Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Új-Zéland

Új-Zéland egyértelműen a természetkedvelőknek, és főleg a túrázás szerelmeseinek való hely. A természeti szépségek tarka választékát kínálja, hisz az északi szigeten vannak szubtropikus erdők, strandok, part közeli kis szigetek, a déli szigeten pedig, gleccserek, tavak, hófedte hegyek, nagy síkságok. Láthatók vulkánok, fjordok, gejzírek, hatalmas legelők.


A helyiek, a "kiwik" közvetlen, laza, természetes gondolkodású emberek, míg a maorik, az óceániai és az ázsiai térségből idevándorolt népek, színes hagyományaikkal, haka táncukkal és kedvességükkel varázsolják el a látogatókat.

Az országba való belépéshez az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Új-Zélandról történő kiutazás után. Vízum nem szükséges, de a belépés előtt regisztrálni kell online valamint ki kell fizetni a beutazó turistákra vonatkozó adót. Irodánk készséggel áll rendelkezésre ezek ügyintézésében.

 

Népesség, nyelv:


Új-Zéland népessége kevesebb mint 5 millió fő, akiknek a nagy része az Északi Szigeten él. A hivatalos nyelv az angol, de a maorit is széles körben beszélik.
Időeltolódás 

Az időeltolódás országaink között a téli időszámítás idején 12 óra, a nyári időszámítás idején 10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Új-Zélandon, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás 11 óra.

Pénzváltás, árak 

A helyi fizetőeszköz: Új-zélandi dollár (NZD), 1 NZD = kb. 190 Ft.

A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók – kivéve az országhoz tartozó trópusi Tokelau-szigeteket, ahol gyakorlatilag minden banki szolgáltatás hiányzik –, a legfontosabb valutákat mindenhol váltják.

Borravalót adni nem kötelező, de szívesen fogadják. Az éttermekben általában az itthon megszokott 10%-ot érdemes adni. 

Időjárás

Új-Zélandon az évszakok az Európában megszokotthoz képest fordítottan sorakoznak. Tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz március-május, tél júliustól augusztusig tart.

A déli sziget középső területeit kivéve nagyon sok a csapadék. A magas hegyekben rendkívül gyorsan változhat az időjárás, túrákra csak megfelelően felkészülve ajánlott elindulni. Fokozottan kell ügyelni továbbá az erős UV sugárzás veszélyeire.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz általában iható, védőoltás nem szükséges. 
Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el, mert az ellátás nagyon drága. Érdemes utánajárni a biztosítónál, hogy milyen sporttevékenységekre terjed ki a biztosítás. 

Elektromosság

A hálózati feszültség és frekvencia megegyezik az otthonival (220-240 V / 50 Hz), azonban az eltérő hálózati aljzatok miatt (I típusú) adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. Az internet általában lassabb mint az itthon megszokott. 

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, az élet nyugodt, az utcák tiszták. Ennek ellenére érdemes betartani az alap biztonsági szabályokat: mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát. 

Ruhaviselet

Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése szükséges. Sportos, kényelmes ruházatot, vízálló cipőt, esőkabátot, a kirándulásokhoz hátizsákot érdemes bepakolni. Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Konzulátus: 

MAGYARORSZÁG WELLINGTONI NAGYKÖVETSÉGE
Cím: 101 Lambton Quay, Level 6, Wellington 6011
Postai cím: P.O. Box 697, Wellington 6140
Telefon: 00 64 4 260 3175
Misszióvezető: dr. Szabó László Zsolt
email: mission.wlg[at]mfa.gov.hu
Konzulátus e-mail: consulate.wlg[at]mfa.gov.hu

Kiemelt Új-Zéland ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

19 nap / 16 éj
2020.10.31. - 11.18.

1.660.000 Ft/főtől
bezárás

 

 

Kedves Utasaink!

Tájékoztatni szeretnénk Önöket arról, hogy megelőzés céljából irodánkban a személyes ügyfélfogadás jelenleg szünetel. Kollégáink továbbra is elérhetők e-mailben és telefonon hétfőtől péntekig 9-18 óra között. 

Kollégáink elérhetőségeit ITT láthatják.

A tájékoztató teljes tartalma ITT olvasható.

 

Megértésüket köszönjük!