Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Baltikum
 
 
 

Balti országok: Észtország, Lettország, Litvánia és Finnország

Észtország területe: 45 226 km²
Észtország népessége: 1 300 000 fő
Észtország fővárosa: Tallinn
Észtország lakosságának nemzetiségi összetétele: észt, orosz, ukrán, fehérorosz, finn, lett
Hivatalos nyelv: észt
Pénznem: euro
Vallás: evangélikus, ortodox, észt ortodox, görög keleti
Államforma: parlamentáris köztársaság

Lettország területe: 64 589 km²
Lettország népessége1 953 000
Lettország fővárosa: Riga
Lettország lakosságának nemzetiségi összetétele: lett, orosz, ukrán, lengyel, fehérorosz, litván
Hivatalos nyelv: lett
Pénznem: euro
Vallás: evangélikus, ortodox, görög keleti
Államforma: köztársaság

Litvánia területe: 65 200 km²
Litvánia népessége: 2 850 000 fő
Litvánia fővárosa: Vilnius
Litvánia lakosságának nemzetiségi összetétele: litván, orosz, lengyel, fehérorosz, tatár
Hivatalos nyelv: litván
Pénznem: euro
Vallás: római katolikus, ortodox, evangélikus muzulmán
Államforma: köztársaság

Finnország területe: 338 145 km²
Finnország népessége: 5 500 000 fő
Finnország fővárosa: Helsinki
Finnország lakosságának nemzetiségi összetétele: finn, svéd, orosz, számik
Hivatalos nyelv: finn, svéd
Pénznem: euro
Vallás: evangélikus, ortodox, protestáns, katolikus
Államforma: parlamentáris köztársaság

Mindegyik ország az Európai Unió tagja, a beutazás magyar állampolgárok számára vízummentes.

Habár történelmileg sok a közös vonás, kulturálisan számos különbség fedezhető fel a balti országok között. Míg az észt nyelv az uráli nyelvcsalád finnugor ágához tartozik, a lett és litván nyelv az indoeurópai nyelvcsalád balti ágához tartoznak. Vallásilag is különböznek, de máshol húzódik a határvonal: Észtország, Lettország és Finnország többségében evangélikus, míg Litvánia főleg katolikus.

Észtország
Észtország fővárosa, Tallinn az UNESCO világörökség része. Az ország skandináv hatású, a városok kicsik, nem zsúfoltak és jól karban tartottak. Az emberek kedvesek és nyitottak, angolul sokan beszélnek. 
Lettország
Lettország fővárosa, Riga szintén az UNESCO világörökség része. Riga városa egy felmérés szerint Európa legtisztább fővárosa, melynek szecessziós épületei elképesztően gyönyörűek. 
Litvánia
Litvánia fővárosa, Vilnius szintén az UNESCO világörökség része. Békés ország, csodálatos tavakkal, mélyzöld erdőségekkel és színes falusi faházakkal. Az ételek a lengyel és az orosz konyhát idézik.
Finnország
Az 1000 tó országának nevezik, ami tényleg szerény titulus, ugyanis legalább 188 000 van belőlük. Az ország területének 10 százalékát borítják tavak.


Észtország

Éghajlat
Az éghajlat mérsékelten kontinentális. A leghidegebb hónap a február (-6 °C), legmelegebb a július (17 °C), ez azonban csak átlagérték, télen az általános hőmérséklet -20-25°C. Gyakran esik az eső, ezért a csapadék egyenletes időeloszlású, évi közepes mennyisége Tallinnban 570 mm.
Aktuális időjárás itt látható

Közbiztonság
Általánosságban szólva a közbiztonság kielégítő Észtországban. A város sűrűbb forgalmú részein zsebtolvajok tevékenységére kis táblák hívják fel a figyelmet.

Elektromosság
220 V

Közlekedés
Észtországban a városi tömegközlekedés átlátható, megbízható pontos. A kitáblázás, a menetrend betartása általános. A külföldiek számára használható és ajánlható. Csak elektronikus jegyeket lehet vásárolni, ehhez szükséges egy e-kártya (ühiskaart), amelynek letéti díja 2 euró és a postákon és a Selver, Maxima és Prizma szupermarketekben lehet rá pénzt, illetve jegyeket feltölteni.

Egészségügyi helyzet
Az ország közegészségügyi és higiénés helyzete jónak mondható. A csapvíz fogyasztható. Az orvosi és a kórházi ellátás színvonala magas, a költségek arányban állnak a szolgáltatás minőségével. A szakorvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, függetlenül az Európai Egészségbiztosítási Kártya meglététől.

Lettország

Éghajlat
Lettország éghajlata óceáni, mely a mérsékelt kategória legenyhébb változata. Ez a klíma hűvös nyarakat és csapadékos teleket eredményez. Az éves hőingás alacsony.
Aktuális időjárás itt látható

Közlekedés
Lettországban az utak állapota átlagos. A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90km/óra. Az utakat folyamatosan újítják, sok helyen útfelbontással lehet találkozni, így csak egy sávon közlekedhetnek az autók, mely jelentősen megnövelheti az utazási időt.

Közbiztonság
A városi közbiztonság megfelelő, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein gyakoriak a zsebtolvajlások. Vendéglátóhelyeken, rendelés előtt mindig nézze meg az árakat, és csak olyasmit rendeljen, aminek az árával tisztában van. Egyes vendéglátóhelyeken célszerű mindjárt felszolgálás után fizetni. Csak megfelelő azonosítókkal ellátott (logo, szín) taxiba szálljon be.

Egészségügyi helyzet
Az orvosi ellátás megfelelő színvonalú, a rendelőkben vizitdíjat kell fizetni, de az egyes vizsgálatokért külön díjat számítanak fel, amely rendelőnként is eltérő lehet. A csapvíz iható, de a hálózat meglehetősen elöregedett, ezért sokan palackos víz fogyasztása mellett döntenek.

Lett szabályok
Lettországban tiltott, büntetést, esetleg őrizetbe vételt vonhatnak maguk után: dohányzás nyilvános helyeken; Rigában közterületen (utcán, parkokban), nyitott üvegben, palackban alkoholtartalmú ital; közterületen az erősen ittas állapot. A Lett Köztársaság területén tartózkodó idegen állampolgárok a törvények bármilyen megszegésének szempontjából a lett állampolgárokkal azonos elbírálás alá esnek. 

Litvánia

Éghajlat
Az éghajlat óceáni és nedves kontinentális között változik, csapadékos, mérsékelt téllel és nyárral. Az évi átlaghőmérséklet 6 °C. Az évi csapadék mennyisége 900 mm. Az ország keleti része számottevően szárazabb, mint a partvidék.
Aktuális időjárás itt látható

Közlekedés
Az utak állapota jó vagy átlagos, jellemzően nagy a teherforgalom.

Közbiztonság
A városi közbiztonság megfelelőnek tekinthető. Vilnius turisták által gyakran látogatott részein ugyanakkor előfordulnak a zsebtolvajlások.

Egészségügyi helyzet
Litvániában az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző.

Finnország

Éghajlat
Az éghajlat hideg, időnként kemény telek és viszonylag meleg nyarak által jellemzett északi mérsékelt. Hótakaró délen négy, északon hat-hét hónapon át fedi a tájat. A Golf-áramlat hatására az éghajlat lényegesen melegebb, mint az az Egyenlítőtől való távolságból következnék. Finnország területének egynegyede az Északi-sarkkörtől északra fekszik. Itt figyelhető meg az éjféli nap jelensége. Annál tovább tart, minél északabbra megyünk. Finnország legészakibb pontján a nap 73 napig süt nyáron egyfolytában, telente 51 napig nem kel föl.
Aktuális időjárás itt látható

Közbiztonság
Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa. Nem kell tartani rablótámadástól vagy erőszakos cselekményektől. Nagyobb körültekintés indokolt ugyanakkor Helsinki, valamint a nagyobb városok központjában.

Közlekedés
Finnország út- és vasúthálózata rendkívül fejlett, a közlekedés kiszámítható és biztonságos.

Egészségügyi helyzet
Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az európai általános szabályoknak és követelményeknek. A finn szabályozás a környezetvédelem számos területén meghaladja az EU-s átlagot. A világ legtisztább országainak egyike. 

Útjaink Baltikum

Utazás szűrő:Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás

Kapcsolódó magazin