Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Skócia

Mi jut először eszünkbe Skóciáról?

A meseszerű kastélyok? A szél tépázta, csipkés oromzatú partvidék? Netalán a híres skót whisky, amelynek az eredeti jelentése: az élet vize? Vagy esetleg a híres skót szoknya, amit nem nők, hanem férfiak hordanak, a kilt? Viszont egy kiltet viselő, és hatalmas dudát fújó zenész képe biztosan mindenkinek bevillan!

Két legnagyobb városa, Edinburgh és Glasgow is megannyi látnivalót rejteget, ám ami a Földnek ezen szegletét igazán kívánatossá teszi, azok a kastélyok, várak és a természeti látnivalók. Nehéz rangsorolni, hogy a várak és kastélyok közül melyek a leglátványosabbak, hiszen mindegyik a maga nemében kiváló.

Eilean Donant tartják Skócia legszebb várának, mivel gyönyörű környezetben, egy apró szigeten fekszik. 1214-ben kezdték el építeni védvárként, majd 1719-ben a jakobiták felkelése idején szinte teljesen lerombolták. 200 év „csipkerózsika álom” után, 1911-ben John MacRae-Gilstrap alezredes vette meg a szigetet és 20 évnyi munkával gyakorlatilag újjáépítették a várat. A vár nem csak a turisták, hanem a filmesek képzeletét is megragadta, több film forgatási helyszíne volt, többek között a Hegylakóban és az egyik James Bond epizódban is láthatjuk.

A következő legérdekesebb vár nem is azért jelentős látnivaló, mert maga a vár olyan csodaszép lenne. Ugyanis Urquhart romos állapotban maradt fenn, viszont egy nagyon is ismert tó, Loch Ness partján fekszik. A világ minden pontjáról érkeznek ide utazók, kíváncsiskodók és tudósok, hogy megfejtsék a skót tó titkát. A Loch Ness-i szörny utáni kutatás talán pont olyan közismert és reménytelen, mint a Frigyláda keresése, ugyanis becenevén a Nessi valószínűleg ugyanúgy nem létezik, mint a Frigyláda vagy mint a Szent Grál. Ám maga a tó „megér egy misét”, mivel csodálatos tájon, egy dimbes-dombos hegyvidék ölelésében fekszik.

Listánk következő legszebb kastélya II. Erzsébet kedvenc nyári rezidenciája, a Balmoral kastély. A kastély a királyi család saját birtoka, gyakran itt is laknak, de egyes részeit a nagyközönség is megtekintheti. A birtokot még Viktória királynő és férje, Albert vásárolta meg és a most látható épületeket részben maga Albert herceg tervezte, az építkezés pedig 1856-ra fejeződött be.

Dunrobin kastély

Akár egy Disney mesefilm díszlete is lehetne: csúcsos tornyaiban királylány álmodozik a hercegéről. Mindezen felül a kastély kertje szintén mozifilm vásznára való, a mesterséges tavakkal és szökőkutakkal gazdagított franciakertet versailles-i mintára alakították ki.

Vajon minden skót kastélynak van saját szelleme? Vélhetően igen, de Glamis kastélya leginkább erről ismert. A vár titkos járatai elbújtatott foglyokat, szörnyű rítusokat és késő éjszakánként árnyékos alakokat rejtegetett. Hosszú és zavaros története során a skót történelem fontos helyszíne volt. II. Malcolm királyt itt gyilkolták meg, állítólag a testéből kicsordult vér foltot hagyott a padlón, mely a mai napig látható a tett színhelyén. Ezen kívül rettenetes legendák sora következik: mérgezés, boszorkányság, máglyahalál, egy súlyos deformitásokkal született örökös pedig befalazva élt egy rejtett kamrában. Ennyi rémség után talán már nem is érdekes, hogy I. Erzsébet királynő itt töltötte a gyermekkorát.

Cawdor kastély

Azon kevés helyek egyike, amelyet családok hosszú sora birtokolt. Ez a vár a 16. század óta a Campbell-klán otthona, még ma is Cawdor grófnő hivatalos rezidenciája, aki a nyári hónapokban elköltözik, hogy átengedje a látogatókat Skócia egyik legromantikusabb kastélyának makulátlanul berendezett szobáin.

Edinburgh vára

A legszebb várak mezőnyének utolsó „versenyzője” Skócia fővárosának a vára. A sziklacsúcson magasodó vár egy ősi erődítmény, melynek sziluettje Edinburgh legtöbb pontjáról látható. A legújabb kutatások eredményei szerint a vár szikláján már Krisztus előtt 850-ben is éltek emberek, sőt, feljegyzések szerint már 2000 évvel ezelőtt is állt itt egyfajta erődítmény. Glamis kastélyához hasonlóan, az Edinburgh-i vár a skót történelem fontos helyszíne volt, komor falai a skót koronaékszereket rejti. Azon már ne is csodálkozzunk, hogy véres és tragikus történetek fűződnek hozzá - nyilván számos kísértettel.

Beutazási feltételek: 

Az országban jelenleg nincs érvényben a beutazást korlátozó COVID intézkedés. Részletesebb információ IDE kattintva található.

A mérsékelt, óceáni éghajlatú országra változékonyság a jellemző. Skóciában ugyan négy évszak van, mégis, megeshet, hogy egy napon fordul elő mindegyik. Január és február a leghidegebb hónapok, a maximum nappali hőmérséklet, 5 és 7 oC közötti. Július és augusztus a legmelegebb hónapok, ilyenkor átlagosan 19 oC van napközben. Fekvésének köszönhetően Európa egyik legesősebb és legszelesebb vidéke, érdemes tehát rétegesen öltözködni, ezen felül kényelmes cipőt, vízálló dzsekit, esernyőt és túrabakancsot is becsomagolni.

 

Főváros és legnagyobb város : Edinburgh

Nyelv: angol, skót gael, scots

Vallás: (80%), anglikán (10%), római katolikus (10%)

Államforma: alkotmányos monarchia

Terület: 78772 km2

Népesség: 5200000 fő (2006-os becsült adat)

 

Hivatalos pénznem: font sterling (£) (GBP)

Időeltérés: -1 óra (WET/UTC 0, nyáron +1 óra BST)

Közlekedés iránya: bal

Hálózati feszültség: 230V

Csatlakozó és aljzat: G (D és M előfordulhat)

Országhívószám: +44

Internet TLD: .uk

Kiemelt Skócia ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:
GARANTÁLT

8 nap / 7 éj
2023.04.05. - 04.12.
Összesen 3 időpontban

629.000 Ft/főtől
Vélemények útjainkról