Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Katar

Jelenleg aktuális beutazási információk:

Magyarország jelenleg a "Zöld" országok közé tartozik, így a Katarba való turista célú beutazás már lehetséges, azonban csak a Katari Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott vakcinákkal teljesen beoltott személyek számára (Pfizer, Moderna, Astrazeneca/Vaxzevria, Janssen), ha az utolsó oltástól számítva legalább 14 nap eltelt.

A 0-11 év közötti gyermekek az oltott szülőkkel együtt szintén karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak az országba (oltottnak minősülnek), viszont 12-17 éves kor között a gyermek(ek) a kiindulási ország minősítésének megfelelően kerülnek karanténba (jelenleg Magyarországról érkezők esetében öt napos házi karantén alkalmazandó).

beutazáshoz ezen kívül a dohai érkezéstől számított 72 órán belüli negatív RT-PCR teszt szükséges és egy online egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteni, legalább 12 órával érkezés előtt:    https://www.ehteraz.gov.qa/PER/loginPage 

Érkezéskor minden beutazó számára kötelező helyi SIM kártyát vásárolni a repülőtéren és az Ehteraz víruskövető alkalmazást telepíteni (ehhez folyamatos internethozzáférés és Android 6, vagy IOS 13.5 verzióval rendelkező okostelefon szükséges). 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?katar

 

Jelenleg aktuális információk Magyarországra történő hazautazáskor:

Az országba való belépéskor a rendőrség az ideiglenes intézkedés során kiállít egy dokumentumot. Ország átlépés után Ön szabadon és bármilyen közlekedési eszközzel továbbhaladhat és köteles házi karanténba vonulni. FONTOS: a 04.29-én megjelent 203/2021. (IV. 29.) kormányrendelet értelmében a védettségi igazolvánnyal illetve oltással rendelkező személyek mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Ez érvényes arra,

- aki a  határátlépés során a  koronavírus elleni védettségét a  koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: védettségi igazolvány), valamint a  védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány felmutatásával igazolja, valamint

- aki olyan ország által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal, és az  ezen ország által a  részére kiállított koronavírus elleni védettséget igazoló hatósági igazolvány felmutatásával a koronavírus elleni védettségét igazolja.

További információk ITT találhatóak.
Magyar Konzuli tájékoztatás ITT érhető el.

A honlapunkon szereplő információk tájékoztató jellegűek!

Felhvíjuk szíves figyelmüket, hogy beutazási szabályok bármikor változhatnak! 

Frissítve: 2021.09.06.

 

Katar az azonos nevű félszigeten terül el a Perzsa-öbölben. Az Arab-félszigettől sós mocsarak és sivatagos részek választják el. A szinte teljesen sík félsziget úgy nyúlik Perzsa-öbölbe a szaúd-arábiai partoktól, akár egy hüvelykujj. A kietlen félsziget a 18. századig lakatlan terület volt, majd az 1750-es években Arábia középső részéről, az ottani talán még mostohább viszonyok miatt, számos nomád törzs vándorolt a tengerpart felé. 


A 19. század közepére Doha a gyöngyhalászat központjává vált, míg meg nem jelent a világpiacon a japán tenyésztett gyöngy. A XIX. század közepéig – a mai Arab Emírségekhez hasonlóan – a katari tengerpartot is kalózpartnak hívták. 1867-ben Mohammed Bin Al-Thani sejk a bahreini befolyás visszaszorítása érdekében védelmi megállapodást kötött a Brit Birodalommal és dohai székhellyel megalapította a Katari Emírséget. Az olajkitermelés 1949-ben kezdődött meg, mely Katart új dimenziókba emelte.

Doha 7 kilométer hosszú tengerparti sétányáról, a Corniche-ról lélegzetelállítóan szép kilátás nyílik a főváros felhőkarcolóira. Kávézók és éttermek várják a betérő vendégeket a klasszikus fa szállítóbárkák, a „Dhow”-k és a legújabb hajócsodák között. A részben sikátoros, részben fedett, bazár jellegű Souq Waqlf, a hagyományos, régi piac nem csak turista látványosság, a helyiek is előszeretettel látogatják. Itt minden beszerezhető a fűszerektől a kézműves termékekig, az ékszerektől a ruhákig, a kisállatoktól a vízipipákig. A 2008-ban megnyílt, 260 ezer négyzetméteres ultramodern épület az Iszlám Művészetek Múzeuma, mely az arab világ egyik ékköve, ahol katari emírek magángyűjteményének legjavát csodálhatjuk meg. A Pearl Katar, az ország legexkluzívabb része, egy mesterséges luxus sziget, melyet híd köt össze az öböl nyugati részével. Designer boltok, luxus autószalonok, előkelő lakótornyok, luxus yacht kikötő, velencei stílusú luxus lakóépületek és csatornák, sétányok, üzletek várják a látogatókat.

Dohától északra épült meg a Katara kulturális falu. A multifunkcionális kulturális negyedben az amfiteátrum és a mecset mellett a gyönyörű arab stílusú épületekben operaházat, mozit, kézműves piacot, éttermeket és galériákat is találni. Dohában ötcsillagos szállodák sora várja a vendégeket privát tengerparttal, spa és wellness részleggel, éttermekkel, felsőkategóriás szolgáltatásokkal.

A főváros nemcsak néhány órás, hanem akár több napos tartózkodásra is tökéletes úti cél lehet, ahol a múlt és a jövő találkozása, a kultúra, a tengerparti örömök, a sivatagi élmények és az ideális klíma is hozzájárulnak egy tökéletes nyaraláshoz.

Az aktuális beutazási feltételekről érdeklődjön kollégáinknál!

Az országba való belépéshez az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Katarból történő kiutazás után. Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Katarba belépéshez, ha az ott tartózkodás nem haladja meg a 90 napot.

Katar Állam területére alkohol és sertés eredetű fogyasztási cikkek behozatala tilos, a repülőtéri érkezéskor a kézipoggyász is szigorú ellenőrzés alá kerül, ezért kérjük ne hozzanak magukkal pálinkát és a téliszalámit.

Népesség, nyelv 


Katar népessége kevesebb mint 3 millió fő. A hivatalos nyelv az arab, de az angolt is széles körben beszélik.

Időeltolódás

Az időeltolódás +2 óra. Általában 13:30-16:30 között sziesztát tartanak a boltok és az éttermek, kivéve azok, amik a bevásárló központokban vannak.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Katari Riyal (QAR), 1 QAR = kb. 90 Ft.
A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók, a legfontosabb valutákat mindenhol váltják.

Borravalót nem szokás adni. Az éttermekben általában az itthon megszokott 10%-ot szerviz díjat felszámolják a számlán.

Időjárás

Októbertől májusig kellemes, napközben 15-20 fokos a hőmérséklet, nyáron viszont nagy a hőség, így ilyenkor az emberek általában a légkondicionált bevásárlóközpontokban, éttermekben töltik a szabadidejüket. Fontos: aki a légkondira érzékeny, mindenképpen vigyen magával egy kardigánt vagy kiskabátot.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz Dohában iható, vidéki városokban javasoljuk a palackozott vizet.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el, mert az ellátás nagyon drága.

Elektromosság

A hálózati feszültség és frekvencia megegyezik az otthonival (220-240 V / 50 Hz), azonban az eltérő hálózati aljzatok miatt (D típusú) adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

A Skype és a WhatsApp videohívásai korlátozva vannak központilag.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, az élet nyugodt, az utcák tiszták. Ennek ellenére érdemes betartani az alap biztonsági szabályokat: mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.
Gyalogosként közlekedve nagyon kell figyelni az autókra, mert általában adják meg az elsőbbséget.

Fényképezés

A látnivalók fényképezése, videózása megengedett, de helyi emberekről és főleg nőkről fotót készíteni kizárólag előzetes engedélyüket követően szabad. Fotózás és filmfelvétel a kikötők, katonai objektumok, állami hivatalok, mecsetek, paloták, magán rezidenciák, ipari létesítmények, stb. környezetében illetve a táblákkal vagy feliratokkal jelzett helyeken szigorúan tilos.

Hagyományok, ruhaviselet

A politikai és vallási témákat mindenképpen kerüljük, mert bármilyen kritika szigorúan tilos.

Kérjük, fordítsanak figyelmet a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a tengerparton és az úszómedencénél, de póló és a lábakat takaró nadrág, vagy szoknya viselete kívánatos egyéb helyeken. A jelenlegi katari elvárás az, hogy a hölgyek válltól térdig fedjék testüket. Ugyanakkor szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, vásárterek, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárló központokban - amelyeket az itt tartózkodó külföldi, nyugati állampolgárok többsége látogat - "elfogadott" a lazább, de nem kihívó öltözet viselete.
Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Kiemelt Katar ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont

345.000 Ft/főtől

5 nap / 4 éj
2021.09.24. - 09.28.

384.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont

450.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont

460.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont

555.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin