Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Isztambul és a Boszporusz
A Kávéfesztivál idején
289 000 Ft
/ fő, repülőjeggyel, félpanzióval
2022. október 5.
Utazás:

menetrend szerinti repülőjárattal,
a helyszínen hajón és busszal

Elhelyezés:

4*-os, közvetlen belvárosi hotel, Hotel Büyük Şahinler 4*

Ellátás:

félpanzió

Utazás:

menetrend szerinti repülőjárattal,
a helyszínen hajón és busszal

Elhelyezés:

4*-os, közvetlen belvárosi hotel, Hotel Büyük Şahinler 4*

Ellátás:

félpanzió

Miért ez az út?

A világ minden tájáról érkezik szemes kávé az Isztambuli Kávéfesztiválra. A fesztivál lényegében az összes kávét kínálja, amit csak elképzelhet, ez a város kávékultúrájának ünnepe, miközben nemzetközi ízeket mutat be az isztambuliak és a külföldről érkező vendégek számára. A kávéfesztivál több száz világmárkának ad otthont, lenyűgöző ízekkel, lenyűgöző barista show-kkal, akusztikus koncertekkel, egyedi tervezésű termékekkel, szemináriumokkal és művészeti kiállításokkal teli programot kínálva. Ha szereti a kávét, nem hagyhatja ki ezt az élményt Isztambulban, miközben megismerkedünk Isztambul látványosságaival magyar nyelvű idegenvezetéssel.

Konstantinápoly vagy Isztambul, az „időtlen város”, bolygónk stratégiailag legfontosabb helyszíne, az egyetlen 2 kontinensen fekvő metropolisz. Az egyetlen óriás-város, ahol minden sarkon, minden utcán más évezred, vagy évszázad UNESCO világörökségeiben gyönyörködhetünk. Ősszel is meglátogatjuk “A Kelet” eme mesés kapuját – méghozzá a Nemzetközi Kávé Világfesztivál idején.

Magyar idegenvezetéssel

UNESCO világörökségi helyszín

Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Részletes program

1. nap: Budapest - Isztambul, A Hippodrome-ról az Orient Express pályaudvaráig

Megérkezés Isztambulba a déli órákban. Transzfer az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Szultanahmet-térre (Konstantinápolyi Hippodrom). Útközben rövid felkészülés a hatalmas téren ránk váró két évezrednyi látnivalóról, illetve igaz mesék a néhai Ottomán kávéházak szokásairól, társadalmi szerepéről. Sétánk legfontosabb állomásai: Delphoi Kígyó-oszlop, III. Tutmózisz fáraó és Nagy Theodosius császár obeliszkje, II. Vilmos császár díszkútja. A Szultán Ahmet (Kék) Mecset fényképezése kívülről, majd látogatás az 537. óta álló Hagia Szophia Katedrálisban (ma mecset). I Justinianus császár (527-565) katedrálisa a maga idején (mint ma is) a Világ egyik legimpozánsabb építménye volt. Magyar szempontból különösen érdekessé teszi Iréné császárné (Szent László Piroska nevű leánya) mozaik ábrázolása, illetve a magyar császárné szarkofágja.
Közös látogatás a Rózsaháznál, a „Gülhane Hatt-ı Şerif” (1856) elfogadása helyszínén, néhány szóval a Tanzimát reformjairól, a 19. században még óriási birodalom modernizálásáról. Az „ókori időktől indult” sétánk végén pihenő török finomságkóstoló és kávézás a néhai Orient Express isztambuli végállomásánál, a 158 éve nyitva álló Haci Ismail Hakkizade Hafiz Mustafa Kávéházban. A bevállalósabbaknak plusz 1 török kávé a Sirkeci Pályaudvar műemlék épületegyüttesében (kb. 7 EUR/fő). Koraesti érkezés hotelünkbe. Szállás Isztambulban (4 éj).

2. nap: Nagy Szulejmántól – Gróf Orbán Balázs és Pierre Loti koráig

Reggeli után látogatás a Levinson Divatház bőr nagykereskedelmi központjában, divatbemutatóval, vásárlási lehetőséggel. Vázlatos ismerkedés az UNESCO világörökségi Aranyszarv-öböl és környéke mai építészeti képének kialakulásáról. Közös séta Nagy Szolimán Mecsetéhez. Szulejmán (1520-1566) idején „Sztambul” a világ leggazdagabb városa volt, a „Magas Porta” parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült. Az Aranyszarv-öböl panorámáinak fotózása, eklektikus véleménykommentekkel a Magyarország sorsát döntően befolyásoló uralkodó padisahról. Látogatás Mimar Sinan türbéjénél, majd alásétálás a csodálatos izniki kerámiákkal díszített Rüsztem Pasa Mecsethez. II. Rákóczi Ferenc kora óta nagyon sok magyar utazó, szerző élt hosszabb ideig Isztambulban, akik igen jelentős irodalmi-, és/vagy más szakmai örökséget hagytak hátra. Ilyen például: Gróf Orbán Balázs, Vámbéry Ármin, Karácson Imre vagy Erődi Béla életpályája - érdemes róluk egy-egy szót ejteni. 1 órás szabadidő az Egyiptomi Bazár (Fűszer Bazár) környezetében.
Közös séta a Galata-hídon át a Beyoğlu-negyedbe, fel egészen az 1348-ban épített, UNESCO világörökségi Galata-toronyig (törökül: Galata Kulesi). 66.9 m magasságával sokáig ez volt a város legmagasabb épülete, majd a későbbi századokban Földünk egyik legismertebb tűztornya. Ma a teljes környék “művésznegyed”, kávézók sokaságával. Mi az egyik leginkább dicsért intézményben, a Café Gündoğduban isszuk meg török kávénkat. A Ki az a Pierre Loti? kérdés megválaszolása - végre...!
Közös séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárba (A Nagy Bazár). Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Nagy Szolimán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit. Az 1800-as évek közepén az üzletek mellett 1 mecset, 12 kincs páncélkamra, 10 imaház, 2 szökőkút, 16 ivóvíz kút, 24 középület és iskola is működött a területén. Vásárlási lehetőség, majd a zárás után ráérős séta a szállásunkra. A vacsora után vízipipa kóstoló lehetőség, Naszreddin Hodzsa viccekkel és további történetekkel a méltán híres isztambuli magyar atyafiakról.

3. nap: A mesés Kelet kapujának művészi remekművei; Világjáró kávé percek

Reggeli után látogatás és pihentető meditációs lehetőség a Kék Mecsetben. Közös séta a Topkapi Szerájba, a szultánok mesésen pazar palotájába – ma Földünk egyik leggazdagabb múzeumi gyűjteményébe. (A látogatás hossza kb. 3-4 óra, a Hárem, a Kincstárak, Iszlám relikviák, Uralkodói öltözetek, stb. megtekintésével.) A Boszporusz fényképezése a szultáni kertekből, majd csoportos fotó a Fényes Porta és a Diván előtt.
1 órás ebédszünet és szabadidő a déli órákban. Közös látogatás a Bingin’s ékszer- és bőr bemutató központban. Vásárlási lehetőség vagy pihenő a tetőtérben lévő, panorámás kávézó- ajándékboltban. Délutáni elutazás a Pierre Loti Kávézóba. Az Aranyszarv-öböl panorámájának élvezete, Isztambul talán legjobb török kávéjának ízlelgetésével. Még néhány szó a világutazó Pierre Loti kalandjairól, illetve „a Keletet” még nála is jobban ismerő Zichy Jenő és Széchenyi Béla grófokról, majd Bozóky Dezsőről - és mindannyiuk utazásairól a török világban. Visszaúton kiszállási lehetőség a Nagybazárnál vagy fakultatív hajókirándulás a helyi idegenvezető szervezésében (jelentkezés és fizetés a helyszínen, kb. 25 EUR/fő).

4. nap: Konstantinápoly legendás falai; Nemzetközi Kávé Világfesztivál

Reggel utazás Konstantinápoly legendás falaihoz (Edirnekapi Surlari), menet közben rövid fotószünettel Valens császár (364-376) viaduktjánál. A „Hol zúzhatta át Botond Bizánc érckapuját?” kérdéskör „körbejárása”, néhány szóval a 9-11. századi Magyar-Bizánci háborúkról. Rövid fotószünet a Széchenyi Ödön pasa által alapított Tűzoltó Kaszárnyánál, a Magyar barátság (törökül Macar Kardeşler) sugárúton. Mellékesen néhány szemelvény a parkban „repülő” Hódító Mehmet szultán (1451-1481) életéből, illetve Konstantinápoly 1453. évi ostromáról. Látogatás a Piroska császárné (Szent László leánya) által építtetett Pantokrátor kolostornál (ma Zeyrek mecset).
Mekka, Medina, Kairó, majd Bagdad meghódításával Arábia és Etiópia minden kávéja (és kávézója) az oszmán szultánok felügyelete alá került. Isztambul első nyilvános kávéházát damaszkuszi ínyencség-kereskedők nyitották meg a nagyközönség számára, 1555-ben. Így-, és innen indult el a kávézás divatja, egész Földünkre kiterjedő világhódító útjára. Az 1800-as évekre, amikor Isztambulban 2.500 kávéház működött, sokan azt hitték, hogy a kávéházak bécsi vagy párizsi találmányok lennének… Ahogy sejthető, a török kávéházak messze többet jelentettetek a török kávé, török nargile, shisha nargile, vagy török finomságok fogyasztóhelyeknél. A mecsetek látogatása utáni „második társadalmi fórummá” emelkedtek, az ünnepelt meddah-ok (mesélők) és kissahan-ok (mesével térítők) fő színpadává.
Utazás a Nemzetközi Kávé Világfesztivál (ICF) helyszínére. Kb. 2 órás közös helyszínbejárás, majd rövid szabadidő. Továbbutazás az Emirgan Parkba (törökül Emirgan Korusu), séta a milliónyi virág között, a Boszporusz-tengerszoros panorámájával. Csoportkép készítése a közvetlen tengerparti Ortaköy mecsetnél. Késő délutáni visszaérkezés a szállodába. A vacsora után vízipipa kóstoló lehetőség, Naszreddin Hodzsa viccekkel és további történetekkel a méltán híres isztambuli magyar atyafiakról.

5. nap: Isztambul - Budapest; Kizil Elma hívó szava…

Kései kijelentkezés után félnapos szabadidő, vásárlási lehetőség a Nagy Bazárban, illetve a helyi idegenvezető ajánlásai szerinti üzletekben. Felkészülés a hazautazásra. Pár szó Kizil Elmáról (Buda törökkori neve) Evlia Celebi tolmácsolásában. Hazarepülés a késő délutáni órákban menetrend szerint.

A programok sorrendje a nyitvatartási óráktól függően változhat.  

UNESCO világörökségi helyszínek

Isztambul történelmi negyedei (a program során érintjük: Nagy Konstantin császár hippodroma, Hagia Szophia-templom, Kék mecset, Topkapi palota, Pantokratór-monostor)

Fakultatív programok

Fakultatív Boszporusz hajózás: 25 €/ fő

További információk

Biztosítások

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,2%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
Biztosításokra vonatkozóan 2021. december 31-ig megkötött szerződésekre az Aegon Biztosító Zrt. feltételei vonatkoznak, míg 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.

A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Tervezett menetrend - Turkish Airlines járatokkal

Budapest - Isztambul Indulás:0900 Érkezés:1210

Isztambul - Budapest Indulás:1835 Érkezés:1935

A menetrendváltoztatás jogát a légitársaság fenntartja. 

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2022.10.05. - 2022.10.09.
5 nap / 4 éj
289 000 Ft
Betelt

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • a repülőjegyet illetékkel
  (melynek értéke:
  kb. 107.000 Ft)
 • a szállást 4*-os belvárosi szállodában
  (9 perc sétára a Nagybazártól
  )
 • a félpanziós ellátást
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal és hajóval
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • a borravalókat
  kb.: 15 €/ fő
 • a belépőket
  kb.: 50 €/ fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,2%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  59 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Nívó: 590 Ft/fő/nap
  Top: 790 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.090 Ft/fő/nap
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Szilágyi Dóra
+36 (1) 354-3999
Simity Péter
+36 (1) 354 3991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)

Az út idegenvezetője

Méhész Zsuzsanna

.mehesz_zsuzsanna.jpg

Gyermekkorában minden utazásról és felfedezésről szóló könyvet elolvasott, ami a kezébe került. Képzeletben Humboldttal vitorlázott a Kordillerákon, Almásyval autózott a Szaharában, Széchenyi Zsigmonddal kergette a zebrákat a szavannán, Howard Carterrel együtt nyitotta fel egy fáraó sírját a Királyok Völgyében és Baktay Ervinnel ült meg egy elefántot a dzsungelben. Hátizsákos felfedezőnek indult, aki élményekre vadászik. Az élmények azonban megsokszorozódnak, ha megosztjuk őket másokkal. Így lett a folyton úton lévő, felfedező kedvű könyvmolyból idegenvezető. A hagyományos látnivalók mellett szenvedélyesen keresi az egyedit, a személyeset, a különleges helyeket. Hogy ne turistának, hanem utazónak érezhessük magunkat. Ehhez egy-egy kultúrát a hétköznapjain és a konyháján keresztül is megismerünk. Két utazás közt ír, turizmust és marketinget tanít, és egy kelet-magyarországi, mesebeli kis falu, Panyola fejlesztésével foglalkozik, ahol saját fogadójában látja vendégül azokat, akik a hazai különlegességekre is kíváncsiak. Gasztronómiával és utazással kapcsolatos cikkei rendszeresen jelennek meg a Dining Guide és A Földgömb magazinokban. Nagy öröm számára, ha az írásai a nyitott szemmel való utazásra, a valódi értékek megismerésére inspirálják az olvasókat.

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont


349.000 Ft/főtől

2 nap / 1 éj
tetszőleges időpont


207.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
2022.09.06. - 09.13.
Összesen 2 időpontban

359.900 Ft/főtől