Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Türkmenisztán

Türkmenisztán egy közép-ázsiai ország, amely Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal határos, nyugaton pedig a Kaszpi-tenger mossa partját. 1991 előtt a Szovjetunió tagköztársasága Türkmén Szovjet Szocialista Köztársaság néven. Az ország területének kb. 70%-át a Kara-kum sivatag foglalja el. Az országot leginkább türkmének lakják, akik a törökkel nagyon közeli rokonságban álló népcsoport, egymás nyelvét szinte tökéletesen értik. Türkmenisztán a világ egyik legzárkózottabb országa, ahova nem egyszerű bejutni, és ahol nem lehet csak úgy szabadon járni-kelni az országban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar állampolgárok részére vízum szükséges. A külföldieknek belépéskor ki kell tölteniük egy un. bevándorlási kérdőívet.

Fizetési eszközök

Türkmenisztán valutája az Türkmén Manat. Valutaváltó helyek vannak a fővárosban. Az üzletekben és piacokon való vásárlás kockázatmentes.

Időeltolódás

+3 óra Budapesthez képest.

Időjárás

Az ország szubtropikus sivatagi éghajlattal rendelkezik, rendkívül kevés csapadékkal. Enyhe és száraz tél jellemző, a csapadék legnagyobb része január és május hónapok között hullik az országban, a legnagyobb éves csapadékmennyiség pedig a Kopet Dag hegyhátain mérhető. Nyáron megszokott dolog a 40 °C feletti hőmérséklet. Téli időszakban az ország északi részén gyakoriak a nagy hidegek, előfordul a – 15 °C illetve alatti hőmérsékletek, jelentős csapadékkal együtt. A déli országrészekben a tél enyhe átlagosan 5 °C és – 5 °C közötti hőmérséklettel és kevés csapadékkal.

Egészségügy

A piacokon vásárolt zöldség- és gyümölcstermékeket a fogyasztás előtt javasolt alaposan megmosni, esetleg „neomagnolos” oldatban fertőtleníteni. Palackozott víz fogyasztása javasolt. Kötelező védőoltások nincsenek. A szállodák jók, megfelelnek az európai higiéniai és biztonsági követelményeknek.

Magyar Külképviselet

Türkmenisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul: Felügyelő képviselet Taskenti külképviseletünk.

Cím:                     100057 Tashkent, Bogiravon str. 63-65
Előhívó:                00 998 71
Telefon:               230-7182
Fax:                      226-6502
Ügyelet:               +998 90 956 00 54
Mail:                     mission.tas@mfa.gov.hu
Honlap:                taskent.mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás:   hétfőn, szerdán és pénteken 9:00-12:00 között

Gasztronómia

Az üzbég konyha változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt esznek. A levest zakuszka – kenyérre kenhető zöldségkrém – előzi meg, kedvelik a céklát, az ízletesen feldolgozott sárgarépát. Különösen finomak a leveseik, a borscs és a sütőtökleves. Sok ételhez használnak tököt, rendkívül ízletesen készítik el. Általában marha- és bárányhús a főfogás, de időnként sertés is kerül az asztalra. Különösen kedvelik a darált hússal és hagymával töltött tésztákat, a legízletesebbek a grillhúsok. Az étkezést süteménnyel vagy gyümölccsel zárják. Egy teljes menüsor kb. 10 dollár, egy sör kb. 2 USD, egy üdítő kb. 1,5 USD, a tea ingyenes. Nagyon finomak a vodkák. A bor sem drága, de nem minőségi. A borravalót az éttermekben nem várják el, de csekély összegnek is örülnek. Ajándékba hozhatunk haza pirított barackmagot, aszalt gyümölcsöket. Az ivóvíz nem iható (fogmosásra alkalmas), palackozott víz olcsón kapható, a szállodákban is bekészítik (vigyázat: a rózsaszín a buborékos!).

Kiemelt Türkmenisztán ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

12 nap / 10 éj
2022.09.02. - 09.13.

