Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Türkmenisztán

Covid információk:

Türkmenisztán nemzetközi határai a koronavírus-járványtól való védekezés céljából zárva vannak a személyforgalom előtt. 

Leírás:

Türkmenisztán egy közép-ázsiai ország, amely Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal határos, nyugaton pedig a Kaszpi-tenger mossa partját. 1991 előtt a Szovjetunió tagköztársasága Türkmén Szovjet Szocialista Köztársaság néven. Az ország területének kb. 70%-át a Kara-kum sivatag foglalja el. Az országot leginkább türkmének lakják, akik a törökkel nagyon közeli rokonságban álló népcsoport, egymás nyelvét szinte tökéletesen értik. Türkmenisztán a világ egyik legzárkózottabb országa, ahova nem egyszerű bejutni, és ahol nem lehet csak úgy szabadon járni-kelni az országban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar állampolgárok részére vízum szükséges. A külföldieknek belépéskor ki kell tölteniük egy un. bevándorlási kérdőívet.

Fizetési eszközök

Türkmenisztán valutája az Türkmén Manat. Valutaváltó helyek vannak a fővárosban. Az üzletekben és piacokon való vásárlás kockázatmentes.

Időeltolódás

+3 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Az ország szubtropikus sivatagi éghajlattal rendelkezik, rendkívül kevés csapadékkal. Enyhe és száraz tél jellemző, a csapadék legnagyobb része január és május hónapok között hullik az országban, a legnagyobb éves csapadékmennyiség pedig a Kopet Dag hegyhátain mérhető. Nyáron megszokott dolog a 40 °C feletti hőmérséklet. Téli időszakban az ország északi részén gyakoriak a nagy hidegek, előfordul a – 15 °C illetve alatti hőmérsékletek, jelentős csapadékkal együtt. A déli országrészekben a tél enyhe átlagosan 5 °C és – 5 °C közötti hőmérséklettel és kevés csapadékkal.

Egészségügy

A piacokon vásárolt zöldség- és gyümölcstermékeket a fogyasztás előtt javasolt alaposan megmosni, esetleg „neomagnolos” oldatban fertőtleníteni. Palackozott víz fogyasztása javasolt. Kötelező védőoltások nincsenek. A szállodák jók, megfelelnek az európai higiéniai és biztonsági követelményeknek.

Magyar Külképviselet

Türkmenisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul: Felügyelő képviselet Taskenti külképviseletünk.

Cím:                     100057 Tashkent, Bogiravon str. 63-65
Előhívó:                00 998 71
Telefon:               230-7182
Fax:                      226-6502
Ügyelet:               +998 90 956 00 54
Mail:                     mission.tas@mfa.gov.hu
Honlap:                taskent.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás:   hétfőn, szerdán és pénteken 9:00-12:00 között

Gasztronómia

Az üzbég konyha változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt esznek. A levest zakuszka – kenyérre kenhető zöldségkrém – előzi meg, kedvelik a céklát, az ízletesen feldolgozott sárgarépát. Különösen finomak a leveseik, a borscs és a sütőtökleves. Sok ételhez használnak tököt, rendkívül ízletesen készítik el. Általában marha- és bárányhús a főfogás, de időnként sertés is kerül az asztalra. Különösen kedvelik a darált hússal és hagymával töltött tésztákat, a legízletesebbek a grillhúsok. Az étkezést süteménnyel vagy gyümölccsel zárják. Egy teljes menüsor kb. 10 dollár, egy sör kb. 2 USD, egy üdítő kb. 1,5 USD, a tea ingyenes. Nagyon finomak a vodkák. A bor sem drága, de nem minőségi. A borravalót az éttermekben nem várják el, de csekély összegnek is örülnek. Ajándékba hozhatunk haza pirított barackmagot, aszalt gyümölcsöket. Az ivóvíz nem iható (fogmosásra alkalmas), palackozott víz olcsón kapható, a szállodákban is bekészítik (vigyázat: a rózsaszín a buborékos!).

Kiemelt Türkmenisztán ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:
Vélemények útjainkról

Kapcsolódó magazin