Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
A Kaukázus gyöngyszemei
Azerbajdzsán - Grúzia - Örményország
700.000 Ft
/ fő, repülőjeggyel, félpanzióval
2022. szeptember 8.
Utazás:

repülővel átszállással

Elhelyezés:

3-4* szállodákban

Ellátás:

félpanzió

Utazás:

repülővel átszállással

Elhelyezés:

3-4* szállodákban

Ellátás:

félpanzió

Miért ez az út?

1. Az ősi alapokon nyugvó, nagyon jó állapotban megmaradt grúz és örmény templomok egy letűnt világ hangulatát idézik.

2. A körutazás 7 UNESCO világörökségi helyszínt keres fel, emellett a természeti látnivalók sem elhanyagolhatók, a Szeván-tó vagy a Kaukázus hegycsúcsai minden évszakban elragadók.

3. Azerbajdzsánban két merőben eltérő látnivaló hívja fel magára a figyelmet: míg Bakuban a modern felhőkarcolók Dubai gazdagságát idézik, addig az UNESCO világörökségi védelem alatt álló gobusztáni sziklarajzok az ősemberek világát elevenítik fel. 

Magyar nyelvű idegenvezetéssel.

A program 7 világörökségi helyszínt is érint.

A körutazás természeti látnivalókat is kínál, pl.: Szeván-tó, Kazbegi 2.170 m magas csúcsai.

Örményország korlátozások nélkül látogatható, Grúziába oltással vagy teszttel, Azerbajdzsánba pedig oltással lehet utazni. Az aktuális azeri beutazási feltételekről ITT tájékozódhat, a grúz feltételekről ITT, az örmény feltételekről pedig ITT.


Utazás a Kaukázusba

Részletes program

1. nap: Budapest - Jereván

Délutáni indulás Budapestről bécsi átszállással Jerevánba. Érkezés másnap, a hajnali órákban.

2. nap: Jereván - Zvartnotsz - Ecsmiadzin

Érkezés Jerevánva, Örményország fővárosába. Transzfer a szállodába, majd egy rövid pihenést és reggelit követően városnézésre indulunk. Elsőként a Matenadaran múzeumot keressük fel (ősi kéziratok gyűjteménye), ezt követően az örmény genocídum emlékművét tekintjük meg, meglátogatjuk a belvárosi vízesést és a Gafesdzsian Művészeti Központot. Séta a belvárosban: Köztársaság tér, Parlament, Elnöki Palota, Opera.

Délután kirándulás Zvartnotsz templomának romjaihoz, mely a 7. században épült és szintén a világörökség részét képezi. A székesegyház közel 300 évig állt, majd bár egy hatalmas földrengés elpusztította, ennek ellenére mégis fenséges látványt nyújt, háttérben az Ararat csúcsaival.

Ezt követően utazás az Örmény Apostoli Egyház központjába, Ecsmiadzin-be. A Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése, melyek Örményország legősibb keresztény templomai. A katedrális alapjait a 4. században tették le, 2000-től a világörökség része. Vacsora és szállás Jerevánban.

3. nap: Khor Virap - Noravank- Areni

A mai napon az első megállónk Khor Virap (Mély verem) kolostora, mely magában foglalja Világosító Szent Gergely tömlöcét is, ahol sokáig raboskodott. A legújabb kutatások szerint 13 évi raboskodás után, 311-ben szabadulhatott ki innen.

Ezt követően kirándulás a 14. században alapított Noravank apátságba. Az apátság az alatta elterülő hegység vörös szikláiból épült, ezáltal a vörös sziklák völgye, az apátság és a mélykék égbolt gyönyörű kontrasztot alkot.

Útközben Areni-ben lehetőség nyílik borkóstolásra egy helyi borászatban. Vacsora egy helyi étteremben, folklór műsorral. Szállás Jerevánban

4. nap: Geghard - Garni - Szevan-tó

Reggeli után kijelentkezés a szállodából. Ezt követően utazás az UNESCO Világörökség részéhez tartozó, csodálatos természeti környezetben fekvő, nagyrészt sziklába vájt Geghard apátsághoz. Az építmény bejárata három oldalról magas falakkal körülkerített, míg negyedik oldalról a hegy védi. A kápolnák és lakóhelyiségek között egy forrás is megbújik.

Majd tovább utazás a Garni-ban lévő hellén-pogány templomhoz. A monumentális építmény festőien szemlélteti az ókori örmény építészetet. A kereszténység kihirdetése után a templom nyári rezidenciaként üzemelt.

Tovább haladunk a világ egyik legnagyobb magashegyi tava, a Szevan-tó felé. Útközben meglátogatjuk a Szevanavank apátságot. A tó mellett fekvő monostort a 9. században alapították, két épülete a félsziget ékessége. Vacsora és szállás a Szevan-tónál.

5. nap: Haghpat - Sanahin - Tbiliszi

Reggeli után utazás a Haghpat és Sanahin apátságokba. Ezek a komplexumok, melyek a középkori örmény építészet csodái, szintén felkerültek az UNESCO Világörökségek listájára. A Haghpat apátság területén számos kacskár kereszt található, melyek a középkori örmény keresztény művészet gyöngyszemei. Ezen díszesen faragott sírkövek az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökségi listáján szerepelnek.Tovább utazás az örmény-grúz határhoz, a határátlépést követően átszállás grúz autóbuszra. Vacsora és szállás Tbilisziben.

6. nap: Tbiliszi

Ezen a napon a grúz főváros látnivalóiban gyönyörködünk. A város és környéke már az i.e. 4. évezredtől lakott, a legkorábbi írásos említés i.sz. 4. századból származik. Jelenlegi arcát mutatva harmóniában fér meg egymás mellett az ősi és a modern városrész, kicsit európai, mégis kicsit keleties, ahol szépen felújított sétálóutcák és éttermek csalogatják a látogatókat. Tbiliszi utcáin sétálgatva bepillantást nyerhetünk a város történetébe, miközben felfedezhetjük az egyházi és a világi építészet műalkotásait. A városnézést az óvárossal kezdjük, ahol a szűk kis utcákban lépten-nyomon gyakran ősi időkből származó látnivalókba botlunk: Narikala erőd, Szentháromság templom, Szioni Székesegyház (6-7. sz.), Ancsiszkáti templom (6. sz.). A városnézés során megtekintjük: Metekhi templom, Sulphur fürdő, Narikala erőd, zsinagóga, Sioni katedrális, Ancsiszkáti templom, Rusztaveli sugárút, Grúz Nemzeti Múzeum. Vacsora és szállás Tbilisziben.

7. nap: Mcheta - Gori - Upliszcihe

Reggeli után Grúzia ősi fővárosába és vallási központjába, Mchetába indulunk. Városnézés: Jvari székesegyház-kolostor (6. sz.) és Szvetichoveli székesegyház (9. sz.). Mindkét székesegyház a világörökség része.

Majd indulás Goriba, mely leginkább arról nevezetes, hogy itt született Sztálin, szülőháza ma is áll, mellette múzeum létesült, még a szovjet államfő életében, és ahol mintha megállt volna az idő. Egy rövid fotószünet Sztálin szülőházánál és múzeumánál.

Ezt követően a város környékén található barlang város, Upliszcihe (Kr.e. 1. sz.) felkeresése. Megtekintjük az egykori lakóhelyiségeket, a borospincéket, a pékséget, az antik színházat és a középkori bazilikát. Visszaérkezés Tbiliszibe, majd vacsora. Szállás Tbilisziben. 

8. nap: Ananuri komplexum - Kazbegi

Napunkat a grúz hadiút megismerésével töltjük. A hadiút a Kaukázus 2-5.000 méteres hegyei között található. Az út Örményországot és Grúziát kapcsolja össze Oroszországgal. Szépségét számos irodalmi műben leírták, sok, Kaukázusban szolgált orosz írót és költőt megihletett a látványa. Felkeressük az Ananuri komplexumot, amely a 17. századból származik. A létesítmény közel áll ahhoz, hogy felkerüljön az UNESCO Világörökség listájára. A komplexum csodálatos helyen, az Aragvi folyó partján fekszik, és a történelme folyamán számos csata helyszíne volt.

Kazbegibe érkezésünk után átszállunk négykerék meghajtású terepjárókba és egészen 2.170 méterig jutunk fel velük, gyönyörű völgyeken és erdőkön keresztül, egészen a Gergeti Szentháromság templomig. Innen lenyűgöző látvány tárul elénk a Kazbegi 5.047 méter magas csúcsára. Visszaérkezés Tbiliszibe, vacsora egy helyi étteremben. Szállás Tbilisziben.

9. nap: Sighnaghi és borkóstoló program

Szabad program Tbilisziben vagy fakultatív kirándulási lehetőség a fantasztikus grúz borok világába.

Ha szeretné egyénileg felfedezni a várost, akkor a szálloda környékén sok kiváló étterem található, ahol elfogyaszthatnak egy helyi ételkülönlegességekből álló ebédet. Felülmúlhatatlanok a friss grúz zöldségek és fűszerek, a különböző tésztaételek, házisajtok, saslikok és természetesen a grúz vörösborok. Néhány tipikus grúz étel: harcso (grúz marhahúsleves), hinkali (töltött főtt tésztabatyu), hacsapuri (sajtoslángos-féle), kazinaki (mézes, magvas édesség). Javasoljuk, hogy keressék fel a Grúz Nemzeti Múzeumot.

Délután fakultatív kirándulás során Sighnaghi megerősített középkori városába utazunk. Ha kigyönyörködtük magunkat a környékben és a csodálatos épületekben, akkor lehetőségünk nyílik felkeresni Szt. Nino sírját, a 4. századi Bodbe kolostorban. Városnézésünk után látogatást teszünk egy helyi családi borászatban, ahol megkóstoljuk az ősi módon készült fehér-, illetve vörösbort. A grúz borok feltehetően a történelem leghosszabb előzményeire tekintenek vissza, állítólag a bortermelés eredete is a mai Grúzia területéről származik. Még az egészen különleges betűiket is a szőlőkacsokhoz hasonlítják. Az ősi borkészítési eljárás nagyjából az alábbi: a szőlőmustot méhviasszal lezárt agyagedényekben (grúzul kvevrikben) a földbe ásták, hogy ott állandó, alacsony hőmérsékleten végbemenjen az erjedés. Megkóstoljuk a friss grúz kenyeret, majd saslik ebéddel és hagyományos grúz ételekkel zárjuk a napunkat. Késő délután visszautazás Tbiliszibe. Fakultatív vacsoralehetőség Tbilisziben. Szállás Tbilisziben.

10. nap: Lagodehki - Kish - Sheki

Reggeli után kijelentkezés a szállodából és utazás Azerbajdzsán felé. A grúz Lagodehki határátkelést követően Kish települést látogatjuk meg,amely a St. Elishe templom által ismert. Kisbuszokba szállunk át, hogy megtekinthessük a templomot. Vacsora és szállás Shekiben.

11. nap: Sheki - Mazara - Baku

Reggeli után városnézés Shekiben. Sheki városa jelentős selyemipari központ volt. Legfontosabb látnivalói közé tartozik: az 1762-ben épült Sheki kán nyári palotája, az erődítmény, a 18. századi karavánszerájok, illetve számtalan templom és mecset. A városnézés folyamán a csodálatos freskókkal és festett üvegablakokkal díszített Sheki kán palotáját, a múzeumot és az erődöt tekintjük meg, majd a helyi kézműves műhelyek és a bazár felkeresése. A városnézést követően Bakuba indulunk.

Utunk a Muganly-hágón át vezet, ahol egy kis időre megállunk, hogy lefotózhassuk a csodaszép hegyi tájat. Útközben felkeressük Marazát, melynek fő látnivalója a Diri Baba mauzóleum. Vacsora és szállás Bakuban.

12. nap: Baku - Abseron-félsziget

Reggeli után Baku nevezetességeivel ismerkedünk meg. A Mártírok sugárútjánál kezdjük, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Ezt követően felkeressük a középkori óvárost a shirváni sahok palotáját, a karavánszerájt, a középkori piacteret, a szőnyegszövő műhelyt, valamint a Szűztornyot. Rövid szabadidő a belvárosban, melynek során egyénileg is felfedezhetjük a várost, vagy elfogyaszthatunk egy finom ebédet.

Ez követően látogatást teszünk az Abseron-félszigeten található „Égő hegynél” és a Tűz templománál, mely az ősi zoroaszter (tűz- és víz imádat) vallás szerzeteseinek egykori palotája volt. Látogatás az Atesgah szentélynél, a tűzimádók templománál. Ismerkedés a zoroaszter vallás alapjaival és a szentély ősi történetével. A Janar dag (jelentése: égő hegy) fényképezése, ismertetővel az ókori perzsa idők óta lángoló domboldal működéséről. Este vacsora egy helyi étteremben. Szállás Bakuban.

13. nap: Gobusztan - Baku

Reggeli után látogatás a Tagijev Múzeumban, ismerkedés az ország leggazdagabb olajmilliárdosának és a néhai város életével és múltjával.

Délután kirándulás Gobusztanba, ahol az UNESCO Világörökség részét képző, 40 hektáros sziklarajz múzeum található. A csodálatosan ép, ősi sziklarajzok megtekintése után a visszaúton felkeressük a Bibi-Heybat mecsetet, az Eurovíziós fesztivál színhelyéül szolgáló Kristály palotát és a szőnyegmúzeumot. Szállás és vacsora Bakuban.

