Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Üzbegisztán

Közép-Ázsia meghatározó geopolitikai pozícióban lévő és kulturális jelentőségű országa Üzbegisztán, mely közel 5 magyarországnyi méretével és több mint 3 magyarországnyi lakosságával egészen más dimenziót rajzol elénk, mint amit itt, aprólékosan tagolt, sűrűn lakott, miniállamokkal teletömött Európánkban megszokhattunk. Amikor mi, európaiak a csodálattól elhűlve tekintünk fel egy négyezres csúcsra, akkor az üzbég pásztor csak megnógatja öszvérét és arrébb ballag a “kara kül” (fekete felhőcske) juhaival és felnéz a távolban a “Mennyei hegyek” (Tien-San) és a Pamir hófödte ormaira, mert arrafelé az igazi hegyek 7000 méter felett kezdődnek. Mi, magyarok, akik megszoktuk a Hortobágyot és az alföldünk végtelennek tűnő rónáit, mi is a nagyszerűség érzésétől megborzongva szemléljük azt a hatalmas sztyeppét és a Kizil-Kum (vörös homok) sivatagot, melyben az évezredes selyemúton a nappali forróságot pihenéssel átvészelve és az éjszakát átmenetelő ritmusban haladó karavánok közel két hetet vonulva napnyugat felé a homokdűnék között érték el Bukharából kiindulva Khívát, a sivatag oázis-gyöngyszemét. És még csak itt kezdődött a számukra végtelennek tűnő és veszélyekkel terhes Kara-Kum (fekete homok) sivataga és a jellegzetes fekete sapkát hordó nép, a Karakalpakok földje.
Különleges szakrális erővel bíró vidék ez. Itt virágzott fel a legendás kultúrájú és műveltségű szogd birodalom, itt vert gyökeret a zoroaszteriánus vallás, mely máig áthatja szimbólumaival, a föld-víz-levegő-tűz jelképeivel valamennyi ezt követő vallás és birodalom építészetét, szimbolikáját, kultúráját.
A hódító Dzsingisz kán és unokái uralták e vidéket majd a vasakaratú Timur Lenk (“sánta vas”) birodalmának szíve lett ez a máig tádzsikok (iráni-görög génállományú nép) lakta Szamarkand, ahová a kegyetlen és kíméletlen hódító Bagdadtól Delhiig és Damaszkusztól Ankaráig minden jelentősebb városból hordta a kincseket és a tudós professzorokat, kiváló mesterembereket. Vasakaratával és tízezernyi mesterével felépíttette a világ leghatalmasabb mecsetjeit, palotáit és türkizkék csempébe burkolta őket, muszlim létére szőlőt telepíttetett, borkultúrát fejlesztett, megtiltotta a csador viselését, kínai papír készítőket hívott (eperfa háncs papírt fejlesztettek, ma is működik az üzem) és a selyemszál szövés és szőnyegkészítés tudományát terjesztette el. Halála utáni átkával még Sztálin kommunista birodalmát is csaknem megrengette. De az őt követő Sejbanidák, és a velük ide beözönlő és a népesség zömét a maira cserélő kipcsakok (üzbégek) se kívántak lemaradni a nagy hódító mögött: rafinált mázas csempemozaikra épülő színes, növényi-állat és ember motívumokat is felvonultató, kifinomult saját építészeti stílust fejlesztettek, fél évezreddel a vasbeton szerkezetű építészet előtt szellemes megoldásokkal védekeztek az oly gyakori földrengések ellen, ismerték és nagyvonalú eleganciával kezelték a sivatagban jellemző óriási (nyáron 55 fok, télen -30 fok) hőingásból adódó hőtágulási együttható különbségeket.
Ezekre a hagyományokra épít az a fiatal, független Üzbegisztán, mely a nagy Szovjetúnió összeomlása utáni reménytelennek tűnő káoszból építette fel, szervezte meg önmagát, és tette működőképessé ezt az országot. Az igazán finnyás európaiak mondhatnák, hogy “nem szakszerűen” újították fel pazar méretű és tömegű műemlékeit. Igen. Való igaz, hogy nem az EU műemlékvédelmi elveit alkalmazták, de nekünk, turistáknak nem biztos, hogy a kiváló szakmaisággal konzervált 20 centis romok adnak annyit életérzésben, látványban, mint ezek a lenyűgöző méretű és pompájú épületek, melyek körénk varázsolják az igazi “mesés kelet” milliőjét még akkor is, ha az a virágminta a mozaikon ott, 14 méter magasban lehet, hogy a 16. században tényleg nem erre, jobbra görbült mint ma, hanem esetleg balra.
De itt, ezen épületek között szinte ki lehet tapintani ahogyan Naszreddin Hodzsa furfangos történetei keringenek, kis Mukk kunkori orrú papucsát és a Dzsinn csodalámpását is lehet kapni minden bazárban, de olyan bukharai varázsszőnyeget is láthatunk-vásárolhatunk, amely ugyan repülni nemigen tud, de ragyogó selyem szálakból csomózták 1000 éves, tradícionális dekorral, és mindkét felén más-más mintával kápráztat el minket.
Azt a vékony tésztás pizzát, amiből az olaszok világméretű brand-et építettek, itt is sütik már egy évezrede az asszonyok Khívában, csak khívai kenyérnek hívják és 35 forintnyi szum-ba (helyi pénz) kerül, de megvan ennek a “pizza hut”-os helyi változata is: a vastag tésztás, kalács jellegű híres, Szamarkandi kenyér. Itt minden étkezés keleties pompájú: a bio termékek szerelmeseinek paradicsoma ez, itt egyáltalán nem használnak vegyszereket. A napfény, a sivatag és a “vad folyó” (Amu-Darja) érleli a gyümölcsöket, zöldségeket és a világhírű gyapotot. Saláták tucatjai (zeller, cékla, csicseri borsó, stb...), kiváló levesek, marha és szárnyas alapú húsételek, basmati rizs, mazsola, répa az erre épülő különleges “plov” (helyi specialitás)  ami az étkezések gerincét alkotja, gyümölcs desszertektől roskadozik minden asztal, legyen az ebéd vagy vacsora.
Európai színvonalú szállodák, légkondícionált buszok, közel 1800 kilométernyi szuperexpressz, egyre több kiváló minőségű autópálya, képzett helyi idegenvezetők és tökéletes közbiztonság fogadja az ide látogatót. Aki ide látogat, az joggal érzi azt, hogy ideje átértékelni az egykoron “lesajnált “isztánokról” alkotott, erősen idejét múlt véleményünket.
Üzbegisztán közép-Ázsia legnépesebb országa 25 millió lakossal. Üzbegisztán fővárosa 1930 óta Taskent, Közép-Ázsiában egyedülálló módon 30 km metróvonallal is büszkélkedik, lakosainak száma 4 millió.
Üzbegisztán vízben szegény ország, bár területén két nagy folyó is folyik, a Szír-Darja és az Amu-Darja, utóbbi vizét a gyapotültetvények öntözéséhez használják. Gazdasága erős, a világ aranytermelésében a negyedik helyen áll, jelentősek földgázkészletei is.
A mai Üzbegisztán területén sokáig iráni eredetű népek éltek, fontos kereskedelmi utak csomópontjában feküdt az akkori Szogdia, a Kínából Rómába vezető Selyemút legjelentősebb állomásai is itt találhatók. A 10. században török nyelvű népek érkeztek a területre, megalapították Karahandia államot, ami végül mongol uralom alá került, majd 1370-ben Timur Lenk (a történelem híres Sánta Timurja, akit errefelé egyszerűen Amir Timur néven említenek) megalapította hódító világbirodalmát, melynek központjául a több ezer éves múlttal büszkélkedő Szamarkandot tette. (Bár Szamarkandban büszkén mutatják be a Timur hatalmas birodalmát ábrázoló térképet, a kán portyázásai során eljutott Kelet-Európáig és Indiáig, de nem hagyott helyőrséget a meghódított területeken, így igazi központilag irányított birodalomról nem beszélhetünk.) A timuridák hatalma a 15. századig tartott, 1500-ban kipcsak-törökök foglalták el Szamarkandot Sejbán kán vezetésével. A csoport üzbégnek hívta magát az Arany Hordában az iszlámot államvallássá tevő kán neve után, Sejbán Buharát tette meg központul, ekkor alakult meg a Buharai Kánság, majd hamarosan a Hívai Kánság is. Egészen a szovjet hódításig kánságok laza szövetsége volt a területen, mígnem létrehozták Türkisztánt, majd oszd meg és uralkodj elven 1924-ben Üzbegisztánt (és a többi közép-ázsiai tagköztársaságot). A mai Üzbegisztán 1936-ban nyerte el végső formáját.

Magyarország és Üzbegisztán megállapodott arról, hogy kölcsönösen elismerik a másik ország által kiállított, az oltottságot igazoló védettségi igazolványokat, melyek birtokában az utazó korlátozás (teszt, karantén) nélkül beutazhat a másik fél országába. Amint a megállapodás alkalmazását megkezdik, az Üzbegisztánba oltottságot igazoló védettségi kártyával belépő személyekkel együtt utazó, 18 évnél fiatalabb gyermekek ugyancsak korlátozás nélkül léphetnek az ország területére.  A regisztráció a védettségi igazolvánnyal utazók számára is kötelező.

Az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek Üzbegisztánba negatív PCR-teszt birtokában léphetnek be. Az országba utazóknak az érkezéskor 72 óránál nem régebbi, orosz vagy angol nyelvű negatív COVID-19 PCR-teszt eredményt kell bemutatniuk. A PCR-teszt kötelező a hivatalos külföldi küldöttségek tagjai, az Üzbég Köztársaságba akkreditált diplomáciai, konzuli képviseletek, nemzetközi szervezetek képviseleteinek munkatársai és azok családtagjai számára is. 

Az országba való belépéskor (a repülőgépen) kérdőívet kell kitölteni, amelyben a tervezett tartózkodási címet is meg kell adni.  A regisztráció egyébként is kötelező, a szállásadó útján.

Magyar állampolgárok útlevéllel tudnak beutazni az országba, amelynek legalább 3 hónapig kell érvényesnek lennie a tervezett tartózkodást követően.            

 

Fizetési eszközök

Üzbég szum (UZS), 1 USD = kb. 8 000 szum, 1 EUR = kb. 9 500 szum
Aktuális árfolyam itt látható
A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD-t, főként készpénz formában. Vidéken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért vagy Taskentben javasolt a valutaváltás vagy kérjék a helyi idegenvezetők segítségét.
Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy USD-ból kizárólag az újabb, nagy portrés címleteket fogadják el! A bankjegyeknek sérülésmentesnek kell lennie! A címleteken nem lehet sem írás, sem firka, sem szakadás! Csak kifogástalan, sérülésmentes bankjegyeket fogadnak el!
A nagyobb bankokban vendéglátóhelyeken, boltokban és a fővárosi éttermekben VISA és MASTERCARD típusú kártyákat elfogadják. Tekintettel a nem mindig megbízható internetes kapcsolatra előfordulhat, hogy az ATM-ek nem működnek. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Elektromos Hálózat

220V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Időeltolódás

+3 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Kontinentális, nagy hőingadozással. Az időjárás enyhe és kellemes, áprilisban a sivatag növényei virágzanak.

Aktuális időjárás itt látható.

Egészségügy

Az üzbegisztáni közegészségügy színvonala változó. A városokban jó, vidéken igen eltérő. Külön felhívjuk a figyelmet a piacokon, standokon vásárolt élelmiszerek tisztaságának kérdésére: a szárított gyümölcsök konzerválása sok esetben kéntartalmú vegyszerrel történik, így ezek fogyasztás előtt alapos mosást igényelnek. Az ország területén gyakoriak az áramkimaradások, így a hűtést igénylő élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott. A vezetékes vizet kizárólag tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak. Az Üzbegisztánba látogatók járványveszélynek nincsenek kitéve.

Magyar Külképviselet

Taskent – Konzuli Hivatal

Cím:                       100057 Tashkent, Bogiravon str. 63-65
Előhívó:                 00 998 71
Telefon:                 230-7182
Fax:                        226-6502
Ügyelet:                 +998 90 956 00 54
Mail:                       mission.tas@mfa.gov.hu
Honlap:                  taskent.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás:     hétfőn, szerdán és pénteken 9:00-12:00 között

Gasztronómia

Az üzbég konyha változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt esznek. A levest zakuszka – kenyérre kenhető zöldségkrém – előzi meg, kedvelik a céklát, az ízletesen feldolgozott sárgarépát. Különösen finomak a leveseik, a borscs és a sütőtökleves. Sok ételhez használnak tököt, rendkívül ízletesen készítik el. Általában marha- és bárányhús a főfogás, de időnként sertés is kerül az asztalra. Különösen kedvelik a darált hússal és hagymával töltött tésztákat, a legízletesebbek a grillhúsok. Az étkezést süteménnyel vagy gyümölccsel zárják. Egy teljes menüsor kb. 10 dollár, egy sör kb. 2 USD, egy üdítő kb. 1,5 USD, a tea ingyenes. Nagyon finomak a vodkák. A bor sem drága, de nem minőségi. A borravalót az éttermekben nem várják el, de csekély összegnek is örülnek. Ajándékba hozhatunk haza pirított barackmagot, aszalt gyümölcsöket. Az ivóvíz nem iható (fogmosásra alkalmas), palackozott víz olcsón kapható, a szállodákban is bekészítik (vigyázat: a rózsaszín a buborékos!).

Kiemelt Üzbegisztán ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

9 nap / 7 éj
2022.05.12. - 05.20.
Összesen 2 időpontban

546.000 Ft/főtől

12 nap / 10 éj
2022.09.02. - 09.13.

880.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin

Vélemények útjainkról

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

Nem véletlenül vártam oly sokáig az üzbég útra. Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy egy sikeres útról tértünk haza. Különös élményekben vettük részt és tovább segített bennünket eligazítani az állandó idegenvezetőnk. Akiről röviden csak annyit tudok elmondani szuperül és felkészülten kezelte a csoportot. Természetesen a kinti csatlakozott idegenvezetőkről szintén el lehet ezeket mondani. Örülök, hogy jelentkeztem és végigjártam ezt az utat. Mindenkinek szívesen és nagy örömmel mesélek róla. Még egyszer köszönöm és hasonló jó szervezéseket, ilyen típusú idegenvezetőket és csoportot kívánok Önöknek a jövőben.

G. L., 2013. szeptember

Üzbegisztán körutazás
Az utasok egyéni igényeihez igazítva

Tisztelt Simity Úr!

Szept 26-án, már 4 napja itthonról írok, épségben megérkeztünk az üzbég körutunkról. Minden olajozottan ment, a helyi vezető fiatalember (Sardor Sadikov) és mások is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, az út nagy élmény volt, csak ajánlani tudom és fogom is mindenkinek, akinek lehetősége van elmenni. Nagyon emlékszem az önnel szemközti asztalnál ülő kollégája szavaira, hogy ezek az emberek (az üzbégek) még nincsenek elrontva. Valóban, főleg vidéken nekünk már teljesen ismeretlen barátságosságban volt részünk, egy példa: Szamarkandban találkoztunk egy helyi, Fergana völgyből származó turistacsoporttal, akikkel egy csomó képet készítettünk együtt és a végén egyikük elszaladt a buszukhoz, és egy csomó nekünk szánt szőlővel tért vissza. Vajon meddig tudják ezt a romlatlan jóindulatot megőrizni? 
Köszönöm az egyéni utunk bonyolításában végzett hosszú munkájukat, főleg Önnek de az irodának egyaránt.

T. L., 2014. szeptember

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Tisztelt Iroda!

Üzbegisztáni utazásunkon (2014.ápr.29-máj.7.) remek élményekkel gazdagodtunk. Több véleménnyel egyezően az volt a tapasztalatunk, hogy a kedves helyi emberek és a csodás látnivalók szerencsés ötvözete ez az ország. Külön szeretnénk megemlíteni, hogy az idegenvezetők (Gőgös Norbert és a helyi Bakhram) rendkívül felkészültek voltak, a magas színvonal az elsőtől az utolsó percig mindenben megmutatkozott. Végül megköszönjük az Önök irodájának munkáját, amelyből két lényeges elemet emelnénk ki: egyfelől érzékelhető volt a gondos előkészítés, valamint az, hogy a lehetőségeket jól mérték föl és optimálisan állították össze a programokat, másként fogalmazva maximalista, de teljesíthető terv szerint utaztunk, másrészt már az utazás előtt és mindvégig hallatlan korrektséget éreztünk az Önök részéről. Mindezért ezt az útjukat, illetve általában Önöket bárkinek bátran ajánljuk.

Dr. V. T., 2014. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

Köszönettel az érdeklődésért! Az út programja jól szervezett, rendkívül sok látnivaló került a 9 napra! Az idegenvezető: Gőgös Norbert rendkívül felkészült, tapasztalt, nagy tudású idegenvezető. Minden csoporthoz ilyen kollegát kívánok! Az úti élmények még nagyszerűbbé tételében rendkívüli szerepe volt, ezúton is köszönet érte! Meg kell említeni a 2 helyi idegenvezetőt, akik mindent megtettek a kényelmünkért, az információ éhségünk csillapításáért és hogy minél több élménnyel térjünk haza. Elismerés a munkájukért! Az étkezéseknél, nekem már időnként túl európai volt, de a csoport tagjait hallgatva, jó döntés volt. Továbbra is várom hírleveleiket ill. ebbe a térségbe szervezet útjaikról a tájékoztatót!

O. L., 2014. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

Nagyon jól éreztem magam, remek döntésem volt, hogy jelentkeztem, és elutaztam. Gőgös Norbertet rendkívül felkészült, figyelemre méltó idegenvezetőnek találtam, ha módom lesz utazom még vele, ajánlom az ismeretségi körömben is. A program, az ellátás, a partner iroda, mind-mind remek volt és már most kacérkodom a jövő évi lehetőségeimről!!!
Várom az új információkat!
Jó egészséget! Eredményes munkát, sikeres jövőt kívánok Önöknek!

M. Szilvia, 2014. szeptember

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

A program összeállítása nagyon jó, a látnivalók sora napról-napra gazdagabb, színesebb, összességében sokat láttunk és volt alkalmunk meg is tapasztalni, át is élni egy-egy helyszín hangulatát pl. Khiva éjszaka, valamint a szabadidőnkben volt lehetőségünk és időnk az útitervben nem szereplő műemlékeket is egyénileg felfedezni pl. Szamarkand még romos medreszei és mecsetei helyi közlekedési eszközzel, ami egy külön élmény. Az idegenvezetőnk dr. Varga Bálint rendkívül felkészült, széleskörűen tájékoztatott bennünket, ezen felül elintézett olyan extra szolgáltatásokat a csoportnak, mint a soron kívüli hajnali svédasztalos reggeli a hideg élelem helyett, így a komfortzónánkból sem estünk ki. Köszönöm ezt a jól szervezett utazást!

Dr. N. M., 2015. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Nagyon szép út volt gazdag programmal, rengeteg élménnyel. Mi a shabrisazi programot kihagytuk, ehelyett Samarkandot néztük meg alaposabban szabadidőnkben, helyi busszal, taxival, (ami nagyon olcsó), és fényképeztük kedvünk szerint a gyönyörű medreszéket, mecseteket, az utca embereit. Khíva fantasztikus volt, de igazából egy múzeumváros. Az élet Bukharában van, ahol nagyon jól érzi magát az ember a hangulatos főterén, zene, tánc mellett a kis éttermek teraszain, vagy a csodálatos Samarkandban a világ legszebb főterében gyönyörködve. A helyi idegenvezető nem sokat tett hozzá az úthoz, Dr. Varga Bálint viszont kiváló felkészültségű vezetőnk volt.

N. Dr. U. I., 2015. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Bartos Szilvia,

Tegnap este érkeztem vissza Luzernbe.
Röviden: mindennel a legnagyobb mértékben meg voltam elégedve. Külön szeretném megemlíteni Gőgös Norbert kiváló és nagy tudású vezetését, ugyanúgy a tüneményes ifjú kollegát, aki engem még - korom miatt- extra figyelmességgel vett körül. Kikértem Norbert véleményét, hogy melyik utat tudná nekem ajánlani és remélem, hogy erre a jövőben sor is fog kerülni. Így számíthat abban az esetben, hogy időben jelentkezni fogok.
Köszönöm a mindenkori precíz és gyors elintézést és maradok baráti üdvözlettel és további sok sikert kívánok mind Önnek, mind a cégnek.

H. Ágnes, Svájc, 2015. szeptember

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Tisztelt Utazási Iroda!

Üzbegisztáni körutazáson vettünk részt az Önök szervezésében 2016. április 15- től 23 ig. Köszönet Önöknek,hogy az út szervezése, tartalma, idegenvezetése rendkívül magas színvonalú volt. Az út során átfogó képet kaptunk egy olyan országról, mely számunkra ismeretlen. Hiányos tudásunkat idegenvezetőnk Tanács Gábor szakmai felkészültsége, helyismerete, szervezőképessége jól pótolta. Külön megemlítem azt a tényt, hogy utazásaink során ilyen magas szintű idegenvezetést nagyon ritkán kaptunk. Köszönet a helyi idegenvezetésnek Jamillának a korrekt, tárgyilagos, emberközpontú szervezésért. Szállodák, autóbusz, étkezés kifogástalan volt. Mindenkinek ajánlani tudjuk ezt a csodaszép, tiszta, biztonságos országot!

Dr I. István és Zsuzsa, 2016. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

Feledhetetlen mesebeli utazásban volt részünk. Tanács Gábor, és a helyi idegevező rendkívül felkészült, rugalmas és segítőkész volt. Nyugodtan mondhatom, hogy ilyen csoportos utazásban még nem volt részem, pedig már Önökkel is utaztam korábban is. Ha keresnék sem találnék hibát, szóval gratulálok a szervezéshez! Gábor személye pedig garancia bármilyen következő program esetén, mert rendkívül jól tud beszélni, felkészült, kedves, kiegyensúlyozott személyiség. Az isten is idegenvezetőnek teremtette! Köszönjük a munkájukat, ha csoportos útra megyünk, elsőként Önöket fogjuk megkeresni!

Kovácsné Antunovics Ildikó, 2016. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

A Selyemút nyomán Üzbegisztánban körutazás nagyon jó volt. Nagyon ritka eset, hogy semmiben sem találtunk kivetni valót. Az utolsó napon több utastárssal beszélgetünk és mindenki azt mondta, hogy mindennel elégedett. Az idegenvezetők is nagyon jók voltak (Gábor egy nagyon felkészült, csupa szív ember, aki tényleg az utasok kedvébe jár). A közlekedés, étkezés, szállás, nagyon jól szervezett volt. A látnivalók pedig lenyűgözőek voltak (készítettünk sok fotót és filmet). Ezt az utat ajánlani fogjuk ismerőseinknek, mert nagyon tetszett, amit ott láttunk, tapasztaltunk. Az üzbég emberek nagyon barátságosak, kedvesek voltak, szeretik a turistákat. 

G. család, 2016. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Bartos Szilvia!

Az út kitűnően sikerült, a programhoz nem tudnék módosítási javaslatot tenni, mert így jó, ahogy van. Az idegenvezetés nagyon jó volt, mind Gábor, mind Djamaila részéről. Kedvesek, rugalmasak voltak, minden kérésnek eleget tettek, és sok-sok ismeretet adtak át. Az időjárás lehetett volna kevésbé esős, de ez túlmutat a szervezők kompetenciáján! Szerencsénk volt a csoport összetételével is, csupa érdeklődő, fegyelmezett, szimpatikus emberből állt a csapat.

Széchy Gábor, 2016. április

Üzbegisztán – Türkmenisztán nagykörutazás

Térben, időben, érzelmekben nagy utazás volt. Érdekes, különleges, elgondolkodtató. Párthusoktól Vámbéry Árminon át máig. Örülök, hogy részesei lehettünk. Idegenvezetőnk, Gőgös Norbert felkészültsége, tájékozottsága, emberi hozzáállása kiváló. Ugyanez mondható el az üzbég és a türkmén kollégáiról is.
Jól szervezett út! Köszönjük.

K. J., 2016. október

Üzbegisztán – Türkmenisztán nagykörutazás

A szállodák megfelelő minőségűek és tiszták voltak. Az alkalmankénti gyengébb víznyomást elviseltük. A szállodákban a reggelit kaptuk, Taskenttől távolodva kisebbedő választékkal, de ez szerintem problémát nem okozott. A vacsorákat városi éttermekben fogyasztottuk el, jó minőségben és a hazaihoz nagyon hasonlító ízekben.
Meglepően jók voltak a buszaink és a terepjáróink. Az utakról ez már nem mondható el. A sofőrjeink nagy munkát végeztek.
Nagyon tetszettek a tágas terek és utcák, irányonként 3-4 sávval.
A múzeumok jó színvonalúak és szépek.
A műemlékek legtöbbje felújítva, jól karbantartott állapotban vannak.

B. J., 2016. október

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

Kedves Gergő!

Az üzbegisztáni utazás egy nagyon jól szervezett út volt,
Tanács Gábor kiváló idegenvezetésével bepillantást nyerhettünk
ennek a távoli országnak az életébe. Számomra talán a legnagyobb élmény Khiva volt, ahol több évszázaddal repültünk vissza a kánok világába.
De nagyon megragadtak Buchara és Szamarkand csodálatosan helyreállított műemlékei is. A szállások nagyon jók voltak.
Örök élménnyel tértünk vissza.

K. Ernő, 2017. szeptember

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Gergő!

Köszönöm kedves érdeklődését. Picit zavarban is vagyok, hogy Üzbegisztánt, a programot vagy az idegenvezetést emeljem-e az égig. Meg kell, hogy mondjam, mindhárom fantasztikus volt, egészen egyszerűen nagyszerűnek értékeltük az utazást. Elképesztően jól éreztük magunkat, elvarázsolt minket az út minden eleme, és a páratlan idegenvezetés.
Nagyon köszönjük, nagyon szívesen utaznánk Önökkel máskor is.

M. Éva, 2017. szeptember

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

T. Nagy Gergő és 1000 út utazási iroda!

Lassan kipihenjük az utazási fáradalmakat, visszaállunk az "itteni" időre.
Megmondom őszintén, Dr. Mari László idegenvezetőnk nem "jó" volt, hanem
nagyon, nagyon jó! Mi a feleségemmel már 49 éve utazgatunk, "kezdetben"
inkább egyénileg, most viszont már előnyben részesítjük a szervezett társas
utazásokat. Ilyen jó idegenvezetővel még nem találkoztunk, jóllehet korábban is volt néhány nagyon felkészült idegenvezető, de Laci (Dr. Mari László), mindegyiktől jobb volt. Végtelen nyugalommal, óriási tudással, rengeteg érdekes információval terelgetett minket a számunkra érdekes, egzotikus látnivalók között. S nagyon hamar rájöttem, miért volt Ő jobb minden korábbi idegenvezetőnél: mert neki ez nem munka, hanem szórakozás volt! Mi elég "hirtelen" döntöttünk az utazás mellett, és minden percet nagyon élveztünk, legszívesebben már ma visszamennénk. Nagyon "jók" voltak a látnivalók, kedvesek, egyszerüek, segitőkészek az üzbég emberek, s jó volt az ellátásunk, szállásunk is.
Ezúton is nagyon köszönjük Laci segitségét, a sok érdekes információt, és reméljük/bizunk abban, hogy még lesz közös utunk!

R. Péter, 2017. május

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Gergő!

Maximálisan meg vagyunk elégedve. Az út profi megszervezése és lebonyolítása, az idegenvezetőnk profizmusa, tudása és odafigyelése, a helyszínek, a logisztika, és a helyi üzbég idegenvezetőnk is mind mind különlegessé tették ezt a fantasztikus utazást!

B. E. Andrea, 2017. május

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Tisztelt utazási iroda!

2017.05.19-től 2017.05.26-ig vettünk részt az Önök által szervezett Üzbegisztáni körutazáson. Szeretnék köszönetet mondani mindenekelőtt
Dr. Mari Lászlónak, aki hozzáértéssel és igazi tudományos-ismeretterjesztő vénával kalauzolta a csoportot a természeti és épített értékek megismerése során. Lebilincselő előadását élvezet volt hallgatni, de sosem terhelte túl a társaságot. Ezenkívül nagyszerű érzékkel kezelte a csoportot is.
Ennek és a gördülékeny szervezésnek köszönhetően nagyon jól éreztük magunkat. Mind a közlekedés, mind a szállások színvonala jobb volt a várakozásunknál.

S. Anna, 2017. május

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Gergő!

Először is szeretnénk megköszönni az 1000 útnak, hogy eljuthattunk ebbe a csodálatos, biztonságos országba, ahol az emberek nagyon kedvesek, barátságosak és lélegzetelállítóan szép épületeket, műemlékeket láthattunk az út során. Leginkább Khiva városa nyerte el tetszésünket. Olyan érzés volt ott sétálni mintha visszamentünk volna az időben, távol a modern város zajától. Vámbéry idejében is ilyen lehetett. :-) Külön köszönet a helyi idegenvezetőnek (Maruf) az ottani támogatásért, és a
2 sofőrnek, akik nagy biztonsággal vezették buszunkat még a rázósabb útszakaszokon is. :-) A szállással elégedettek voltunk, különösen a bukharai (Rangrez Hotel) és samarkandi hotel (Registan Plaza Hotel) tetszett nagyon.
A jurtás nap nagy élmény volt az esti tábortűzzel és énekkel!!
Dr. Mari László idegenvezető barátságos, közvetlen természetbarát személyisége is hozzájárult ahhoz, hogy összességében életünk egyik legjobb útja volt ez a 9 nap, programokat és szervezést is beleértve. Szívesen visszamennénk bármikor! :-)

Cs. Nóra, 2017. május

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán 

Szép volt, jó volt, legkülönlegesebb a jurta tábor és a selymes vizű tó volt.
Köszönjük az utat.

B. Katalin, 2017. május

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

Nem csalódtam az 1000 Út Utazási Irodában, az üzbegisztáni út megszervezése, lebonyolítása pont úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Köszönöm korrektségüket, az út szép emlék marad számomra. A továbbiakban is szívesen utazom majd az irodával.

M. Andrea, 2018. április

Üzbegisztán-Türkmenisztán nagykörutazás

Kedves 1000út!

Jól éreztük magunkat az úton. Nagyon jó volt az idegenvezető, Mari László. Sok új ismeretre tettünk szert általa, élvezetessé téve utunkat.
Köszönjük mindenkinek!

T. Ferencné, 2018. szeptember

A selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Krisztina! 

Köszönöm érdeklődését! Az úti célok, a helyszínek nagyon jók voltak, mindkettőnket (engem és feleségemet) teljességgel hatalmukba kerítettek a látottak, monumentálisak, lenyűgözőek voltak az építészeti és történelmi emlékek, de hiszen ezért is választottuk ezt az utat. Elmondhatjuk, hogy azt kaptuk, amiért mentünk. A napi program szervezés jó volt. A Szamarkand-Taskent szuperexpressz igen jó ötlet a programban. Nagy élmény volt! Buhara, Szamarkand látnivalói hozták az elvárásokat, mert azokról már sokat olvastam. Viszont elmondhatom mindkettőnk nevében, hogy Khíva a maga alig ismertségével robbantotta a meglepetés tortát! Elképesztően szép és gazdag, kis helyre koncentrált, könnyen bejárható. Két napig csak kapkodtuk a fejünket. Gyönyörű ékkő Üzbegisztán koronáján, igazi turista csemege. A zenei és a divatbemutató Buharában, illetve az üzbég folklór est Szamarkandban látványos, hangulatos, maradandó élményt okozott. A szállások jók, megfelelők, káprázatosak és elegánsak voltak. Ezek a jelzők a helyszínek szerinti sorrendben következnek, azaz: Taskent jó, nem különös, Khíva: megfelelő, egyszerű, de tiszta, Buhara: káprázatos, maga az igazi Kelet, Szamarkand: elegáns. A szállodák reggeli kínálata is ezen jelzők szerint változott. Nekünk egyikkel sem volt bajunk. A helyi idegenvezető jó volt, jól vitte a csoportot. Egy dologban volt figyelmetlen: angolul beszélt, amit Péter fordított a csoportnak, de Dave túl nagy blokkokban beszélt, nem volt figyelemmel arra, hogy a magyar idegenvezető nem szinkrontolmács, vagy gép és képtelenség annyi elmondott szöveget értelmezni, megjegyezni, majd fordítani egy másik nyelvre. Péter jól vitte, figyelte a csoportot, nem engedte, hogy bárki is elvesszen. A helyi ételek finomak voltak. Emlékezetes élmény marad a plov vacsora, nekünk személy szerint nagyon ízlett. Örültünk a kapott receptnek, feleségem biztosan fölveszi a "Keleti népek ételei" repertoárjába, alig várom, hogy itthon is főzzön ilyet! A vacsora éttermek jók voltak, azok személyzete segítőkész, udvarias volt. Egy ilyen út után tudjuk már, hogy az átélt, a kapott élmények feldolgozása még jó ideig eltart és az is biztos, hogy örökre megmarad. Jó volt ott lenni, jó volt belekóstolni Üzbegisztánba. Csak ajánlani tudom bárkinek.

J. Róbert, 2018. október

Üzbegisztán - Türkmenisztán nagykörutazás 

Kedves Krisztina!

Köszönjük az érdeklődést. Számunkra, de azt hiszem az egész csoportnak nagyszerűen sikerült ez az út. Részben a csodás helyek, keleti építészet és hangulat miatt, valamint a természet érdekességei is újdonsággal szolgáltak. Másrészt dr. Mari László személyében nagyszerű idegenvezetőnk volt, aki széleskörű ismereteivel vezetett végig bennünket, mindenről tájékoztatott, mesélt, intézett, felhívta a figyelmet az érdekességekre – nagyon köszönjük neki!. A szállodák , a közlekedési eszközök is jók voltak, csak az utak állapota lehetne jobb –de arról nem a szervezők tehetnek-, valamint a határátkelés volt kissé lassú. Összességében nagyon pozitív benyomásunk volt, kellemesen csalódtunk, javasolni fogjuk másoknak is.

D.F., 2018. szeptember

A selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Krisztina !

 Szerintem az egész csoport nevében elmondhatom, hogy jól sikerült az utazás! Péter nagyon barátságos, segítőkész volt! Több információt is megosztott velünk mint amit a helyi idegenvezető mondott! De ez így jó, hogy közli a saját tapasztalatait is! Az ebéd megszervezésében segített, aki akart mehetett vele közösen ebédelni, jó páran meg is tettük! A khivai és bukharai szállodák amik megvoltak hirdetve, azok autentikusabbak, de ezek a szállodák is jók voltak, mindegyik közel a látványosságokhoz! Taskentben hajnali 1-kor , volt a számunkra egy kis süti tea kikészítve! A busz az egy 3,5 hónapos kínai busz volt, teljesen meg voltunk vele elégedve! Az étkezés jó volt, nekem kicsit egyhangú. Vizet kaptunk bőségesen! Ha nem lenne a szuper expressz akkor nyugodtan szamarkand-ból haza lehetne repülni, de így hogy van érdemes kipróbálni, csak már induláskor sötét volt sajnos!

Sz.G., 2018. október

A selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Krisztina,

Örülök, hogy ezúton is elmondhatom a véleményemet. Rendkívül jól sikerült az út, élménydús, szórakoztató volt. Többet nyújtott, mint amennyit vártunk. Röviden megismétlem azt, amit az id.vez. által kiosztott véleményrögzítő kérdőíveken leírtam. Úgy a magyar id. vez. György Péter, mint a helyi id. vez. nagyon jó, lelkiismeretes munkát végzett, az ő alapos felkészültségük, rátermettségük nagyban hozzájárult az út sikeréhez.  A sofőrök is jól végezték a munkájukat, a buszok is kényelmesek voltak, a vonatozás kitűnő megoldás. A szállodák is jók voltak, az ellátás is.

Sz. Sz., 2018. október

A selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Krisztina!

A selyemút nyomán Üzbegisztánban utazás tejesen megfelelő volt számomra. Kiváló volt az program és az idegenvezetés is. A magyar és a hely idegenvezető is megfelelő volt, információban nem szenvedtünk hiányt. A program felosztása is megfelelő volt, hogy mindig kaptunk szabadidőt egyedül is felfedezni egy-egy várost. Az ellátásra sincs semmi panaszom, nagyon finom ételeket kaptunk. Khivaban a szálláson nem volt lift, ami az idősebb utastársakat zavarta, de nekem nem okozott gondot, minimális pénzért a hotel dolgozói segítettek cipelni a bőröndöt. Összességében egy tökéletes, kompakt program volt és szívesen ajánlom Bárkinek, aki érdeklődik e vidék iránt.

P. L.

Üzbegisztán - Türkmenisztán nagykörutazás

Kedves Vass Krisztina!

Az Üzbegisztán - Türkmenisztán nagykörutazás a vártnál is nagyobb élménynek bizonyult, köszönhetően irodájuknak és elsősorban Dr. Mari László kiváló vezetésének. Ki kell emelni szakmai és a selyemúttal kapcsolatos magyarok tevékenységét felelevenítő ismeretét, melyet megosztott velünk. Köszönet illeti az üzbég Dolores TG. társidegenvezetőjét is. Türkmenisztánban a Kara Kum sivatagban való út felejthetetlen élmény volt. A szállodai és étkezési ellátás kiváló volt. Reményeink szerint a jövőben is az 1000Úttal utazunk, mert a bakancslistán még három cél van, melyet szeretnénk teljesíteni.
Őszinte nagyrabecsüléssel!

T. Cs. Piroska és T. István

Nyárutó a legszebb mediterrán szigeteken

Nagyon kellemes, rendkívül jól szervezett úton vettem részt. Akivel a csoportból beszélgettem, szintén ez volt a véleménye.
Csillagos ötöst érdemel az idegenvezető és a két gépkocsivezető.
Tanács Gábor úr hatalmas ismeretanyag birtokosa, kiváló előadó és idegenvezető.
A gépkocsivezető Korzikán a sok szerpentint és 10 százalékos lejtőt profi módon megoldotta. Az autóbusszal sem volt gond.
A szállodák megfeleltek  elvárásaimnak.
Jó volt a három vacsora. Kellemes meglepetés volt a bőséges szárd fakultatív vacsora itallal, amelyért nem is volt sok a 28 Euro.
Minden meglátogatott településre és műemlékre szívesen emlékezem vissza. Számomra Su Nuraxi teljesen ismeretlen volt, talán ezért marad a legemlékezetesebb.
Én is és a csoportból többen, most voltunk először az Önök irodájával. Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára.

A. J., 2018. szeptember 15.

Kedves Deczky Katalin!

Maximálisan meg voltam elégedve. Gyönyörű tájakon jártunk. A program jó volt. A buszunk kényelmes volt. A sofőrünk Ferenc, profi buszvezető.

Az idegen vezető végtelen lexikális tudása mellett, kapcsolódó izgalmas, érdekes, szórakoztató tájékoztatását élvezve elmondhatom, hogy több úton vettem részt, de Gábor magasan a legjobb idegenvezető!!!!!

Köszönöm a szervezést.

P.M., 2018 szeptember

Bortúra Portoban és a Douro-völgyében

Ezuton szeretném Önöknek megköszönni az út megszervezését.
Az út kíváló volt, gyönyörű tájon, rendkívül jó programokon vettünk részt.
Külön szeretném kiemelni az idegenvvezető dr. Igaz Levente hozzáállását, nyelvtudását, segítőkészségét.

B.J., 2018 október

Misztikus skót kastélyok és az eredeti whisky nyomában

Az idegenvezetőnk,- Gordon Ágnes - felkészültsége és hozzáállása  kiemelkedő volt. A programok rendben voltak, kivéve, hogy kimaradt a Falkirk kerék megtekintése. A szállások nagyobb része rendben volt, de egy-kettő, mint például a Perth-i Best-Western az számomra a cserélendő kategóriába tartozik. Az utazó  társaság egy jó csapat, és megfelelő létszámú volt.

Összeségében jól éreztük magunkat.

F.J., 2018 augusztus

Körutazás a legszebb mediterrán szigeteken

Kedves Deczky Katalin Úrhölgy!

Nagyon kellemes, rendkívül jól szervezett úton vettem részt. Akivel a csoportból beszélgettem, szintén ez volt a véleménye.
Csillagos ötöst érdemel az idegenvezető és a két gépkocsivezető.
Tanács Gábor úr hatalmas ismeretanyag birtokosa, kiváló előadó és idegenvezető.
A gépkocsivezető Korzikán a sok szerpentint és 10 százalékos lejtőt profi módon megoldotta. Az autóbusszal sem volt gond.
A szállodák megfeleltek  elvárásaimnak.
Jó volt a három vacsora. Kellemes meglepetés volt a bőséges szárd fakultatív vacsora itallal, amelyért nem is volt sok a 28 Euro.
Minden meglátogatott településre és műemlékre szívesen emlékezem vissza. Számomra Su Nuraxi teljesen ismeretlen volt, talán ezért marad a legemlékezetesebb.
Én is és a csoportból többen, most voltunk először az Önök irodájával. Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára.

A. J., 2018. szeptember

Misztikus skót kastélyok és az eredeti whisky nyomában

 

Kedves Bordás-Donkó Anikó!

 

Az utazásunk nagyon kellemes volt, a meghirdetett program teljesült, sőt kérésünkre kibővült néhány látnivalóval, pl.Edinburg melletti és egyéb látványos hidak fotózása, egyedülálló hajólift működés közbeni megtekintése, Glasgowban a közlekedési múzeum megtekintése és Balmoralban még skót dudások is előadást tartottak. A látnivalók jól voltak összeválogatva, szép épületek mellett fantasztikus kerteket is láthattunk, sőt a természetjárást is gyakorolhattuk egy kicsit. A szállások megfelelőek voltak, a közös étkezések pedig nagyon finom ételeket engedtek kóstolni. Az idegenveztő - Ágnes - nagyon bájos hölgy, rendkívül felkészült volt ami a látnivalókat és történemet illeti. Továbbá nagyon készséges volt minden tekintetben. A használatunkra rendelt busz szép volt ugyan, de a légtechnikája nem volt tökéletes, de erről a söfőr nem tehetett. A söfőr egyébként szintén nagyon készéges és barátságos volt. Az időjárást pedig jobbat nem is rendelhettünk volna, hisz csak 1 napon esett az eső. Összességében szép emlékeket őrzünk az útról.

F. Éva, 2019 július

A Selyemút nyomán Üzbegisztánban

Az idén májusban Üzbegisztánban voltam az 1000 Út utazási iroda szervezésével.
Nagyon szép út volt, csak ajánlani tudom.
Am igazán megfogott, a régmúlt idők építészete, a gyönyörű mecsetek, a medreszek (egyetemi épületek),  és a síremlékek, melyeket az Indiából hozott mogul építőmesterek építettek.
A városokban, amerre jártunk, mindenütt tisztaság van, sok a park és a zöldterület, az emberek kedvesek és udvariasak.
Egyik nap vonattal utaztunk Khivából Bukharába, a tisztaság itt is meglepő volt. A vasútállomás váróterme olyan volt, mint egy hotel előcsarnoka, felszerelve ingyenes telefontöltőkkel, wifi-vel, iható vízzel, a mennyezeten óriási kristálycsillár. A vonat tiszta és kényelmes.
A szállodák szépek és tiszták, az ételek finomak és bőségesek voltak. Egy jó tanács, hogy a nyers zöldség és gyümölcs előételeket mellőzzék, csak a sült és pároltat fogyasszák. Csak ásványvizet fogyasszanak. Az üzbég utazási iroda idegenvezetője végig az utazásunk során hűtött ásványvízzel ellátta a csoportot.
Ezen az úton egy éjszakát a sivatagban, jurtákban aludtunk. A sivatag nem az a homokdűnés, amit vártunk, hanem dimbes-dombos, füves-bokros terület volt.
Nagyon jó idegenvezetőnk volt, rengeteg információval látott el bennünket. Beszélt az üzbég emberek életéről, társadalmukról, történelmükről, kultúrájukról.

L. Júlia, 2019. május

 A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Tisztelt Szilvia!

Az út - ahogyan azt már az 1000út-tól megszoktuk - nagyon jól sikerült. Az idegenvezetőnk - György Péter - remekül teljesített, és a társaság - bár ez véletlen szerencse - sem hagyott maga után kívánni valót... Szóval, minden nagyon rendben volt, remek és maradandó emlékeket halmoztunk fel.

S. Péter és M. Andrea, 2019. október

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

A program nagyon jól sikerült, szuper volt! Mi már voltunk ott a szovjet időkben, 41 évvel ezelőtt! Akkor nem tehettük be a lábunkat Hívába. (Nem csak mi, de a szovjet állampolgárok sem, mivel zárt terület volt, egy, a közelben lévő gyakorlótér miatt.) Most nagy élmény volt Híva is!
Hihetetlen nagy fejlődést tapasztaltunk a túrista útvonalon. A helyi idegenvezetőnk szerint ez a fejlődés 2001 után indult! Az üzbégek nagyon barátságosak, láthatóan szeretik a túristákat.
Nagyon jó volt az idegenvezetés is. Elfáradtunk a sok élmény hatása alatt. 

S. József és felesége, 2019. október

Mesélő Kárpát-koszorú és a Felső-Tisza vidéke

 

Nagyon tartalmas 4 nap volt, a történelmi áttekintéstől, a földrajzi ismeretek gyarapításával a kulturális élményen túl  a nem  megerőltető erdei gyaloglások nagyon jót tettek az egészségemnek is. /A lábaim nem fájnak /   

Örülök, hogy ott voltam.

Dr Benkő Pálné 2020. október

Mesélő Kárpát-koszorú és a Felső-Tisza vidéke 

Kedves Kiss Henrietta Úrhölgy!

Csoportvezetőnk széles látókörű ember, felkészült és nagyon jó előadó. Teljesen nyilvánvaló volt számomra, hogy egy ilyen profi mint ő, nem most vezet először csoportot.

Sosem gondoltam, hogy az út során szebbnél szebb kastélyokat, izgalmasabbnál izgalmasabb várakat fogok látni. A legszebb panoráma a füzéri  várfalnál álldogálva tárult elém. Kellemes meglepetés volt a tiszadobi kastély, Gönc és Telkibánya is.

A szállásról előre jelezték, hogy kis méretű szobákra számítsunk. Öten utaztunk  egyedül. A másik négyből  két hölggyel is beszéltem erről. Így hogy egyedül utaztunk, nem jelentett problémát a kis méret.

Három vacsorát kaptunk. A két szarvashúsból készült vacsora ízlett. A vaddisznó húsból készült vacsora előtt volt a borkóstoló. A borkóstolón két bor között pogácsát fogyasztottunk mindannyian. Az asztalunknál az egyik utas azt mondta, hogy a vaddisznóhús bizony ilyen, helyesen van elkészítve és tálalva. Én most ettem először.

A busz nagyon kényelmes volt, a sofőr teljesítménye csillagos ötöst érdemel.

Én nem vagyok sportember,  számomra komoly fizikai igénybevételt jelentett az út. 60 felett akaratlanul is elkényelmesedtem. A végére kellemesen elfáradtam, sőt  el is szunyókáltam a buszon.

Gőgös Norbert úrtól azzal búcsúztam el, hogy jövőre is szervezzenek hasonlót a külföldi utak mellett, mivel nem tudni, hogy a  vírus mikor tűnik el és lehet-e majd más országokba utazni.

Nagyon örülök, hogy  az elmúlt négy napot jó kedélyű emberek között, szép helyeken tölthettem.

A.J. 2020. október

Mesélő Kárpát-koszorú és a Felső-Tisza vidéke 

 

Kedves Henrietta!

Az út kiváló volt, az idegenvezetővel is meg voltunk elégedve.

Megvoltunk elégedve a szervezéssel, a szállással és az étkezéssel is.

S.E. 2020. október

Mesélő Kárpát-koszorú és a Felső-Tisza vidéke

Kedves, Henrietta!

A Kárpát-koszorú és Felső-Tisza vidék körút bővelkedett élményekben.

Annyira töményen kaptuk a változatos helyszíneken a történelmi és földrajzi ismereteket mindenki számára érthetően, hogy a pár nap szinte elrepült a profi, Gőgös Norbi idegenvezetése alatt.

Ilyen belföldi utazás alatt döbben rá az utazó igazán, hogy Magyarországon is mennyi különleges és érdekes látnivaló van. Hajlamosak vagyunk nagyon távoli helyekre elutazni, /nagyon helyesen/ de a hazai " csodákról" meg elképzelésünk sincs. A szállás rendkívül hangulatos, tiszta, kényelmes volt, nagyon finom és bőséges reggelivel, vacsorával, udvarias kiszolgálással. Az autóbusz kényelmes, tiszta, ügyes, barátságos gépkocsi vezetővel. Mindenkinek tudjuk az utat ajánlani, aki meg akarja hazánk zempléni ékszerdobozának egy kicsi szegmensét ismerni.

Bea és Laci 2020. október

Szardínia és Korzika körutazás

Kedves Katalin!

A magam és velem utazó 3 barátnőm nevében mondhatom, hogy az utazás nagyon jó volt, az idegenvezető pedig nagyon jól felkèszült, kedves, szimpatikus.

Jól èreztük magunkat és azt se felejtsük el, hogy “Ferenc” a buszunk soföre a nyugalmával, vezetési tudásával osztályon felüli utazási élményt adott, mivel egy percig sem kellett aggódnunk azon, hogy bármi gond lehet menet közben

Üdvözlettel:  G. Àgnes

G. Àgnes, 2018. szeptember

Szardínia és Korzika körutazás

Kedves Deczky Katalin!

Az utazás kellemes volt. Minden programot élveztem, szerencsére fizikailag is bírtam a napi penziumokat. Az idegenvezető nagyon felkészült, gondoskodó, udvarias volt, a hosszú utakat külön színesítette az eddigi útjain során szerzett kalandokkal, élményekkel is. A szállások az 1-1 napos megszállásra megfelelőek voltak. A reggelik többsége rendben volt, már szívesen vettünk volna némi zöldséget (paprika, paradicsom,stb.) A vacsorákkal nem volt probléma.

Nagyon sok élményt és tapasztalatot szerezhettem, melyet ezúton is köszönök.

Üdvözlettel: S. Klára

S. Klára 2018. szeptember