Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Kambodzsa

Indokína egyik legkülönlegesebb országa, Kambodzsa. Viharos történelme alatt sajnos több nehéz, és tragikus időszakot ért meg, de szerencsére ez már a múlté. Az ország lakói örömmel, mosolyogva fogadják az odalátogató turistákat. A világszerte ismertséget hozó  látványosságát, Angkort, alig több mint száz éve ismeri a világ. Pedig ez a látványosság már több mint ezer éve épült. Felfedezte rögtön a filmipar is, és azonnal ismerté lettek a fák, és gyökereik által benőtt évezredes templomok falak, szentélyek. A világ újkori hét csodája között is előkelő helyen végzet az Angkori  műemlék együttes. Angkorthom, Bajon templomának mosolygó fejei rejtik, sugalmazzák azt a titkot, amely csak a bölcseké, csak azoké, akik a kövek, a romok közt járva átélik egy letűnt világ mindennapjait, és gyermeki őszinteséggel tudnak adózni egy régmúlt világ hihetetlen erejének, tudásának. Perzse Kambodzsa nem csak Angkor, és nem csak egy-két templom, épület. Érdemes alaposan, folytonosságban megnézni a látványosságokat, és felfedezni minden olyat, ami ehhez a különleges műemlék együtteshez kapcsolódik, az „Ezer linga folyójától,  Bantej Srei-en keresztül , egészen a legismertebb   helyekig, természetesen nem elfeledkezve, a hatalmas víztározókról, valamint a Tonle-tó különleges vízi világáról, életközösségeiről sem. A Tonle-tó egy letűnt, mára már csak lényegesen kisebb méretben létező vízi életközösség, ahol a falvak házak a tóra épültek beleértve a templomokat,iskolákat is. Hasonló Ázsiában több helyen előfordul, de alig néhány maradt meg ilyen formában. Ha már Kambodzsában járunk a gasztronómia, és annak extrém része is érdemes kipróbálásra. Nagyon finom és jó ár érték arányú ételek között válogathatunk, persze aki ki akarja próbálni a sült sáskát, és egyéb érdekességeket vagy a lótusz ehető termését, itt gond nélkül megteheti. Ha pedig a tengerpart is érdekelné a vendégeket, Kambodzsa abban is különlegeset, szinte érintetlent tud nyújtani Sihanoukville környékén.     

Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. Az útlevélnek a visszautazástól számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie.A turista célú beutazásra szóló vízum egyszeri belépésre jogosít, érvényességi ideje 30 nap. A vízumot a helyszínen pecsételik bele az útlevélbe. 1 db igazolványkép szükséges.

Elektromosság:

Az elektromos áram többnyire 220 V, 230 V, 50 Hz. Általában a Magyarországéval megegyező, de előfordulhat amerikai szabványú konnektor. Átalakító szükséges lehet az út során. 

Pénz:

Az ismert, főbb külföldi valutákat, USD-t, thai bahtot szinte mindenütt elfogadják, váltani nem szükséges. Az utazási csekkek beváltása azonban nehézségekbe ütközik, gyakorlatilag csak Phnom Penhben lehetséges. Hitelkártyát nem fogadnak el. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivétele tilos!  

Környezet, éghajlat: 

A trópusi monszun övezetben fekszik. A medence évi középhőmérséklete 27-28 °C, 3-4 °C évi ingadozással. A nappali maximumok: 30-35 °C, az éjszakai minimumok: 20-25 °C. A délnyugati monszun csapadékban gazdag levegőt hoz India és a Thai-öböl felől május és október között. A legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október. A száraz évszak novembertől márciusig tart, ekkor az északkeleti monszun alig hoz csapadékot. A legszárazabb hónapok a január és a február.

Ivóvíz: 

A csapvíz, valamint a nyers zöldségek, saláták fogyasztása nem javasolt!

Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, kérem, hogy a kézipoggyászba tegye, ha esetleg lemaradna a bőrönd. 

Az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megkötése ajánlott!

Közlekedés: 

A közúti közlekedésben egyre inkább kezd helyet kapni az autók és motorbiciklik használata, de még mindig fontos eszköz a hagyományos riksa. Ezt nemcsak a helyiek, hanem egyre többször a turisták is használják.
Vasúti közlekedés: az országnak kettő, összesen 612 km hosszúságú egyvágányú, 1 méter nyomtávú vasútvonal van. Az egyik vonal Phnompenből Kampongszomba tart, a másik úgyszintén Phnompenből Sziszophonba, de gyakran csak Battambangig megy. Légi közlekedés: két nemzetközi repülőtere van: a Pochentong Phnompen közelében, a másik pedig az Angkor nemzetközi repülőtér Angkorvatban (Sziemreap), a turisták áltál gyakran látogatott romvárosban. Vízi közlekedés: a folyami hajózás is jelentős a közlekedésben. Két hajózható folyó van, a Mekong és a Tonle Szap, 2 fő kikötő van, Phnompenben és Kampongszomban, ezenkivül van még néhány kisebb kikötő is a folyó mentén. 

Ruhavislet: 

Kambodzsában nyárias ruházatra lesz szükség, kényelmes cipőre és szandálra, pólóra, kardigánra, könnyű kabátra és esőkabátra. A magas páratartalom miatt jobb vászon, illetve pamut ruhákat csomagolni. Az autóbuszban légkondicionáló használata lehetséges, arra az esetre érdemes egy könnyű vállkendőt is csomagolni. 

Útjaink Kambodzsa

Utazás szűrő: Rendezés:

16 nap / 13 éj
2019.11.03. - 11.18.
Összesen 2 időpontban

485.000 Ft/főtől

16 nap / 13 éj
2019.11.18. - 12.03.
Összesen 2 időpontban

465.000 Ft/főtől

14 nap / 11 éj
2020.02.02. - 02.15.

679.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin