Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Nepál

Covid információk:

A Nepálba beutazó külföldiek, ha oltottak, akkor az oltási igazolásukat, ha nem oltottak, akkor az utazás megkezdése előtt 72 órán belül levett koronavírus tesztjüket ( RTPCR,NAAT, Gene Xpert) kötelesek az utazás megkezdésekor valamint érkezéskor az idegenrendészeti hatóságnál bemutatni. Az oltás/teszt alól az 5 éven aluli gyermekek mentesülnek. Érkezéskor a Tribhuwan Nemzetközi Repülőtéren az oltatlan vagy koronavírus teszttel nem rendelkező utasokat, illetve a koronavírus betegség tüneteit produkáló oltott vagy koronavírus teszttel rendelkező utasokat antigén gyors tesztelésnek vethetik alá.

Leírás:

A világon nincs még olyan ország, mint Nepál, ahol egymás közelében vannak Unesco világörökségi helyszínek, mint Nepálban, a Kathmandu völgyében. Elképesztően intenzív, tömény kulturális élmény egy pár nap leforgása alatt. Látogasson el velünk Nepálba, Ázsia egyik leghangulatosabb országába, mely híres a kultúrális sokszínűségéről és a hindu temlpomairól, buddhista sztúpáiról.

A mindennapokat a vallás határozza meg. A buddhisták, muszlimok és hinduk békésen élnek együtt. Annyira, hogy esetenként egymás templomait is használják. A nepáli társadalom nagy része hindu. Vallási ünnepekből legalább egy vagy több jut egy hónapra.

Namaszte! Üdvözöljük a helyieket, miközben két tenyerünket mellkasunk előtt összetesszük.

Minden egyes ember saját tetteinek, gondolatainak és vágyainak eredménye van. A karma a múltbéli cselekedetek következményei, az ok és okozat viszonya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Nepálba beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumkérelmet bármely nepáli külképviseleten, ideértve a tiszteletbeli konzulátusokat is, be lehet nyújtani, érvényességi ideje 15, 30 vagy 90 napos lehet, ami Nepálban való tartózkodás során meghosszabbítható. Vízum beszerezhető az érkezéskor akár a katmandui nemzetközi repülőtéren, akár a regionális bevándorlási hivatalokban. További informació kapcsolatban fordiljanak kollégákhoz.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: nepáli rúpia (NPR), 1 Rúpia = 100 paisa

1 USD = kb. 101,70 NPR, 1 NPR = kb. 2,5 Ft

A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénz formában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Kathmandu belvárosában javasolt a valutaváltás, vagy kérjék idegenvezetőnk segítségét.

Ruhaviselet

Terepre alkalmas, természetjáró öltözék, zárt cipő és/vagy jól betört, kényelmes bakancs viselése szükséges. Az öltözködésben tavasziasan készüljünk, de egy garnitúra meleg pulóverre, nadrágra (télies felszerelésre) is szükség lehet. A vallási helyszíneken városi öltözék kell (férfiak: hosszú nadrág, ing; hölgyeknél: vállakat és térdet elfedő öltözék), a szent helyeket csak cipő nélkül lehet megnézni, tartalék zokni legyen bekészítve! Ha nem akarunk mezítláb járkálni a szentélyekben, javasoljuk, hogy legyen nálunk használat után eldobható zokni, vagy lábfertőtlenítő kendő/spray. Itt az esték és az éjszakák hűvösek, éjszakára melegítő, zokni elkel. Eső elleni dzsekit, esernyőt se hagyjuk itthon. Szőlőzsír, magas faktorszámú fényvédő krém, UV szűrős napszemüveg is szükségesek, mert a magaslati helyszíneken még hűvösebb időjárás mellett is erős a napsugárzás! Kényelmes túra- és sportcipőből célszerű többet is magunkkal vinni az útra.

Elektromosság

A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de használhatóak. Legelterjedtebb az Europlug (európai típusú, kétágú konnektorok), illetve a Three pin (3 ágú konnektorok). Elektromos átalakító hozatala ajánlott, de ez bármely nepáli boltban is olcsón vásárolható. A hálózati feszültség: 220-240 Volt.

A mai modern Nepál egyik legnagyobb átka az áramellátás hiánya. Bármikor kimaradhat az áram, egész városok maradhatnak áramellátás nélkül, és senki nem tudja, hogy ez meddig tart. A helyiek már alkalmazkodtak, mindenfelé generátorokat lehet látni az épületek mellett.

Telefonálás, internet

Telefonálni bárhonnan lehet, a kisebb boltokban megengedik, hogy használjuk a bolt saját készülékét. Ha valaki komolyan mobiltelefon-függő, akkor már a kathmandui repülőtér egyik kioszkjában érdemes vásárolnia egy nepáli SIM-kártyát, vagy később a városban. Verhetetlen árakon lehet hazatelefonálni és a csoport többi tagját is 1-2 Rúpiával fel lehet hívni, legyenek bárhol is az országban. Használhatjuk persze a saját mobilszolgáltatónk SIM-kártyáját is, de a roaming díjak elképesztően magasak, [889 Ft/hívásindítás, 539 Ft/fogadás, 239 Ft/SMS] érdemes ennek utánajárni indulás előtt. Néhány nepáli rúpiáért (vagy akár ingyen) kaphatunk SIM kártyát, majd rövid regisztráció után 799 rúpiáért (2000 Ft) vehetünk hozzá egyhavi internet előfizetést. Wifi a szállodákban általában elérhető, de előfordulhat, hogy fizetős. Internet-café szinte minden utcasarkon van a nagyobb városokban, de a kisebb településeken természetesen nincs.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

Nepálban – Indiához hasonlóan – legendásan rossz az élelmiszerbiztonság és a víztisztaság. A csapvíz sehol sem iható! A saláták mosásánál felhasznált víz sokszor szennyezett, fertőzött. A 4-5*-os szállodák esetén is szennyezett vízben moshatják a zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat, tehát ezek fogyasztását kerüljék. A jégkockák az elit éttermekben és bárokban is csapvízből készülhetnek, ezért ezt se fogyasszák! Kizárólag palackozott ásványvizet igyanak, az innivaló esetében mindig ellenőrizzék, hogy az ital nem „utántöltött”-e, vagyis a kupakja vagy a záró fedele nem sérült-e. Csak megfelelő színvonalú éttermekben, frissen készült sütött/főtt ételeket fogyasszanak, ebben idegenvezetőnk is a segítségükre lesz. Kerüljék az utcán való étkezést.

Étkezési szokások

Nepál fő élelmiszere a rizs, ezt köretként és levesként is szívesen fogyasztják, emellett a zöldségek, tészták a jellemzőek.

Közbiztonság

Nepálban a közbiztonság alapvetően jó, de a sok turista miatt az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. A nepáli szállodákban nem minden esetben találunk értékmegőrzőt, ezért hozzanak magukkal egy kisebb lakatot, amellyel biztonságosan bezárhatják csomagjaikat a szállodai szobában. (A lakatot akár Nepálban is olcsón megvásárolhatják.) Biztonságos helyen (esetleg ruha alatti titkos táskában) mindig tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyájukat és a valutát. A szállodába érkezéskor az útlevelet a recepción át kell adni regisztrációs célra, amelyet néhány órán belül visszakapnak.

Sötétedés után egyedül ne induljanak sétálni.

Ne feledje, hogy szegényebb országokba utazik, ahol például a közúthálózat minősége némi kívánnivalót hagy maga után, a tiszta víz nagy kincs!

Nem a nyugati kényelem, hanem sokkal inkább a keleti vendégszeretet a jellemző. Kérjük, gondoljon erre az utazás során (zuhanyzás, fogmosás)!

Kiemelt Nepál ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás

Vélemények útjainkról