Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Bhután

Csak szigorú feltételek mellett van lehetőség a beutazásra. Nem bhutáni állampolgárok jelenleg légi úton léphetnek csak be az ország területére. Bhutáni beutazás csak azok számára lehetséges, akik koronavírus elleni oltottsággal és negatív RT-PCR teszteredménnyel rendelkeznek. A beutazáshoz szükséges RT-PCR tesztet a bhutáni beutazás előtt legfeljebb 72 órával korábban vehetik le és a teszteredményről angol nyelvű orvosi igazolással kell rendelkezni. A beutazás engedélyezését követően a külföldi állampolgár öt napos karanténra kötelezett.

 

A Bhutáni Királyság Földünk egyik legelzártabb országa melynek, területe kb. Magyarország felét teszi ki.

A király egyszerre tűzte ki célul az ország modernizálását és az ősi értékek megőrzését. A világ többi országában használatos GDP-mérőszám helyett megalkotta a Bruttó Nemzeti Boldogság (Gross National Happiness) kifejezést. Ez négy pilléren nyugszik: fenntartható fejlődés, környezetvédelem, a kultúra megőrzése és felelős kormányzás.

Kérdezzük, kérjük bhutáni kísérőnket és magyar idegenvezetőnket, hogy beszéljenek erről a világon egyedülálló életminőség-mérő módszerről. S figyeljük a tanítás ránk gyakorolt hatását - Létezési Értékét (Existence Value). Rendkívül inspiráló gondolatokra, érzésekre "lelhetünk" az utazás időtartamára - vagy akár hosszabban - esetleg örökre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bhutánba való belépéshez vízumra van szükség. A vízumot csak érkezéskor állítják ki a hatóságok. A vízumkérelmet utazásszervezőn keresztül előre kell igényelni, és az utazás előtt meg kell szerezni a vízum jóváhagyását. Minden vízumot Bhutánban hagynak jóvá, és csak olyan turisták számára adják meg a beutazás lehetőségé, akik egy helyi engedéllyel rendelkező utazásszervezőnél nyújtották be a vízumkérelmüket. 

Ha üzleti vagy egyéb, nem turisztikai okokból utazik, vízumát a bhutáni meghívó szervezeten keresztül kell megszerveznie.

Az ország egyes részeire csak előzetes engedély birtokában lehet ellátogatni, melyet a helyi utazási ügynök szerez be. 

További információ és a regisztrált bhutáni utazási irodák listája megtalálható a Bhutáni Idegenforgalmi Tanács honlapján (www.tourism.gov.bt)

Forrás: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/bhutan

Időeltolódás

Magyarországhoz képest +5 óra.

Pénzváltás, árak

Bhutánban a hivatalos fizetőeszköz a Ngultrum (amit a helyiek nű-nek neveznek). Pontosan annyit ér, mint az indiai Rúpia (INR) = 4,2 Ft. Bhutánban a váltás kissé körülményesebb: minden pénzváltásnál illetéket fizettetnek a turistákkal, ezért érdemes az előre összegyűjtött USD-t egyszerre átváltani bhutáni Ngultrum-ra. [Csakis tiszta, firkamentes, sérületlen, vadonatúj bankjegyeket fogadnak el!] Az indiai rúpia INR teljesen elfogadott Bhutánban: a 10-20-50-100 indiai rúpiás bankjegyek ugyanannyit érnek, és mindenhol elfogadják őket. A nagyobb címletűeket [200-500-2000] csak a postahivatalokban és a bankokban tudjuk kisebb címletűekre felváltani. VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, nagyobb boltokban és színvonalas éttermekben. A hétköznapi terepen ajánlatosabb készpénzben fizetni. Az árak helyszínenként eltérők - vagy megegyeznek a magyarországi árakkal vagy a magyarországi árak fele, harmada. A külföldi cikkek ára a nemzetközi színvonalnak megfelelő.

Elektromosság

A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de használhatóak. Legelterjedtebb az Europlug (európai típusú, kétágú konnektorok), illetve a Three pin (3 ágú konnektorok). Elektromos átalakító hozatala ajánlott. A hálózati feszültség: 220-240 Volt. Bármikor kimaradhat az áram, egész városok maradhatnak áramellátás nélkül, és senki nem tudja, hogy ez meddig tart. A helyiek már alkalmazkodtak, mindenfelé generátorokat lehet látni az épületek mellett.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

Indiához hasonlóan legendásan rossz az élelmiszerbiztonság és a víztisztaság. A csapvíz sehol sem iható! A saláták mosásánál felhasznált víz sokszor szennyezett, fertőzött. A 4-5*-os szállodák esetén is szennyezett vízben moshatják a zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat, tehát ezek fogyasztását kerüljék. A jégkockák az elit éttermekben és bárokban is csapvízből készülhetnek, ezért ezt se fogyasszák! Kizárólag palackozott ásványvizet igyanak, az innivaló esetében mindig ellenőrizzék, hogy az ital nem „utántöltött”-e, vagyis a kupakja vagy a záró fedele nem sérült-e. Csak megfelelő színvonalú éttermekben, frissen készült sütött/főtt ételeket fogyasszanak, ebben idegenvezetőnk is a segítségükre lesz. Kerüljék az utcán való étkezést.

A rossz élelmiszerbiztonság és a sok helyütt fertőzött víz következtében a különböző hasmenéses fertőzések elterjedtek. Az erősen fűszeres ételek is okozhatnak gyomorpanaszokat. Átmeneti hasmenés mindenkinél előfordulhat. Hasmenés elleni gyógyszer, lázcsillapító hozatala ajánlott, bár a helyszínen is kapható. Tipp: a gyümölcsöket fogyasztás előtt hámozzák meg, fogmosásnál is csak palackos ásványvizet használjanak! Még a fogkefét is csak palackozott vízzel mossák el! Már itthon érdemes gyakorolni. A szállodákban a higiénia kifogástalan, az utcán azonban sok kívánnivalót hagy maga után. Ha veszünk gyümölcsöt, akkor Neomagnolos vízben érdemes megmosni.

Összegezve, fogadjuk meg a brit gyarmati katonák tanácsát:

„BOIL IT, PEEL IT, COOK IT, OR FORGET IT!”

vagyis:

„FORRALD FEL, HÁMOZD MEG, SÜSD MEG, VAGY FELEJTSD EL!” 

Javasoljuk itthonról vinni a drogériákban kapható „higikendőt” és/vagy fertőtlenítő folyadékot. (Néhány mostanában forgalmazott kézfertőtlenítő folyadék 110 ml-es flakonban van, így ha azt a kézipoggyászban viszik, akkor elveszik a biztonsági ellenőrzésnél – nem a benne lévő folyadék mennyisége számít, hanem a flakon/üveg űrtartalma.)

Itthonról a feladott poggyászban érdemes vinni pálinkát, whisky-t valamilyen tömény, égetett szeszesitalt, amivel a szervezetünket belülről fertőtlenítjük. Az indiai és nepáli rumok ízletesek és olcsók. A túlzott alkoholbevitelt azonban mindenképp kerüljék!

Betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül semmiképpen ne induljanak el. A bankkártyákhoz automatikusan járó biztosítás nem terjed ki minden káreseményre!

Dohányzás

Bhutánban nyilvános helyen tilos a dohányzás, és illegális a cigaretta forgalmazása is! A nyilvános helyen dohányzókat vámpapírok ellenében nagy összegre megbüntetik, azok hiányában akár börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Fontos tudnivaló: Bhutánban 200 szál cigaretta vihető be, a pénzforgalmi adó- és behozatali vám 200%-os. Tilos a dohányzás a szállodákban, éttermekben és bárokban, nyilvános helyeken.

Bhutánba menet minden utazótól elveszik az öngyújtókat. Kérjük, ezért a kézipoggyászba semmiképpen se rakjanak ilyen tárgyat, csak maximum bőröndbe. (Javasoljuk, hogy amennyiben mégis visznek magukkal öngyújtót, akkor ne értékesebb darabokat, hanem olcsóbb fajtákat csomagoljanak, ami nem jelent akkora gondot, ha elvész, vagy elveszik.)

Étkezési szokások

Bhutánban főleg piros rizzsel, párolt zöldségekkel találkozhatunk, a húsételek ritkábbak. A sok, hazaitól eltérő fűszer azonban gyomorpanaszokat okozhat - célszerű erre gyógyszerrel, vagy egy kis röviditallal felkészülni!

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Választható, esetleg javasolt oltások: diftéria, hepatitis A és B, tetanusz, tífusz, meningitisz. Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat. Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809. Azon utasaink, akik szeretnék beoltatni magukat, mielőbb vegyék fel a kapcsolatot az oltóközponttal!

 

Kiemelt Bhután ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kedves Utasunk!

A megadott keresési feltételek szerint nem található utazás

Vélemények útjainkról

Kapcsolódó magazin