Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Ukrajna

Ukrajna területe: 603 628 km
Ukrajna népessége: 42 800 000 fő
Ukrajna fővárosa: Kijev
Ukrajna lakosságának nemzetiségi összetétele: ukrán 77%, orosz 17%, fehérorosz 0,6%, moldován 0,5%, krími tatár 0,5%, bolgár 0,4%, magyar 0,3%, román 0,3%, lengyel 0,3%
Hivatalos nyelv: ukrán
Pénznem: hrivnya
Vallás: ortodox, protestáns, katolikus, muszlim

Aki Kárpátalját szeretné felfedezni, annak felejthetetlen gasztronómiai élményekben is része lesz! A Kárpátok legelői még az alpesi legelőktől is magasabban fekszenek. Az itt legelésző tehenek, kecskék, juhok tejéből készült termékek gazdag ízvilággal rendelkeznek! A hucul pásztorok által készített ételeket mi is megkóstoljuk! Ugyanúgy, mint a frissen fogott halakat, melyek gyorsan a serpenyőbe is kerülnek. A receptek ősiek, az ételek elkészítési módja hagyományos. Megismerjük a házi kenyérsütés fortélyait és a legfinomabb havasi mézfajtákból kapunk kóstolót.  Az egyszerű hegyi népek a nagymamánk receptjeit féltve őrzik, és a látogatóknak gazdag asztalt terítenek. Itt az idő lelassul, és a természet törvényei szerint halad tovább. Az élet a családról és az emberi alapértékekről szól. Amilyen szemet gyönyörködtető a hegyekkel, dombokkal, erőkkel tarkított terület, olyan magától értetődő lakóinak vendégszeretete.

 

 

 

 

 

 

Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai vízummentesen, érvényes útlevéllel léphetnek be Ukrajna területére. Az Ukrajnába érkező turista kötelező regisztrációját a határőrség, az útlevél ellenőrzésekor helyben végzi el. Ehhez a beutazónak egy adatlapot kell kitöltenie. 

Ukrajna Kelet-Európa egyik nagy területű állama. Nyugatról Szlovákiával és Lengyelországgal, északról Fehéroroszországgal, keletről Oroszországgal, délnyugatról Moldovával, Romániával és Magyarországgal határos. Déli határát a Fekete-tenger határozza meg. Ukrajna a Szovjetúnió egyik utódállama, a Független Államok Közösségének része. 

Hivatalos pénznem
Ukrajnában a hrivnya a hivatalos fizetőeszköz, egy hrivnya = 100 kopijka. A városokban mindenhol vannak olyan bankok, pénzváltók, ahol eurót és dollárt egyaránt elfogadnak. Forintot csak a magyar határ közelében fekvő városokban, így Beregszászon, Ungváron, Munkácson lehet hivatalosan váltani. A nagyobb városokban a bankautomaták elfogadják a legelterjedtebb bankkártyákat.

Közbiztonság
Ukrajnában alapvetően jó a közbiztonság, ennek ellenére fontos a körültekintés ukrajnai tartózkodásunk során. Előfordulhat iratok eltulajdonítása, illetve a zsebtolvajlás a zsúfolt helyeken, pl. piacokon (helyi sajátosság, hogy az elkövető gyakran megpróbálja felajánlani a dokumentumok, elsősorban útlevél visszavásárlását). Azt ajánljuk, hogy értékeik megóvására különösen figyeljenek, irataikat tartsák mindig maguknál.

Nyelvhasználat
Régiónként változó, de Nyugat-Ukrajnában ukránul, keletebbre, illetve az ország középső és déli részén inkább oroszul. Angolul elsősorban a nagyvárosi fiatalok tudnak.
Egy kárpátaljai lakos általában legalább három–négy nyelvet ért, illetve beszél (orosz, ukrán, szlovák, magyar). Az orosz nyelv általánosan elterjedt. A határ menti területen sokan beszélnek magyarul. Nem kell kellemetlenséggel számolni, ha valaki magyarul szólal meg Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön, a helyi lakosok megértőek és segítőkészek.

Egészségügyi ellátás
Az egészségügyi ellátás színvonala változó. Az állami intézmények mellett a nagyobb városokban ma már működnek térítés ellenében igénybe vehető, korszerűen felszerelt, európai színvonalú szolgáltatást, kezelést nyújtó magánklinikák. A lakosság központi ivóvízellátása és a csatornázás csak a városokban és néhány nagyközségben megoldott. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Domborzat 
Ukrajna Európa második legnagyobb területű országa (Oroszország után). legnagyobb része teljesen sík terület. Növényzetét tekintve a füves puszta társulás (sztyepp), illetve északi és hegyes vidékein kiterjedt fenyőerdők találhatók. A magyarok által sűrűn látogatott Kárpátalja gyökeresen eltérő domborzattal rendelkezik, legdélebbi, sík részét kivéve magashegyek alkotják. A hegyek másik oldalán, Ukrajna nyugati részén alacsony dombságok a jellemzőek. A hegyekben sűrű, a dombokon ritkás fenyőerdőek a jellemzőek, de az ország északi, sík területét is sűrű fenyőerdő borítja. 

Időjárás
Aktuális időjárás itt látható

Kiemelt Ukrajna ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

5 nap / 4 éj
tetszőleges időpont

164.500 Ft/főtől

5 nap / 4 éj
2022.08.17. - 08.21.

200.000 Ft/főtől

6 nap / 5 éj
2022.08.10. - 08.15.

212.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin

Vélemények útjainkról

A felfedezésre váró Kijev

Kedves Szilvia!

Kijev egy nagyon tiszta, rendezett, közbiztonság szempontjából kiváló város. A turistákat érdeklő látványban igen gazdag. Lavra területe, meg minden egyéb. A hotelünk sok "egyéb" országban valószínűleg igen sok csillagos kategóriát érne el. Az épület még a szovjet érában készült, amikor is nem a számítógép programjai alapján terveztek, ezért még "benne van" minden, ami kell. Az Opanas étteremben a folklór műsor kis ízelítőt adott a helyi,(oroszhoz igen hasonlító) népzenéhez. A vodka kóstolót nem aprózták el, (szto gramm) többször, többféle próba. A vacsora meg minden téren kiválónak mondható, de ez mindenütt, mindenhol igaz az összes étkezésre. A hajózás is megérte, a látnivalók miatt.

El kellett utazni Csernobil városába, hogy megtudjuk, ennek a városnak semmi köze nincs semmihez. (Régi, szovjet félrevezetési taktika.) Annál megdöbbentőbb a helyszínen látni a valóban érintett Pripjaty városát, és a sok kis falut, mely településeket igen gyorsan evakuáltak. A 4-es reaktort a környezetével együtt, ahol az igazi emberi tragédiák történtek. A helyi idegenvezetőtől igen sok ismeret hallható, amik soha ,sehol nem hangzanak el, csak itt, elég logikus felépítésben... A sugárzás dózisa ma már a látogatható területeken gyakorlatilag O. A mi helyi vezetőnk fiatalember, 3 éve vezet csoportokat folyamatosan, gyerekei vannak és egészséges. Ennyi halat hemzsegni, mint a Pripjaty folyóban van, és ennyi madárkolóniát nem sok helyen lehet látni a mai világban.

Összességében a látnivalók, élmények, elég sokrétűek. Az idegenvezető, Meskó Marianna maximálisan jó volt, helyi metrón utaztatás, bármi extra kérés esetén segítség, gyors fordítás. Bár a város nyugodtan bejárható magán alapon is.

Az ukrán légitársaságról röviden. Beszálló folyosós ki-be szállás mindkét városban, tiszta gép, normál lábtér, udvarias kiszolgálás, pontos menetrend tartás!!!

Összességében az összeállított utazást mindenkinek lehet javasolni, aki nem sablon látnivalókra vágyik.

Régi törzsutasunk, László, 2019. augusztus

A felfedezésre váró Kijev

Kedves Szilvia!

 Az utazás kiváló volt. A szálloda és a programok is jók voltak.
Az idegenvezetőnk pedig segítőkész és alaposan felkészült volt!

Dr. N. István, 2019. augusztus

A felfedezésre váró Kijev

Tisztelt Bartos Szilvia!

Jól megszervezett utazás volt a kijevi. Nagyon a központban laktunk, csak egy ugrás volt a Majdan tér és a Krescsatik. Vasárnap délután az úton sétáltunk, zenéltek, kirakodóvásár és minden ami kell. Nekem úgy tűnt, hogy Varsóra hasonlít a város, csak a szobrok sokkal nagyobbak.
Az Ukrajna Szálló nagyon jó volt. Tágas, igazi szovjet építmény.
Étkezés jó volt, különösen az első esti. A vodkákat becsülettel végigkóstoltuk.
Utolsó reggel hidegcsomagot kaptunk, 3 napra elegendőt.
Csernobil megdöbbentő volt.

Egy kedves törzsutasunk, B. János, 2019. augusztus

Vendégégben a sokszínű Keleti-Kárpátok népeinél

Kedves Anikó!

A kárpátaljai körutazás véleményem szerint nagyon jól sikerült.Sok olyan helyen jártunk,amit szinte minden magyar embernek a helyszínen látnia kellene.A "legmagyarabb"folyó /Tisza/ eredete,huszti várrom,Bartók Béla szülő háza, az Európai kontinens /szigetek nélkül/ földrajzi közép pontja,munkácsi vár,a többi nevezetesség teljessége nélkül.Az ottani emberek kedvessége,barátságos megnyilvánulásai,nagyon rokonszenves tulajdonságok. Éva az idegenvezető mindent elkövetett,hogy semmi látni valóról,programról ne maradjunk le.Nagyon alapos,jól felkészült,mindenkinek rendkívül szimpatikus egyéniség.Az autóbusz vezető nagyon rutinosan,biztos kézzel tette a dolgát a nem mindenütt buszoknak való utakon is.A szállások maximálisan rendbe voltak,az étkezések szerintem túl bőséges választékkal bírtak.A legválogatósabb emberek is megtalálhatták a számításaikat mind minőségben,mind mennyiségben.A teríték,felszolgálás első osztályú volt minden esetben. Egyedül a Vereckei szoros megtekintésének az elmaradását hiányoltam,de azt nagyon.Majd legközelebb pótoljuk.

Úry László, 2018. augusztus