Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Feröer-szigetek

Az Atlanti-óceán térségében, Skócia és Izland között elterülő, 18 kisebb-nagyobb szigetből álló csoport, a Feröer-szigetek, amely megannyi érdekességet és látnivalót tartogat az odalátogató számára, mint Izland. Aki szereti az északi területeket és nincs gondja a kissé szeszélyes időjárással, annak kihagyhatatlan úti cél. A helyiek úgy tartják: ”Ha nem tetszik éppen az időjárás, várj még 5 percet”. A szigetek egyik fő érdekessége, hogy bármelyik pontján állunk, nem lehetünk a tengertől 5 km-nél távolabb. Az egykor vikingek lakta terület jogilag Dánia fennhatósága alá tartozik, de széles körű autonómiát élvez. A 18 vulkanikus eredetű szigeten összesen körülbelül 50.000 feröeri él, amelyből 13.000 fő csak a fővárosban, Tórshavnban. Tórshavn nevének jelentése: Thor (a villámlás és mennydörgés óészaki istene) kikötője. A települést 850 körül alapították, így Észak-Európa legrégebbi fővárosaként jegyzik. A hegyek-völgyek között megbúvó, színesebbnél színesebb vagy éppen feketére festett házak tündökölnek a fűvel borított háztetőikkel. Igazi paradicsom a természetfotósok és az ornitológusok számára. A táj alakja a mai napig formálódik, a szél és a tengervíz együttes munkájának eredményeként alakul, így mindegy egyes alkalommal más és más képet mutat az utazónak. A szigetek tenger felőli oldala mindig meredek és sziklás, aminek az ott fészkelő madarak kimondottan örülnek, míg a belső területek lankásabbak, gyönyörű zöld fűvel borítottak. A helyiek birkatenyésztéssel és halászattal foglalkoznak leginkább. Az első birkákat az akkor még lakatlannak számító szigetre érkező szerzetesek hozták be. A feröeri halászati technika mind családi méretekben, mind pedig kereskedelmi szinten a legfejlettebbek közé tartozik. Természeti világa igen gazdag, talán a heghíresebb madaruk a lunda.
A Feröer-szigetekre akkor érdemes ellátogatni, ha érintetlen, zöld természetre vágyik az utazó, csodálatos madárvilággal, ahol nem hemzsegnek a turisták, cserébe vállalja, hogy az időjárás nagyon változékony. Talán egyszeri élmény, de mégis felejthetetlen.

Magyar állampolgárok beutazása csak érvényes útlevéllel lehetséges.

Feröer szigetek a középkor óta lakott, vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, Norvégia, Skócia és Izland között található. Neve magyarul Juh-szigeteket jelent. A Dán Királysághoz tartozik, de 1948 óta széles körű autonómiával rendelkezik. Dániával ellentétben nem tagja az Európai Uniónak.

Éghajlat:
Feröer óceáni éghajlata, mely a Golf-áramlatnak köszönhető, a földrajzi szélességéhez képest enyhe, csapadékos és rendkívül változékony. Gyakran egyik percről a másikra napsütésből esőbe megy át, de a különböző szigetek időjárása is teljesen eltérő lehet egy adott pillanatban. Tórshavnban az évi középhőmérséklet 6,6 °C (januárban 3 °C, júliusban 11 °C), az évi csapadékmennyiség eléri az 1500 mm-t. A kikötők egész évben jégmentesek, hó csak alkalmanként hullik és sohasem marad meg hosszú ideig.
Aktuális időjárás itt látható

Közlekedés: 
Feröer legfontosabb közlekedési gócpontjai a Vágari repülőtér, illetve a tórshavni kikötő ezenkívül négy kikötő található a szigeteken. A nemzeti légitársaság, az Atlantic Airways 9 külföldi célállomáson kívül belföldi helikopterjáratokat is indít, a Norröna nevű autókomp pedig több külföldi kikötővel teremt kapcsolatot.

Elektromosság:
Magyarországi aljzatokkal megegyező, átalakító nem szükséges.

Ruhaviselet:
Esőkabát és 1 váltás meleg ruha hozatala nyomatékosan javasolt.

Kiemelt Feröer-szigetek ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:
Vélemények útjainkról