Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

      
Természetjárás és kultúra
a világ minden táján, színvonalasan és egészségesen
 

Aktív utazások a világ bármelyik pontjára

Az aktív túra olyan típusú utazás, amely során az ember testileg és szellemileg egyaránt kikapcsol, feltöltődik és felfrissül, a civilizáltan kiépített élettereitől távol, a megszokottól teljesen eltérő helyzetekben és helyszíneken. Az aktív túrák elengedhetetlen része a fizikai tevékenység, elsősorban a gyaloglás, a kerékpározás vagy akár az evezés. Ezeknek a programoknak az ideális helyszíne a természet, a friss levegő, zöldkörnyezet, ahol nem számíthatunk a civilizáció modern vívmányaira és valódi alkalmunk nyílik a stressz leküzdésére.

Az 1000 Út Utazási Iroda a résztvevők biztonságát előtérbe helyezve, az ésszerűség keretei között csökkenti a túrázók által vállalt kockázatot, de csak olyan mértékben, ami a túráink élvezhetőségét nem csökkenti jelentősen, de ami a biztonságuk érdekében indokolható.

Tapasztalt kollégáink készséggel állnak rendelkezésükre. Mondják el nekünk az elképzeléseiket és a sokéves szakértelemmel rendelkező ügyintézőnk megtalálja Önnek a legoptimálisabb túrát, amely karantén után is segít megőrizni és fitten tartani testi és szellemi egészségét egyaránt.

ikon_i.png 

Külön utakon szeretnél járni barátaiddal, családoddal és már megvan a társaságod? 

Minden aktív utunkat megrendelheted egyedi időpontban is, magyar vagy helyi túravezetővel. Keressen minket bizalommal!

machu.jpeg
 
 

Hogyan zajlik egy túra?

 • A legtöbb esetben az egyik túravezetőnk halad a csoport elején, másikuk pedig a végén. Ha csak egy túravezető van a csoporttal, ő a csoport elejét irányítja, miközben szemmel tartja a csoport végét. Bizonyos utakon a helyi partnereink is aktívan besegítenek a túravezetésbe.

 • A túrákon biztonsági okokból soha ne előzd meg az első túravezetőt, és ne maradj le a hátsó túravezetőtől. A tempó miatt nem kell aggódnod, mindenkit megvárunk. A csoportos túrákon viszont egyéni célok megvalósítására sajnos nincsen mód.

Programváltozások

 • Az utazások programjába ritkán ugyan, de néha beleszól a kedvezőtlen időjárás. Máskor útlezárások, közlekedési nehézségek vagy más, előre nem látható vis maior események akadályoznak meg minket abban, hogy maradéktalanul megvalósítsuk az eredetileg eltervezett programot. Ilyen esetekben – a résztvevők biztonsága és egészségének védelme érdekében – a túravezetőink élhetnek a programváltoztatás jogával. Szélsőséges esetben akár el is maradhatnak túrák és programok.
 • A programok vagy túrák lerövidülése vagy elmaradása esetén a túravezetők igyekeznek a lehetőségeken belül a legjobb alternatívákat felajánlani.
 • A program változása vagy egyes részeinek elmaradása esetén az irodánkat nem terheli pénzügyi felelősség. 

A gyalog-, kerékpár-, illetve vízitúrákon való részvétel feltételei

 • Az utazásokon, különös tekintettel a gyalogtúrákra csak olyanok vehetnek részt, akiknek nincs semmilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegségük, továbbá fertőző betegségük, illetve testi vagy szellemi fogyatékuk. A túrákon való részvételhez tehát általánosan jó egészség szükséges, és kizáró ok minden olyan betegség vagy sérülés, ami gátolná vagy megakadályozná a túra sikeres teljesítését.
 • Bizonyos országok esetén védőoltás vagy gyógyszeres védekezés ajánlott, illetve szükséges. Az utazások részletes leírásai kellő információt nyújtanak ebben a témában, de célszerű minden résztvevőnek megfelelően tájékozódni a háziorvosánál illetve a megyei ÁNTSZ, a Nemzetközi Oltóközpont vagy a Nemzetközi Oltóállomás szakembereitől.
 • Minden gyalogtúrán feltétel a megfelelő mozgáskoordináció, valamint a lépésbiztonság. A nehezebb túrákon lényeges a tériszonytól való mentesség, amire az utazás programjában külön felhívjuk a figyelmet.
 • A kerékpártúrán való részvétel feltétele, hogy a résztvevők megfelelően urai legyenek a kerékpárnak, tisztában legyenek a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal, továbbá ne jelentsenek veszélyt magukra, társaikra, illetve az utakon közlekedőkre.
 • A vízitúrákon való részvétel feltétele a biztos úszni tudás. 
 • Minden résztvevő saját felelősségére indul az utazásokon és a túrákon. Baleset esetén az irodánk és túravezetői csak akkor tehetők felelőssé, ha bizonyítható a biztonsági előírások be nem tartása.

A résztvevők fizikai felkészültsége

 • Az utazások programjai tartalmazzák a túrák fizikális nehézségének jellemzését. Ezek természetszerűleg szubjektív értékítéletek, de a túrák nehézségével kapcsolatos információk bármikor kérhetők utazás előtt az irodától, a helyszínen pedig a túravezetőtől.
 • Amennyiben egy résztvevő egészségi állapota, fizikális felkészültsége vagy felszerelése nem az adott túrának megfelelő, a túravezetőnek jogában áll – a résztvevő és a csoport egészségének és biztonságának védelme érdekében – a résztvevőt eltanácsolni a túrán való részvételtől. Egy ilyen döntés bármely résztvevő számára kötelező érvényű.

Természetvédelem

 • Az irodánk fontosnak tartja a természetvédelem kérdését; az utazások szervezése és lebonyolítása során mindent megteszünk ennek érdekében. A résztvevőktől hasonló hozzáállást és környezettudatosságot várunk el.
 • Az utazások során tilos a szemetelés, a védett növények leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenni utastársaikra, az adott ország lakóira, be kell tartaniuk bizonyos országok dohányzást korlátozó előírásait, és nem szabad szemetelniük.
 • Az iroda utazásai egyfajta ökotúrák, ahol igyekszünk a természetet a lehető legkevesebb káros hatást okozva bemutatni. Ez a fenntartható turizmus alapja, aminek képviseletét az utasainktól is elvárjuk.

A túravezetők

 • A túravezetők – ahogy az elnevezés is mutatja – elsősorban a gyalog-, vízi-, illetve kerékpártúrák vezetői, munkájuk során ez az elsődleges feladat számukra, képzésük és tapasztalatuk elsősorban erre irányul. Ezen kívül felelősek az egész utazás sikeres és biztonságos levezetéséért.
 • A túravezetők klasszikus értelemben nem idegenvezetők, így múzeumokban, különféle kulturális és építészeti látnivalóknál nem várható el tőlük tárlatvezetés. Erre egyébként az esetek döntő többségében nincs is engedélyük. Ettől függetlenül a túravezetők jelentős tárgyi ismerettel rendelkeznek az adott országról, valamint a programban szereplő látnivalókról, amit megosztanak a résztvevőkkel.

Tolerancia

 • Az utazás és túrázás fizikailag és szellemileg fárasztó tevékenység. Az aktív programok során a résztvevők közelebb kerülhetnek a mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk az utazás helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol országtól függően a mienktől gyökeresen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás lehet érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk. 
 • Sok ország a magyarországinál alacsonyabb infrastruktúrával rendelkezik, ahol sokkal alacsonyabb az életszínvonal. Az itt élő embereket ha lehet, még nagyobb tisztelet illeti. Egyes országokban szigorú öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kívánatos betartani. Jónéhány országban, különösen Dél-Európában, Latin-Amerikában és Afrikában a mienktől gyökeresen eltérő mentalitású emberek élnek, akiktől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk.
 • A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását.

 A túrák nehézségei és azok jellemzői

 • Nagyobb séta vagy nagyon könnyű túra, amely gyakran kiépített útvonalon vezet, sétányokon vagy lépcsősoron.
 • Kiadós városnézés vagy egy rövid, könnyű kirándulás valamilyen természeti látnivalóhoz. A szintemelkedés nem több, mint 200 méter, a távolság maximum 5-6 km, de jellemzően inkább rövidebb.
 • Az útvonal még esős időben is nagyon jól járható, kellőképpen széles, így bárki könnyedén teljesítheti.
 • Könnyű túra, amelynek időtartama 2-4 óra, a szintemelkedés maximum 500 méter, a távolsága pedig nem hosszabb 12-14 kilométernél. 
 • Minden egészséges ember teljesíteni tud egy ilyen nehézségű túrát, ami kellemes fáradtságérzetet okoz. Egészséges gyerekek és idősebbek is élvezhetik, mivel nem állítja őket teljesíthetetlen feladat elé. 
 • Az útvonalak nem kiépítettek, de jól járhatóak. Tartalmazhatnak sziklás szakaszokat. Túrázási tapasztalat nem szükséges az ilyen nehézségű túrákhoz, de mindenképpen előnyt jelent. Túracipő használata viszont előírás a túra végigjárásához.
 • Közepes nehézségű gyalogtúra, amelynek időtartama 4-6 óra, nem számítva a pihenőidőket. A szintemelkedés maximum 1000 méter, a túra távolsága legfeljebb 20-24 kilométer. Kivételes esetben lehet hosszabb is a túra, ha kisebb mértékű szintemelkedéssel párosul. 
 • Az útvonal jól járható, de lehetnek sziklás szakaszok; egy-két alkalommal pedig olyan rövid kitett helyeket is érinthet az ösvény, ahol a tériszonyosoknak kicsivel jobban kell koncentrálniuk. Az útvonal lehet meredek, előfordulhatnak olyan rövid szakaszok is, ahol láncokba kell kapaszkodnunk, de a túra mindvégig teljesen biztonságos. 
 • Az ilyen nehézségű túrákra csak egy kisméretű hátizsákot viszünk magunkkal, egy napra elegendő felszereléssel: esőkabát, tartalék meleg ruha, ivóvíz és némi élelem. A túrákon kötelező a magasszárú túrabakancs használata. Jól jöhet a túrabot, amely az emelkedőkön és a lejtőkön is segítségünkre lehet – különösen azoknak, akiknek érzékenyebb a térde.
 • A legtöbb gyalogtúra közepes nehézségű, hiszen ez az a szint, amit minden átlagosan sportos résztvevő némi fáradtság árán, de teljesíteni tud. Ha valaki egészséges és egészségesen él, de egyáltalán nem szokott túrázni vagy sportolni, valószínűleg végig tud járni egy közepes nehézségű túrát, de biztosan el fog fáradni.
 • A túrák teljesítéséhez szükséges a túrázási tapasztalat, vagy ha ez hiányzik, akkor valamilyen sportmúlt vagy aktív életvitel. A közepes nehézségű túrák sokszor egész naposak, ám ez nem jelent reggeltől estig tartó gyaloglást. Szinte mindig reggel indulunk, útközben több alkalommal is hosszabb-rövidebb pihenőt tartunk, a délutáni órákban pedig véget is ér a túránk.
 • Közepesen nehéz túra, amelynek az időtartama a pihenőidőket nem számítva 6-10 óra, a szintemelkedés több mint 1000 méter és/vagy a távolság meghaladja a 24 kilométert. 
 • Egy ilyen túra sikeres teljesítéséhez mindenképpen túrázási tapasztalat vagy rendszeres sport szükséges. Csak aktív életvitelt folytatóknak ajánljuk, akik egészségesek, rendszeresen mozognak, túráznak vagy sportolnak. Ezek a túrák mindenki számára fárasztóak, a felkészültebbeknek természetesen kevésbé. Kellő kitartással minden átlagosan sportos résztvevő tud teljesíteni egy ilyen nehézségű túrát, de el fog fáradni.
 • A túra tempója nem nagyobb, mint egy könnyebb túráé, és ugyanúgy tartunk pihenőket. Ezek a túrák legtöbbször már az egész napot igénybe veszik, tehát sokszor reggeltől késő délutánig tartanak. 
 • A magasabb hágókra vagy csúcsokra vezető ösvények általában meredekek; a monoton szerpentinek hosszúak, az útvonal tartalmazhat kitettebb sziklás szakaszokat is. A terep olykor technikás, ami azt jelenti, hogy a kezünket is használni kell az előrejutáshoz. Láncok, hosszú létrák, a sziklafalhoz erősített pallók segíthetik a mozgásunkat. Ezeknek az eszközöknek a használata megkívánja a tériszonytól való mentességet, a magabiztos mozgáskoordinációt és a lépésbiztonságot. Az útvonalak ugyanakkor lehetnek hosszú szakaszokon sárosak és csúszósak is.
 • A közepesen nehéz túrák útvonalai mindig magashegységi környezetben vezetnek, de 4000 méter alatt, ahol még nem szoktak jelentkezni a nagy tengerszint feletti magasság miatt a hegyibetegség tünetei (fáradékonyság, fejfájás, stb.). 
 • A felszerelés legfontosabb darabjai a kényelmes, magasszárú túrabakancs, a minőségi esőkabát és esőnadrág. Minden résztvevőnek ajánlott a túrabot használata is.
 • Nehéz túra, kizárólag jó fizikai és mentális állapotú, gyakorlott túrázóknak. A nehézséget itt már nem elsősorban a nagy szintemelkedés vagy a túra távolsága adja. Persze lehetnek ezek is jelentősek, de egy nehéz túra esetén általában nagy tengerszint feletti magasságban gyaloglunk (jellemzően 4000 méter felett), vagy az útvonalunk annyira technikás, hogy a túra közben nagyon sokat kell kézzel is kapaszkodni.
 • Az ilyen nehézségű túrákat csakis teljesen egészségeseknek és tapasztaltaknak ajánljuk, akik részt vettek már magashegységi gyalogtúrákon, rendszeresen sportolnak, továbbá kellőképpen motiváltak és elszántak egy-egy túra sikeres teljesítéséhez. 
 • Elmondható, hogy kevés nehéz túrát szervezünk. Ezek mindegyike 5000 m körüli hágókba vagy csúcsokra vezet, ahol az oxigénhiány alaposan megterheli a szervezetet; vagy ha alacsonyabb magasságokban vezet a túra, akkor az útvonal technikai értelemben nagyon nehéz. 
 • A felszerelésnek a legjobbnak kell lennie, ami megfelel a magashegyi túrázás követelményeinek. Alapvető felszerelés a vízálló túrabakancs, a túrabot, a minőségi kabát és nadrág, ami egyaránt véd az esőtől, hótól és széltől. A körülmények akár szélsőségesek is lehetnek. Előírás a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztonság és a tériszonytól való teljes mentesség. Ha valaki olyan utazásra jelentkezik, ami tartalmaz nehéz gyalogtúrát, célszerű az indulás előtt készülni: vagy hosszú túrákkal vagy pedig olyan sporttal, ami kitartást igényel (futás, kerékpározás, úszás). 
   

 

Aktív utazási ajánlataink

16 nap / 13 éj
2022.10.08. - 10.23.

1.610.000 Ft/főtől

10 nap / 9 éj
2022.10.21. - 10.30.
Összesen 2 időpontban

1.077.000 Ft/főtől

19 nap / 16 éj
2022.11.02. - 11.20.
Összesen 2 időpontban

1.875.000 Ft/főtől