezd kiépülni. Séta Kyzylauyz sziklarajzainál, majd a Bes-Shatir kurgánoknál. Kora esti látogatás az Éneklő dűnéknél. Az Ili folyó hordalékából kifújt homok 150 m magas dűnékbe rendeződött, amelyek az állandóan fújó szelek hatására sem mozdulnak el helyükről, ugyanis a szélirány évszakosan változik, és amennyi homokot átfúj a bucka egyik oldaláról a másikra a nyugati irányból fújó szél, a szélirányváltás után visszafújja. Felkapaszkodás a 120 m magas mozgó homokdűnék egyikére. Vacsora és szállás egy vendégházban az Altyn-Emel Nemzeti Parkban (2 éj).
Várható szállás: Altyn-Emel guest house

4. nap: Aktau- és Katutau-hegység

Reggeli után indulás az Aktau (Fehér-hegyek) különleges fehér, majd a Katutau festőpaletta-szerűen színes „földöntúli” világába. Az egykori vulkáni területen különféle szórt vulkáni kőzetek vannak a felszínen, amelyekbe mély völgyeket vágott az időnként nagy intenzitással érkező csapadék és a hóolvadás után lefolyó víz. A sivatagi éghajlaton talaj nem alakul ki a felszínen, így a kőzetek eredeti színe, rétegződése jól tanulmányozható. A legfelső rétegsor a névadó fehér színű üledékekből áll. Átlagos erőnléttel kb. 40 perc alatt lehet felkapaszkodni a kanyonból a jó kilátást biztosító peremre. A lábunk alatt a kanyon alsó szakasza és az időszakos vízfolyás medre kanyarog. A lemenő nap fényében még élénkebb színben pompáznak a hegyek. A Katutau hegység 1700 méteres magasságával és színpompás kavalkádjával ámulatba ejt bennünket, beszippantjuk a hegyek tiszta levegőjét és gyönyörű fotókat készíthetünk! Késő délután transzfer a vendégházba, vacsora és szállás a vendégházban.

5. nap: Charin-kanyon - Almati

Reggeli után utazás Kazahsztán "Grand Canyonja", a Charin-kanyon irányába. A Charin folyó vízrendszere négy kanyonrendszert alakított ki az elmúlt évmilliók során. 2004 óta e terület is nemzeti park. A kanyonrendszer legismertebb tagja a Kastélyok-völgye, amely a Charin folyó egyik mellékvölgye. A 100 m mély kanyonban 3 km-es sétával érhető el a Charin folyó.  A 3 km-es séta minden perce más és más érdekes látnivalót kínál. A kanyon alsó szakaszán megváltozik a kőzetek színe és a vöröses színű homokköveket fekete vulkáni kőzetek váltják fel. A Kastélyok-völgye a gyors sodrású Charin folyónál ér véget. A sivatagi környezetet üde folyómenti oázis váltja fel. A Kastélyok-völgyét nem csak lentről, hanem fentről is érdemes megtekinteni. A peremen végig sétálva fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk. Több ösvény vezet a völgy leglátványosabb, helyenként egy méternél is keskenyebb gerinceken található kilátópontjaira, azonban a tériszonnyal küzdők jobb ha csak távolabbról élvezik a kilátást. Késő délutáni visszautazás Almatiba. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Almatiban (2 éj).
Várható szállás: Hotel Kazzhol Almati 4*

6. nap: Ile Alatau Nemzeti Park – Nagy Almati-tó

Reggeli után utazás az Ile Alatau Nemzeti Park járművel is megközelíthető vidékeire, majd haladás 2.500 méter magasságig a Nagy Almati-tó 4.000 méter feletti csúcsokkal körbeölelt partjáig. Séta az álomszép, a gleccserolvadéktól halványkék tó partmenti ösvényein. A szigorúan védett tengerszem Almati víztározója, vize igazi magashegységi ásványvíz. A csodálatos panorámák, hófödte „piramisok” fotózása. Később a délután folyamán egy igazi kazah sólyomreptetést is megcsodálhatunk. Vacsora egy helyi étteremben.

7. nap: Medeo és Csimbulak síközpont - Asztana

Reggeli, majd kijelentkezés a szállodából. Indulás a Medeo és Csimbulak síközpontba. Rövid séták Csimbulak síközpontjában, 2.300 méter magasságig. Visszaérkezés Almatiba, majd transzfer a repülőtérre, menetrendtől függően elrepülés Asztanába, Kazahsztán új fővárosába. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Asztanában (3 éj)
Várható szállás: Kazzhol Astana 4*

8. nap: Asztana

Reggeli után városnézésre indulunk. Asztana a világ egyik legfiatalabb fővárosa, csupán 1997-től került Almatyból Asztanába az ország gazdasági és kereskedelmi központja, melynek kazah jelentése is „főváros”. A várost 1830-ban az oroszok alapították Akmolinszk néven, mely egy kietlen kisvárosból nőtte ki magát igazi metropolisszá. A várost az Isim folyó választja ketté, északon a régi, délen pedig az új város található, a folyóparton sétára nyílik lehetőségünk. Építészetét a monumentális, modern stílus jellemzi. Brazíliához és Washingtonhoz hasonlóan tervezőasztalon készült városról beszélünk, tágas utcái és terei, modern plázái és toronyépületei impozáns látványt tárnak a szemünk elé. Világhírű nemzetközi építészek (pl. Kisho Kurokava; Norman Foster) terveit is figyelembe véve épült–épül az új adminisztrációs központ, megannyi extravagáns épülettel és térkialakítással. Néhány az ultramodern középületekből: Elnöki Kulturális Központ, Életfa Emlékmű, Minisztériumi paloták, Igazság Emlékmű, Kazakisztán Sport Központ, Eurázsia Nemzeti Egyetem, Nur Astana Nagymecset, Doman Szórakoztató Központ és a város szimbóluma, a Baiterek torony. Városnézésünk során meglátogatjuk Asztana jelképét, a Baiterek tornyot, mely az ősi kazah mondát testesíti meg, miszerint a jólét madara aranytojást rakott az élet fáján. A torony 105 méter magasságból tár teljes panorámát elénk a lábunk alatt elterülő városra. A kupolában megtekinthetjük Nazarbajev elnök aranyba öntött tenyérlenyomatát is, az ő kezdeményezésére került ide a főváros, továbbá a fejlesztéseket is neki köszönhetik a kazahok. Következő megállónk során megtekintjük a Nur-Alem Expót. Az épületegyüttest a 2017-es világkiállításra építették, kevesebb, mint 3 év alatt, ami óriási kihívást állított a mérnökök és építészek elé, központi eleme a Nur-Alem. A kiállítás mottója a „jövő energiája”, melynek főbb témái a globális felmelegedés, a vízellátás, az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség védelme és az energiabiztonság volt. A világkiállításon csaknem 100 ország képviseltette magát tematikus pavilonjaikkal – többek között Magyarország is. A Nur-Alem mára Asztana egyik jelképévé vált és a világ legnagyobb tökéletes gömb építménye. Jelenleg a Jövő Energiájának múzeumaként üzemel, mely egy ultramodern multimédiás szórakoztató komplexum, tele látványos elemekkel. A 8 emeletes gömbben emeletenként tematikus kiállításokat találunk, például: napenergia, kinetikus energia, űrenergia. Vacsora egy helyi étteremben. szállás Asztanában.

9. nap: Burabay Nemzeti Park

Reggeli a szállodában. A mai napon kirándulást teszünk a Burabay (vagy más néven Borovoe) Nemzeti Parkba, a Borovoe-tóhoz, mely egész napos kikapcsolódást jelent. A Burabay Nemzeti Park Kazahsztán „Svájca”, gyönyörű, kristálytiszta tavakkal, hatalmas erdőkkel és hegyekkel lenyűgöző látványt nyújt, a tiszta levegő pedig életerővel tölt majd fel minket. A területhez különböző legendák is kapcsolódnak. Az egyik szerint a teremtő minden nemzet számára mást adományozott: egyesek gyönyörű hegyeket kaptak, míg mások gazdag erdőket, de a kazah nomádok számára csupán a kietlen sztyeppéket szánta, akik ezt nagyon nehezményezték. Imádkoztak istenükhöz, aki összegyűjtötte a hegyeket, folyókat, tavakat és erdőket és a sztyeppére dobta őket, így született Burabay is, melyet Kazahsztán gyöngyszemeként emlegetnek. A késő délutáni órákban visszaérkezés a városba. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Asztanában.

10. nap: Asztana - Budapest

Reggeli majd kijelentkezés a szállodából. Transzfer a repülőtérre. Menetrend szerinti járattal, átszállással hazarepülés Budapestre.

 

A csoport indításához szükséges minimum létszám: 15 fő

A programok sorrendje változhat.

Fakultatív programok

Ehhez az úthoz nem tartozik fakultatív program.

További információk

 

Várható menetrend (változhat)

Légitársaság: Türkish Airlines
Oda út: Budapest - Istambul 13:55 - 16:55, Istambul - Almati 20:35 - 04:45 (+1), érkezés másnap
Haza út: Asztana - Istambul 03:25 - 05:50, Istambul - Budapest 07:10 - 08:10

 

Beutazás

Kazahsztánba történő beutazáshoz szükséges az hazautazás dátumától számított minimum 6 hónapig érvényes útlevél. 30 naptári napot nem meghaladó tartózkodásra nem szükséges vízum.

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2019.09.13. - 2019.09.22.
10 nap / 8 éj
285 000 Ft
Betelt

További időpontok

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • a megadott szállásokat félpanziós ellátással
 • a megadott programokat és belépőket
 • a helyszíni közlekedést
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • A nemzetközi- és belföldi
  repülőjegyet illetékkel
  kb. 203.000 Ft
 • Útlemondási biztosítás
  1,5 %

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár 
  55.000 Ft / 8 éj
 • Ajánlott borravaló
  5 USD/fő/nap
 • BBP biztosítás
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Bartos Szilvia
+36 (1) 354 3997
Balogh Orsolya
+36 (1) 301 4991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)

Az út idegenvezetője

Mari László

laci.jpg

Dr. Mari László, geográfus, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára, a Földgömb magazin munkatársa. Diplomáját az ELTE TTK biológia-földrajz szakán szerezte. Utazásainak elsődleges célterülete Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence. Szakterülete a földfelszín formakincsének kutatása távérzékeléses és terepi vizsgálati módszerekkel, valamint a történelmi időkben bekövetkezett felszínborítás változások vizsgálata. Hobbija a munkája és a természetjárás, magashegyi túrázás, barlangászás, valamint a fotózás. Kedvenc városai: a sivatagi környezethez alkalmazkodott ázsiai települések, például Ghadamesz, Jazd.

Ismerje meg Kazahsztánt

 

Kapcsolódó magazin