Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      

Magazin

A nagy ötös

2022. augusztus 22.

Az ember, ha Afrikába készül, biztosan találkozik az ötös számmal, általában "A nagy ötös" (Big five game) kifejezés részeként. Ez azokhoz az időkhöz kapcsolódik, amikor Afrikában a trófeák megszerzése nem járt kockázat nélkül.

Az ötösből kettő ragadozó, az oroszlán és a leopárd, három pedig "békés" növényevő állat: az elefánt, orrszarvú és a kafferbivaly. Elejtésük elsőre talán egyszerűnek tűnhet, különösen a növényevőké, azonban, ha a megsebzett vad a puska irányába indul meg, igazi életveszélyes helyzet alakul ki a vadász számára is.

cikk_6171_tanzania2.jpg

Ma már szerencsére A nagy ötöst leggyakrabban nem a vadászok "cserkelik" Afrikában, hanem a természetre kíváncsi utazók, akik immáron fényképezőgéppel "terítik le" a nagyvadakat.

cikk_6170_tanzania1.jpg

Egykoron a vadászat, manapság pedig a mezőgazdaság térnyerése szűkíti a vadállatok életterét. A kormányok kezdik felismerni, hogy mekkora érték van a kezükben, és egyre több védelmi programot alakítanak ki, amelyben a nemzeti parkok játsszák a főszerepet.

cikk_6172_tanzania3.jpg

Az ötös legveszélyeztetettebb tagja a keskenyszájú orrszarvú (black rhinoceros), amelyet a kihalás széléről hoztak vissza az elmúlt évtizedben. Sógora, a szélesszájú orrszarvú (white rhinoceros) csak egy fokkal van jobb helyzetben, ő "csak" az erősen veszélyeztetett állatok közé tartozik.

Afrikában az alábbi országok büszkélkedhetnek az ötös meglétével: Angola, Botswana, Zambia, Uganda, Dél-Afrika, Kenya, Tanzánia, Zimbabwe, Malawi, Ruanda és Kongó.

cikk_6173_tanzania4.jpg

Érdemes a nagy ötös "ellenpólusaként" megszületett "kis ötös csoportot" is górcső alá venni, ami öt, méretében kisebb, de szintén Afrikára jellemző állatot szed egy csokorba: az elefántcickány, a vöröscsőrű bivalymadár, a leopárdteknős, a hangyaleső és az orrszarvúbogár.

cikk_6174_tanzania5.jpg

Az afrikában élő legveszélyesebb állatnak nem szenteltünk külön fejezetet ebben a cikkben, de mégis érdemes megemlíteni, hisz szintén egy igazán emblematikus állatról van szó, ő pedig a víziló. Rendkívüli territoriális viselkedése miatt könnyen az emberre is veszélyt jelenthet, ha az túl közel merészkedik hozzá, így érdemes mindig kellő távolságból gyönyörködni a száját olykor nagyra nyitó hipóban.

Cikk és képek (kivéve nyitó kép): György Péter

6 nap / 5 éj
tetszőleges időpont


1.015.000 Ft/főtől

13 nap / 12 éj
2023.02.17. - 03.01.


2.343.000 Ft/főtől

Cikkek szűrése