Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Kis-Ázsia mesés tájain
Isztambul – Márvány-tenger - Bursa és az Uludağ hegye – az Égei-tenger aranypartjai
 
386 900 Ft
/fő repülőjeggyel
2022.05.11.-05.20.
 
Utazás:

menetrendszerinti repülőjárattal, helyszíneken külön busszal

Elhelyezés:

színvonalas, 3-4 csillagos szállodák,  2 ágyas szobáiban

Ellátás:

Isztambulban reggeli, Bursában és Bodrumban reggeli és vacsora

Utazás:

menetrendszerinti repülőjárattal, helyszíneken külön busszal

Elhelyezés:

színvonalas, 3-4 csillagos szállodák,  2 ágyas szobáiban

Ellátás:

Isztambulban reggeli, Bursában és Bodrumban reggeli és vacsora

Miért ez az út?

A néhai Bizánci Birodalom-, Oszmán Birodalom-, Velencei Köztársaság, sőt a „Máltai Lovagrend” gyönyörű tájait, emlékeit látogatjuk végig Kis-Ázsiában - szárazon és vízen. A páratlan méretű és szépségű mecsetek, paloták, fürdők, katedrálisok felfedezése közben is marad idő a kavargó bazárok zsongásának megtapasztalására, vagy egy-egy ráérős esti vízipipás beszélgetésre. A Boszporusz és a Márvány-tenger türkizkék hullámaitól –Az Égei-tenger legdélebbi aranyhomokos partvidékéig jutunk, s túrát teszünk az Uludağ („A Nagy-hegy”) 2.500 m magas, sokszor nyáron is hófödte főgerincén is. Bursa, Kumalikizik, Isztambul (Konstantinápoly) UNESCO világörökségei-, Bodrum, Halikarnasszosz és Milasz műemlékei minden napunkon csodákkal várnak. S hogy milyen a Földközi-tenger és az Égei-tenger déli partvidékeinek melegen simogató vize? Számos nagyszerű strandon tartunk majd a kóstolókat…

Részletes program

1. nap: A Márvány-tengeren át Bursába

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel. Elrepülés Isztambulba menetrend szerinti járattal. 3 órás utazás a Márvány-tengeren át Bursába, busszal és kompon. Ismerkedés az Ázsiát – Európától elválasztó tenger természetföldrajzi határaival, a Boszporusz szoros (a Fekete-tenger kapuja) és a Dardanellák (az Égei-tenger kapuja) stratégiai szerepével. Az anatóliai kikötés után rövid utazás Bursába, az Oszmán Birodalom régi fővárosába. Oszmán fia, I. Orhan (1324 – 1362) itt rendezte be az Oszmán szultánság első fővárosát, egyedülien gazdag műemlékállományt hagyva az utókorra. A „Mennyei Bursa”, az Óváros több mint 200 db (!) védett épületből áll, számos közülük UNESCO világörökségi védelem alatt. Utazás közben néhány szó a Selyemút útvonalairól és történetéről, illetve arról hogyan vált a város annak anatóliai központjává. Ismerkedés az itt eltemetett világhódító szultánok életének igaz meséivel – pl. hogyan vált I. Murád szultán (1362-1389) a Balkán-félsziget urává; vagy fia az Ulu Camii-t (Hatalmas Mecset) építtető Bayezit Yildirim (A Mennydörgés) szultán (1389-1402) korával és háborúival. (Az 1396. évi Nikápolyi ütközet, Luxemburgi Zsigmond magyar király menekülésének igaz meséje, elbeszélése, majd ismertető Timur Lenk birodalmáról, s arról hogyan mentette meg Timur Magyarországot és Európát Bayezit seregeitől.) Bejelentkezés gyógyfürdő hotelünkbe, 16:00 óra körül. Pihenés a vacsoráig – vagy rövid pihenő után fakultatív, 5 perces taxizás a Kapalı Çarşı-hoz (oszmán kori bazár), rövid vásárlással, sétával az UNESCO világörökségi Nagy Mecsetnél (Ulu Camii), a középkori karavánszerájoknál (Koza Han, Pirinc Han). Sétánk végén a Nusretije óratorony kilátónál pihenünk meg, a hotelbe visszatérés előtt. Este közös vacsora.

