Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Kaukázus

Grúzia vagy Georgia állam Kelet-Európában, a Fekete-tenger keleti partján, az egykori Szovjetunió egyik tagállama volt. A grúz kultúra gazdag és ősi gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza az időben. A bor termelése Grúziában a történelem előtti időkben kezdődött, és máig az ország gazdaságának fontos részét képezi. Északi szomszédja Oroszország, délről Törökország és Örményország, keletről Azerbajdzsán határolja. Területe földrajzi-éghajlati szempontból igen változatos, egyaránt vannak hegyvidéki és szubtrópusi éghajlatú részei. Grúziát az Észak-Kaukázus orosz területeitől a Nagy-Kaukázus hegyvonulatai választják el. Az ország déli területeit a Kis-Kaukázus szegélyezi. A Kaukázus fő vonulatai jóval magasabbak a Kis-Kaukázus hegyeinél, 5000 méternél is magasabbra nyúlnak a tengerszint fölé.

A Kaukázus ötezer méteres csúcsai és az egykori Thetys ősóceán lefűzött reliktum tengere, a Kaszpi-tenger közé ékelődik ez a kis ország, Azerbajdzsán. Amilyen kicsi, olyan változatos és szélsőséges. Az örök hó hazájától a szubmediterrán  klimatikus foltokig szinte minden éghajlati anomália megtalálható itt. Kiváló közbiztonságával, nagyvonalú eleganciájával és a szuperluxustól a korrekt közép kategóriáig igen széles palettán kínált szolgáltatásaival várja ez az ország, ez a város a turizmus térképén üdítő újdonságként a látogatókat.

Örményország a Kaukázus egyik országa, amely azonban kulturálisan Európához kötődik. Északról Grúzia, keletről Azerbajdzsán, délről Irán, nyugatról pedig Törökország határolja. A Szovjetunió 1991-es felbomlása után Azerbajdzsán és Törökország lezárta az örmény határait, így azóta Örményországot csak Grúzia és Irán felől lehet megközelíteni. Örményország a Szovjetunió széthullását követően lett szuverén állam. A hárommilliós ország népességének 95%-a örmény nemzetiségű, így Örményország a térség nemzetiségi szempontból leghomogénebb állama. Az ország 90%-a 1000 méternél magasabban van, átlagmagassága 1800 méter. Legmagasabb pontja a 4090 méteres Aragac vulkán. Az Ararát, az Örmény-felföld legmagasabb hegye, az örmények nemzeti szimbóluma a mai Örményországon kívül, Törökország területén emelkedik.

Magyar állampolgárok  Grúziába útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal is beutazhatnak, míg Örményországba kizárólag csak érvényes útlevéllel. Azerbajdzsánba turista célú beutazáshoz vízum beszerzése szükséges.

További tájékoztatásért forduljanak kollégáikhoz. 

Fizetési eszközök

Grúzia valutája a Grúz Lari.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+2 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Grúzia klímája hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb az otthoninál. A nyár általában forró, a tél enyhe. Grúzia éghajlata területéhez mérten szinte szélsőségesen változatos. Két fő éghajlati zónája van, amelyek határa a Likhi-hegység. Ez osztja keleti és nyugati részre az országot. A Nagy-Kaukázus hegylánca fontos éghajlat alakító tényező, mert elzárja az országot a hideg északi légáramlatok elöl. A déli Kis-Kaukázus ugyanakkor az Ázsia felől érkező forró és száraz légtömegek hatásaitól óvja Grúziát.

Aktuális időjárás itt látható.

 

Fizetési eszközök/pénzváltás:

Azerbajdzsán hivatalos fizetőeszköze az azeri manat (AZN)
1 manat = 100 gepi
1 EUR = kb. 2 manat, 1 USD = kb. 1,7 manat (2018. október)
Aktuális árfolyam itt (www.xe.com) látható.
A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Bakuban javasolt a valutaváltás.
VISA és MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és a fővárosi éttermekben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+2 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Az országban szinte minden éghajlati zóna megtalálható, a félsivatagostól a hegyvidékiig. A nyár forró és száraz, még a Kaukázusban is meleg van. A tél enyhe és csapadékos, tavasszal és ősszel előfordulhatnak áradások és földcsuszamlások. Nyáron népszerűek a Kaszpi-tenger strandjai. A város közelében nem ajánlott fürdőzni, ott nagyon szennyezett a víz, viszont Bakut elhagyva számos jól kiépített, tiszta strandot lehet találni.

Aktuális időjárás itt látható.

 

Fizetési eszközök

Örményország valutája az Örmény Dram.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+2 óra Budapesthez képest

Időjárás

Örményország klímája átlagosan néhány fokkal melegebb és szárazabb a magyarországinál, de a változatos domborzat miatt az ország napi időjárásában jelentős eltérések mutatkozhatnak. A nyár általában forró, a tél enyhe. Az évszakok a földrajzi Európához képest kb. 1-1,5 hónapos késéssel köszöntenek be.

Aktuális időjárás itt látható

Kiemelt Kaukázus ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

4 nap / 3 éj
2023.04.07. - 04.10.
Összesen 2 időpontban

339.000 Ft/főtől
GARANTÁLT

6 nap / 4 éj
2022.12.29. - 01.03.

436.000 Ft/főtől

6 nap / 5 éj
2023.05.26. - 05.31.
Összesen 4 időpontban

475.000 Ft/főtől
Vélemények útjainkról