Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Magazin

A repülő grúzok

2021. November 09.

Grúziát megismerni vágyók több lépésben fognak hozzá a térség feltérképezéséhez egy tervezett kiutazás előtt (vagy akár azt követően is), gyakran kezdik ismeretterjesztő videók szemlézésével, majd figyelmesen végig hallgatják az ismerőseik élménybeszámolóit, míg a „legrátermettebbek” vacsorázni mennek egy itthoni grúz étterembe, ahol a helyi jellegzetes fogások igazi kaukázusi hangulatot varázsolnak, pláne, ha borkóstolóra kerül sor pohárköszöntőkkel, a helyi szokásoknak megfelelően.

Az autentikus élmény tovább fokozható a grúz táncok megtekintésével, igaz, erre többnyire már csak a helyszínen, Grúziában nyílik lehetőségünk. És ha ott járunk, ez egy kihagyhatatlan esemény, szánjuk rá az időt!

cikk_5899_ettermi_fellepes_gruzia.jpgÉttermi fellépés (Fotó: György Péter)

A grúz néptánc évezredes hagyományokkal bír, mégis a mai formájában előadott változata egy házaspárhoz kötődik, Iliko Sukhishvilihez és feleségéhez, Nino Ramishvilihez, akik 1945-ben alapították meg az első nemzeti grúz táncegyüttest. A néptáncon alapuló mozdulatokat a balettből átvett elemekkel díszítették, és érdekessége, hogy a koreográfia a mai napig idomul a modern időkhöz. A táncegyüttest immáron a házaspár unokája, Iliko Sukhishvili vezeti.

cikk_5895_iliko_sukhishvili_nino_ramishvili.jpg
Nino és Iliko
Forrás

A férfiak lábujjhegyen, egy vékony bőrcsizmában táncolnak, igyekeznek akrobatikus ugrásokkal és a gyakran térdre érkező villámgyors forgásokkal demonstrálni erejüket, mozgékonyságukat és bátorságukat, míg a hölgyek táncát a kecses mozdulatok határozzák meg.

cikk_5896_georgian_dance.jpgA hegyvidékről származó tánc olyan, mint egy valódi csata vagy bátorságpróba.
Forrás

Felmerül a kérdés, hogy hol találkozhatunk a táncosokkal? Lényegében mindenhol Georgiában, hisz sok étterem repertoárjaként szerepelnek a „menün”, míg a fővárosban este az utcai zenészek dobpergésére gyakran a helyiek is táncra perdülnek.

Ha szerencsénk van, egy-egy turnézó grúz táncegyüttest is megtekinthetünk a nagyvilágban, vagy akár hazánkban, ahol utoljára 2019-ben lépett fel a Sukhishvili Állami Népi Együttes.

cikk_5897_gruz_allami_nepi_egyuttes_magyarorszagon_plakat.jpgA nemzetközileg elismert társulat 2019-ben Magyarországon is fellépett több helyszínen

2013-ban a Perkhuli grúz körtánc és a Khorumi harci tánc felkerült az UNESCO Szellemi és Kulturális Örökség listájára, amely elismerés egyben garancia a táncok tovább élesére, amihez nagyban hozzájárul az a tény, hogy 2010-től a néptánc választható tantárggyá vált a grúz általános iskolák nagy részében.

A teljesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a lezginka táncokat nem csupán a grúzok tudják magukénak a térségben, hanem a névadó kaukázusi lezgin népcsoporton túl több, a térségben élő nemzet fia gyakorolja a híres hegyi táncokat, még ha nem is „pipiskedve” lábujjhegyen, ahogy a grúzok modernizáltak koreográfiájukban az egyes mozdulatokat (ezekre példa grúz kartuli lezginka tánc mellett: gaitagi – azeri, zilga – oszét, islamey – kabard stb.).

A Sukhishvili együttesnek van saját youtube csatornája, ajánlom jószívvel figyelmükbe:
https://www.youtube.com/channel/UCaYZ_oz-4C6xCqiJDHs-1Lw
(Gerogian National Ballet Sukhishvili Official)

 

György Péter

Idegenvezető

Utazások Grúziába

6 nap / 4 éj
2022.09.19. - 09.24.


342.000 Ft/főtől

6 nap / 4 éj
2022.07.04. - 07.09.
Összesen 3 időpontban

309.000 Ft/főtől

9 nap / 7 éj
2022.07.22. - 07.30.


372.000 Ft/főtől

Cikkek szűrése