880.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin

Vélemények útjainkról

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

Nem véletlenül vártam oly sokáig az üzbég útra. Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy egy sikeres útról tértünk haza. Különös élményekben vettük részt és tovább segített bennünket eligazítani az állandó idegenvezetőnk. Akiről röviden csak annyit tudok elmondani szuperül és felkészülten kezelte a csoportot. Természetesen a kinti csatlakozott idegenvezetőkről szintén el lehet ezeket mondani. Örülök, hogy jelentkeztem és végigjártam ezt az utat. Mindenkinek szívesen és nagy örömmel mesélek róla. Még egyszer köszönöm és hasonló jó szervezéseket, ilyen típusú idegenvezetőket és csoportot kívánok Önöknek a jövőben.

G. L., 2013. szeptember

Üzbegisztán körutazás
Az utasok egyéni igényeihez igazítva

Tisztelt Simity Úr!

Szept 26-án, már 4 napja itthonról írok, épségben megérkeztünk az üzbég körutunkról. Minden olajozottan ment, a helyi vezető fiatalember (Sardor Sadikov) és mások is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, az út nagy élmény volt, csak ajánlani tudom és fogom is mindenkinek, akinek lehetősége van elmenni. Nagyon emlékszem az önnel szemközti asztalnál ülő kollégája szavaira, hogy ezek az emberek (az üzbégek) még nincsenek elrontva. Valóban, főleg vidéken nekünk már teljesen ismeretlen barátságosságban volt részünk, egy példa: Szamarkandban találkoztunk egy helyi, Fergana völgyből származó turistacsoporttal, akikkel egy csomó képet készítettünk együtt és a végén egyikük elszaladt a buszukhoz, és egy csomó nekünk szánt szőlővel tért vissza. Vajon meddig tudják ezt a romlatlan jóindulatot megőrizni? 
Köszönöm az egyéni utunk bonyolításában végzett hosszú munkájukat, főleg Önnek de az irodának egyaránt.

T. L., 2014. szeptember

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Tisztelt Iroda!

Üzbegisztáni utazásunkon (2014.ápr.29-máj.7.) remek élményekkel gazdagodtunk. Több véleménnyel egyezően az volt a tapasztalatunk, hogy a kedves helyi emberek és a csodás látnivalók szerencsés ötvözete ez az ország. Külön szeretnénk megemlíteni, hogy az idegenvezetők (Gőgös Norbert és a helyi Bakhram) rendkívül felkészültek voltak, a magas színvonal az elsőtől az utolsó percig mindenben megmutatkozott. Végül megköszönjük az Önök irodájának munkáját, amelyből két lényeges elemet emelnénk ki: egyfelől érzékelhető volt a gondos előkészítés, valamint az, hogy a lehetőségeket jól mérték föl és optimálisan állították össze a programokat, másként fogalmazva maximalista, de teljesíthető terv szerint utaztunk, másrészt már az utazás előtt és mindvégig hallatlan korrektséget éreztünk az Önök részéről. Mindezért ezt az útjukat, illetve általában Önöket bárkinek bátran ajánljuk.

Dr. V. T., 2014. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

Köszönettel az érdeklődésért! Az út programja jól szervezett, rendkívül sok látnivaló került a 9 napra! Az idegenvezető: Gőgös Norbert rendkívül felkészült, tapasztalt, nagy tudású idegenvezető. Minden csoporthoz ilyen kollegát kívánok! Az úti élmények még nagyszerűbbé tételében rendkívüli szerepe volt, ezúton is köszönet érte! Meg kell említeni a 2 helyi idegenvezetőt, akik mindent megtettek a kényelmünkért, az információ éhségünk csillapításáért és hogy minél több élménnyel térjünk haza. Elismerés a munkájukért! Az étkezéseknél, nekem már időnként túl európai volt, de a csoport tagjait hallgatva, jó döntés volt. Továbbra is várom hírleveleiket ill. ebbe a térségbe szervezet útjaikról a tájékoztatót!

O. L., 2014. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

Nagyon jól éreztem magam, remek döntésem volt, hogy jelentkeztem, és elutaztam. Gőgös Norbertet rendkívül felkészült, figyelemre méltó idegenvezetőnek találtam, ha módom lesz utazom még vele, ajánlom az ismeretségi körömben is. A program, az ellátás, a partner iroda, mind-mind remek volt és már most kacérkodom a jövő évi lehetőségeimről!!!
Várom az új információkat!
Jó egészséget! Eredményes munkát, sikeres jövőt kívánok Önöknek!

M. Szilvia, 2014. szeptember

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

A program összeállítása nagyon jó, a látnivalók sora napról-napra gazdagabb, színesebb, összességében sokat láttunk és volt alkalmunk meg is tapasztalni, át is élni egy-egy helyszín hangulatát pl. Khiva éjszaka, valamint a szabadidőnkben volt lehetőségünk és időnk az útitervben nem szereplő műemlékeket is egyénileg felfedezni pl. Szamarkand még romos medreszei és mecsetei helyi közlekedési eszközzel, ami egy külön élmény. Az idegenvezetőnk dr. Varga Bálint rendkívül felkészült, széleskörűen tájékoztatott bennünket, ezen felül elintézett olyan extra szolgáltatásokat a csoportnak, mint a soron kívüli hajnali svédasztalos reggeli a hideg élelem helyett, így a komfortzónánkból sem estünk ki. Köszönöm ezt a jól szervezett utazást!

Dr. N. M., 2015. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Nagyon szép út volt gazdag programmal, rengeteg élménnyel. Mi a shabrisazi programot kihagytuk, ehelyett Samarkandot néztük meg alaposabban szabadidőnkben, helyi busszal, taxival, (ami nagyon olcsó), és fényképeztük kedvünk szerint a gyönyörű medreszéket, mecseteket, az utca embereit. Khíva fantasztikus volt, de igazából egy múzeumváros. Az élet Bukharában van, ahol nagyon jól érzi magát az ember a hangulatos főterén, zene, tánc mellett a kis éttermek teraszain, vagy a csodálatos Samarkandban a világ legszebb főterében gyönyörködve. A helyi idegenvezető nem sokat tett hozzá az úthoz, Dr. Varga Bálint viszont kiváló felkészültségű vezetőnk volt.

N. Dr. U. I., 2015. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Bartos Szilvia,

Tegnap este érkeztem vissza Luzernbe.
Röviden: mindennel a legnagyobb mértékben meg voltam elégedve. Külön szeretném megemlíteni Gőgös Norbert kiváló és nagy tudású vezetését, ugyanúgy a tüneményes ifjú kollegát, aki engem még - korom miatt- extra figyelmességgel vett körül. Kikértem Norbert véleményét, hogy melyik utat tudná nekem ajánlani és remélem, hogy erre a jövőben sor is fog kerülni. Így számíthat abban az esetben, hogy időben jelentkezni fogok.
Köszönöm a mindenkori precíz és gyors elintézést és maradok baráti üdvözlettel és további sok sikert kívánok mind Önnek, mind a cégnek.

H. Ágnes, Svájc, 2015. szeptember

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Tisztelt Utazási Iroda!

Üzbegisztáni körutazáson vettünk részt az Önök szervezésében 2016. április 15- től 23 ig. Köszönet Önöknek,hogy az út szervezése, tartalma, idegenvezetése rendkívül magas színvonalú volt. Az út során átfogó képet kaptunk egy olyan országról, mely számunkra ismeretlen. Hiányos tudásunkat idegenvezetőnk Tanács Gábor szakmai felkészültsége, helyismerete, szervezőképessége jól pótolta. Külön megemlítem azt a tényt, hogy utazásaink során ilyen magas szintű idegenvezetést nagyon ritkán kaptunk. Köszönet a helyi idegenvezetésnek Jamillának a korrekt, tárgyilagos, emberközpontú szervezésért. Szállodák, autóbusz, étkezés kifogástalan volt. Mindenkinek ajánlani tudjuk ezt a csodaszép, tiszta, biztonságos országot!

Dr I. István és Zsuzsa, 2016. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

Feledhetetlen mesebeli utazásban volt részünk. Tanács Gábor, és a helyi idegevező rendkívül felkészült, rugalmas és segítőkész volt. Nyugodtan mondhatom, hogy ilyen csoportos utazásban még nem volt részem, pedig már Önökkel is utaztam korábban is. Ha keresnék sem találnék hibát, szóval gratulálok a szervezéshez! Gábor személye pedig garancia bármilyen következő program esetén, mert rendkívül jól tud beszélni, felkészült, kedves, kiegyensúlyozott személyiség. Az isten is idegenvezetőnek teremtette! Köszönjük a munkájukat, ha csoportos útra megyünk, elsőként Önöket fogjuk megkeresni!

Kovácsné Antunovics Ildikó, 2016. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

A Selyemút nyomán Üzbegisztánban körutazás nagyon jó volt. Nagyon ritka eset, hogy semmiben sem találtunk kivetni valót. Az utolsó napon több utastárssal beszélgetünk és mindenki azt mondta, hogy mindennel elégedett. Az idegenvezetők is nagyon jók voltak (Gábor egy nagyon felkészült, csupa szív ember, aki tényleg az utasok kedvébe jár). A közlekedés, étkezés, szállás, nagyon jól szervezett volt. A látnivalók pedig lenyűgözőek voltak (készítettünk sok fotót és filmet). Ezt az utat ajánlani fogjuk ismerőseinknek, mert nagyon tetszett, amit ott láttunk, tapasztaltunk. Az üzbég emberek nagyon barátságosak, kedvesek voltak, szeretik a turistákat. 

G. család, 2016. április

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Bartos Szilvia!

Az út kitűnően sikerült, a programhoz nem tudnék módosítási javaslatot tenni, mert így jó, ahogy van. Az idegenvezetés nagyon jó volt, mind Gábor, mind Djamaila részéről. Kedvesek, rugalmasak voltak, minden kérésnek eleget tettek, és sok-sok ismeretet adtak át. Az időjárás lehetett volna kevésbé esős, de ez túlmutat a szervezők kompetenciáján! Szerencsénk volt a csoport összetételével is, csupa érdeklődő, fegyelmezett, szimpatikus emberből állt a csapat.

Széchy Gábor, 2016. április

Üzbegisztán – Türkmenisztán nagykörutazás

Térben, időben, érzelmekben nagy utazás volt. Érdekes, különleges, elgondolkodtató. Párthusoktól Vámbéry Árminon át máig. Örülök, hogy részesei lehettünk. Idegenvezetőnk, Gőgös Norbert felkészültsége, tájékozottsága, emberi hozzáállása kiváló. Ugyanez mondható el az üzbég és a türkmén kollégáiról is.
Jól szervezett út! Köszönjük.

K. J., 2016. október

Üzbegisztán – Türkmenisztán nagykörutazás

A szállodák megfelelő minőségűek és tiszták voltak. Az alkalmankénti gyengébb víznyomást elviseltük. A szállodákban a reggelit kaptuk, Taskenttől távolodva kisebbedő választékkal, de ez szerintem problémát nem okozott. A vacsorákat városi éttermekben fogyasztottuk el, jó minőségben és a hazaihoz nagyon hasonlító ízekben.
Meglepően jók voltak a buszaink és a terepjáróink. Az utakról ez már nem mondható el. A sofőrjeink nagy munkát végeztek.
Nagyon tetszettek a tágas terek és utcák, irányonként 3-4 sávval.
A múzeumok jó színvonalúak és szépek.
A műemlékek legtöbbje felújítva, jól karbantartott állapotban vannak.

B. J., 2016. október

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

Kedves Gergő!

Az üzbegisztáni utazás egy nagyon jól szervezett út volt,
Tanács Gábor kiváló idegenvezetésével bepillantást nyerhettünk
ennek a távoli országnak az életébe. Számomra talán a legnagyobb élmény Khiva volt, ahol több évszázaddal repültünk vissza a kánok világába.
De nagyon megragadtak Buchara és Szamarkand csodálatosan helyreállított műemlékei is. A szállások nagyon jók voltak.
Örök élménnyel tértünk vissza.

K. Ernő, 2017. szeptember

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Gergő!

Köszönöm kedves érdeklődését. Picit zavarban is vagyok, hogy Üzbegisztánt, a programot vagy az idegenvezetést emeljem-e az égig. Meg kell, hogy mondjam, mindhárom fantasztikus volt, egészen egyszerűen nagyszerűnek értékeltük az utazást. Elképesztően jól éreztük magunkat, elvarázsolt minket az út minden eleme, és a páratlan idegenvezetés.
Nagyon köszönjük, nagyon szívesen utaznánk Önökkel máskor is.

M. Éva, 2017. szeptember

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

T. Nagy Gergő és 1000 út utazási iroda!

Lassan kipihenjük az utazási fáradalmakat, visszaállunk az "itteni" időre.
Megmondom őszintén, Dr. Mari László idegenvezetőnk nem "jó" volt, hanem
nagyon, nagyon jó! Mi a feleségemmel már 49 éve utazgatunk, "kezdetben"
inkább egyénileg, most viszont már előnyben részesítjük a szervezett társas
utazásokat. Ilyen jó idegenvezetővel még nem találkoztunk, jóllehet korábban is volt néhány nagyon felkészült idegenvezető, de Laci (Dr. Mari László), mindegyiktől jobb volt. Végtelen nyugalommal, óriási tudással, rengeteg érdekes információval terelgetett minket a számunkra érdekes, egzotikus látnivalók között. S nagyon hamar rájöttem, miért volt Ő jobb minden korábbi idegenvezetőnél: mert neki ez nem munka, hanem szórakozás volt! Mi elég "hirtelen" döntöttünk az utazás mellett, és minden percet nagyon élveztünk, legszívesebben már ma visszamennénk. Nagyon "jók" voltak a látnivalók, kedvesek, egyszerüek, segitőkészek az üzbég emberek, s jó volt az ellátásunk, szállásunk is.
Ezúton is nagyon köszönjük Laci segitségét, a sok érdekes információt, és reméljük/bizunk abban, hogy még lesz közös utunk!

R. Péter, 2017. május

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Gergő!

Maximálisan meg vagyunk elégedve. Az út profi megszervezése és lebonyolítása, az idegenvezetőnk profizmusa, tudása és odafigyelése, a helyszínek, a logisztika, és a helyi üzbég idegenvezetőnk is mind mind különlegessé tették ezt a fantasztikus utazást!

B. E. Andrea, 2017. május

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Tisztelt utazási iroda!

2017.05.19-től 2017.05.26-ig vettünk részt az Önök által szervezett Üzbegisztáni körutazáson. Szeretnék köszönetet mondani mindenekelőtt
Dr. Mari Lászlónak, aki hozzáértéssel és igazi tudományos-ismeretterjesztő vénával kalauzolta a csoportot a természeti és épített értékek megismerése során. Lebilincselő előadását élvezet volt hallgatni, de sosem terhelte túl a társaságot. Ezenkívül nagyszerű érzékkel kezelte a csoportot is.
Ennek és a gördülékeny szervezésnek köszönhetően nagyon jól éreztük magunkat. Mind a közlekedés, mind a szállások színvonala jobb volt a várakozásunknál.

S. Anna, 2017. május

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Gergő!

Először is szeretnénk megköszönni az 1000 útnak, hogy eljuthattunk ebbe a csodálatos, biztonságos országba, ahol az emberek nagyon kedvesek, barátságosak és lélegzetelállítóan szép épületeket, műemlékeket láthattunk az út során. Leginkább Khiva városa nyerte el tetszésünket. Olyan érzés volt ott sétálni mintha visszamentünk volna az időben, távol a modern város zajától. Vámbéry idejében is ilyen lehetett. :-) Külön köszönet a helyi idegenvezetőnek (Maruf) az ottani támogatásért, és a
2 sofőrnek, akik nagy biztonsággal vezették buszunkat még a rázósabb útszakaszokon is. :-) A szállással elégedettek voltunk, különösen a bukharai (Rangrez Hotel) és samarkandi hotel (Registan Plaza Hotel) tetszett nagyon.
A jurtás nap nagy élmény volt az esti tábortűzzel és énekkel!!
Dr. Mari László idegenvezető barátságos, közvetlen természetbarát személyisége is hozzájárult ahhoz, hogy összességében életünk egyik legjobb útja volt ez a 9 nap, programokat és szervezést is beleértve. Szívesen visszamennénk bármikor! :-)

Cs. Nóra, 2017. május

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán 

Szép volt, jó volt, legkülönlegesebb a jurta tábor és a selymes vizű tó volt.
Köszönjük az utat.

B. Katalin, 2017. május

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

Nem csalódtam az 1000 Út Utazási Irodában, az üzbegisztáni út megszervezése, lebonyolítása pont úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Köszönöm korrektségüket, az út szép emlék marad számomra. A továbbiakban is szívesen utazom majd az irodával.

M. Andrea, 2018. április

Üzbegisztán-Türkmenisztán nagykörutazás

Kedves 1000út!

Jól éreztük magunkat az úton. Nagyon jó volt az idegenvezető, Mari László. Sok új ismeretre tettünk szert általa, élvezetessé téve utunkat.
Köszönjük mindenkinek!

T. Ferencné, 2018. szeptember

A selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Krisztina! 

Köszönöm érdeklődését! Az úti célok, a helyszínek nagyon jók voltak, mindkettőnket (engem és feleségemet) teljességgel hatalmukba kerítettek a látottak, monumentálisak, lenyűgözőek voltak az építészeti és történelmi emlékek, de hiszen ezért is választottuk ezt az utat. Elmondhatjuk, hogy azt kaptuk, amiért mentünk. A napi program szervezés jó volt. A Szamarkand-Taskent szuperexpressz igen jó ötlet a programban. Nagy élmény volt! Buhara, Szamarkand látnivalói hozták az elvárásokat, mert azokról már sokat olvastam. Viszont elmondhatom mindkettőnk nevében, hogy Khíva a maga alig ismertségével robbantotta a meglepetés tortát! Elképesztően szép és gazdag, kis helyre koncentrált, könnyen bejárható. Két napig csak kapkodtuk a fejünket. Gyönyörű ékkő Üzbegisztán koronáján, igazi turista csemege. A zenei és a divatbemutató Buharában, illetve az üzbég folklór est Szamarkandban látványos, hangulatos, maradandó élményt okozott. A szállások jók, megfelelők, káprázatosak és elegánsak voltak. Ezek a jelzők a helyszínek szerinti sorrendben következnek, azaz: Taskent jó, nem különös, Khíva: megfelelő, egyszerű, de tiszta, Buhara: káprázatos, maga az igazi Kelet, Szamarkand: elegáns. A szállodák reggeli kínálata is ezen jelzők szerint változott. Nekünk egyikkel sem volt bajunk. A helyi idegenvezető jó volt, jól vitte a csoportot. Egy dologban volt figyelmetlen: angolul beszélt, amit Péter fordított a csoportnak, de Dave túl nagy blokkokban beszélt, nem volt figyelemmel arra, hogy a magyar idegenvezető nem szinkrontolmács, vagy gép és képtelenség annyi elmondott szöveget értelmezni, megjegyezni, majd fordítani egy másik nyelvre. Péter jól vitte, figyelte a csoportot, nem engedte, hogy bárki is elvesszen. A helyi ételek finomak voltak. Emlékezetes élmény marad a plov vacsora, nekünk személy szerint nagyon ízlett. Örültünk a kapott receptnek, feleségem biztosan fölveszi a "Keleti népek ételei" repertoárjába, alig várom, hogy itthon is főzzön ilyet! A vacsora éttermek jók voltak, azok személyzete segítőkész, udvarias volt. Egy ilyen út után tudjuk már, hogy az átélt, a kapott élmények feldolgozása még jó ideig eltart és az is biztos, hogy örökre megmarad. Jó volt ott lenni, jó volt belekóstolni Üzbegisztánba. Csak ajánlani tudom bárkinek.

J. Róbert, 2018. október

Üzbegisztán - Türkmenisztán nagykörutazás 

Kedves Krisztina!

Köszönjük az érdeklődést. Számunkra, de azt hiszem az egész csoportnak nagyszerűen sikerült ez az út. Részben a csodás helyek, keleti építészet és hangulat miatt, valamint a természet érdekességei is újdonsággal szolgáltak. Másrészt dr. Mari László személyében nagyszerű idegenvezetőnk volt, aki széleskörű ismereteivel vezetett végig bennünket, mindenről tájékoztatott, mesélt, intézett, felhívta a figyelmet az érdekességekre – nagyon köszönjük neki!. A szállodák , a közlekedési eszközök is jók voltak, csak az utak állapota lehetne jobb –de arról nem a szervezők tehetnek-, valamint a határátkelés volt kissé lassú. Összességében nagyon pozitív benyomásunk volt, kellemesen csalódtunk, javasolni fogjuk másoknak is.

D.F., 2018. szeptember

A selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Krisztina !

 Szerintem az egész csoport nevében elmondhatom, hogy jól sikerült az utazás! Péter nagyon barátságos, segítőkész volt! Több információt is megosztott velünk mint amit a helyi idegenvezető mondott! De ez így jó, hogy közli a saját tapasztalatait is! Az ebéd megszervezésében segített, aki akart mehetett vele közösen ebédelni, jó páran meg is tettük! A khivai és bukharai szállodák amik megvoltak hirdetve, azok autentikusabbak, de ezek a szállodák is jók voltak, mindegyik közel a látványosságokhoz! Taskentben hajnali 1-kor , volt a számunkra egy kis süti tea kikészítve! A busz az egy 3,5 hónapos kínai busz volt, teljesen meg voltunk vele elégedve! Az étkezés jó volt, nekem kicsit egyhangú. Vizet kaptunk bőségesen! Ha nem lenne a szuper expressz akkor nyugodtan szamarkand-ból haza lehetne repülni, de így hogy van érdemes kipróbálni, csak már induláskor sötét volt sajnos!

Sz.G., 2018. október

A selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Krisztina,

Örülök, hogy ezúton is elmondhatom a véleményemet. Rendkívül jól sikerült az út, élménydús, szórakoztató volt. Többet nyújtott, mint amennyit vártunk. Röviden megismétlem azt, amit az id.vez. által kiosztott véleményrögzítő kérdőíveken leírtam. Úgy a magyar id. vez. György Péter, mint a helyi id. vez. nagyon jó, lelkiismeretes munkát végzett, az ő alapos felkészültségük, rátermettségük nagyban hozzájárult az út sikeréhez.  A sofőrök is jól végezték a munkájukat, a buszok is kényelmesek voltak, a vonatozás kitűnő megoldás. A szállodák is jók voltak, az ellátás is.

Sz. Sz., 2018. október

A selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Krisztina!

A selyemút nyomán Üzbegisztánban utazás tejesen megfelelő volt számomra. Kiváló volt az program és az idegenvezetés is. A magyar és a hely idegenvezető is megfelelő volt, információban nem szenvedtünk hiányt. A program felosztása is megfelelő volt, hogy mindig kaptunk szabadidőt egyedül is felfedezni egy-egy várost. Az ellátásra sincs semmi panaszom, nagyon finom ételeket kaptunk. Khivaban a szálláson nem volt lift, ami az idősebb utastársakat zavarta, de nekem nem okozott gondot, minimális pénzért a hotel dolgozói segítettek cipelni a bőröndöt. Összességében egy tökéletes, kompakt program volt és szívesen ajánlom Bárkinek, aki érdeklődik e vidék iránt.

P. L.

Üzbegisztán - Türkmenisztán nagykörutazás

Kedves Vass Krisztina!

Az Üzbegisztán - Türkmenisztán nagykörutazás a vártnál is nagyobb élménynek bizonyult, köszönhetően irodájuknak és elsősorban Dr. Mari László kiváló vezetésének. Ki kell emelni szakmai és a selyemúttal kapcsolatos magyarok tevékenységét felelevenítő ismeretét, melyet megosztott velünk. Köszönet illeti az üzbég Dolores TG. társidegenvezetőjét is. Türkmenisztánban a Kara Kum sivatagban való út felejthetetlen élmény volt. A szállodai és étkezési ellátás kiváló volt. Reményeink szerint a jövőben is az 1000Úttal utazunk, mert a bakancslistán még három cél van, melyet szeretnénk teljesíteni.
Őszinte nagyrabecsüléssel!

T. Cs. Piroska és T. István

A Selyemút nyomán Üzbegisztánban

Az idén májusban Üzbegisztánban voltam az 1000 Út utazási iroda szervezésével.
Nagyon szép út volt, csak ajánlani tudom.
Am igazán megfogott, a régmúlt idők építészete, a gyönyörű mecsetek, a medreszek (egyetemi épületek),  és a síremlékek, melyeket az Indiából hozott mogul építőmesterek építettek.
A városokban, amerre jártunk, mindenütt tisztaság van, sok a park és a zöldterület, az emberek kedvesek és udvariasak.
Egyik nap vonattal utaztunk Khivából Bukharába, a tisztaság itt is meglepő volt. A vasútállomás váróterme olyan volt, mint egy hotel előcsarnoka, felszerelve ingyenes telefontöltőkkel, wifi-vel, iható vízzel, a mennyezeten óriási kristálycsillár. A vonat tiszta és kényelmes.
A szállodák szépek és tiszták, az ételek finomak és bőségesek voltak. Egy jó tanács, hogy a nyers zöldség és gyümölcs előételeket mellőzzék, csak a sült és pároltat fogyasszák. Csak ásványvizet fogyasszanak. Az üzbég utazási iroda idegenvezetője végig az utazásunk során hűtött ásványvízzel ellátta a csoportot.
Ezen az úton egy éjszakát a sivatagban, jurtákban aludtunk. A sivatag nem az a homokdűnés, amit vártunk, hanem dimbes-dombos, füves-bokros terület volt.
Nagyon jó idegenvezetőnk volt, rengeteg információval látott el bennünket. Beszélt az üzbég emberek életéről, társadalmukról, történelmükről, kultúrájukról.

L. Júlia, 2019. május

 A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Tisztelt Szilvia!

Az út - ahogyan azt már az 1000út-tól megszoktuk - nagyon jól sikerült. Az idegenvezetőnk - György Péter - remekül teljesített, és a társaság - bár ez véletlen szerencse - sem hagyott maga után kívánni valót... Szóval, minden nagyon rendben volt, remek és maradandó emlékeket halmoztunk fel.

S. Péter és M. Andrea, 2019. október

A Selyemút nyomán, Üzbegisztán

Kedves Szilvia!

A program nagyon jól sikerült, szuper volt! Mi már voltunk ott a szovjet időkben, 41 évvel ezelőtt! Akkor nem tehettük be a lábunkat Hívába. (Nem csak mi, de a szovjet állampolgárok sem, mivel zárt terület volt, egy, a közelben lévő gyakorlótér miatt.) Most nagy élmény volt Híva is!
Hihetetlen nagy fejlődést tapasztaltunk a túrista útvonalon. A helyi idegenvezetőnk szerint ez a fejlődés 2001 után indult! Az üzbégek nagyon barátságosak, láthatóan szeretik a túristákat.
Nagyon jó volt az idegenvezetés is. Elfáradtunk a sok élmény hatása alatt. 

S. József és felesége, 2019. október