Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Kazahsztán

Covid információk:

Vízum nélkül léphetnek be Magyarország állampolgárai az országba üzleti/turisztikai tartózkodás céljából maximum 30 napra. 2022. június 8-tól Kazahsztánba légi, tengeri, folyami vagy szárazföldi határátkelőhelyen vakcinaigazolvány vagy negatív PCR-teszt nélkül lehet belépni. 

Leírás:

Kazahsztán közép-ázsiai ország, kis része Európához tartozik. Oroszországgal, Kínával, Kirgizisztánnal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal határos. 2,72 millió négyzetkilométer a területe, azaz majdnem 30-szor nagyobb Magyarországnál! Legnagyobb városa a kb. 1,7 milliós Almati (Alma-Ata), a korábbi főváros. Az új főváros: a kb. 700 ezres Asztana. Kazahsztán lakóinak kétharmada kazahul (török nyelvcsalád) beszél, a többiek nagy része oroszul. Az orosz hivatalos nyelv, a közéletben domináns is Kazahsztánban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turista célú beutazás esetén 30 naptári napot nem meghaladó tartózkodásra NEM szükséges vízum. A 30 napot meghaladó tartózkodáshoz vízum beszerzése szükséges, melyet a Kazah Köztársaság külképviseletein kell beszerezni.

Beutazás útlevéllel, melynek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Kazahsztánból történő kiutazás után.

Fizetési eszközök

Kazahsztán valutája a Kazah Tenge.

Időeltolódás

+5 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Az ország nagy részén hideg, de napos és hóban szegény tél szinte közvetlenül vált át forró, száraz és hosszú nyárra. A tavasz és az ősz csak rövid epizódok. Januárban északon az átlaghőmérséklet mínusz 18°C körül mozog. A déli sztyeppés síkvidéken csak kb. mínusz 3 fok van ilyenkor. Nyáron északon 19 fok az átlaghőmérséklet, délen 29 körül. A sztyeppéken bizony előfordul 50°C hőség is, nyáron. Kazahsztán nem egy csapadékos ország. Ez látható is, hiszen az ország csaknem fele sivatagos, vagy félsivatagos. Az országban a páratartalom csekély, viszont az erős szelek gyakoriak, nyáron homokviharok formájában.

Aktuális időjárás itt látható.

Egészségügy

A közegészségügyi helyzet Kazahsztánban normális, az ország járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthető. Magyarország és Kazahsztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. Amennyiben orvosi vagy kórházi ellátásra van szükség, ajánlatos a magánkézben levő (fizetős) intézményeket igénybe venni.

Magyar Külképviselet

Asztanában – Konzuli Hivatal

Cím:                     Koszmonavtov str. 62., 010000 Asztana, Kazahsztan
Előhívó:               00-7-7172
Telefon:               + 7 7172 550-323
Fax:                      550-324
Ügyelet:               + 7-701 221-5790
Mail:                     mission.ast@mfa.gov.hu
Honlap:                asztana.mfa.gov.hu

Gasztronómia

A kazah konyha kialakulása a kazahok letelepedésével, a kazahsztáni gazdaság gyökeres megváltozásával fejeződött be. A XIX. század végére a XX. század elejére kialakult a kazah konyha és a kazah nemzeti étrend jellemző sajátossága, a húsos és lisztes ételek dominanciája, a hús és a liszt társítása, az alapvető nemzeti ételekben, amelyekre klasszikus példa az et vagy a besbarmak. A kazah konyhaművészet igazán jellemző ételei a füstölt lóhúskészítmények, a hús és tészta meleg ételekben való kedvelt alkalmazása mellett, a főtt és félig főtt húsos-tésztás ételek. Jellegzetes vonás, hogy a húst mai napig nagy darabokban főzik (csak közvetlenül fogyasztás előtt aprítják fel), e mellett természetes formájában használják fel.

Kiemelt Kazahsztán ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:
Vélemények útjainkról

Kapcsolódó magazin