Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Indiai vízum tudnivalók

Az indiai vízumról

 

Indiába magyar állampolgároknak vízum szükséges.

Magyar állampolgárok kizárólag vízum előzetes beszerzésével léphetnek be az ország területére.

Az útlevélnek a hazautazást követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A normál ügyintézési idő általában másfél hét, de akár 1-2 napos sürgősséggel is igényelhetünk vízumot felár ellenében.

 

Az indiai vízumnak két típusa van:

Hagyományos vízum, illetve az elektronikus vízum

 

Vízum típusok:

 

E-turista/ látogatói/ üzleti /rekreációs vízum

Kétszeri beutazásra, legfeljebb 60 napos indiai tartózkodásra jogosít. Indulás előtt maximum 30 nappal igényelhető. A vízum kiállításától kezdve 30 napon belül meg kell kezdeni a beutazást, s a belépéstől számítva maximum 60 napos tartózkodás megengedett maximum kétszeri belépéssel.

 

Turista vízum

HAGYOMÁNYOS VÍZUMOT MÁR NEM INTÉZÜNK, MERT MINDEN TÍPUS ESETÉN UJJLENYOMATOT KELL LEADNI A KÖVETSÉGEN!

A turista vízum legfeljebb hat hónapos időtartamra állítható ki és nem hosszabbítható meg. A turista vízumot az utazás előtt legalább 7 nappal kell igényelni!

A turista vízum egyszeri belépésre jogosít fel. Ha kétszeri belépésre szeretne vízumot igényelni, hozzon magával menetjegyeket, vagy igazolást az Indiával határos országba történő belépésről.

 

 ikon_i.png

Fontos tudni!

Különös figyelmet érdemes fordítani az Indiába való belépéskor, még a határellenőrzésnél arra, hogy útlevelébe elhelyezésre került-e a beléptető bélyegzőlenyomat. Ennek hiánya a későbbiekben rendkívül megnehezítheti az országból való kilépést, előfordulhat, hogy illegális tartózkodás miatt büntetőeljárás indul a külföldi ellen.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes:

Indiai Köztársaság Nagykövetsége Budapest
Cím: 1025 Budapest Búzavirág utca 14.
Telephone: (36-1) 325-7742, (36-1) 325-7743
Fax: (36-1) 325-7745

Megjegyzés: A vízumdíjon felül egyéb költség nem merül fel.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Friedmann Anikó
+36 (1) 301 4992
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996

Az indiai vízumhoz szükséges dokumentumok

 

E - turista vízumhoz

 • útlevél bescennelve pdf. formátumban
 • 1 db vízumkérdőív
 • 1 db színes, fehér hátterű igazolványkép bescennelve jpg. formátumban
 • retúr repülőjegy
 • szállásfoglalás másolata

 

Hagyományos Turista vízumhoz

HAGYOMÁNYOS VÍZUMOT MÁR NEM INTÉZÜNK, MERT MINDEN TÍPUS ESETÉN UJJLENYOMATOT KELL LEADNI A KÖVETSÉGEN!

 • útlevél
 • 1 db vízumkérdőív
 • 2 db színes igazolványkép (5x5 cm méretű, fehér hátterű igazolványkép)
 • a személyi igazolvány másolata
 • lakcímkártya másolata
 • szállásfoglalás másolata
 • fedezettel rendelkező bankszámla kivonat
 • Retúr repülőjegy foglalás visszaigazolás, vagy repülőjegy másolat
 • Az útlevélnek a hazaút dátumához képest min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az útlevélben a vízum résznél legalább 1 üres oldal szükséges, ahová a vízum beragasztásra kerülhet.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Friedmann Anikó
+36 (1) 301 4992
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996

Az indiai vízum árai

 

indiai vízumügyintézési idővízumdíjsürgősségi felár
E-turista vízum7 munkanap32 000 Ft5 000 Ft
     

 

 

 

 

A fenti árak magyar állampolgárok esetében érvényesek, az ár tartalmazza a konzuli illetéket ill. az ügyintézési dijat valamint az Áfa-t is.

Azok a külföldiek, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, 2 800 Ft felár ellenében igényelhetnek vízumot. Számukra az ügyintézési idő kb. 15 munkanap.

 

A vízum díját a kérelem beadásakor készpénzben kell megfizetni, mely összeg a vízum megadása illetve elutasítása esetén sem jár vissza.

 

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Friedmann Anikó
+36 (1) 301 4992
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996

India magát fejlődő hatalomnak tekinti. Az évszázados elmaradottságból való kitörés időszaka és a történelmi körülmények ugyanakkor számos ellentmondást hordoznak. A legnagyobb városokban a fejlődés gyorsabb, ugyanakkor a vidék elmaradottsága, az infrastruktúra hiányosságai, ezzel éles ellentétben állnak. Az indiaiak ugyanakkor rendkívül érzékenyek az országukkal, kultúrájukkal kapcsolatos kritikára; az európai életszínvonallal való összehasonlítás, az Európában megszokottak számon kérése esetén értetlenséget tapasztalhatunk. Az évszázadok alatt kialakult viszonyokat és gondolkodásmódot célszerűbb ezért megismerni, tudomásul venni, azokhoz a hatékonyság érdekében alkalmazkodni, mint azok megváltoztatásra törekedni.

Általános viselkedési szabályok: Az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.

Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális. Ha egy nyugati nő egyedül vagy női csoportban utazik, azt egyértelmű szexuális felhívásnak tekintik. India világviszonylatban a harmadik helyen áll a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények számában. Az elmúlt időszakban a nők sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményekre különös sajtófigyelem irányult, noha ezzel a jelenségek egyáltalán nem új keletűek, részei a mindennapoknak.

Az egész ország területén gyakoriak a különböző tüntetések, demonstrációk, melyek hirtelen erőszakba torkollhatnak, ezért ezeket az eseményeket, megmozdulásokat minden utazónak tanácsos elkerülnie.

Érintkezési sajátosságok: Indiában a társadalmi helyzetnek évezredeken át nagy jelentősége volt és ma is meghatározó eleme a mindennapi életnek. A tilalmak ellenére erőteljesen jelen vannak az évezredes kasztrendszer. Emellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok erőteljesen meghatározzák az indiaiak viselkedését, európaiak számára szokatlan, értelmezhetetlen magatartását. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amilyet szerintük beszélgetőpartnerük elvár.

Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet. Az indiaiak a külföldiek iránt nem önzetlenül érdeklődnek, meghívásuk sok esetben hátsó szándékot rejthet.

Téves az az elképzelés, hogy Indiában mindenki beszél angolul. A brit birodalom fennállásának egyik hozadéka, hogy az angol összekötő nyelvként továbbra is él India népei között, elsősorban azonban a társadalom képzettebb rétegeiben. Indiai utazása során azonban ne érje meglepetésként, hogy angolul nem fogja tudni magát megértetni; még a turisták számára fontos információ is kizárólag az adott régióban beszélt nyelven olvasható, főleg a nagyvárosokon kívül. A nyelvi sajátosságból következik, hogy a gyengébb nyelvismerettel rendelkező indiaiak a külföldi fülében meglehetősen udvariatlannak és durvának hangzó kérdéseket tesznek fel, vagy ilyen mondatokban kommunikálnak. Ez nem feltétlenül az udvariatlanság jele, hanem a legmeghatározóbb államnyelv, a hindi sajátosságának tükröződése.

Javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy a kiemelt műemlékek, látványosságok meglátogatását megelőzően tájékozódjanak a belépőjegyek áráról. Sajtóhírek megerősítik, hogy Agrában a Taj Mahal-nál, Újdelhiben pedig a Vörös Erődnél, illetve a Qutab Minar-nál az eddigi belépődíjak dupláját kérik el. Agrában 1.000,- INR a belépődíj új ára, Delhiben pedig 500,- INR-t kell fizetniük a turistáknak.

 

 

 LETÖLTHETŐ: Vízumkérőlap
 LETÖLTHETŐ: Meghatalmazás