14. nap: Baku - Budapest

A hajnali órákban transzfer a repülőtérre, hazautazás menetrend szerinti járattal, frankfurti átszállással. Érkezés Budapestre a délelőtti órákban.

 

UNESCO Világörökségi helyszínek
Örményország
 • Ecsmiadzin
 • Geghard monostora és az Azát-folyó felső szakasza
 • Sanahin–kolostor
 • Haghpat–kolostor 
Grúzia
 • Mcheta város székesegyházai
Azerbajdzsán
 • Baku óvárosa
 • Gobusztáni sziklarajzok
 • Sheki kán nyári palotája

 

Fakultatív programok

Fakultatív program Grúziában:

Sighnaghi és borkóstoló program: 34.000 Ft/fő (programmal, ebéddel és borkóstolókkal)
(Min.: 10 fő esetén)

További információk

Várható menetrend (változhat)

Légitársaság: Austrian Airlines és Lufthansa

Oda út május
Budapest 15:00 Bécs 15:50
Bécs 22:35 Jereván 03:55(másnap)

Haza út május
Baku 04:30 Frankfurt 07:40
Frankfurt 08:45 Budapest 10:20

Oda út szeptember
Budapest 18:45 Bécs 19:35
Bécs 22:35 Jereván 03:55(másnap)

Haza út szeptember
Baku 04:20 Frankfurt 07:30
Frankfurt 08:50 Budapest 10:25


A légitársaság a menetrend változtatás jogát fenntartja.


Pótágy

Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy a szobák pótágyazására ennél a programnál nincs lehetőség!


Vízum

Az azeri vízumoztatást irodánk intézi, melyhez színes, jó felbontású, jpg formában scannelt útlevél szükséges. Az útlevélnek a vízum kiállításának időpontjához képest még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

 

Biztosítások

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,2%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
Biztosításokra vonatkozóan 2021. december 31-ig megkötött szerződésekre az Aegon Biztosító Zrt. feltételei vonatkoznak, míg 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.

A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

 

Nehezebben mozgó utasaink figyelmébe

Felhívjuk azon utasaink figyelmét, akik kevésbé mozgékonyak vagy mozgásukban kissé korlátozottak, hogy a kaukázusi országokban (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország) nem kötelező a mozgáskorlátozottak részére kialakított akadálymentesítés. Vagyis a körutazásaink során felkeresett helyszíneken sok helyen kell számítani lépcsőzésre és meredekebb emelkedőkre. A megértésüket megköszönjük!

 

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2022.09.08. - 2022.09.21.
14 nap / 13 éj
780 000 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • a repülőjegyet illetékkel, 
  személyenként
  1 db max. 8 kg
  kézipoggyásszal és
  1 db max. 23 kg-os 
  feladható poggyásszal
  (melynek értéke: 
  kb. 125.000 Ft)
 • a megadott szállásokat
 • a félpanziós ellátást
  (kivéve 9. nap este)
 • a szükséges transzfereket légkondicionált autóbusszal
 • a belépőjegyeket
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • az azeri vízumdíjat
  12.000 Ft
 • a borravalókat
  (helyszínen fizetendő)
  kb. 70 EUR/fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,2%


EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  139.000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Nívó: 590 Ft/fő/nap
  Top: 790 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.090 Ft/fő/nap
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Kapusztina Natalia
+36 (1) 301 4997
Gyurgyovits Éva
+36 (1) 354 3994
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)

A körutazás idegenvezetője:

Négyesi Miklós

negyesimprofilkep.jpg

Az utazás mindig is fontos része volt az életemnek. Szüleimnek köszönhetően már gyerekkoromban bejártam Európa számos országát. Később felnőtt fejjel pedig egyre távolabbi helyre próbáltam eljutni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert manapság pedig már a munkám is a hobbim: az utazás. Bölcsész végzettségemet remekül tudom hasznosítani az utakon és az se zavar, ha le kell térni a járt útról. Azt vallom, hogy éljük meg, ne csak át. Egy országot nemcsak a történelmén, hanem a jelenén keresztül kell megismerni, ezért fontosnak tartom azt, hogy az adott helyet a helyiek szemszögéből is próbáljuk megnézni 

Ismerje meg a Kaukázust!

Az alábbi videót két kedves törzsutasunk készítette grúziai útjuk során. - P. Marika és Péter (TV PP)

Az alábbi videó pedig az azerbajdzsáni utazásuk alatt készült. - P. Marika és Péter (TV PP)

8 nap / 7 éj
2022.08.14. - 08.21.


270.000 Ft/főtől

6 nap / 5 éj
2022.07.26. - 07.31.


375.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin