Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Kínai vízum tudnivalók

A Kínai vízumról

A Konzulátus 2018.10.01.-10.07. között ZÁRVA tart!  

Magyar állampolgárok vízummal utazhatnak be Kínába, melyet a Magyarországi Kínai Konzulátuson tudnak előzetesen igényelni.

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél: IGEN  
ELVÁRT ÉRVÉNYESSÉGE:Vízum időtartamától függően,
de legalább 9 hónap a vízum lejáratától
  
Ideiglenes útlevél:NEM  
Személyi igazolvány / Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:NEM  
Ideiglenes személyi igazolvány:NEM  
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:NEM úti okmányok  
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):NEM

 

 




 

 ikon_i.png

Fontos tudni!

Tizennyolc kínai nagyvárosban élni lehet a 72 órás vízummentes tranzitálási lehetőséggel. A szabályozás értelmében meghatározott országok, köztük Magyarország állampolgárai – amennyiben érvényes úti okmánnyal, a továbbutazást biztosító repülőjeggyel és indokolt esetben a célországba szóló érvényes vízummal rendelkeznek – legfeljebb 72 órás időtartamra kínai vízum nélkül tartózkodhatnak az adott terület közigazgatási határán belül 

 


Vízummentes tranzitálás (KNK szárazföldi területe):

Tizennyolc kínai nagyvárosban élni lehet a 72 órás vízummentes tranzitálási lehetőséggel: (angol írásmód szerint) Beijing, Shanghai, Guangzhou, Chengdu, Chongqing, Shenyang, Kunming, Dalian, Guilin, Hangzhou, Xi'an, Xiamen, Wuhan, Tianjin, Harbin, Nanjing, Qingdao, Changsha. A szabályozás értelmében meghatározott országok, köztük Magyarország állampolgárai – amennyiben érvényes úti okmánnyal, a továbbutazást biztosító repülőjeggyel és indokolt esetben a célországba szóló érvényes vízummal rendelkeznek – legfeljebb 72 órás időtartamra kínai vízum nélkül tartózkodhatnak az adott terület közigazgatási határán belül (a Nagy Fal valamennyi, Pekinghez közel eső és népszerű turistacélpontot jelentő szakasza – pl. Badaling, Mutianyu, Simatai – a főváros közigazgatási határain belül található). Fontos feltétel továbbá, hogy a kiindulási ország és a továbbutazás célországa nem lehet azonos, illetve, hogy a Kínába történő be- és kilépés csak ugyanazon a repülőtéren lehetséges. Sanghaj városban, valamint a szomszédos Jiangsu és Zhejiang tartományokban 2016. január 30-tól 144-órásra (hatnaposra) emelkedett a vízummentes tranzittartózkodás ideje az arra jogosult országok, így Magyarország állampolgárai számára is. A továbbutazás a három közigazgatási területen belül kijelölt nemzetközi határátkelők bármelyikén történhet.

A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni.

 

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996
Diószegi Guzel
+36 (1) 354 3992

 

 Alapdokumentumok a vízumigényléshez

 


1. Turista vízum igényléséhez a következő alapdokumentumokat készítse elő:

 

  • EREDETIBEN! Érvényes és aktuális útlevél. Az útlevél érvényességi idejére vonatkozó követelmény, hogy a vízum lejáratától (legrövidebb vízum 3 hónap) számított hat hónapon belül nem veszítheti el érvényességét. Tehát beadáskor legalább 9 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek! További követelmény, hogy az útlevél legalább egy üres oldalt tartalmazzon.
  • 1 db kitöltött vízumkérő formanyomtatvány
  • Igazolványkép: 1db közelmúltban készült, teljes arcú, színes (világos hátér) 3.5x4.5 cm
  • Repülőjegy vagy repülőjegy foglalás másolata.
  • Névreszóló szállásfoglalás másolata

Magánvállalkozó esetében turista vízum igényléséhez az alábbi plusz dokumentumokat kéri a Követség:

  • Vállalkozói  igazolvány vagy cégbejegyzés másolata
  • Banki igazolás napi 100 USD összegről
  • Utazási biztosítás

Munkanélküli/Tanuló esetében turista vízum igényléséhez az alábbi plusz dokumentumokat kéri a Követség:

  • Banki igazolás napi 100 USD összegről
  • Utazási biztosítás

 

 2. Üzleti vízum igényléséhez a következő alapdokumentumokat készítse elő:

  • Meghívólevél: 

    Kereskedelmi kíállitás hivatalos meghívó levele vagy Kínában lévő kereskedelmi
    partner által kiállított meghivó level,melynek tartalmaznia kell:
    (1) A meghívott személyre vonatkozó információkat: teljes név, nem, születési
    dátum, stb.
    (2) A tervezett látogatásra vonatkozó információkat: a látogatás célja, érkezés és
    távozás dátuma, a meglátogatni kívánt hely(ek), a meghívót kiállító és a meghívott
    személy kapcsolata, az utazás költségeinek finanszírozási forrása.
    (3) A meghívót kiállító szervezet vagy magánszemély adatai: név, telefonszám, cím,
    hivatalos és jól látható pecsét, a meghívót kiállító személy vagy jogi képviselője aláírása.

  • EREDETIBEN! Érvényes és aktuális útlevél. Az útlevél érvényességi idejére vonatkozó követelmény, hogy a vízum lejáratától (legrövidebb vízum 3 hónap) számított hat hónapon belül nem veszítheti el érvényességét. Tehát beadáskor legalább 9 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek! További követelmény, hogy az útlevél legalább egy üres oldalt tartalmazzon.
  • 1 db kitöltött vízumkérő formanyomtatvány
  • Igazolványkép: 1db közelmúltban készült, teljes arcú, színes (világos hátér) 3.5x4.5 cm
  • Repülőjegy vagy repülőjegy foglalás másolata.
  • Névreszóló szállásfoglalás másolata
  • Egy éves, többszöri belépés igénylésénél a meghivó fél cégkivonatának másolata, ill. legalább 2, előzőleg leutazott kinai üzleti vizum másolata szükséges, továbbá ujjlenyomat leadása kötelező. Pontosabb tájékoztatásért érdeklődjenek kollégáinknál.  
  • Amennyiben nem rendelkezik legalább 2, előzőleg leutazott vízummal, abban az esetben a leghosszabb vízum, amit kaphat az 6 hónapos és kétszeri belépésre jogosító.

 

3. Tanulmányi vízum igényléséhez a következő alapdokumentumokat készítse elő:

  • Egy Külföldi Diákok Vízumkérő Formanyomtatványa (Foreign Student Visa Application Form, JW201 vagy JW202), melyet az erre feljogosított kínai hatóság állít ki, illetve egy, a tanulmányok folytatását jóváhagyó levél a kínai iskolától (enrollment letter)
  • Az egészségügyi vizsgálatról szóló igazolás (Physical Examination Certificate for Foreign Citizen, Visa Application Form (Q2))!
  • EREDETIBEN! Az útlevél érvényességi idejére vonatkozó követelmény, hogy a vízum lejáratától (legrövidebb vízum 3 hónap) számított hat hónapon belül nem veszítheti el érvényességét. Tehát beadáskor legalább 9 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek! További követelmény, hogy az útlevél legalább egy üres oldalt tartalmazzon.
  • 1 db kitöltött vízumkérő formanyomtatvány
  • Igazolványkép: 1db közelmúltban készült, teljes arcú, színes (világos hátér) 3.5x4.5 cm
  • Repülőjegy vagy repülőjegy foglalás másolata.
  • Névreszóló szállásfoglalás másolata
  • Egy éves, többszöri belépés igénylésénél a meghivó fél cégkivonatának másolata, ill. legalább 2, előzőleg leutazott kinai vizum másolata, pontosabb tájékoztatásért érdeklődjön kollégáinknál.

 

4. Munkavállalói vízum esetén

  • Egy vízumkérelem benyújtásáról szóló értesítés, melyet az erre feljogosított kínai hatóság állít ki, illetve a Kínai Munkaügyi Minisztérium által külföldi állampolgárok részére kiállított munkavállalási engedély, vagy a Kínai Külföldi Szakértő Iroda (China Foreign Expert Bureau) által kiállított külföldi szakértői engedély.
  • A kísérő családtagok részére szükséges egy vízumkérelem benyújtásáról szóló értesítés, melyet az erre feljogosított kínai hatóság állít ki, vagy a rokoni kapcsolatot igazoló dokumentum bemutatása, mely lehet házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat, stb.
  • Az egészségügyi vizsgálatról szóló igazolás (Physical Examination Certificate for Foreign Citizen, Visa Application Form (Q2))!
  • EREDETIBEN! Az útlevél érvényességi idejére vonatkozó követelmény, hogy a vízum lejáratától (legrövidebb vízum 3 hónap) számított hat hónapon belül nem veszítheti el érvényességét. Tehát beadáskor legalább 9 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek! További követelmény, hogy az útlevél legalább egy üres oldalt tartalmazzon.
  • 1 db kitöltött vízumkérő formanyomtatvány
  • Igazolványkép: 1db közelmúltban készült, teljes arcú, színes (világos hátér) 3.5x4.5 cm
  • Repülőjegy vagy repülőjegy foglalás másolata.

 

Tranzit vízum esetén

  • A célországba érvényes vízum, illetve a célállomásra kiállított érvényes repülőjegy.
  • EREDETIBEN! Az útlevél érvényességi idejére vonatkozó követelmény, hogy a vízum lejáratától (legrövidebb vízum 3 hónap) számított hat hónapon belül nem veszítheti el érvényességét. Tehát beadáskor legalább 9 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek! További követelmény, hogy az útlevél legalább egy üres oldalt tartalmazzon.
  • 1 db kitöltött vízumkérő formanyomtatvány
  • Igazolványkép: 1db közelmúltban készült, teljes arcú, színes (világos hátér) 3.5x4.5 cm
  • Repülőjegy vagy repülőjegy foglalás másolata.

 

 ikon_i.png

Fontos tudni!

  • Külföldi útlevéllel rendelkezők csak magyarországi lakcímkártya és érvényes tartózkodási engedély birtokában igényelhetnek vízumot.
  • Amennyiben kiskorú gyermek utazik egyik szülőjével, úgy a másik szülőtől szükség van egy nyilatkozatra, amiben hozzájárul ahhoz, hogy külföldre engedje gyermekét. A Követség ebben az esetben kéri a szülői anyakönyvi kivonatot, illetve elvált felek esetén a bírósági végzést.
  • Baráthoz/rokonhoz történő látogatáskor a kint élő fél tulajdonlapját és/vagy bérleti szerződését kéri a Követség.

 

 

 

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996
Diószegi Guzel
+36 (1) 354 3992

 

A Kínai vízum árai

 

KÍNAI VÍZUM ÜGYINTÉZÉSI IDŐVÍZUMDÍJÜGYINTÉZÉSI DÍJ 
Normál (magyar és schengeni állampolgárok)7 munkanap19 000 Ft6 000 Ft 
Sürgős (magyar és schengeni állampolgárok)2-3 munkanap27 000 Ft10 000 Ft
Sürgős (magyar és schengeni állampolgárok)1 munkanap30 000 Ft20 000 Ft
USA állampolgároknak:7 munkanap41 600 Ft6 000 Ft
Kanadai állampolgároknak:7 munkanap22 500 Ft6 000 Ft
Orosz állampolgároknak/1x belépés7 munkanap15 000 Ft

6 000 Ft

Orosz állampolgároknak/2x belépés7 munkanap30 000 Ft

6 000 Ft

Orosz állampolgároknak/tösszöri belépés7 munkanap45 000 Ft

6 000 Ft

Egyéb országok/1x belépés7 munkanap10 000 Ft

6 000 Ft

Egyéb országok/2x belépés7 munkanap15 000 Ft

6 000 Ft

Egyéb országok/fél éves, többszöri belépés7 munkanap20 000 Ft6 000 Ft
Egyéb országok/éves, többszöri belépés7 munkanap25 000 Ft6 000 Ft

Albánia,Belarusz (16 év aluliak), Chile, Pakisztán, Maldív-szigetek

7 munkanapIngyenes6 000 Ft

  

 ikon_i.png

Fontos tudni!

A budapesti konzulátus külföldi állampolgároknak nem minden esetben készít sürgősségi vízumot, akár Schengeni állampolgárok esetében is!

 

 

Az aznapi sürgősségi ügyintézés: ebben az esetben a vízum 1 munkanap alatt elkészül (amennyiben 10:30 előtt átveszik az útlevelet a követségen, a kész vízumot pedig azonos napon 11:30 után kiadják). 

Külföldi útlevéllel rendelkezők csak magyarországi lakcímkártya és érvényes tartózkodási engedély birtokában igényelhetnek vízumot!

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996
Diószegi Guzel
+36 (1) 354 3992

 

 

 

 

 ikon_i.png

Munkaszüneti napok!

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy a Konzulátus november 27-28-29-én zárva tart!

 

 

 

A vízum érvényessége

Általában az egyszeri és kétszeri belépésre feljogosító turista  („L") vízum érvényessége a kiállítás napjától számítva 90 nap, ami azt jelenti, hogy a vízum tulajdonosának a vízum kiállításának napjától számított 90 napon belül be kell lépnie Kínába; egyszeri belépő vízum esetén egy alkalommal, kétszeri belépő vízum esetén értelemszerűen két alkalommal léphet be ez idő alatt. Ha ezt elmulasztja, vízuma (a 90 nap letelte után) érvénytelenné válik és lejár. A tartózkodás időtartama „L" vízum esetén 30 nap, ami azt jelenti, hogy a vízum tulajdonosa a belépés napjától számítva legfeljebb 30 napig tartózkodhat Kínában.

Bármely személy, aki szellemi fogyatékos, leprában, AIDS-ben, nemi betegségben, fertőző tuberkolózisban, vagy egyéb fertőző betegségben szenved, annak tilos belépnie Kínába.


Tájékoztatás a Sanghajban átszálló utasok részére

Nem szükséges vízumot igényelni azoknak a személynek, akik a célállomás felé követlen Kínán keresztül áthaladó nemzetközi repülőjáraton érvényes helyfoglalással és repülőjeggyel rendelkeznek, illetve 24 órát nem meghaladó ideig tartózkodnak a tranzitban, a repülőtér elhagyása nélkül. Ezen a vízummentesség alól kivételt képeznek az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság állampolgárai.

Nem szükséges kínai vízum beszerzése a Koreai Köztársaság, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Görögország és Magyarország állampolgárainak abban az esetben, ha a sanghaji Pudong vagy Hongqiao repülőtéren keresztül átutazik, rendelkezik érvényes útlevéllel, a végső úticél felé tartó járaton érvényes repülőjeggyel, helyfoglalással, ha szükséges, oda érvényes vízummal, valamint a Sanghajban tartózkodás ideje nem haladja meg a 48 órát.

 

Tibeti vízum

Ha Tibetbe kíván látogatást tenni, kérem, vegye fel a kapcsolatot Tibet Autonóm Tartomány Utazási Irodájával és folyamodjon engedélyükhöz, mielőtt a vízumügyintézést megkezdi.

Telefon: 0086-891-6834313
Fax: 0086-891-6834632

 

A Makaó és Hong Kong Különleges Közigazgatási Terület és a külföldi országok közötti átjárhatóságának megkönnyítése érdekében továbbra is vízummentességet élveznek azon külföldi országok és térségek, köztük Magyarország állampolgárai, akik azt megelőzően is vízummentesen utazhattak be Makaóba. 

Ha Hongkongból például Kantonba vagy Sencsenbe kíván átutazni, vízum

 

Nemzeti Ünnepek

Kínai tavaszünnep: Február 8. (hétfő) – 11. (csütörtök)

Március 15. (csütörtök)

Húsvét: Március 28. (hétfő)

Munka ünnepe: Május 2. (hétfő)

Kínai Nemzeti ünnep: Október 3. (hétfő) – 6. (csütörtök)

Karácsony: December 26.(hétfő)