Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Alföldi gasztro wellness adventkor
Szarvas - Gyula - Szeged
 
49 500 Ft-tól
/fő
2020.12.11. - 2020.12.13.
 
Utazás:

felsőkategóriás autóbusszal

Elhelyezés:

3*-os belvárosi szállodában, kétágyas szobákban

Ellátás:

reggeli, vacsora, kóstolók

Utazás:

felsőkategóriás autóbusszal

Elhelyezés:

3*-os belvárosi szállodában, kétágyas szobákban

Ellátás:

reggeli, vacsora, kóstolók

Miért ez az út?

 

1. A Dél-alföldi régió legkedveltebb helyszíneit szedtük egy csokorba, hogy teljesen új szemszögből mutassuk be Önöknek.

2. A legtisztább és legfinomabb alapanyagokból készült hungarikumokat - a gyulai kolbászt, a tiszai halászlevet, a szegedi pirospaprikát és természetesen díjnyertes pálinkákat - kóstolhatunk meg exkluzív környezetben. 

3. Miután óriásoknak éreztük magunkat a Mini Magyarország makettjei között, majd törpének a hatalmas Amerikai Mamutfenyők közelében, nincs más hátra, hogy ellazuljunk a meleg termálvízben.

Gasztro élmény, kóstolók

Hungarikumok

 

OTP és MKB SZÉP kártyával fizethető

Részletes program

1. nap: Budapest – Szarvas – Gyula

A reggeli órákban indulás Budapestről autóbusszal Szolnokra, ahol a Söráriumban elmerülünk a sörök világágába. A Sörárium egy interaktív sörmúzeum, sörfőzde és gasztropub egyben, aminek szellemiségét átjárja a sörkultúra iránti rajongás. Steampunk stílusban kialakított, modern, digitális környezetben élvezhetjük a különleges söröket és ismerhetjük meg a sörtörténet izgalmas eszközeit a kenyér megerjedésének pillanatától, egészen a modern sörgyártási technológiák megszületéséig.

Innen továbbindulunk Szarvasra, ahol egy szakvezetéssel egybekötött Arborétumi sétán veszünk részt. Az Arborétum és a “Pepi-kert” története az olasz eredetű Bolza család nevéhez fűződik. Az államosítást követően az Arborétumnak számos gazdája volt, a terület egyre bővült, új gyűjtemények születtek. Az intézmény ma 82 hektáros területet ölel fel: összesen 1600 fa- és cserjefaj, melyből 1200 lomblevelű, 250 lágyszárú növényfaj, 150 madárfaj, 30 páva, 200 féle kalapos gomba, 300 fenyőfajta, 440 rovarfaj, 2 emu, 5 kertrészlet látható itt. Néhány érdekesség: az óriás Hegyi mamutfenyő, a Kaliforniában őshonos örökzöld az Arborétum egyik büszkesége. 150 éves, 36 méter magas, vörösesbarna kérgű növény törzskerülete 5,5 méter. A 200-250 éves idős kocsányos tölgyek az Arborétum legidősebb faóriásai. A kertben 5-6 példány tekinthető meg a séta során. A 70 év körüli Kínai mamutfenyő példány közel a legidősebb Európában. 1941-ben ősmamutfenyő néven írták le a kutatók, mint kihalt növényfajt. Ugyanebben az évben Kínában megtalálták az élő példányokat, azóta nevezik Kínai mamutfenyőnek. Az Észak-Amerikában honos Fehér tölgy ritka elterjedésű, Közép-Európa legnagyobb példánya szintén a Pepi-kertben él.

Sétánk után a Mini Magyarország Makettparkba látogatunk, ahol a történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén, hazánk egyetlen interaktív makettparkjában megelevenedik történelmünk. Közel száz híres magyar, és egykori történelmi magyarországi épület elevenedik meg a rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettekből álló parkbanm mely nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt. A kisvonatok hazánk leghosszabb szabadtéri vasút-makett pályáján robognak olyan jeles állomásokat érintve, mint a Zombori vagy a Kétegyházi vasútállomás. A mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlások, gőzhajók, a gombnyomásra megszólaló épületek a legkisebbektől a nyugdíjas korosztályig mindenkit elbűvölnek.

Továbbutazás Gyulára, szállás elfoglalása, szabadidő a karácsonyi vásáron. Vacsora a szállodában.

2. nap: Gyula

Reggeli után séta a városban, megnézzük a Gyulai várat és az Almásy-kastélyt. A Gyulai vár A 15. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, melynek 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra. Építése Maróti János macsói bánhoz, továbbépítése pedig Corvin János nevéhez fűződik. Ő építtette a Kerecsényi-kapu közelében található kerek ágyútornyot (rondella), amit Corvin-bástyának is neveznek. A város az 1566-os ostrom után 129 évig állt török hódoltság alatt. Az ezt követő időkben a várban sörfőző és pálinkaház, sőt börtön is működött. A 7 lakószoba közül egy a levéltári és a megyegyűlések terme volt. A gótikus téglavár 2005-től megújult, a vármúzeumban a vár hadtörténetével ismerkedhetnek a látogatók, a felszentelt kápolnában ismét keresztelnek és esküvőket is tartanak, a középkori vonásokat őrző borozóban a kulináris élvezeteknek hódolhatnak, míg a modern kor szellemében megújult lovagterem fogadásoknak, konferenciáknak és más rendezvényeknek ad otthont. Itt működik még a híres Gyulai Várszínház, az előadásoknak igazán különleges helyszínt biztosítva a várfalak között és a vár mellett található tószínpadon.

Ezután az Almásy-kastélyba látogatunk, ahol az országban egyedülálló, interaktív kiállítás során megismerkedhetünk a hajdani főurak életével, és hogy mi történt a „színfalak” mögött. A látogatóközpontban gondosan összeállított tematika szerint mutatják meg a kor jellegzetességeit, hiteles élményt kínálva minden korosztály számára. A ma látogatható kiállításoktól eltérően nem csak a főúri életforma ismerhető meg az interaktív eszközök segítségével, hanem az egykori kastély életét „láthatatlan motorként” működtető cselédség mindennapjaiba is betekintést nyerhetünk, sőt, magunk is kipróbálhatjuk, milyen teendőik voltak…

Következő állomásunk a Százéves Cukrászda, mely hazánk második legrégebbi cukrászdája. A cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester, majd rokona Reinhardt József vette át, így Reinhardt Cukrászdaként vált ismertté. Később a város tulajdonába került, a nevét 1952-ben változtatták Százéves Cukrászdára. A díszítő festések által meghatározott termekben korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak láthatóak. 1840-ből maradt fenn a sarokterem fali polcállványzata, a két aranyozott favázával, és a fedeles cukorkásüvegekkel, valamint a régi edényeket őrző vitrines pult is. Mivel a cukrászda mindig is közösségi hely, ezért a helyreállítás során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni. Az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel, amelyek egyedi látnivalót nyújtanak az országban. A cukrászda értékes gyöngyszeme a Dél-Alföldnek, igazán különleges élmény elfogyasztani egy csésze kávét, teát vagy forró csokoládét egy ilyen nagy múltra visszatekintő környezetben (fakultatív). A cukrászdában kaphatók a Kézműves Cukrászat által előállított minőségi sütemények és főzött fagylaltok, illetve Cadeau kézműves bonbonok, csokoládék is.

A kulináris túrát a méltán híres Gyulai kolbászt bemutató Kolbász Múzeumban folytatjuk. A kiállítás anyagát részben saját gyűjtésből, részben pedig a gyulai és környékbeli hentes családok által a múzeum részére átadott eszközökből állították össze, hogy a város megőrizze az egykor szebb napokat látott gyulai húsipar emlékeit és múltjának ereklyéit. A tárlatvezetés után kis kóstolót is kapunk az igazi Hungarikumból.

Visszamegyünk a szállodába, délután szabadidő, fakultatív fürdőzési lehetőség a Gyulai Várfürdőben.

Este fakultatív vacsorával egybekötött pálinkakóstoló, pálinkafőzde bejárás a Gyulai Pálinka Kóstolóházban. Pálinkafőző mesterünk vezetésével a túra a gyümölcskertből indul, ahol a termesztésétől kezdődően végigkísérhetjük a gyümölcs útját a csodálatos párlatok elkészültéig. Kisfilm vetítésével megismerhetjük többek között a Békési Szilvapálinkát, mint hungarikumot, valamint a gyulai pálinkafőzés történelmi eredetét, a pálinkafőzés hagyományait, a jelenlegi technológiát, és nem utolsó sorban a pálinkafogyasztás kultúráját. Az elméleti tudás megszerzését követi a gyakorlati ismeretek szélesítése: díjnyertes pálinkák kóstolása, majd vacsora.

3. nap: Röszke - Szeged – Budapest

Reggeli után ellátogatunk a röszkei Paprika Malomba és Múzeumba, ahol a szegedi és magyar paprika kultúra 200 éves történetével ismerkedünk meg, megelevenítve mindazt a kemény munkát, amivel a szegediek létrehozták a magyar konyha alapvető fűszerét. A Paprika Malomban házigazdánk vezetésével betekintést nyerhetünk a kiváló őrlemények gyártásába és meg is kóstolhatjuk a hungarikumnak számító frissen őrölt paprikát. Természetesen vásárlásra is lesz lehetőség.

Majd Szeged felé vesszük az irányt, ahol gyalogosan körbejárjuk a város nevezetességeit. Első állomásunk a Széchenyi tér. A török hódoltságot követően, amikor Szeged visszanyerte korábbi jogait, itt építették meg a Városházát, oldalában a Sóhajok hídjával, mely egyetlen ember és egyetlen nap kedvéért épült meg, történetét idegenvezetőnk meséli majd el. 

Továbbsétálunk a Stefániára, ahol a Szegedi Nemzeti Színház épülete áll. A Tisza-parton az egykori vár megmaradt épületében kapott helyett a Móra Ferenc Múzeum, mögötte Erzsébet királyné carrarai márványból készült szobra látható. A Tisza Magyarország leghosszabb folyója. A 19. század legnagyobb vállalkozása volt a folyamszabályozás, amely Széchenyi István kezdeményezésére indult meg, Vásárhelyi Pál tervei alapján. A szabályozás hasznossága mellett azonban szembesülniük kellett ennek árnyoldalával is, hisz gyakoribbak lettek a veszedelmes áradások. A városban több helyen is látunk az árvíz szintjére emlékeztető táblákat, de a Tisza-parton, a Roosevelt téren található a történelmi vízmérce, mely az idők során Szegedet sújtó nagy árvizek szintjeit jelzi.

Továbbhaladva a Dóm térre érünk. Az elegáns, letisztult épületek által határolt tér keleti és déli oldalán egyetemi intézetek, míg nyugati felén a püspöki palota és a hittudományi főiskola található. Árkádjai alatt a Nemzeti Emlékcsarnok több mint száz szobra emlékeztet a magyar történelem, a tudomány és a művészet kimagasló képviselőire.

A tér másik érdekessége a Zenélő óra, mely naponta kétszer megjeleníti az iskolaévet záró ballagást. Ekkor az óralap előtt az egyetemi vezetők és a ballagó diákok alakjai járnak körbe. A figurákat neves magyar személyiségek, többek között Klebelsberg Kunó, Dugonics András, Mikes Kelemen, Petőfi Sándor és Vedres István ihlette. A jelenetet a „Ballag már a vén diák…” kezdetű diákének melódiája kíséri. Az óra emellett minden egész órakor a „Szeged hírös város” nóta dallamát játsza szignálként.

Sétánkat a Dugonics tér felé folytatjuk, mely a szegediek egyik kedvenc találkozóhelye. 

A Kárász utca és a Klauzál tér értékőrző felújítását Európa Nostra-díjjal ismerték el 2004-ben. A javarészt a 19. század során felépített belvárosi paloták magukon viselik az építésük idején egymással versengő stílusirányzatok, a klasszicizmus, az eklektika és a szecesszió jellemző jegyeit. Sokszínűségük, különbözőségük mégis egyedülállóan harmonikus, kiegyensúlyozott összképet hoz létre. Egy patinás cukrászdában egy kávé és a híres szegedi kifli elfogyasztása közben (fakultatív) szemügyre vehetjük Kossuth Lajos egész alakos bronzszobrát és a Kárász-házat, amelynek erkélyéről utolsó magyarországi beszédét elmondta.

Városnézésünk után a kihagyhatatlan halászlét fogjuk megkóstolni egy tipikus szegedi csárdában, majd szabadidő a szegedi karácsonyi vásáron.

Programunk végeztével visszautazás Budapestre, érkezés az esti órákban.

 

A szállás és a programok változtatásának jogát fenntartjuk. 

Fakultatív programok

Fakultatív programok:

Gyulai Várfürdő délutáni belépőjegy (16:00-19:00): 
2.200 Ft / felnőtt, 1.800 Ft / nyugdíjas

Vacsorával egybekötött 5 soros pálinkakóstoló és üzemlátogatás
Menü: fatányéros sültestál grill zöldségekkel, ásványvíz fogyasztással, 5 féle pálinkával
7.500 Ft / fő

 

További információk

Indulás: 07.00 Olof Palme sétány, Műjégpálya előtt
Találkozó: 06:45

Csatlakozási lehetőségek (Kérjük, foglaláskor előre jelezze)
07:30 Budapest- Ecseri úti OMV kút (Üllői út 137.)
07:45 Budpest - Vecsés-Nyugat buszmegálló (M4 kivezető, a Schell kút mögött)

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Storno biztosítás köthető: 3%, önrész értéke: 10.000 Ft.

 

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • utazást felsőkategóriás autóbusszal
 • 2 éjszaka szállást Gyulán 3*-os szállodában, reggelivel
 • első este vacsorát a szálláson
 • halászlét egy szegedi csárdában
 • szak- és tárlatvezetéseket a programhelyszíneken
 • magyar nyelvű idegenvezetést
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • útlemondási biztosítás
  3 % 
 • ülőhelyválasztási felár (1-3. sor)
  3.000 Ft
 • ülőhelyválasztási felár 
  1.500 Ft
 • kóstolókon kívüli italfogyasztást

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • belépőjegyek
  kb. 6.600 Ft, nyugdíjaskedvezmény igényelhető
 • fakultatív programok
 • egyágyas felár
  9.000 Ft / fő
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Simity Péter
+36 (1) 354 3991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)
Az út idegenvezetője: 

Tóth Mihály

myface.jpg

Már történelem szakos egyetemi tanulmányai alatt elkezdett idegenvezetéssel is foglalkozni, melyben végül megtalálta igazi hivatását. Olyan utazásokon vezet legszívesebben, ahol a programmal összhangban egy desztináció történelme és földrajza mellett a hagyományok, a gasztronómia, a helyi lakosság mindennapjai, gondolkodása és élő kultúrája is megismertethető a Vendégekkel, miközben élményekkel és gazdagabb világlátással térnek haza az utazás végén.
Európán kívül, Európa különböző országaiban és a Kárpát-medencén belül is szívesen utazik csoportokkal és önállóan egyaránt, legyen szó történelmi városok felkereséséről, természetjárásról vagy akár gasztronómiai vagy egyéb tematikus túrákról. Úgy gondolja, hogy sokkal közelebb kerülhetünk egy város vagy régió lakóinak megértéséhez ha belekóstolunk ételeikbe és italaikba
olyan módon, ahogy ők is fogyasztják.

Hobbija is az utazás, új tájak, országok, városok, népek és kultúrák felfedezése a Világ minden táján.
Kedvenc itala: fügepálinka és természetesen a kávé
Kedvenc európai országai: Olaszország és a Nyugat-Balkán országai
Kedvenc Európán kívüli területek: Észak-Afrika és a Közel-Kelet országai, Belső-Ázsia és a Kaukázus vidéke
Kedvenc magyar városai: Pécs, Szeged, Sopron és természetesen otthona, Budapest

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont


160.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont


396.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont


85.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin