Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Ukrajna

Ukrajna területe: 603 628 km
Ukrajna népessége: 42 800 000 fő
Ukrajna fővárosa: Kijev
Ukrajna lakosságának nemzetiségi összetétele: ukrán 77%, orosz 17%, fehérorosz 0,6%, moldován 0,5%, krími tatár 0,5%, bolgár 0,4%, magyar 0,3%, román 0,3%, lengyel 0,3%
Hivatalos nyelv: ukrán
Pénznem: hrivnya
Vallás: ortodox, protestáns, katolikus, muszlim

Aki Kárpátalját szeretné felfedezni, annak felejthetetlen gasztronómiai élményekben is része lesz! A Kárpátok legelői még az alpesi legelőktől is magasabban fekszenek. Az itt legelésző tehenek, kecskék, juhok tejéből készült termékek gazdag ízvilággal rendelkeznek! A hucul pásztorok által készített ételeket mi is megkóstoljuk! Ugyanúgy, mint a frissen fogott halakat, melyek gyorsan a serpenyőbe is kerülnek. A receptek ősiek, az ételek elkészítési módja hagyományos. Megismerjük a házi kenyérsütés fortélyait és a legfinomabb havasi mézfajtákból kapunk kóstolót.  Az egyszerű hegyi népek a nagymamánk receptjeit féltve őrzik, és a látogatóknak gazdag asztalt terítenek. Itt az idő lelassul, és a természet törvényei szerint halad tovább. Az élet a családról és az emberi alapértékekről szól. Amilyen szemet gyönyörködtető a hegyekkel, dombokkal, erőkkel tarkított terület, olyan magától értetődő lakóinak vendégszeretete.

 

 

 

 

 

 

Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai vízummentesen, érvényes útlevéllel léphetnek be Ukrajna területére. Az Ukrajnába érkező turista kötelező regisztrációját a határőrség, az útlevél ellenőrzésekor helyben végzi el. Ehhez a beutazónak egy adatlapot kell kitöltenie. 

Ukrajna Kelet-Európa egyik nagy területű állama. Nyugatról Szlovákiával és Lengyelországgal, északról Fehéroroszországgal, keletről Oroszországgal, délnyugatról Moldovával, Romániával és Magyarországgal határos. Déli határát a Fekete-tenger határozza meg. Ukrajna a Szovjetúnió egyik utódállama, a Független Államok Közösségének része. 

Hivatalos pénznem
Ukrajnában a hrivnya a hivatalos fizetőeszköz, egy hrivnya = 100 kopijka. A városokban mindenhol vannak olyan bankok, pénzváltók, ahol eurót és dollárt egyaránt elfogadnak. Forintot csak a magyar határ közelében fekvő városokban, így Beregszászon, Ungváron, Munkácson lehet hivatalosan váltani. A nagyobb városokban a bankautomaták elfogadják a legelterjedtebb bankkártyákat.

Közbiztonság
Ukrajnában alapvetően jó a közbiztonság, ennek ellenére fontos a körültekintés ukrajnai tartózkodásunk során. Előfordulhat iratok eltulajdonítása, illetve a zsebtolvajlás a zsúfolt helyeken, pl. piacokon (helyi sajátosság, hogy az elkövető gyakran megpróbálja felajánlani a dokumentumok, elsősorban útlevél visszavásárlását). Azt ajánljuk, hogy értékeik megóvására különösen figyeljenek, irataikat tartsák mindig maguknál.

Nyelvhasználat
Régiónként változó, de Nyugat-Ukrajnában ukránul, keletebbre, illetve az ország középső és déli részén inkább oroszul. Angolul elsősorban a nagyvárosi fiatalok tudnak.
Egy kárpátaljai lakos általában legalább három–négy nyelvet ért, illetve beszél (orosz, ukrán, szlovák, magyar). Az orosz nyelv általánosan elterjedt. A határ menti területen sokan beszélnek magyarul. Nem kell kellemetlenséggel számolni, ha valaki magyarul szólal meg Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön, a helyi lakosok megértőek és segítőkészek.

Egészségügyi ellátás
Az egészségügyi ellátás színvonala változó. Az állami intézmények mellett a nagyobb városokban ma már működnek térítés ellenében igénybe vehető, korszerűen felszerelt, európai színvonalú szolgáltatást, kezelést nyújtó magánklinikák. A lakosság központi ivóvízellátása és a csatornázás csak a városokban és néhány nagyközségben megoldott. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Domborzat 
Ukrajna Európa második legnagyobb területű országa (Oroszország után). legnagyobb része teljesen sík terület. Növényzetét tekintve a füves puszta társulás (sztyepp), illetve északi és hegyes vidékein kiterjedt fenyőerdők találhatók. A magyarok által sűrűn látogatott Kárpátalja gyökeresen eltérő domborzattal rendelkezik, legdélebbi, sík részét kivéve magashegyek alkotják. A hegyek másik oldalán, Ukrajna nyugati részén alacsony dombságok a jellemzőek. A hegyekben sűrű, a dombokon ritkás fenyőerdőek a jellemzőek, de az ország északi, sík területét is sűrű fenyőerdő borítja. 

Időjárás
Aktuális időjárás itt látható

Kiemelt Ukrajna ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

5 nap / 4 éj
tetszőleges időpont

164.500 Ft/főtől

5 nap / 4 éj
2022.08.17. - 08.21.

194.000 Ft/főtől

6 nap / 5 éj
2022.08.10. - 08.15.

212.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin