Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Mongólia és a Bajkál-tó
csodálatos vidékein
 
1 195 000 Ft
/ fő, repülőjeggyel, megadott ellátással
2022.08.01. - 2022.08.15.
 
Utazás:

menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással, a helyszínen terepjárókkal, terepjáró kisbuszokkal és vonaton

Elhelyezés:

4*-os szállodák kétágyas szobában, kétszemélyes faházban, négyszemélyes hálókocsiban vonaton, kétszemélyes jurtában

Ellátás:

14 alkalommal reggeli, 9 alkalommal ebéd,
12 alkalommal vacsora

Utazás:

menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással, a helyszínen terepjárókkal, terepjáró kisbuszokkal és vonaton

Elhelyezés:

4*-os szállodák kétágyas szobában, kétszemélyes faházban, négyszemélyes hálókocsiban vonaton, kétszemélyes jurtában

Ellátás:

14 alkalommal reggeli, 9 alkalommal ebéd,
12 alkalommal vacsora

Miért ez az út?

1. 15 nap alatt a 2 ország talán legszebb látnivalóit keressük fel. A helyszínen az utazás terepjárókkal és vonattal is történik, a szállás vonaton és jurtában is lesz - nem véletlen, hogy ez egy népszerű programunk, hiszen igazán változatos és sok élményt kínál.

2. Idegenvezetőnk, Avar Ákos barátságos és meleg szívű személyisége miatt az utasaink legkedveltebb csoportkísérője. Ákos mongolul és oroszul folyékonyan beszél, érti és érzi mindkét nép mentalitását.

3. A Bajkál-tó a Föld legmélyebb tava, vize rendkívül jó minőségű és jellegzetessége, hogy 40 méterig átlátszó. A tó UNESCO világörökségi védelem alatt áll.

4. Mongólia Földünk egyik utolsó helye, ahol a romlatlan természet és a vele összhangban élő pásztorok világát, a végtelen sztyeppét járva fellélegezhetünk: él még Földanya!

Magyar nyelvű idegenvezetéssel.

Természeti látnivalók.

2022. augusztus 1. dátum és ár tájékoztató jellegű.

Az aktuális orosz beutazási feltételekről ITT tájékozódhat, a mongol feltételekről pedig ITT.

Részletes program

1. nap: Budapest - Irkutszk

Elutazás Budapestről Moszkvába az Aeroflot menetrend szerinti járatával. Átszállás Moszkvába, továbbutazás Irkutszkba.. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Irkutszk - Lisztvjanka

Reggel érkezés Irkutszkba, „Szibéria fővárosába”. Az Angara partján fekvő 600.000 lakosú nagyvárost 1651-ben alapították. A cári birodalom idején itt volt Szibéria adminisztrációs központja, sőt Alaszkát (Orosz-Amerikát, ahogy anno nevezték) is innen kormányozták. A város számos orosz és burját kulturális emlékkel bír. Érkezés után reggeli egy kávézóban, majd rövid városnézés, igaz mesékkel a város kalandos múltjából, elhaladunk a Szibériai Földrajzi Társaság épületénél, a III. Sándor cár emlékműnél, majd a Fehér Háznál (Szibéria Kormányzói Palota), majd a Bogojavlevszkij katedrálisnál. Fényképezés a Kolcsak admirális emlékműnél és a Znamenszkij kolostornál. A cári időkből megmaradt gyönyörű, régi orosz faházak fényképezése. Utána elindulunk az Angara folyam torkolatánál épült Lisztvjankába. Ismerkedés a híres szibériai folyam vízrajzával. Ellátogatunk a Bajkál Múzeumba, majd libegőn utazva fentről megcsodálhatjuk a bajkáli panorámát. Ebéd egy helyi étteremben. Elfoglaljuk a szállodai szobáinkat, ezt követően séta a tóparton, a 2.500 fős üdülőváros látnivalóinak fényképezése, majd frissen füstölt omul kóstoló, némi vodkával. Közös vacsoránk után fakultatív vodkakóstoló késő estig (lendületesen, vizespohárból - amíg erőnkből futja…). Szállás Lisztvjankában, szállodában.

Szállás: Hotel Krestovaya Pad 

3. nap: Lisztvjanka - Bajkál-tó - Olhon-sziget

Reggeli után látogatás a Talci skanzenben. A gyönyörű orosz faépületeket egy ligetes erdő rejti. A tipikus orosz paraszti házak mellett látható még vízi-malom, kápolna, fatemplom, sőt még egy XVII. századi fa őrtorony is. Utána Olhon-szigetre indulunk. Útközben ebéd egy étteremben. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló természeti csoda, a Bajkál-tó részletesebb bemutatása: A 636 km hosszú tó, a világ egyik legöregebb szárazföldi hasadékában jött létre, a legmélyebb pontja 1.680 m. Itt található Földünk édesvízkészletének 20%-a. A kristálytiszta vízben 40 m mélységig lehet lelátni. Viharok idején, a felszínen 5 m magas hullámok tornyosulhatnak, míg az elérhetetlen fenék iszapjában a Mt. Everestet is el lehetne süllyeszteni. A csodálatos hegyekkel és tajgákkal körbeölelt tóban több mint 1000 féle állat él, ebből több mint 200 endemikus fajjal. A nerpá-k (a világ egyetlen édesvízi fókája) és az omul-ok (bajkáli halfaj) jelenléte azokról az időkről árulkodik, amikor a tó még összeköttetésben állt az óceánnal. Az óriástóban 22 sziget található, ezek közül a legnagyobb az Olhon, a sámánok szigete. A partra szállást követően Huzsir falujába utazunk. A szállások elfoglalása, hagyományos faházakban. Ismerkedés a faház építészettel, majd a faluval. Látogatás a legendás Sámán-sziklánál. „Ázsia Kilenc Legszentebb Helyének” egyike emberemlékezet óta kultikus szerepet játszik az őslakos burjátok és jakutok életében. A szikla mágikus erőiben Dzsingiz Kán is hitt, elzarándokolt ide, hogy fejet hajthasson az istenek előtt. Fakultatív lovagolás (jelentkezés és fizetés a helyszínen) vagy séta a falu körül, majd burját vacsora. Szállás Olhon szigetén, faházakban (2 éj).

Szállás: Port Olkhon 

4. nap: Olhon-sziget

Reggeli után indulás a sziget északi részére. Séták a nyugati part „homokos tengerpartjain”. A sziget területének 55-60%-át borítja tajga. Uzurit elhagyva megérkezés a tundra jellegű sztyeppe vidékre. Megérkezés a sziget északi pontjára, a Hoboy fokra. Időjárástól függően megmártózás a tóban (hideg esetén a havas-esőben…). A végtelen bajkáli panorámák fényképezése, szabadidő és pihenő. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre, szabadidő, majd közös vacsora.

5. nap: Olhon-sziget - Kurikan fal - Irkutszk

Reggeli után indulás a titokzatos Kurikan falhoz. A 300 m hosszú falat az V. és X. század között építették. Az építők származása és a fal funkciója ma is talány tárgya. Csoportkép készítés a Bajkál-tó partján, búcsú az „édesvizű óceántól” és a legendás szigettől - vodkahörpintéssel. Visszautazás Irkutszkba, útközben vacsora egy helyi étteremben. Érkezés után transzfer a szállodába.

Szálloda: Boutique Hotel Aristocrat

6. nap: Utazás vonattal Irkutszkból Mongóliába

Reggeli után felszállás a vonatra és indulás Ulánbátorba. Folyamatos utazás Mongólia irányába. Útközben ismerkedés a tajga élővilágával. Haladás a Bajkál-tó déli, majd keleti partvidékén. Szemelvények a világhírű transzszibériai vasút építéséről, ismerkedés a vasút nyomvonalának legfontosabb állomásaival. Szállás a vonaton (1 éj).

7. nap: Ulánbátor

Reggel érkezés Ulánbátorba, bejelentkezés a szállodába, reggeli a szállodában, majd rövid pihenő. Ezt követően városnézés. Az 1778-ban alapított Ikh Khuree, „A Nagy tábor” népszerű neve egy évszázadon keresztül csak „A Nemezváros” volt. 1911-ben, a Kínától való elszakadás évében keresztelték át a fővárost Niislel Khuree-re, vagyis „Főtáborrá”, hogy azután 20-as évek első felében Ulánbátorra (jelentése: Vörös Hős) változzon. Ismerkedés Mongólia múltjának legfontosabb szakaszaival. Vezetés fényképszünetekkel a Béke sugárúton (Enkh Taivny Örgön Chölöö) a főtérre (Szükbatár tér). A Parlament fényképezése, majd kb. 2 órás látogatás a Nemzeti Múzeumban. Ismerkedés a hatalmas ország öko-zónáival, különös tekintettel a sztyeppe, a tajga és hegyvidéki zóna élővilágára. Mongol folklór est, barbecue vacsora. Szállás Ulánbátorban szállodában. (2 éj)

Szállás: Hotel Zuchi 

8. nap: Terelj Nemzeti Park

Reggeli után az Ulánbátortól 70 km-re levő Terelj Nemzeti Parkba utazunk, ahol ellátogatunk az Ariyapala meditációs központba és a Teknős sziklához, ebéd, majd visszatérünk Ulánbátorba. Vacsora a szállodában.

9. nap: Hustai Nemzeti Park

Reggeli után utazás a Hustai Nemzeti Park irányába. Felkészülés a takikkal történő találkozásra. A világ utolsó vadlovainak bemutatása mellett beszélgetés az egyéb „lovakrúl”: a mai mongol lovak, a honfoglaló magyarok lovai, az Akhal Teke fajta, musztángok – a spanyolok elvadult telivérei. A vadlovak fotózása, ebéd, majd megérkezés a jurtáinkhoz. Közös vacsora. Szállás jurtában, a Hustai Nemzeti Park mellett.

10. nap: Mongol Els mozgó homokdűnéi – Karakorum

Reggeli után utazás a Mongol Els mozgó homokdűnéihez. 2 órás séta és fakultatív tevegelés (jelentkezés és fizetés a helyszínen) a sztyeppéből sárgán kiemelkedő „sivatagban”. Ismerkedés a lokális sivatagok természeti földrajzával. Továbbutazás Karakorumba, a mongol világbirodalom néhai fővárosának helyszínére. Ebéd, majd a jurta táborba való megérkezés után a jurtáink elfoglalása. Látogatás a legendás termékenység szobornál, majd a főváros határait jelző óriás kőteknősök egyikénél. Fényképezés a Nomád birodalmak emlékművénél (Hun Birdalom, Türk Birodalom, Mongol Világbirodalom). Ismerkedés a sztyeppei lovas-íjász harcmodorral, íjászverseny (nem lóról!). Szállás és vacsora jurtában, az Orhon folyó partján.

11. nap: Erdene Zuu Khiid

Reggeli után látogatás Mongólia első buddhista központjában, az Erdene Zuu Khiid kolostor-együttesben. Az ősi főváros köveit ennek a kolostornak a falaiba építették. A legendás Karakorumot Ögedej nagykán kezdte kiépíteni (Dzsingiz fia), a birodalom fővárosaként 40 éven át szolgált. Kublaj kán Khanbalik-ot jelölte birodalma új központjául, hogy azután a mongolok által alapított város neve Pekingre változzon. Erdenee Zuu Khiid jelentése, a „Száz Kincs Tára” jobban érthető, ha elolvassuk a régi tekercsek leírásait. A falakon belül valaha 100 templom és 300 állandó jurta állt, míg a szerzetesek száma meghaladta az 1.000 főt. Látogatás az épen hagyott templomokban, a sárgakalapos szerzetesek fényképezése. Utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Orhon völgy vidékén, a türkök ősi sztyeppéin át. Ebéd útközben. Megérkezés Bilge kagán, a keleti türk birodalom kagánja, illetve öccse Kül-tegin síremlékeihez. A hatalmas, rovásírásos sziklák megtekintése, majd látogatás az újonnan átadott, türk emlékeket bemutató múzeumban. Majd utazás Khar Balgas, a VIII. századi ujgúr birodalmi főváros romjaihoz. Útközben vázlatos ismertetés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeiről (hunok, magyarok, kunok, tatárok) és életmódbeli hasonlóságaikról. Haladás a Hangáj-hegység festői havasi legelőin át a Tsenheriin Jiguur melegforrások vidékére. Rövid séták és fényképszünetek a legfestőibb pontokon. Utazás fel a Hangaj hegységbe. Jurtaszállások elfoglalása a Cenher melegforrások közelében. Vacsora és a fürdő élvezete.

12. nap: Khar Balgas - Cecerleg

Reggeli után utazás Cecerlegbe. Arhangáj tartomány fővárosa 18.000 lakos otthona (az 55.000 km2-nyi erdős sztyeppén összességében 96.000 ember él). Cecerleg (magyarul „Kert”) városának múzeuma az 1586-ban épült Zayain Gegeen kolostorban található. A múzeum megtekintése, majd látogatás a legendás Bulgan uul sziklánál. Az égbe nyúló sziklák valaha a sámánok (a Tengri hit tanítói) szertartásainak természetes „templomai” voltak. Ma is számos élő oboo (áldozati halom) magasodik a hegyek alján, felettük ősi lelkekként repkedő ragadozó-madarak tucatjaival. A Tibetből érkező buddhista szerzetesek szakrális városkát építettek, ennek megmaradt hírnöke a Zayain Gegen. A nomádok jurtáinak, méneseinek és nyájainak megörökítése. Ebéd útközben. Késő délutáni megérkezés a jurta-táborba. Szállás és vacsora az Ögij tó partján.

13. nap: Ulánbátor

Reggeli után utazás Ulánbátorba, 3 óránkénti pihenőkkel. Ebéd útközben. Esti visszaérkezés a fővárosba. Szállás és vacsora Ulánbátorban szállodában (2 éj).

Szállás Hotel Zuchi 

14. nap: Tsonjin Boldog - XIII. Sz. Nemzeti Park

Reggeli után utazás a Tsonjin Boldog-ban felépített Dzsingiz Kán központba. Temüdzsin ezen a helyen találta azt az arany kandzsikát (ostor), ami a legendák szerint a világuralomhoz segítette. A nagykán 50 m magas acélszobra a világ legmagasabb lovas emlékműve. Látgatás a szobor-óriás alatti, sztyeppei kultúrák (hun, türk, mongol) kiállító teremben, majd fényképezkedés az arany-kandzsika előtt. Feljutás a szobor lovának fejébe – szembenézés a nagykánnal, majd a környék sztyeppés lankáinak „légi-fényképezése”. Ebéd, majd továbbutazás a XIII. Sz. Nemzeti Parkba. A Dzsingiz korát bemutató rekonstruált tábor tökéletesen mutatja be a világhódító mongolok életkörülményeit. A Dzsingiz korabeli tábor bejárása. Esti visszaérkezés a mongol fővárosba. Búcsúvacsora.

15. nap: Ulánbátor - Budapest

Hidegcsomagos reggeli. Hazautazás az Aeroflot menetrend szerinti repülőjáratával, moszkvai átszállással Budapestre.

UNESCO Világörökségi helyszínek
 • Mongólia - Orhon völgy (természeti)
 • Oroszország – Bajkál-tó (természeti)

Fakultatív programok

Ehhez a körutazáshoz nem tartozik fakultatív program, a részvételi díj minden programot tartalmaz.

További információk

Jurta táborok

Az utazás során használt jurta táborokat az elmúlt 10 évben építették ki, a nemzeti parkokat járó, elsősorban nyugati látogatók számára.
A táborokban zuhanyzó és WC található, a napi tisztálodás megoldott. 

 

Vízum

A vízumhoz szükséges Oroszországra és Mongóliára is érvényes betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás (irodánkon keresztül is köthető), illetve a hazautazás dátumához képest minimum 6 hónapig érvényes útlevél, melyben legalább két-két egymással szemben elhelyezkedő üres oldal található az oroszországi és mongol vízum bejegyzéséhez (az üres oldalaknak a „vízum” résznél kell lenniük, nem pedig a „magyar hatóságok bejegyzései” résznél).
Továbbá 2 db, fél évesnél nem régebbi, színes, szemből fényképezett, fehér hátterű igazolványkép. (3,5 x 4,5 cm)

 

Vonatjegy

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a vonatjegyek 2 hónappal az indulás előtt kerülnek kiállításra. A vonatjegyek jegykiállítás után nem visszatéríthetők és nem módosíthatók. 

 

Menetrend (Változhat)

Légitársaság: Aeroflot

Biztosítások

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,2%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
Biztosításokra vonatkozóan 2021. december 31-ig megkötött szerződésekre az Aegon Biztosító Zrt. feltételei vonatkoznak, míg 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.

A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

 

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • a repülőjegyet illetékkel személyenként 1 db max. 8 kg-os kézipoggyásszal,
  és 1 db max. 23 kg-os feladandó bőrönddel  (melynek értéke:
  kb. 340.000 Ft)
 • az elhelyezést
  Lisztvjankában, Irkutszkban és Ulánbátorban szállodákban, kétágyas szobákban;
  Olhon-szigeten kétszemélyes faházakban;
  a vonaton négyszemélyes hálókocsikban;
  Mongóliában kétszemélyes jurtákban
 • 14 alkalommal reggelit,
  9 alkalommal ebédet,
  12 alkalommal vacsorát
 • a megadott programokat
 • a helyszíni közlekedést
 • a vonatjegyet Irkutszk-Ulánbátor között
 • a szükséges belépőket
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • az orosz és mongol
  vízumot ügyintézéssel
  49 000 Ft
 • a borravalót
  (sofőrök, mongol idegenvezető;
  helyszínen fizetendő)
  kb. 140 EUR
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,2%

 

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár szállodákban
  115.000 Ft
 • 4 fős hálófülke 3 fő részére
  23.000 Ft/fő 
 • 4 fős hálófülke 2 fő részére
  56.000 Ft/fő
 • 4 fős hálófülke 1 fő részére
  165.000 Ft/fő
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Nívó: 590 Ft/fő/nap
  Top: 790 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.090 Ft/fő/nap
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Gyurgyovits Éva
+36 (1) 354 3994
Kapusztina Natalia
+36 (1) 301 4997
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)

Az út idegenvezetője 

Avar Ákos

img_9479_01.jpg

Belső-Ázsiában hét éves korában járt először. Mongóliában dolgozó szülei ekkor íratták be a darhani 9-es számú mongol általános iskolába, ahol végül harmadik osztályos koráig tanult. A Darhanban gyerekként eltöltött három év meghatározóvá vált későbbi pályaválasztása szempontjából is. Középiskolai tanulmányai végeztével előbb mongol, majd arab szakos diplomát szerzett az ELTE BTK-án. Egyetemi tanulmányai során egy évet tanult Jemenben és közel három évet tanult és kutatott Mongóliában. 2002 óta éves rendszerességgel végez terepmunkákat Belső-Ázsia mongolok lakta vidékein. Kutatásai központjában a mongol népi orvoslás mellett, a hagyományos nomád életmód és gondolkodás vizsgálata áll. Doktori disszertációjában a belső-ázsiai nomádok természettel és állatokkal kapcsolatos ismereteit és hagyományos szemléletét dolgozta fel. A mongol nomádoktól szerzett tapasztalatait igyekszik Nógrád megyei családi gazdaságukban is kamatoztatni, ahol fekete hortobágyi rackajuhok törzstenyésztésével foglalkoznak.

 

Ismerje meg Mongóliát

5 nap / 4 éj
2022.09.14. - 09.18.


290.000 Ft/főtől

9 nap / 8 éj
2023.02.12. - 02.20.


1.074.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
2022.10.29. - 11.01.


273.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin