Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Szudán, Nílus, piramisok
és a fekete fáraók sivatagi birodalma 
905 000 Ft
/fő repülőjeggyel
2022.10.27. - 2022.11.08.
Utazás:

repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással

Elhelyezés:

helyi 3*+-os szállodákban, kétágyas szobákban, egyszerű núbiai vendégházakban és sátortáborban

Ellátás:

félpanzió, Kartúmon kívül teljes ellátás, italok nélkül

Utazás:

repülővel, menetrend szerinti járattal, átszállással

Elhelyezés:

helyi 3*+-os szállodákban, kétágyas szobákban, egyszerű núbiai vendégházakban és sátortáborban

Ellátás:

félpanzió, Kartúmon kívül teljes ellátás, italok nélkül

Miért ez az út?

1. Szudán ókori emlékei csak az egyiptomi műemlékekhez mérhetőek, de némely tekintetben azokon is túltesznek. Kevesen tudják, de Szudánban több piramis található, mint Egyiptomban. Egykoron a núbiai fekete fáraók még Egyiptom felett is uralkodtak. Felkeressük a Kusita Királyság egyes piramisait, és az alattuk lévő sírkamrákba is lesétálunk. Haladunk a Nílus mentén, gyönyörködve annak látványában.

2. Ez az utazás más, mint a többi, mert vendégházakban, táborokban alszunk, felettünk a csillagos ég, körülöttünk a sivatag. Néhány év múlva már szállodák kényelmes, de egyhangú, és semleges világa várja majd az utasokat.

3. Mert Afrikában talán sehol sem ilyen kedvesek és vendégszeretőek a helyi lakosok.

Kis létszámú csoport, max. 20 fő!

UNESCO Világörökségi helyszínek

Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Részletes program

1. nap: Budapest – Kartúm

Kora délután elutazás Budapestről menetrend szerinti járattal, átszállással Kartúmba, Szudán fővárosába. Érkezés a késő esti órákban. Szállás Kartúmban (1 éj).

Szállás:  Plaza Hotel 

2. nap: Bajuda sivatag - Khandag - Dongola - El-Seliem (530 km)

Korai reggeli a szállodában, majd terepjárókkal a Bajuda sivatagon át az ország közepe felé, Dongolába indulunk. Útközben fotószüneteket tartunk, az egyik ilyen megállónk Omdurman környékén lesz, ahol termeszvárakat láthatunk. Megnézzük a Nílus partján álló Khandag erődöt (helyi nevén Qela Qela – vörös erőd), mely a Mameluk dinasztia időszakában épült, és fontos szerepet töltött be a folyami kikötő és a karavánutak ellenőrzésében. A három núbiai keresztény királyság közül az egyik, Makuria fővárosa volt Dongola, mely fénykorát a 9-11. században élte. A Nílust keresztezve érünk El-Seliem faluba, ahol a szállásunk lesz (1 éj).

Szállás: Sharli Bonni Hotel

3. nap: El-Seliem - Dongola - Tajab - Sesibi - Soleb  

Napfelkeltekor gyönyörködünk a sivatag szépségében, reggel megnézzük a helyi piacot Dongolában, majd továbbutazunk a sivatagi úton. Ez az út része az Egyiptom felé tartó egykori „40 napos” karavánútnak, melyen hajdanán a núbiai kereskedők az árukkal megrakott tevéikkel közlekedtek. Útközben megállunk ebédelni, majd Tajab falunál megcsodáljuk az előttünk elterülő Nílus látványát.  Sesibibe érkezve megnézzük Ehnaton fáraó, Átonnak szentelt templomát. Végállomásunk az egyik legszebb egyiptomi templom, melyet III. Amenhotep fáraó építtetett Soleb-ben Ámon-Ré, a Napisten tiszteletére. A napnyugtát a templom romjai között várjuk meg. Szállás tradicionális núbiai vendégházban, a templom közelében (1 éj).


4. nap: Dosha - Sai-sziget - Abri - Kosha  

Napkeltekor készítünk néhány képet a soleb-i Ámon templomról, majd a Nílus mentén fekvő kis farmokon megismerkedünk az itt élő núbiaiakkal. Ezután Jebel Dosha felé vesszük az irányt, ahol III. Tutmozisz sziklakápolnáját és más sziklaalakzatokat nézünk meg. A következő megállónk Sadengánál lesz, ahol Tiye-nek, III. Amenhotep feleségének a temploma található. Sadenga temetőjében találkozunk először vályog piramisokkal. A Sai-szigetre csónakkal jutunk el, megtekintjük a város vályogtéglás házait, erődjét. Érdekessége, hogy a 16. századi erőd építésénél a korábbi korok hasznosnak vélt építőanyagait, hieroglifákkal ellátott kőtömböket, keresztény templomok köveit mind felhasználták. Átkelünk a Níluson Abrinál. Szállás Koshában, egy núbiai énekes vendégházában (1 éj).

5. nap: Abri  - Harmadik-zuhatag - Tombos (180 km)  

Reggeli után megnézzük a helyi piacot Abriban. Innen folytatjuk az utunkat Tombosba. Rövid megállót teszünk Koyeka faluban egy muszlim szent ember sírjánál. Utunk mentén megcsodáljuk a szépen festett és dekorált núbiai házakat. Ellátogatunk a Nílus Harmadik zuhatagához, majd utunkat folytatva az egyiptomi Óbirodalom idejéből fennmaradt núbiai sziklarajzokat keressük fel. Szállás Tombos-ban, núbiai stílusú vendégházban (1 éj).

6. nap: Tombos - Kerma – Kawa  

Reggeli után ismerkedünk az ébredő Tombos faluval, megnézzük I. Tutmozisz sztéléjét, melyet az egykori núbiai királyság, Kerma fölött aratott győzelmének emlékére emeltek, majd a partra sétálva gyönyörködünk a Nílus látványában. Ezután Kerma-ba utazunk, ebéd egy helyi étteremben. A közel 4500 éves település az egyike Afrika legősibb lakott területeinek, ahol már akkor művelték a földeket és állatokat tartottak. A régészeti területen megnézzük az agyagtéglákból készült különleges, 19 méter magas Nyugati Deffufát, Kheopsz fáraó piramisa után a második legnagyobb építményt a kontinensen, valamint a múzeum gazdag kiállítását. A napot Kawa-ban fejezzük be, mely a Kusita Királyság fontos települése és vallási központja volt. Szállás sivatagi sátortáborban Kawa-ban (1 éj). 

7. nap: Kawa - Ó-Dongola – Karima

Reggeli után Ó-Dongolába utazunk a 7-14. század közötti keresztény Makuria királyság központjába. A régészeti területre érkezés után meglátogatjuk a templom és kolostor romokat. A program végeztével a Núbiai sivatagon keresztül jutunk el a szálláshelyünkre, Karima közelébe. Szállás núbiai vendégházban Jebel Barkal környékén (2 éj).   

8. nap:  Karima - Kőerdő - Jebel Barkal

Reggel Kurru-ba látogatunk a királysírokhoz, ahol a Kusita Királyság és a 25. dinasztia királyai és királynői nyugszanak. Két, piramis alatt található káprázatosan díszített sírkamrát nézünk meg, az első Tanut Amani király sírja, a második pedig az édesanyjáé, Kalahata királynőé. Utunkat Karima felé folytatjuk, útközben felkeressük a karimai „kőerdőt” is, ahol megkövesedett ősi fák maradványai találhatóak a sivatag homokjában. A Jebel Barkal-i, Ámon és Mut templom megtekintése után, napnyugta előtt felmegyünk a Jebel Barkal 100 méter magas és 200 méter széles homokkő magaslatára, ahonnan gyönyörűen látható a sivatag, a Nílus, és az alattunk elterülő ókori romterület, valamint a piramisok is. A 25. dinasztia idejében, amikor a núbiaiak uralkodtak Egyiptomban, Jebel Barkal városát Napataként ismerték, ahol csodálatos paloták és templomok álltak. Az 1870-es években a híres zeneszerző, Giuseppe Verdi is megemlíti legendás operájában, az Aidában. 

9. nap: Karima - Nuri piramisok - Bajuda sivatag - Meroe

Reggeli után látogatást teszünk a Karima-i piacon, mely a maga valóságában mutatja meg számunkra a szudáni emberek hétköznapi életét, termékeit és vásárlási szokásait. Átkelve a Níluson felkeressük Nuri piramisait, Szudán legrégebbi ilyen épületeit, Taharka uralkodó temetkezési helyét. Megnézzük a Gazali-völgyben található keresztény kolostor maradványait is. Keresztülvágunk a Bajuda sivatagon, hogy felkereshessük Szudán leghíresebb látnivalóit, az UNESCO Világörökségi listán szereplő Meroe-i piramisokat. Idő függvényében megállunk egy nomád családnál, és találkozhatunk a Hassania törzs nomádjaival is. Szállás komfortos sátortáborban Meroe-ban, a piramisok déli csoportja közelében (1 éj).

10. nap: Meroe - Mussawarat El Sufra - Naga

A délelőtt egy részét Meroeben töltjük. A meroe-i Király Nekropolisz alig néhány kilométerre található a Nílustól. Felkeressük a piramisokat akár gyalogosan, akár teveháton, majd a Nílus partján fekvő egykori királyi város emlékeit látogatjuk meg. Musawwarat El Sufra-ban megnézzük az Elefánt és az Oroszlán templomokat. Ezt követően Nagaban állunk meg, ahol az Apedemak (oroszlán) templomot látogatjuk meg, valamint a közelében található, római hatást tükröző Kioszkot keressük fel. Szállás Meroe környékén, komfortos turistaházakban (1 éj). Szállás: Raidan Tourist Village

11. nap: Naga - Hatodik-zuhatag – Kartúm (170 km)

Reggel elhagyva a sivatagot Kartúm felé utazunk. Motorcsónakkal felkeressük a Nílus Hatodik-zuhatagát, majd folytatjuk utunkat. Érkezés után vacsora, szállás Kartúmban (1 éj).

Szállás:  Plaza Hotel 

12-13. nap: Kartúm - Budapest 

Reggeli után autóbuszos városnézés a Kék és Fehér-Nílus találkozásánál alapított fővárosban Kartúmban, felkeressük a Nemzeti Múzeum különleges és értékes régészeti kiállítását, valamint a Köztársasági Palota Múzeumát. Felkeressük a Kék és Fehér-Nílus találkozását, majd látogatást teszünk Omdurmanban, ahol megnézzük Mohammaed Ahmed Mahdi mauzóleumát és a Khalifa Múzeumot. Ebéd után a piacra látogatunk, ahol a bazárban vásárolhatunk a tradicionális és egyéb ajándéküzletek portékáiból. Visszatérünk a szállodába egy kis felfrissülésre, majd egy tradicionális szudáni vacsorával, élőzenés kísérettel zárjuk programunkat. Késő este a menetrendtől függően transzfer a repülőtérre, hazautazás a 13. napon kora hajnalban átszállással Budapestre. 

 

A programok és a szálláshelyek változtatásának jogát irodánk fenntartja!

 

UNESCO Világörökségi helyszínek
 • Jebel Barkan és Napatan régió régészeti helyszínei
 • Meroe régészeti terület

További információk

Tervezett menetrend (változhat)

turkish_airlines.png

Október 27. Budapest - Isztambul    14:05 17:10   TK1034 / kb. 2 óra 5 perc

Október 27. Isztambul - Kartúm   19:50 23:05   TK 680 / kb. 4 óra 15 perc

November 8. Kartúm - Isztambul    01:25 06:50   TK 681 / kb. 4 óra 25 perc

November 8. Isztambul - Budapest   08:30 08:30   TK1035 / kb. 2 óra

Igény esetén Business osztályú helyek foglalhatók. 

FONTOS! A légitársaság végzi a csoport ültetését a járatokra. Minden esetben kérjük, hogy az ülőhelyre vonatkozó egyéni kéréseiket (ablak, folyosó, stb.) legyenek szívesek a check-in pultnál jelezni.  

 

Beutazási feltételek

A beutazáshoz előzetesen beszerzett vízum és egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges. 

A vízumot irodánk intézi, kb. 1-2 hét az ügyintézés, melyhez az útlevélre, 1 db színes igazolványképre és kitöltött vízumkérőlapra van szükség.


Fizetési határidők

Egzotikus útjainknál az alábbi fizetési határidők érvényesek:

 • Az indulást megelőző, 60 napon túli foglalások esetén előlegként a teljes összeg 30%-a, illetve az útlemondási biztosítás díja fizetendő.
 • 60 nappal az indulás előtt (vagy a repülőjegyek véglegesítésekor) a repülőjegy fennmaradó 70%-a fizetendő.
 • 35 nappal az indulás előtt a szerződésen hátralékként fennmaradó összeg fizetendő.


Biztosítások

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,2%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
Biztosításokra vonatkozóan 2021. december 31-ig megkötött szerződésekre az Aegon Biztosító Zrt. feltételei vonatkoznak, míg 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.

A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2022.10.27. - 2022.11.08.
13 nap / 10 éj
905 000 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • a nemzetközi repülőjegyet illetékkel (melynek értéke:
  kb. 220.000 Ft)
 • a szállást helyi 3*+-os szállodákban, kétágyas szobákban, egyszerű núbiai vendégházakban és sátortáborban
 • a reggelit és vacsorát Kartúmban,
  Kartúmon kívül teljes ellátást
 • a helyszíni közlekedést légkondicionált terepjárókkal
 • a megadott programokat
 • a belépőjegyeket
 • a nemzeti park belépőket
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • a borravalókat 
  kb. 60 USD/fő
 • a vízum költségét
  30 000 Ft
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,2%

 EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár 
  135 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Top: 790 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.090 Ft/fő/nap
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Gim-Alé Krisztina
+36 (1) 207 8224
Hussy Bettina
+36 (1) 207 8220
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)
 

Ismerje meg Szudánt!

 

18 nap / 16 éj
2022.11.30. - 12.17.


2.185.000 Ft/főtől

12 nap / 10 éj
2023.01.13. - 01.24.


1.540.000 Ft/főtől

15 nap / 13 éj
2022.09.15. - 09.29.
Összesen 5 időpontban

1.355.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin