Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Ukrajna

Ukrajna területe: 603 628 km
Ukrajna népessége: 42 800 000 fő
Ukrajna fővárosa: Kijev
Ukrajna lakosságának nemzetiségi összetétele: ukrán 77%, orosz 17%, fehérorosz 0,6%, moldován 0,5%, krími tatár 0,5%, bolgár 0,4%, magyar 0,3%, román 0,3%, lengyel 0,3%
Hivatalos nyelv: ukrán
Pénznem: hrivnya
Vallás: ortodox, protestáns, katolikus, muszlim

 

 

 

 

 

 

Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai vízummentesen, érvényes útlevéllel léphetnek be Ukrajna területére. Az Ukrajnába érkező turista kötelező regisztrációját a határőrség, az útlevél ellenőrzésekor helyben végzi el. Ehhez a beutazónak egy adatlapot kell kitöltenie. 

Ukrajna Kelet-Európa egyik nagy területű állama. Nyugatról Szlovákiával és Lengyelországgal, északról Fehéroroszországgal, keletről Oroszországgal, délnyugatról Moldovával, Romániával és Magyarországgal határos. Déli határát a Fekete-tenger határozza meg. Ukrajna a Szovjetúnió egyik utódállama, a Független Államok Közösségének része. 

Hivatalos pénznem
Ukrajnában a hrivnya a hivatalos fizetőeszköz, egy hrivnya = 100 kopijka. A városokban mindenhol vannak olyan bankok, pénzváltók, ahol eurót és dollárt egyaránt elfogadnak. Forintot csak a magyar határ közelében fekvő városokban, így Beregszászon, Ungváron, Munkácson lehet hivatalosan váltani. A nagyobb városokban a bankautomaták elfogadják a legelterjedtebb bankkártyákat.

Közbiztonság
Ukrajnában alapvetően jó a közbiztonság, ennek ellenére fontos a körültekintés ukrajnai tartózkodásunk során. Előfordulhat iratok eltulajdonítása, illetve a zsebtolvajlás a zsúfolt helyeken, pl. piacokon (helyi sajátosság, hogy az elkövető gyakran megpróbálja felajánlani a dokumentumok, elsősorban útlevél visszavásárlását). Azt ajánljuk, hogy értékeik megóvására különösen figyeljenek, irataikat tartsák mindig maguknál.

Nyelvhasználat
Régiónként változó, de Nyugat-Ukrajnában ukránul, keletebbre, illetve az ország középső és déli részén inkább oroszul. Angolul elsősorban a nagyvárosi fiatalok tudnak.
Egy kárpátaljai lakos általában legalább három–négy nyelvet ért, illetve beszél (orosz, ukrán, szlovák, magyar). Az orosz nyelv általánosan elterjedt. A határ menti területen sokan beszélnek magyarul. Nem kell kellemetlenséggel számolni, ha valaki magyarul szólal meg Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön, a helyi lakosok megértőek és segítőkészek.

Egészségügyi ellátás
Az egészségügyi ellátás színvonala változó. Az állami intézmények mellett a nagyobb városokban ma már működnek térítés ellenében igénybe vehető, korszerűen felszerelt, európai színvonalú szolgáltatást, kezelést nyújtó magánklinikák. A lakosság központi ivóvízellátása és a csatornázás csak a városokban és néhány nagyközségben megoldott. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Domborzat 
Ukrajna Európa második legnagyobb területű országa (Oroszország után). legnagyobb része teljesen sík terület. Növényzetét tekintve a füves puszta társulás (sztyepp), illetve északi és hegyes vidékein kiterjedt fenyőerdők találhatók. A magyarok által sűrűn látogatott Kárpátalja gyökeresen eltérő domborzattal rendelkezik, legdélebbi, sík részét kivéve magashegyek alkotják. A hegyek másik oldalán, Ukrajna nyugati részén alacsony dombságok a jellemzőek. A hegyekben sűrű, a dombokon ritkás fenyőerdőek a jellemzőek, de az ország északi, sík területét is sűrű fenyőerdő borítja. 

Időjárás
Aktuális időjárás itt látható

Kiemelt Ukrajna ajánlataink

Az összes európai és oroszországi ajánlat megtekintése, Körutazások világszerte,utazás, utazások világszerte, körutazás, körutazások
Utazás szűrő: Rendezés: