2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

Azerbajdzsán

Azerbajdzsán utazás általános tájékoztató információ

Azerbajdzsáni vízum: Azerbajdzsán vízumköteles, munkatársaink segítenek a vízumigénylésben, bővebb információ: 354-3993, vagy http://www.1000ut.hu/cikk/azerbajdzsani_vizum

Időeltolódás: (GTM 4) Magyarországhoz képest +3

Azerbajdzsáni pénznem: 1 manat = 100 gepi (1,- AZN ≈ kb. 300,- HUF, ill. 1,- € ≈ kb. 1,- AZN); A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Bakuban javasolt a valutaváltás. árfolyam www.xe.com

Bankkártyák használata:VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és a fővárosi éttermekben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Elektromosság:220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal

Azerbajdzsáni Éghajlat: éghajlata a nyugati hegységben és az északi területeken szélsőséges, míg a Kaszpi-tenger mentén kellemesnek nevezhető. Tavasz és nyár idején (április közepétől októberig) a hőmérséklet 20-30 °C között ingadozik, míg télen (decembertől márciusig) ennél jóval hidegebb van. Áprilistól – szeptemberig a hőmérséklet rendkívül kellemes, nyári. Nyáriasan öltözködéssel készüljünk, de a hegyekben, 2.000 m felett szükség lehet 1 garnitúra meleg pulóverre és nadrágra is. www.gismeteo.com

Öltözködés :Azerbajdzsán egyszerre modern és konzervatív ország, muzulmán szokásokkal, ezért az öltözékünket is ennek megfelelően válogassuk össze. Nőknek és férfiaknak tanácsos hosszú, vállakat eltakaró inget, blúzt viselni. Mecsetekbe, vallási helyeikre másként nem is engednek be minket. (Hölgyeknek bokáig érő nadrág, hosszú szoknya, vállakat elfedő ing, uraknak hosszú nadrág, hosszú ujjú, nyakig begombolható ing!)

Étkezés: Az azerbajdzsáni konyha rendkívül változatos. A török – perzsa – orosz konyha minden finomabb fogása fellelhető. Rendkívül finomak a gyümölcsök és zöldségek, megterem a legjobb grúz szőlők mellett a füge, narancs és mandarin is. Az azeri dinnyéknek csak Üzbegisztánban van párja. Sokféle bárány- és halétel is kapható. Az azeri édességek méltán nagyhírűek.

Biztonság Azerbajdzsánban és annak fővárosában Bakuban a közbiztonság jó. Bakuban a közrendőrök jelenléte meghatározó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város utcáin gyalogosan vagy gépjárművel jól láthatóak. Emellett az elmúlt két év során Bakut bekamerázták és több mint 4 ezer darab kamerát szereltek fel. A bűnözés alacsony szintű. A bűnüldöző szervek felderítési hatásfoka magas. Egyes vidéki szállodákban nem minden esetben találunk értékmegőrzőt, Mindig tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

Egészségügyi helyzet: Azerbajdzsán közegészségügyi helyzete jó. Különleges betegségek nincsenek. A meleg éghajlat miatt azonban előfordulnak ételmérgezések. Az orvosi ellátás jó, a gyógyszertárakban az esetleg szükséges gyógyszerek gazdag választékban elérhetők. Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet sok helyen a csapból is lehet inni.  Helyenként ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani.

Azerbajdzsáni szállodák Baku szállodái világszínvonalúak. A szállodába érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapunk.

Azerbajdzsáni árak/vásárlás: Azerbajdzsánban a bérek meghaladják a magyarországiakat. Alapvetően azonban a magyarországi árszínvonalra lehet számítani. Az egyre bőségesebben kapható külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Ebéd 14,-EUR/fő-től, víz 1,5 l.: 1,-EUR, szénsavas üdítő 2,-EUR, finom azerbajdzsáni borok 10,-EUR-tól

Azerbajdzsán kiszámítható gazdasági növekedéssel bíró, folyamatosan gazdagodó ország. Baku szaporodó bevásárlóközpontjaiban minden kapható – nyugat európai árszínvonalon.

Az Azerbajdzsán hagyományos szőnyegkészítő műhelyeiből kikerülő darabok közül ma is több UNESCO világörökségi védelem alatt áll – mint a régi, becses darabok. A turisták számára készült gyönyörű szőnyegek mégis olcsóbbak a törökországiaknál.

Borravaló: Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi idegenvezető borravalója 1,5-USD/fő/nap – a buszvezetőké ezzel megegyező. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt.

Azerbajdzsán fővárosa:  Baku

Azerbajdzsán államformája:          köztársaság

Azerbajdzsán hivatalos nyelve:       azeri

Azerbajdzsáni beszélt nyelvek:       orosz, örmény (Az örmények a Hegyi-Karabahi részben laknak)

Azerbajdzsáni népcsoportok: azeri 91,6%, talis 1,3%, örmény 1,3% (Az örmények a Hegyi-Karabahi részben laknak), orosz 1,3%

Azerbajzsáni vallások: iszlám (a lakosság 99%-a, ebből 85% síita és 15% szunnita) ortodox.

Azerbajdzsán, hivatalos nevén az Azerbajdzsáni Köztársaság Eurázsia kaukázusi régiójának legnagyobb országa. Nyugat-Ázsia és Kelet-Európa között fekszik, Keleten a Kaszpi-tenger, északon Oroszország, északnyugaton Grúzia, nyugaton Örményország és Törökország, délen Irán határolja.

Azerbajdzsán a Dél-Kaukázus legdinamikusabban fejlődő országa. Geopolitikai szempontból a Kaszpi-tenger mellett, Oroszország, Törökország és Irán között kulcsfontosságú helyet foglal el. Az olaj és gázbevételeknek köszönhetően a GDP növekedése folyamatos. A fejlődés jegyei az országban, de főleg Bakuban közvetlenül érezhetőek. Nagyszabású infrastrukturális fejlesztés zajlik. Az országban új utak, épületek sokasága épül.

Azerbajdzsán intenzíven fejleszti a turizmust, a külföldieket szívesen látják. Jelenleg évente körülbelül 1 millió turista keresi fel az országot. A turistáknak itt tartózkodásuk során nem kell bejelentkezniük, vagy regisztrálniuk magukat. A biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy az országból való ki- és belépés során például a repülőtéren az útlevélkezelés során mindenkiről fényképet készítenek.

Azerbajdzsán nagyon gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik. Beutazóknak ajánlott nemcsak Bakut, hanem a történelmi városokat, mint például Ganja, Sheki, Shamakhi, felkeresni. Baku szállodákkal való ellátottsága jó. Vidéken is megfelelő színvonalú szállodák találhatóak.

Azerbajdzsánban a lakosság nagyobb része – történelmi okokból - beszéli az orosz nyelvet. Az azeri nyelv a törökhöz hasonló, azzal 70-80%-ban megegyezik. Írásmódjukban a latin betűket használják. Az azeri emberek nagyon vendégszeretőek. A magyarokat rokon népnek tartják.

 

/keres/14/azerbajdzsan/0/0/000000/000000/1

/orszagleiras/azerbajdzsan

/cikk/azerbajdzsani_vizum


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte