2017-es katalógus letöltés

A katalógus letölthető itt.

Csoportos utazás
Szállás ajánlatunk


Туристическая
компания
«1000 Дорог»

Ведущий туроператор по Венгрии

A Kaukázus gyöngyszemei (Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán)

Út típusa:VároslátogatásOrszág:Örményország
Régió:ÖrményországHelység:Jereván
Utazás:RepülövelEllátás:Reggeli

Egy körút során három kaukázusi ország, Örményország, Grúzia és Azerbajdzsán legfontosabb látnivalóit tekintjük meg.

Miért éppen Örményország, Grúzia és Azerbajdzsán?

1. Az ősi alapokon nyugvó, nagyon jó állapotban megmaradt grúz és örmény templomok egy letűnt világ hangulatát idézik.

2. A körutazás 7 darab UNESCO világörökségi helyszínt keres fel, emellett a természeti látnivalók sem elhanyagolhatók, a Szeván-tó vagy a Kaukázus hegycsúcsai minden évszakban elragadók.

3. Azerbajdzsánban két merőben eltérő látnivaló hívja fel magára a figyelmet: míg Bakuban a modern felhőkarcolók Dubai gazdagságát idézik, addig az UNESCO világörökségi védelem alatt álló gobusztáni sziklarajzok az ősemberek világát elevenítik fel.

 

2017. május 18. csoport - Utolsó 2 hely!

Erre a területre tavaszi időpontokban az alábbi utazások foglalhatók még:

Grúzia - A kultúra és a természet találkozása, június 5. - részletek ITT

Baku, a "kaszpi Dubai", április 23. - részletek ITT

 

Utazás: repülővel,menetrend szerinti járattal, átszállással, az országokon belül légkondicionált autóbusszal

Elhelyezés: 3-4* szállodákban

Ellátás: Reggeli, igény szerint félpanzió

 

1. nap: Budapest - Jereván

Indulás Budapestről az esti órákban, utazás Jerevánba átszállással.

2. nap: Jereván - Garni - Geghard apátság - Ecsmiadzin

Hajnali érkezés után transzfer a szállodába. Reggeli után városnézés Jerevánban, Örményország fővárosában: városközpont, Köztársaság tér, Parlament, Elnöki Palota, Opera. A Matenadaran múzeum felkeresése (ősi kéziratok gyűjteménye). Majd kirándulás a Garni-ban lévő pogány templomhoz. A délután folyamán látogatás a Geghard apátságba, mely az UNESCO Világörökség részét képzi. Ezt követően utazás az Örmény Apostoli Egyház központjába, Ecsmiadzin-be. A Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése, melyek Örményország legősibb keresztény templomai. Útközben megálló Zvartnotsz templománál, mely a 7. században épült és szintén a Világörökség részét képzi. Szállás Jerevánban.

Szálloda: Silachi Hotel

 

3. nap: Khor Virap - Noravank apátság

Reggeli után utazás Khor Virap (Mély verem) kolostorba. Világosító Szt. Gergelyaz újabb kutatások szerint 311-ben szabadulhatott ki innen 13 évi raboskodás után. Az apátság felett magasodik Ararát hegye, mely csodálatos látványt nyújt. Ezt követően kirándulás a 13. században alapított Noravank apátságba. Útközben Areni-ben lehetőség nyílik borkóstolásra egy helyi borászatban. Szállás Jerevánban.

Szálloda: Silachi Hotel

 

4. nap: Szevan-tó

Reggeli után indulás a világ egyik legnagyobb magashegyi tavához, a Szevan-tóhoz. Látogatás a 9. században épült Szevanavank apátságban. Később Goshavank kolostor épületegyüttesét tekintjük meg. Szállás Dilijanban.

Szálloda: Best Western Dilijan Paradise Hotel

 

5. nap: Alaverdi - Sanahin és Haghpat apátság - Tbiliszi

Reggeli után rövid látogatás Alaverdi városában, majd a Sanahin és Haghpat apátságok felkeresése. Ezek a komplexumok, melyek a középkori örmény építészet csodái, szintén felkerültek az UNESCO Világörökségek listájára. Utazás az örmény-grúz határhoz, itt átszállás a grúz autóbuszra. Szállás Tbilisziben.

Szálloda: KMM Hotel

 

6. nap: Tbiliszi

Ezen a napon a grúz főváros látnivalóiban gyönyörködünk. Tbiliszi utcáin sétálgatva bepillantást nyerhetünk a város történetébe, miközben felfedezhetjük az egyházi és világi építészet műalkotásait. A városnézés során megtekintjük: Metekhi templom, Sulphur fürdő, Narikala erőd, zsinagóga, Sioni katedrális, Ancsiszkáti templom, Rusztaveli sugárút, Grúz Nemzeti Múzeum. Szállás Tbilisziben.

Szálloda: KMM Hotel

 

7. nap: Mcheta - Gori - Upliszcihe

Reggeli után Grúzia ősi fővárosába és vallási központjába, Mchetába indulunk. Városnézés: Jvari székesegyház-kolostor (6. sz.) és Szvetichoveli Székesegyház (9. sz.). Mindkét székesegyház a Világörökség része. Indulás Gori városába. A város környékén található barlang város, Upliszcihe (Kr.e. 1. sz.) felkeresése. Megtekintjük az egykori lakóhelyiségeket, a borospincéket, a pékséget, az antik színházat és a középkori bazilikát. Szállás Tbilisziben.

Szálloda: KMM Hotel

 

8. nap: Ananuri komplexum - Gergeti Szentháromság templom

Napunkat a grúz hadiút megismerésével töltjük. Oda úton felkeressük az Ananuri komplexumot, mely a 17. századból származik. Kazbegibe érkezésünk után átszállunk négykerék meghajtású terepjárókba és egészen 2.170 méterig jutunk fel velük, gyönyörű völgyeken és erdőkön keresztül, egészen a Gergeti Szentháromság templomig. Innen lenyűgöző látvány tárul elénk a Kazbegi 5.047 méter magas csúcsára. Szállás Tbilisziben.

Szálloda: KMM Hotel

 

9. nap: Sighnaghi - Bodbe apátság - Sheki

Reggeli után először Sighnaghi erőddel védett városát keressük fel. A város megőrizte a 18. század hangulatát és csodálatos kilátást nyújt a Kaukázus hegycsúcsaira. Utolsó grúz látnivalónk Bodbe apátsága, ahol Szt. Nino sírja található Ő volt az, aki a 4. században elhozta a kereszténységet Grúziába. Lagodekhinél lépjük át a határt Azerbajdzsánba, ahol autóbuszt is cserélünk. Utunk Sheki városa feléfolytatódik, mely jelentős selyemipari központ volt. Legfontosabb látnivalói közé tartozik: az 1762-ben épült Sheki kán nyári palotája, az erődítmény, a 18. századi karavánszerájok, illetve számtalan templom és mecset. A városnézés folyamán a csodálatos freskókkal és festett üvegablakokkal díszített Sheki kán palotáját, a múzeumot és az erődöt tekintjük meg, majd a helyi kézműves műhelyek és a bazár felkeresése. Utazás Kish faluba, amely a St. Elishe templom által ismert. Örmény történelmi írás szerint Szt. Elishe az 1. században érkezett az ősi településre, ahol templomot építtetett, mely a Kaukázus egyik legrégebbi keresztény templomává vált. Szállás Shekiben.

Szálloda: Sheki Saray Hotel

 

10. nap: Baku

Reggeli után elindulunk Azerbajdzsán fővárosa, Baku felé. Útközben a legszebb panoráma helyeknél megállunk fotózni. Útközben látogatás Nidj-ben, majd Gabala következik, mely a Kr. e. 4. században az ősi Albánia régi fővárosa, később a Selyemút egyik állomása volt. A városnézés során a helyi múzeumot, illetve az erődítmény romjait keressük fel. A következő állomás Maraza, ahol a fő látnivaló a Diri Baba mauzóleum. Innen utunk Shamakhi városába vezet. Az ősi település nevét már az 1. században feljegyzik. Később a Shirvan kánság fővárosává lépett elő. Legfontosabb látnivalói a Juma mecset és a Yeddi Gumbez (Hét sír), a Shirvan uralkodók sírjai. Szállás Bakuban.

Szálloda: Azcot Hotel

 

11. nap: Baku - Abseron félsziget

Reggeli után a főváros, Baku nevezetességeivel ismerkedünk meg. Városnézésünket a Mártírok sugárútjánál kezdjük, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Hajókirándulást teszünk az öbölben, majd felkeressük a középkori óvárost a shirváni sahok palotáját, karavánszerájt, középkori piacteret és a szőnyegszövő műhelyt. A délután folyamán látogatást teszünk az Abseron félszigeten található „Égő hegynél” és a Tűz templománál. Szállás Bakuban.

Szálloda: Azcot Hotel

12. nap: Gobusztan

Reggeli után kirándulás Gobusztan-ba, ahol az UNESCO Világörökség részét képző, Kaszpi-tengerre néző, 40 hektáros sziklarajz múzeum található. Visszaúton felkeressük a Bibi-Heybat mecsetet és az Eurovíziós fesztivál színhelyéül szolgáló Kristály palotát (kívülről) és a messze világhírű szőnyegmúzeumot. Szállás Bakuban.

Szálloda: Azcot Hotel

 

13. nap: Baku - Budapest

Korai reggeli után transzfer a repülőtérre, hazautazás Budapestre menetrend szerinti járattal, átszállással.

 

UNESCO Világörökségek:
Örményországban:
- Ecsmiadzin
- Geghard monostora és az Azát-folyó felső szakasza
- Sanahin–kolostor
- Haghpat–kolostor

Grúzia:
- Mcheta város székesegyházai

Azerbajdzsán:
- Baku óvárosa
- Gobusztáni sziklarajzok

 

 

A májusi csoport idegenvezetője: Kaiser Mihály

 

Történelem-földrajz szakos tanári képesítéssel rendelkezik, 1971 óta foglalkozik idegenvezetéssel. Az IBUSZ Idegenvezetői Osztályán beosztóként, majd az osztály vezetőjeként is dolgozott. Közel két évig vezette az IBUSZ salzburgi képviseletét. Jelenleg évente körülbelül 200 napot tölt külföldön, idegenvezetői tevékenységében a német nyelvterületre, Kínára, Dél-kelet Ázsiára, a Közel-Keletre és a Baltikumra szakosodott. 2011-ben Ő volt az év idegenvezetője. Minden kultúrában kiemelten kezeli az ide vonatkozó magyar kapcsolatokat.

 

 

Mison_A.jpg
A szeptemberi csoport idegenvezetője: Mison Andrea

Bölcsész tanár - közgazdász, idegenforgalmi vállalkozási szakértő

Az utazás iránti szeretetemet nagyapámnak köszönhetem, aki a diavetítéseivel minden este más és más városba utaztatott minket… Akkor még híres régésznek készültem. A két tannyelvű gimnázium szintén garancia volt a kötelező külföldi utakra. Az egyetemista-hátizsákos világjáró kalandok alatt döntöttem el: meg kell ismernem minél több kultúrát, ahol térd alatt piszok van. Az újabb és újabb civilizációk felfedezése a hobbimmá, majd szakmámmá vált, a diplomaosztó ünnepség helyett már Burmában idegenvezettem. A latin országok és Ázsia lett a szenvedélyem.  A tanítás, tolmácsolás és az idegenvezetés mellett az anyaszerepet sem hanyagolom el.  A közel 25 év szakmai tapasztalat sokat segít abban, hogyan adjam tovább a világ általam fontosnak tartott jelenségeit. Szerencsésnek mondhatom magam: a hobbim a munkámmá vált.

Kaukázus gyöngyszemei 2015.09.08-20.

A Kaukázus gyöngyszemei- találó a cím hisz valóban gyöngyszemeket láthattunk az utunk során, aminek a fényét emelte az 1000 út által szervezett változatos, élményekben gazdag program sorozat. A jól leszervezett út nem hagyta pihenni az érzékszerveinket. Végig az út során élvezhettük az ott létünk minden percét- hajókázhattunk a Kaszpi-tengeren, barangolhattunk a Baku-i olajmezőn vagy épp feljuthattunk zsigulival a felhő között lévő kolostorhoz.

Jó ötlet volt a borkóstolót már az első napokra "betáblázni" hisz attól kezdve egymást megismerve baráti hangulatban járhattuk körbe úti célunkat. Ennek a tortának a habja az idegenvezető (Miczek György) sikeres megválasztása volt. Gyuri bá profizmusa / felkészültsége / kedvessége  tökéletesre emelte az egész körutat. Még a fárasztó monoton buszozást is kellemessé tette a sok kedves történeteivel, amikkel szórakoztatott minket hosszú kilométereken keresztül.

Ezúton is köszönöm áldozatos munkáját, fiatalokat megszégyenítő energikusságát, amivel felejthetetlenné tette számomra (számunkra) a Kaukázust illetve örülök, hogy az iroda (különösen Szilviáét, Lászlóét) az álomból valóságot teremtett- megalkotta ezt a programot - így én is láthattam (láthattuk) azokat a gyöngyszemeket. Szívből ajánlom ezt az utat azoknak, akik élvezni akarják a nyaralásuk minden percét, gazdagabbak akarnak lenni ezer és egy élménnyel valamint vágyik a minőségi körutazást.

Üdvözlettel: Mónika / Budapest


 

Kaukázus Gyöngyszemei, szeptember 11-23

Kedves utasunk útiblogjában teljes képes beszámolót találhatnak az útról a következő linken:

http://anyuutazik.tumblr.com/

Részlet a blogból:

"Leghumorosabb történet: buszunk szeretne jobbra bekanyarodni, de előttünk esetlenkedik egy Lada, megáll, vezetője kiszáll, int nekünk, hogy várjunk. Lehajol és a kocsi bal kerekét kézzel irányba rángatja, visszaül, az autó, elkanyarodik és vidáman megy tovább. Mi meg jót nevettünk.

Utunkat az 1000 Út Utazási Iroda szervezte, velünk utazó idegenvezető Miczek György."

tumblr_inline_ndcihp5cNk1sfjksm.jpg

"Átsétálva a hídon az Abanotubani népszerű fürdő negyedhez, Tbiliszi központjába értünk, mely kénes forrásokra épült, a XVII-XIX. században."

Kaukázus Gyöngyszemei, szeptember 11-23

Az út nagyon jól sikerült, csodálatos helyeken jártunk. Részemről kifogás nem merül fel, az út szervezésével kapcsolatosan. Végtelenül, nagy hálával köszönöm, azt az igyekezetet, amit 1000 Út tanúsított az út megszervezése során.

P. I.

Kaukázus Gyöngyszemei, szeptember 11-23

Rendkívül jó volt az ellátás, útközben többször említettem, hogy bepereljük az Irodát, mert új ruhákat kell vennünk. Részemről üdvözölendő, hogy nem a szállodában ettünk, hanem minden este más helyi étteremben.

Nagyon jó, hogy az ivóvízért nem nekünk kellett minden nap szaladgálni.

B. J.

Kaukázus Gyöngyszemei, szeptember 11-23

Tisztelt Gorszkij Jaroszlav Úr!

Az utazás során nagyon jól éreztem magam, sikerült történelmi, kulturális és földrajzi ismereteimet bővíteni, rendszerezni a Kaukázus környékéről, amit Miczek György idegen vezetőnk tudása nagyban elősegített. Továbbá nagyon jól szerepeltek a helyi vezetők Laci, Alex és Aida. A szállások jó színvonalúak és jó helyen voltak. Az éttermi kiszolgálás bőséges volt az ebéd- vacsora egy része el sem fogyott. Az emberek mindhárom országban kedvesen kommunikáltak. Kiemelkedő az a korrekt kiszolgálás és kedvesség, amit mindhárom országban kaptunk úgy a vendéglátóktól, mint a helyi lakosságtól.

Pl: - az udvaron pálinkáját főző Örmény tanár úrtól aki önzetlenül pálinkával, sajttal és friss kenyérrel kínálta a csoportot,
- az Azeri borbélytól aki nem akart a hajvágásért pénzt elfogadni, mivel Magyar vagyok,
- a jól megszervezett út és programok, amin az idegen vezetők lelkiismeretesen, precízen végig vittek.
A repülőtéri elköszönésen többek között ez is elhangzott „jó buli volt”.
Köszönöm Önöknek ezt a felejthetetlen utat és további sikereket kívánok.

 

Ö. B.

területe: kb. 29.800 km² 
főváros: Jereván 
államforma: köztársaság 
lakosság: kb. 3,2 millió fő 
időzóna: GMT + 4 
pénznem: 1 dram = 100 luma (1 HUF ≈ kb. 2,- AMD, ill. 1 USD ≈ kb. 375,- AMD) 
közigazgatás: 10 tartomány és Jereván 
közbiztonság: jó 
vízum: magyar állampolgárok részére vízum nem szükséges 
ivóvíz: kizárólag palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt 
elektromos hálózat: 220 - 230 V /50 Hz (európai szabvány)
ország előhívó: + 374 
nyelv(ek): örmény, orosz, kurd 
népcsoportok: örmény kb. 95%, orosz kb. 2%, egyéb kb. 3 % (kurd, azeri, zsidó, asszír, görögök, cigány stb.) 
vallás(ok): örmény gregoriánus kb. 93 %; katolikus kb. 1 %; iszlám hívő kb. 4 %; orosz ortodox kb. 1 %; egyéb, ill. felekezeten kívüli kb. 1 % 
időjárás: a Kaukázus közelsége miatt hegyvidéki, valamint kontinentális éghajlat jellemző az ország területére. A hőmérsékleti ingadozások jelentősen eltérhetnek a különböző évszakokban. A nyár általában kellemes 25 C, bár az Ararát-völgy hőmérséklete a 40 C-ot is elérheti. A telek hidegek és csapadékosak, Jerevánban -5 C, az Ararát-völgyében -30 C is lehet. Az ország éves csapadékmennyisége kb. 550 mm. Az utazáshoz legszebb és legkellemesebb időszak a tavasz és az ősz.

Pénz
Örményország elsősorban készpénzre épülő gazdaság. A hitelkártyával való vásárlás egyelőre még nehézkes, bár a szállodákban egyre több helyütt elfogadják. Pénzkiadó automatából a hitelkártyával lehet helyi valutát felvenni. Utazási csekkek a fővárosban különösebb nehézség nélkül beválthatók. Valutát szállodákban, bankokban, hivatalos pénzváltóhelyeken lehet váltani, a legáltalánosabban elfogadott külföldi pénznem a dollár.

 

Tudnivalók

Örményország a Kaukázus egyik Ázsiában fekvő országa, amely azonban kulturálisan Európához kötődik. Északról Grúzia, keletről Azerbajdzsán, délről Irán és az azerbajdzsáni exklávé Nahicseván, nyugatról pedig Törökország határolja.

Örményország a Szovjetunió széthullását követően lett szuverén állam, és az 1991. szeptember 21-i népszavazást követően, szeptember 23-án nyilvánította ki függetlenségét, amit hazánk 1991. december 26-án ismert el. A két ország 1992. március 30-án vette fel a diplomáciai kapcsolatokat. Hazánkat Örményországban a 2008. október 28-án megnyitott tbiliszi magyar Nagykövetség képviseli. A hárommilliós ország népességének 95%-a örmény nemzetiségű, így Örményország a térség nemzetiségi szempontból leghomogénebb állama.

Örményország klímája átlagosan néhány fokkal melegebb és szárazabb a magyarországinál, de a változatos domborzat miatt az ország napi időjárásában jelentős eltérések mutatkozhatnak. A nyár általában forró, a tél enyhe. Az évszakok a földrajzi Európához képest kb. 1-1,5 hónapos késéssel köszöntenek be. Jereván időeltolódása Budapesthez képest plusz három óra. Az elektromos feszültség 220 volt, azonban gyakoriak és jelentősek az áramingadozások és áramkimaradások. A Magyarországon használatos, előfizetéses mobiltelefonok Örményországban is működnek, de telefonhoz jutni helyben is igen egyszerű.

Örményország természeti különlegességekben gazdag ország, a természetjárók és kirándulni vágyók részére rendkívül sok lehetőséget kínál. Ahhoz azonban, hogy a kirándulni vágyó el is jusson a természeti szépségek közelébe, az utak rossz minősége, elhanyagoltsága miatt az esetek többségében négy kerék meghajtású terepjáróval kell rendelkeznie. Az országra - különösen vidéken - nem jellemzőek a nagy bevásárló és szórakoztató központok, multiplex mozik. Jerevánban orosz nyelvű színház is működik, de a színház programja csak ritkán változik.

A fővárosnak viszonylag jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: metró, busz, troli, iránytaxi. A városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák örmény nyelvűek. A szovjet-rendszerből megmaradt az iránytaxik, a „marshrutkák" hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatóak, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a közlekedés többi résztvevőjének. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az út menti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, a havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak. A közlekedési szabályokat a helyiek gyakran szabadosan értelmezik, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, s az áramkimaradások miatt gyakran nem működnek a közlekedési lámpák. A gyalogosokat a gyakorlatban semmiféle előny nem illeti meg. Közlekedési jelzőtáblák, útburkolati jelek vidéken csak szórványosan vannak, vagy teljesen hiányoznak. Autó bérlése csak azok számára javasolt, akik nagy vezetői rutinnal rendelkeznek. Autó bérlése esetén fel kell készülni arra is, hogy a közlekedési rendőrök "sápot szednek" az utazóktól.

Jerevánban minden Ararát. A híres örmény konyak, boltok és cégek garmadája viseli ezt a nevet, és valóban a bibliai Noé hegye ott magasodik a város felett, annak szinte minden pontjáról világosan látható. Csakhogy éppen Törökországban van, és így az úgy jelképe valaminek, hogy nem az övék, de folyton az orruk alá van dörgölve, ott magaslik előttük.

Nagyjából le is írtam ezzel Örményország történelmének lényegét. A világ első keresztény állama (hivatalosan 301-ben vették fel államvallásként a kereszténységet, korábban, mint Róma), hol a görögök, rómaiak, perzsák (ma irániak), oszmán törökök, mongolok, oroszok vagy éppen szovjetek által volt megszállva, kettészedve, befolyásolva.

A felszínen leginkább a szovjet hatás érvényesül, talán mert az volt az utolsó markáns befolyás. A szomszédos Azerbajdzsánnal és Törökországgal való feszült viszony miatt az ottani határok hosszú évek óta le vannak zárva. Irán önmagában sem szalonképes partner (bár érzékelhetően jelen vannak befektetéseikkel, turistáikkal, előszeretettel vásárolnak ingatlant az országban), Grúzia rendben lenne ugyan, de csak kanyargós hegyi utakon érhető el.

Bezárta ilyen módon magát ez a tenger nélküli kis ország, s a Szovjetúnió összeomlása után gazdaságilag még mindig nem sikerült kapaszkodót találnia. Jól mutatja ezt az is, hogy a 3 milliós Örményországnak jelentékeny bevétele a 8 milliós diaszpóra hazautalásaiból származik.

Szembeötlő az örmények büszkesége egyébként. A Jereváni operaház körüli korzón sétálnak, ami inkább felvonulás, mint séta, amolyan büszke kirakodóvásár. A férfiak hegyes orrú cipőben az elmaradhatatlan fekete bőrdzsekikben sétálnak csapatostul, a nők pedig százával jelentkezhetnének ókori istennős filmek castingjára hosszú hullámos hajukkal.

Ezeken az utakon sokszor megálltunk, ettünk is hatalmas kajákat, és azt hiszem itt megfejtettem a kaukázusi matuzsálemek titkát. Örményországban nem lehet egészségtelenül enni. Kefír, tejföl, rengeteg zöldséggel, húsokkal, belegöngyölt húsokkal, belegöngyölt zöldséggel. Felejthetetlen az örmény konyha.

Jereván

Yerevan, Örményország fővárosa gyönyörű, kedves kis város. Régészeti feltárásokból kiderült, hogy Yerevan helyén Kr.e. 8. században egy erőd állt. Kr.e. 782-ben az első Uaratian király Argishti telepített fegyveres haderőt és közigazgatási központot oda, ahol ma Yerevan áll.

Etchmiadzin 

Központja az örmény egyháznak. Itt található az Etchmiadzin székesegyház, amely az egyik legöregebb keresztény templom Örményországban. A székesegyházat Fényhozó Grigor Örményország első püspöke építette 301 és 303 között. Hripsime és Gayane templomok - közel vannak a székesegyházhoz. Nevüket Jézus Krisztust követő apácákról kapták.

Zvartnots 

A Világörökség része. Zvartnots a világépítészet kiemelkedő része; megmutatkozik a 7. század építészetének és festészetének magasszintű fejlődése. A székesegyház közel 300 évig állt, majd egy hatalmas földrengés elpusztította ugyan, ennek ellenére van valami fenséges a romokban. Hellén-pogány Garni-i templom - a fellegvár és a pogány templom festőien szemlélteti a hellén időszakot(behatást?) és hatásos bemutatása az ókori örmény építészetnek. A monumentális építményt időszámításunk előtti első században építette az örmény király Tiridates és a pogány istennek, Mithra-nak szentelte, aki a nap istene, és szobra a holt lelkek szentélyében állt. A kereszténység kihirdetése után Garni vallási államként, a templom nyári rezidenciaként üzemelt. Garni észak-keleti részén az Azat folyó torkában található a pazar középkori örmény építmény: a 13. századi Geghard kolostor. Gueghard egy másik hihetetlen ókori építmény, melynek egy részét a hegyből faragták ki. Az épületet az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A kolostor a 4. század előtt épült, a székesegyház 1215-ben. Az építmény bejárata három oldalról körül van kerítve magas falakkal, negyedik oldalról a hegy védi. A kolostor komplexumon kívül találhatunk barlangokat, üregeket, melyekből kisebb barlangok indulnak.

Khor Virap

Inenn nyílik a legjobb kilátás a bibliai Ararátra. Khor Virap egyike a legkeresettebb helyeknek Örményországban, főképp, mert itt börtönzték be Grigor Luisavorich-ot, Örményország első katolikusát. Ezáltal vált Örményország az első hivatalos keresztény állammá 301-ben. Le lehet ereszkedni azokba a föld alatti járatokba, ahol Grigor Luisavorich 13 éven keresztül raboskodott. Ez a kolostor a különben lapos Ararát medence egyik dombján fekszik. Megérkezésekor az ember nagyon közel kerül az Ararat hegyhez. Következik egy 13. századi kolostor,Noravank, mely a Világ Kulturális Örökségének része. Noravank-ot (''új kolostor'') Hovhannes püspök építette, aki 1205-ben költözött a területre. A 13. és 14. század között az Orbelian kláni uralkodók hosszú sora építtetett templomokat, melyeket temetkezési helynek használtak. A kolostor lett a Syunik püspökség székhelye. A Szent Karapet templom (9.-10. század), amiből mára csak romok maradtak, a legrégebbi műemlék Noravankban. Az Astvatsatsin (Szűz Mária), melyet Burtelasennek is neveznek Burtel Orbelian herceg tiszteletére, a legközelebbi és legnagyobb templom.

Sevan-tó

A Selim hegyszoroson keresztül lehet eljutni a tóhoz, útba ejtve egy 14. századi karavánszerájt. A középkori Örményországban nagyon sokszor a kereskedelmi utak mellé épültek az épületek, hogy a kereskedők, utazók megpihenhessenek. A Selim karavánszerájt, ahogy a táblán is olvasható örményül és arabul, Chesar Orbelien herceg építtette 1332-ben. Ez a szeráj nyújtott menedéket és orvosi ellátást azoknak az utazóknak, akik átkeltek a Selim (Sulema) hegységen. A szeráj tökéletes példája az időtálló örmény építészetnek a középkorban. Yerevan-tól körülbelül 110 km-rel északra levő Sevan tó a legnagyobb hegyi tó(alpine???) a világon. Ez a hatalmas hegyi tó melynek felszíne teszi ki Örményország 5%-át és a tenger szintje felett 2000 méteren található, egyike a világ legmagasabban fekvő édesvizű tavainak. Jópár kis folyam tűnik el benne, de csak egy folyó ered a tóból, a Hrazdan folyó. Történelmével és látványával a Sevan tó egyike a leghívogatóbb célállomásoknak a nyaralni vágyók között. A tó partján található egy kolostor, mely abban az időben még a tó egy szigetére épült a 9. században. Az utolsó szerzetes az 1930-as években elhagyta a kolostort, mivel a víz szintje apadni kezdett és mára a szigetből félsziget lett.

 

Ehhez a körutazáshoz nem tartozik fakultatív program, a részvételi díj minden programot tartalmaz.

A teljes ár kalkulációjához vagy a foglaláshoz kattintson a választott időpontra!

Utazás Indulás Visszaérkezés Utazás hossza Ellátás Ár
Repülövel 2017.09.21 2017.10.03 13 nap / 11 éj Reggeli 369 000 Ft

Az ár tartalmazza

A megadott szállásokat reggelis ellátással, a szükséges transzfereket légkondicionált autóbusszal, a belépőjegyeket és a magyar nyelvű idegenvezetést.

Külön fizetendő

A repülőjegy illetékkel (kb. 125.000 Ft), az azeri vízumdíj (11.000 Ft), az útlemondási biztosítás (1,5%) és a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás

 

Félpanzió igényelhető: 59.000 Ft

Egyágyas felár: 109.000 Ft

Borravaló: kb. 35 USD/fő

 

Minimum létszám: 20 fő

 

2017. május 18. csoport - Utolsó 2 hely!

Erre a területre tavaszi időpontokban az alábbi utazások foglalhatók még:

Grúzia - A kultúra és a természet találkozása, június 5. - részletek ITT

Baku, a "kaszpi Dubai", április 23. - részletek ITT

 

Azeri vízum

A vízumoztatást irodánk intézi, melyhez az alábbi dokumentumok szükségesek: kitöltött adatbekérő lap, jpg formában scannelt útlevél (mely a hazaút dátumához képest még 6 hónapig érvényes, és abban a vízum résznél legalább 1 üres oldal szerepel), jpg formátumban scannelt színes igazolványkép

 


Az utazásokról további felvilágosítást adnak:

Oroszország, Kaukázus, Üzbegisztán, Irán, Baltikum és oroszországi hajóutak

  • Bartos Szilvia:+36 1 354 3997
  • Márk László:+36 1 354 3996
  • Nagy Gergő:+36 1 301 4991

Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia (India, Kína, Dél-Kelet Ázsia), Ausztrália

  • Rokolya Péter:+36 1 354 3994
  • Csumita Angéla:+36 1 302 2962
  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Nyugat Európa, Tengerparti nyaralások, Tengeri Hajóutak

  • Semptei Mária:+36 1 301 4993

Franciaország, Korzika, Szardínia, Portugália, Olaszország, Bor és Gasztronómiai Utazások

  • Deczky Katalin:+36 1 301 4999
  • Zsila Sándor:+36 1 301 4998

Figyelem! A térképen látható útvonalak tájékoztató jellegűek!


Utazás Szentpétervárra Utazás Moszkvába Utazás Üzbegisztánba Utazás Azerbajdzsánba Utazás Grúziába Utazás Mongoliába Utazás Örményországba Utazás Iránba Utazás Peruba Utazás Vietnámba Utazás Kambodzsába Utazás Sri Lankára Utazás Argentínába Utazás Madagaszkárba

Oroszország utazás, utazás Oroszország, Orosz utazások, Orosz utazási iroda, Orosz vízum, Orosz vízum ára, utazás Szentpétervár, Szentpétervár utazás, Szentpétervár szállás, utazás Moszkva, Moszkva utazás, Moszkva szállás, Moszkva vízum, utazás Üzbegisztán, Üzbegisztán utazás, Üzbegisztán, Grúzia, Grúzia utazás, Azerbajdzsán, Azerbajdzsán utazás, Mongólia utazás, Irán utazás, Alaszka utazás, Peru utazás, Vietnám utazás, Kambodzsa utazás, Sri Lanka utazás, Madagaszkár utazás.
1000 Út Utazási Iroda: Utazások világszerte