Telefon: +36 1 354 3990

Email: info@1000ut.hu

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Belorusz vízum tudnivalók

A belarusz vízumról

Vízum turista célú beutazás esetén:
2018. július 27- től, 30 naptári napig terjedő időszakra nem szükséges a vízum beszerzése. A maximum 30 naptári napig történő vízummentes beutazás lehetősége a Minszki Nemzetközi Repülőtéren keresztül érkező és távozó, érvényes útlevéllel, minimum 10.000 EUR fedezetű, a Belarusz Köztársaságban is érvényes utasbiztosítással, valamint megfelelő anyagi fedezettel (napi 2 bázis – jelenleg 46 BYN) rendelkező magyar állampolgárok esetében áll fenn. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségéhez

A "Belavezsszkaja Puscsa", valamint az “Augusztovi csatorna” parkokba történő látogatáshoz vízum beszerzése nem szükséges, amennyiben az ott tartózkodási időtartama nem haladja meg a 10 napot. A parkokba csak meghatározott határátkelőhelyeken keresztül történő belépés és egyéb feltételek fennállása esetén engedélyezett a vízummentes beutazás.

 

 

 ikon_i.png

Fontos tudni!

A Minszki Nemzetközi Repülőtéren történő reptéri tranzitáláskor nincs szükség tranzitvízumra a nemzetközi járattal történő továbbutazás esetén, amennyiben az ország területén való tartózkodás nem haladja meg a 24 órát és az utas nem hagyja el a repülőtéri tranzitzónát. Ez esetben azonban Oroszország belföldnek számít. Oroszországból Belaruszba történő beutazás esetén orosz és belorusz vízum beszerzése is szükséges!

Regisztráció:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy a belépésnél migrációs kártyát kell kitölteniük. Az öt munkanapot meghaladó tartózkodás esetén kötelező a Belügyminisztérium Állampolgársági és Migrációs Főosztályának lakóhely szerinti (városi/kerületi) kirendeltségén történő bejelentkezés (a szállodák automatikusan végzik). Az Állampolgársági és Migrációs Főosztály az illetékes a vízumok esetleges meghosszabbításával, szükség esetén kiutazó vízum kiállításával összefüggő kérdésekben is.

 

 

A belarusz vízum egyszeri, kétszeri vagy többszöri beutazásra jogosít, melyet a rajta feltüntetett időpontig lehet felhasználni.

Rövid idejű (maximum 30 napos) tartózkodásra jogosító vízum igénylése (magán-és üzleti vízum)

Az EU tagállamok állampolgárai (azaz a magyar állampolgárok is) és sok más állam állampolgárai hagyományos útlevéllel maximum 30 napos időtartamra egyszerűsített a vízumigénylés. Bővebb információért kérjük, forduljon ügyintézőnkhöz!

Rövid idejű (maximum 30 napos) tartózkodásra jogosító turista vízum

  • 10 napnál hosszabb turista célú látogatáshoz minden esetben szükséges egy belarusz utazási iroda vagy szervezet kérelme (meghívólevél). A meghívólevél minta megtalálható a Belarusz Konzulátus hivatalos honlapján. 10 napnál kevesebb kinntartózkodás esetén hivatalos szállodai visszaigazolás (nem Booking.com-os!) elegendő.

Szolgálati (üzleti) vízum

A szolgálati vízum 31-től 90 napos kinttartozkódásra jogosít, megszerzéséhez a külföldi állampolgár fel kell, hogy mutasson egy meghívólevelet egy a Belarusz Köztársaság területén hivatalosan bejegyzett jogi személytől. A meghívólevél a meghívó fél fejléces papírján íródjon, és tartalmaznia kell a látogató nevét, személyes adatait, útlevelének adatait ill. a látogatás célját és időtartamát. A meghívólevelet a meghívó szervezet cégszerűen írja alá és lássa el pecséttel. A hatóságok a telefaxon érkezett meghívókat is elfogadják. Többszöri beutazásra szóló szolgálati (üzleti) vízum szerezhető be, az előírt dokumentumok bemutatása mellett (kérelem, meghívólevél, útlevél másolata).

Magáncélú vízum 30 napnál hosszabb tartózkodásra

Beszerzéséhez a külföldi állampolgár fel kell, hogy mutasson egy meghívót, melyet a Belarusz Köztársaság egy lakosának kérésére a helyi útlevél- és vízumhivatal állít ki. Ebben az esetben a meghívólevél eredetijét kell bevinni a nagykövetségre [konzulátusra]. Telefaxon küldött másolatokat nem fogadnak el. Többszöri beutazásra szóló magáncélú vízumot a többszöri beutazásra szóló meghívó eredetijének felmutatása mellett lehet beszerezni.

Tranzit vízum

A tranzit vízum kiadásának alapja lehet azon országba való beutazáshoz szükséges érvényes vízum, amelybe a kérelmező a Belarusz Köztársaság területén keresztül utazik.(A belarusz vízum a célország által kiadott vízum időtartalmához igazodik, amely nem lehet több 1 évnél).

Amennyiben a célországba való utazáshoz nem szükséges vízummal rendelkezni, úgy a tranzit vízum kiadásának más alapja is lehet, többek között már meglévő vonatjegy, repülőjegy, buszjegy bemutatása vagy azok foglalásáról szóló igazolás.

Csoportos vízum 5 fő felett

Csoportos vízum igénylése esetében egy valakit ki kell nevezni csoportvezetőnek. Ebben az esetben a vízumot nem ragasztják be az útlevélbe. Fontos, hogy a csoport minden tagjának együtt kell átlépnie a határt be-és kiutazáskor is! Szükséges beadni az útlevelet + a kitöltött vízumkérdőívet + meghatalmazást + 1 fényképet + bizonyos esetekben meghívólevelet.

A Minszki Repülőtéren történő vízumigénylés

A Minszki Nemzetközi Reptéren is lehetőség van a vízumfelvételre. A vízumkérelmekhez kapcsolódó támogató dokumentumokat rövid tartózkodásra jogosító vízumkérelmek esetében a tervezett érkezést legalább 3 munkanappal, a hosszabb tartózkodásra jogosító vízumkérelmek estében a tervezett érkezést legalább 5 munkanappal megelőzően meg kell küldeni a Külföldiek Beutazási Igazgatóságára (cím: 220054, г. Минск, территория Национального аэропорта «Минск», управление по вопросам въезда иностранцев главного консульского управления Министерства иностранных дел Республики Беларусь (УВВ ГКУ МИД); telefonszám:+375 (17) 279 20 58). Közeli hozzátartozó halála, illetve súlyos megbetegedése esetén a vízumkérelemhez szükséges dokumentumok a repülőtérre történt érkezéskor is benyújthatóak.

A vízumdíjak a repülőtéren történó vízumigénylés esetén jóval magasabbak (kb. háromszor drágább).Pl. az egyszeri rövid időtartamú vízum ára 180 EUR.

 

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996
Simity Péter
+36 (1) 354 3991

A vízumkérelemhez minden esetben szükséges:

 

  • Érvényes eredeti útlevél. Az útlevélnek az országból való kilépés dátumához képest még több, mint 90 napig érvényesnek kell lennie, és abban minimum 2 szemközti üres oldalnak kell lennie.
  • Hiánytalanul kitöltött, és a kérelmező által saját kezű aláírásával ellátott vízumkérőlap. Fontos, hogy a 2 oldalból álló vízumkérdőív kinyomtatása 1 lapra történjen (kétoldalas formában)!
  • Biztosítási kötvény másolata
  • A kérelmező saját kezű aláírásával ellátott meghatalmazása (honlapukról letölthető)
  • 1 db színes, hivatalos, fényképész által készített igazolványkép*
 
Ezen kívül  a kérelmezett vízum típuától függően szükséges: meghívólevél/hivatalos szállodai visszaigazolás/egyéb dokumentumok.

 

*Az igazolványképre vonatkozó követelmények:

  • fénykép mérete: 3,5 х 4,5 cm, színes;
  • teljes szembenézeti arckép;
  • a háttér egynemű világos legyen;
  • magas szintű élesség;
  • ráncok és festék/tinta nyomok nélkül;
  • a megfelelő fényképen a fej a fotó 70-80%-át tölti ki (a fejméret 3,5 cm)
  • 6 hónapnál nem régebben készült fénykép.

 

 ikon_i.png

Fontos tudni!
A konzulátuson csak a fenti követelményeknek megfelelő fotókat fogadják el!

 

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996
Simity Péter
+36 (1) 354 3991



A belorusz vízum árai

 

belorusz turista vízumügyintézési idővízumdÍjÜgyintézési DÍJ
Normál / Tranzit vízum (B) /1, 2, többszöri5 munkanap60 EUR6 000 Ft
Sürgős / Tranzit vízum (B) /1, 2, többszöri2 munkanap120 EUR10 000 Ft 
Normál / Rövid (legfeljebb 90 napos) tartózkodásra5 munkanap60 EUR6 000 Ft
Sürgős / Rövid (legfeljebb 90 napos) tartózkodásra2 munkanap120 EUR10 000 Ft
Normál / Csoportos vízum (tranzit, turista)5 munkanap10 EUR3 000 Ft
Sürgős / Csoportos vízum (tranzit, turista)2 munkanap20 EUR5 000 Ft




 

 

 

 

Amennyiben meghívólevélre is szükség van a vízumhoz, annak külön díja van.

 

Kérdése van?
Kérdezze szakértőnket!
Kovács Eszter
+36 (1) 301 4996
Simity Péter
+36 (1) 354 3991

Regisztráció

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy a Belarusz Köztársaságba érkező külföldi állampolgárok kötelesek regisztráltatni magukat a regisztrációs szerveknél (a Belarusz Köztársaság Külügyminisztériuma, a Belarusz Köztársaság Belügyminisztériuma alá tartozó szerv, szálloda) a beutazás szabályai és törvénye szerint, amennyiben a törvény 22. cikke azt másként nem szabályozza.

 


 

ikon_i.png  A vízumkérő lapokat és meghatalmazásokat mindenkinek saját kézzel kell kitöltenie, aláírásoknak meg kell egyezniük.

 


 

Ünnepnapok a Belarusz Köztársaságban:

Március 8

Április 20,21

Május 1,9, 14

Július 3

November 7

December 25

Január 1,7

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben Ön moszkvai átszállással repül Minszkbe, akkor orosz tranzit vízum szükséges!

 

 

 LETÖLTHETŐ: Vízumkérőlap magyar
 LETÖLTHETŐ: Vízumkérőlap angol / English application form
LETÖLTHETŐ: Meghatalmazás