Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

ESTA engedély az USA-ba tudnivalók

Az ESTA engedélyről

Az ESTA (Beutazási engedély az Egyesült Államokba) nem vízum, hanem egy előzetes engedély arra, hogy felszálljon egy USA-ba tartó hajóra vagy repülőgépre. Az ESTA célja, hogy az amerikai kormány minden vízummentes beutazót átvilágíthasson, mielőtt még elhagyják saját országukat. Javasolt, hogy minimum 72 órával az indulás előtt jelentkezzenek beutazási engedélyért. Egy jóváhagyott ESTA kérelem még nem garantál belépést az Egyesült Államokba.

 

 ikon_i.png

Fontos tudni!
A vízum nélküli utazás nem vonatkozik azokra, akik tanulni vagy dolgozni szeretnének az Egyesült Államokban, illetve 90 napnál hosszabb időt szándékoznak ott tartózkodni. Ezeknek az utazóknak szükségük van vízumra. Ha a bevándorlási tisztviselőnek oka van azt feltételezni, hogy az utazó a Vízummentességi Program keretein belül tanulni ill. dolgozni fog, vagy 90 napnál hosszabb időt fog kint tartózkodni, megtagadhatja a belépést.

 

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996
Kiss Henrietta
+36 (1) 207 8221

Az ESTA engedélyhez szükséges dokumentumok

 

  • elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevél Az útlevélnek érvényesnek kell lennie a hazautazástól számított legalább még 6 hónapig. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) Ennek az e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel. Az útlevéllel (kék vagy e-útlevél) és érvényes vízummal rendelkezők továbbra is utazhatnak azzal.
  • Vissza-, ill. továbbutazásra érvényes jegy, mellyel lakóhelyéhez visszatér. Amennyiben elektronikus jeggyel utazik, az útiterv másolatát magával kell vinnie és a belépéskor be kell mutatnia az Egyesült Államok bevándorlási tisztviselőjének.
  • A letölthető adatlapot a nyomtatványok menüpontben találják, kollégáink ez alapján készítik majd el a vízumot

 

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996
Kiss Henrietta
+36 (1) 207 8221

 Az ESTA engedély árai

 

ESTA  Ügyintézési időVzumdíjügyintézési DÍJ
Normál7 munkanap14 USD6 000 Ft 
Sürgős---




 

 

 

 

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996
Kiss Henrietta
+36 (1) 207 8221

 

 

 ikon_i.png

Fontos tudni!

Amennyiben az ESTA-val beutazó állampolgár az ESTA által engedélyezett időkeretnél tovább tartózkodik, az bűncselekménynek minősül, a túltartózkodó személyt az amerikai idegenrendészeti hatóságoknak jogukban áll őrizetbe venni és az országból kiutasítani. Ez esetben sem óvadék ellenében való szabadlábra helyezésre, sem önkéntes hazatérés kérelmezésére nincs joga. Az ESTA-val történő  tartózkodás maximális idejének (90 nap) meghosszabbítására, valamint  a beutazás céljának megváltoztatására semmilyen törvényes lehetőség nincs.

 

 

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül): 

Minden olyan esetben, amikor magyar, vagy egyéb állampolgárságú kiskorú személy nem mindkét szülőjével kíván az USA-ba be-, vagy onnan kiutazni, az amerikai hatóságok javasolják, hogy legyen vele a jelen nem lévő szülő(k), vagy gondviselő írásos hozzájáruló nyilatkozata, lehetőség szerint angol nyelven és hivatalos (közjegyzői) hitelesítéssel, valamint a nyilatkozó elérhetőségével ellátva. Ennek hiányában a hatóságok adott esetben feltarthatják az kiskorú utazót státuszának tisztázásáig.  A nyilatkozat szövege tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Ugyancsak javasolt, hogy a jelen nem lévő szülő felügyeleti jogának esetleges hiányát tanúsító okirat, vagy annak másolata angol fordítással ellátva rendelkezésre álljon. További információ angolul >> 

 

 


 

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

A  biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra, Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazáshoz elengedhetetlen az elektronikus beutazási engedély (ESTA) előzetes kiváltása, mivel ennek hiánya minden esetben a beléptetés megtagadásához és visszafordításhoz vezet. Ez nemcsak a beutazásra, de a repülőtéri tranzitra is érvényes! 

Az engedély kiváltása elektronikusan történik. Az ESTA elektronikus beutazási engedély díjköteles. A 14 dolláros díjat a kérelem rögzítésekor, bankkártyával kell kifizetni. Az amerikai rendszer jelenleg a „Mastercard”, „VISA”, „American Express” és a „Discover” emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el. Egyéb, jellemzően közvetítői oldalakon is lehetséges az ESTA beszerzése, de ennek költsége a hivatalos díj többszöröse lehet!

A régi típusú (kék) útlevél és az ideiglenes útlevelet vízumköteles, nemcsak beutazás, de repülőtéri tranzit esetén is!

Nem jogosult a vízummentes beutazást lehetővé tevő Electronic System for Travel Authorization (ESTA) program használatára és előzetesen vízumot szükséges igényelnie annak a személynek, aki a vízummentességi programban résztvevő ország (pl. Magyarország) állampolgára, de:

a. kettős állampolgárként Irak, Szíria, vagy az USA által  terrorizmust támogatónak minősített ország állampolgára is (jelen pillanatban: Irán, Szudán és Szíria);

b. 2011. március 1-je után Irak, Irán, Szíria, Szudán területén járt;

A törvény hatálya alól elviekben kivételt képeznek és ESTA-kérelmük egyéni elbírálása után nem kell vízumot igényelniük azoknak, akik a vízummentességi programban résztvevő országok kormányzati, regionális, vagy humanitárius szervezeteinek (beleértve a hadsereget) alkalmazottai és hivatalos minőségükben jártak a tiltó listán szereplő országokban. Kérjük, hogy az esetleg felmerülő további  részletekkel kapcsolatban szíveskedjenek az USA Budapesti Nagykövetsége konzuli részlegénél érdeklődni.


 

Figyelem!

Amennyiben az ESTA-val beutazó állampolgár az ESTA által engedélyezett időkeretnél tovább tartózkodik, az bűncselekménynek minősül, a túltartózkodó személyt az amerikai idegenrendészeti hatóságoknak jogukban áll őrizetbe venni és az országból kiutasítani. Ez esetben sem óvadék ellenében való szabadlábra helyezésre, sem önkéntes hazatérés kérelmezésére nincs joga. Az ESTA-val történő  tartózkodás maximális idejének (90 nap) meghosszabbítására, valamint  a beutazás céljának megváltoztatására semmilyen törvényes lehetőség nincs.

Vízumköteles minden, a turizmustól és üzleti találkozótól eltérő célú beutazás, különös tekintettel a tanulmányok folytatására, vagy munkavállalási céllal történő beutazásra. Az ennek hiányában történő illegális munkavégzés esetén a munkavállaló az Egyesült Államokból történő kiutasítását kockáztatja, másrészt munkaadója felé is kiszolgáltatottá válik.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízum ügyekben, valamint az amerikai beutazás és munkavállalás feltételeiről célszerű előzetesen tájékozódni az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén (1054 Budapest, Szabadság tér 12. Telefon: 475-4400), illetőleg az alábbi nagykövetségi honlapokon:

 

 

 

 

 LETÖLTHETŐ: Vízumkérőlap