Éj Bursában

2. nap: Az Uludag hegy tetején; Séta a XVIII. században…

Reggeli után látogatás a 2.543 m magas Uludag-hegyen felvonóval. 2-3 órás séta a főgerincen. A fenyvesek fényképezése, közben kitekintés a mai Nyugat-Anatólia domborzati viszonyaira. A hatalmas hegy ókori neve Olümposz volt, állítólag Hannibál javasolta I. Prusias (Kr. e. 232 – 192) bithüniai királynak, hogy alapítson egy települést a hegy lábánál fakadó meleg-forrásoknál. „Harapás” az ózondús hegyi levegőből, rövid pihenővel. Lejutás a (talán) havas gerincekről Kumalikizik (Cumalıkızık)UNESCO világörökségi hegyi falujába. Az 1300-as évek elején alapított faluban a XVIII. században „megállt az idő”.  270 védett épületének fele ma is lakott, így igazi élettel teli XVIII. századi oszmán hangulatokat csíphetünk el utcáin. Délutáni aláereszkedés a városba, majd néhány híres középkori fürdő megtekintése kívülről: Kükürtlü Hamam; Yeni Kaplica; Kaynarca Hamam.

Pihenés, a szállodai fürdő szolgáltatás élvezete – vagy fakultatív látogatási lehetőség valamelyik híres törökfürdőben.

Éj Bursában 

3. nap: Ahol az Oszmán birodalom született

Reggeli után kijelentkezés hotelünkből. Látogatás a Nagy Mecsetnél (Ulu Camii), majd a csodálatos Yesil Camii mecsetnél. A nagyszerű márvány kútjáról és 6 X 11 m méretű tebrizi imafülkéjéről, valamint különleges ultramarin – türkiz – zöld kerámiáiról híres épületegyüttest I. Mehmed Celebi szultán (1415 – 1419), a nagy interregnumot követő „második birodalomalapító” építtette. Látogatás a leghíresebb, itt eltemetett világhódító szultánok türbéinél: Yildirim szultán komplexum; II. Murád mecset és medreszék; Musztafa herceg (Nagy Szolimán legtehetségesebb fia) és Dzsem herceg (Hunyadi Mátyás király rokona!) türbéi. Bursai látogatásunkat a várban, a dinasztiaalapító Oszmán és Orhan sírjainál, illetve az Óváros panorámájának fényképezésével fejezzük be.

3,5 órás utazás Isztambulba, menet közben 2 téma rövid áttekintésével: 1./ Amikor Magyarország volt Türkország (Turkija): Magyar – bizánci kapcsolatok a IX – XI. században; 2./ Magyar utazók és felfedezők az Oszmán Birodalomban. (Orbán Balázs – Vámbéry Ármin – Karácson Imre – Erődi Harrach Béla élete és munkássága.) Néhány adat és sztori az Aranyszarv-öböl időtlen metropoliszáról, Isztambulról. Szállásunk elfoglalása az európai oldalon.

Éj Isztambulban

4. nap: Isztambul a kalifák metropolisza

Isztambul, a 2 kontinensen fekvő óriás, Földünk egyik legszebb fekvésű metropolisza. Műemlékekben és építészeti csodákban egyedien gazdag, az UNESCO világörökségi helyszínek kincsestára. A Nagy Konstantin római császár által alapított város a Római-, majd Bizánci Birodalom székhelye volt 1453-ig. Nagy Szolimán (1520 - 1566) idején „Sztambul” a világ leggazdagabb városa volt, a „Magas Porta” parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült.

Reggeli után látogatás az egyetemi negyedben, majd a hatalmas Nagy Szolimán Mecseténél és a szultán sírjánál. A kilátás élvezete, majd fotózás Mimar Sinan, a birodalom leghíresebb építésze türbéjénél. Látogatás a csodálatos izniki kerámiákkal díszített Rüsztem Pasa mecsetnél, majd 1,5 órás szabadidő az Egyiptomi Bazárban (Fűszer Bazár), sétával a Galata-hídon. Séta a Marmaray Pályaudvarra, az Orient Expressz végállomásához. Visszatérés a hotelbe busszal, pihenő – vagy opcionális séta lehetőség a Topkapi Palota Múzeum parkjában, látogatási lehetőséggel a nyitva tartás szerint.

Éj Isztambulban 

5. nap: Jusztiniánusz császár trónjától –a Nagybazár világáig

Reggeli után látogatás a Hippodromom, az ókori római lóverseny arénából, átalakított UNESCO világörökségi főtéren. „Kísérlet” az itt látható 2.000 évnyi emlék bemutatására. Látogatás a Nagy Jusztiniánusz (483-565) által 537-ben (!) megnyitott Haga Sophia-ban. Igaz mesék az építtető császárról, illetve az őt követő legragyogóbb bizánci uralkodókról, mint II. (Bolgárölő) Baszileiosz és I. (Nagy) Mánuel. Csoportkép készítése Eiréné (Piroska) császárné, Szent László magyar király leánya szarkofágjánál. Látogatás a gigászi, hatminaretes Kék-mecsetben, majd pihenő, vásárlási lehetőség. Közös látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Nagy Bazárban (törökül Büyük Çarşı.) Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Nagy Szolimán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit. Az 1800-as években az üzletek mellett 1 mecset, 12 arany-ezüst páncélkamra, 10 imaház, 2 szökőkút, 16 ivóvízcsap, 24 középület és iskola is működött a területén, ami ma is 30.700 m2 (!). Vásárlási lehetőség, vagy csak séta és nézelődés. Este fakultatív, határozottan ráérős vízipipa kóstoló lehetőség, Naszreddin Hodzsa viccekkel és történetekkel.

Éj Isztambulban

6. nap: Musztafa Kemal emlékezete; az Égei-tenger déli partjai

Utazás a reptérre, menet közben történetek a XIX. századi Oszmán Birodalomról, annak széthullásáról, illetve a mai modern Törökország megteremtője, Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) életéről és koráról. Rövid, vázlatos ismertető a Földközi-tenger keleti medencéjének fokozottan előnyös természeti adottságairól, illetve az Égei-tenger tengerrajzáról. Kora délutáni érkezés Bodrumba, az Égei-partvidék talán legszebb fekvésű tengerparti városába. A rövid transzfer alatt néhány szó a város egyik leghíresebb szülötte, Turgut Reis (1485 – 1565) admirális, Algéria és Djerba kormányzója életéről, illetve az Oszmán tengeri flotta XVI. századi vállalkozásairól, hadműveleteiről. Bejelentkezés közvetlen tengerparti resortunkba, a Bitez városrész homokos öblében. Szállodánk és a tengerpartunk „felfedezése”, strandolással, napozással.

Éj Bodrumban, a tengerparton

7. nap: Halikarnasszosz és a Szent Péter Erőd históriája

Reggeli után félnapos látogatás Bodrum óvárosában: A városban született Hérodotosz (Kr. e. 484 – 425) „A történetírás atyja” a perzsa-görög háborúkat leíró „Történelem” c. munka szerzője. Vázlatos ismertetés az ókori világ első történetírójának életéről, illetve Halikarnasszosz (a város ókori neve) fénykoráról, Mauszólosz király síremlékéről, a Halikarnasszoszi mauzóleumról, az ókori világ 7 csodájának egyikéről. Látogatás a romvárosban, majd séta az 1402-től épült Szent Péter Erődben, a Máltai lovagrend legnagyobb kis-ázsiai építményében. Igaz mesék a lovagok korából,- az Angol,- Francia,- Olasz,- illetve Német bástyák építéséről - illetve arról, hogyan, miként vált a partvidék törökké a XVI. században. Látogatás a méltán híres „Víz alatti leletek Múzeumában”, majd séta és rövid szabadidő az erőd körül. Kora délutáni visszautazás a hotelbe, pihenés, napozás a közös vacsoráig.

Éj Bodrumban, a tengerparton

8. nap: Pihenő vagy Bodrum-félsziget hajókirándulás

A mai napon két program között választhatnak a résztvevők: 

1./ A resort szolgáltatásainak élvezete, strandolás és pihenő a tengerparton

vagy 

2./ Fakultatív egész napos hajókirándulás a Bodrum-félsziget körül (Részvételi díj: az alapárban ) Figyelem! Fürdőruha, naptej, pipás búváreszközök hozatala nyomatékosan javasolt.

Éj Bodrumban, a tengerparton

9. nap: A milétoszi filozófusoktól – Menteshe emírjeiig

Reggeli után utazás az ókori Milétosz (Milet), a „Ión partvidék kapuja” romjaihoz. Mondák és történetek a város alapításáról, annak későbbi gyarmatairól, a valaha itt tanító Thálész, Anaximandrosz és Anaximenész filozófiai okfejtéseiről. A ma is igen impozáns görög-perzsa-római-bizánci-egyiptomi-oszmán romok közös megtekintése. Továbbutazás Becin várához, a néhai menteshei emírek volt fővárosához. Néhány szó a szeldzsuk szultánok birodalmi uralkodásának véget vető, 1243. évi Köse Dağ-i csatáról – majd az ezt követő években kialakult Anatóliai emirátusok (törökül: Anadolu beylikler) évszázadairól. A várrom bejárása után séta, s rövid szabadidő Milas városában. Délutáni visszautazás a szállásunkra. 

Éj Bodrumban, a tengerparton

10. nap: Pannónia hazavár…

Kijelentkezés után csomagjaink elhelyezése a csomagszobában, majd délelőtti szabadprogram. 14:35-kor elrepülés Budapestre, isztambuli átszállással. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre 19:15 órakor.

További információk

FIGYELEM!

A programok sorrendje változhat.

Árak és indulás
Indulás - visszaérkezés
Utazás hossza
Ár
 
2022.05.11. - 2022.05.20.
10 nap / 9 éj
386 900 Ft
Foglalás
2022.09.21. - 2022.09.30.
10 nap / 9 éj
386 900 Ft
Foglalás

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

AZ ÁR TARTALMAZZA
 • repülőjegyeket illetékkel (változhat), feladott poggyásszal
 • szállást 3-4*-os szállodákban, kétágyas szobákban
 • helyszíni buszos közlekedést
 • Isztambulban reggeli, Bursában és Bodrumban reggeli és vacsora
 • belépőket
 • magyar nyelvű idegenvezetőt
AZ ÁR NEM TARTALMAZZA
 • útlemondási biztosítás
  2,2% (vagy COVID-19 fedezettel: 4%)
 • borravalók
  kb.: 3 €/ fő/ nap

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • egyágyas felár
  88 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás (Aegon)
  - Basic: 590 Ft/fő/nap
  - Extra: 790 Ft/fő/nap
  - Exclusive: 1.090 Ft/fő/nap
Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Kiss Henrietta
+36 (1) 207 8221
Simity Péter
+36 (1) 354 3991
Visszahívás igénylése

vagy kérjen visszahívást!

Visszahívás igénylése

Az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom. (megtekintés)
Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

5 nap / 3 éj
tetszőleges időpont


164.500 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont


1.413.500 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
tetszőleges időpont


420.000 Ft/főtől