Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Törökország
Beutazáskor 1 db PCR tesztet kérnek.
 

Utolsó frissítés dátuma: 2021.04.18.

Törökországba való belépés szabályai és feltételei:

Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Kell-e teszt? Igen.

A Törökországba légi úton belépni kívánó, 6 éves, vagy annál idősebb utasok 72 óránál nem régebbi negatív SARS-COV-2 PCR tesztet kötelesek bemutatni. Ennek hiányában az utazót nem engedik már felszállni sem a Törökországba induló járatra. 

A tengeri/közúti határátkelőn belépni szándékozók 72 óránál nem régebbi negatív SARS-COV-2 PCR tesztet kötelesek bemutatni. Ennek hiányában az általuk megadott törökországi szálláshelyen kötelesek karanténba vonulni, amelynek során a hetedik napon a török Egészségügyi Minisztérium PCR-tesztnek veti alá az utazót. 

A tengeri/közúti határátkelőn belépni szándékozók esetében megkövetelt negatív PCR teszt bemutatása, illetve ennek hiányában a kötelező hétnapos karantén kötelezettsége alól a nemzetközi személy- és teherszállításban résztvevő személyek – így a kamionsofőrök – mentességet élveznek! 

Kell-e regisztrálni? Igen.

A Törökországba történő belépéskor formanyomtatványt kell kitölteni, melyen az alábbi adatok megadása kötelező:

  • személyes adatok;
  • utazási adatok (pl. közlekedési eszköz fajtája, járat száma, ülés száma, stb.);
  • törökországi szálláshely címe;
  • elérhetőségek;
  • esetleges tünetek. 

A formanyomtatványon begyűjtött információkat a török hatóságok egy hónapig tárolják.

2021. március 15-től a Törökországba légi úton belépni kívánó utasoknak az ún. „Utasinformációs űrlap” formanyomtatványt a járat indulását megelőző 72 órával online kell kitölteni a https://register.health.gov.tr oldalon keresztül. Az utazók ily módon már becsekkoláskor rendelkeznek regisztrációval és az ezt igazoló elektronikus (HES) kóddal, aminek – elektronikus vagy papír alapú – meglétét a légitársaságok ellenőrzik. 

Oltás: Törökországban jelenleg nincs oltási kötelezettség.

A török hatóságok nem kérnek igazolást az esetlegesen beadott védőoltásról, annak megléte nem mentesít a PCR teszt-kötelezettség alól.

Magyarországra való belépés szabályai és feltételei:

A külföldről hazatérő magyar állampolgárok fő szabály szerint 10 napos hatósági házi karanténra számíthatnak, az alól mentesülni csak 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, 2 db negatív PCR teszteredmény felmutatását követően lehetséges.

Az első PCR tesztként azt a  vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.

Törökországba turista célú beutazás esetén nem szükséges vízum. Beutazáshoz érvényes útlevéllel kell rendelkezni, mely a Törökországba történő beutazáshoz képest legalább 150 napig érvényesnek kell lennie.

Időeltolódás

Magyarországhoz képest nyáron +1 óra, télen + 2 óra.

Pénznem, bankkártya használata

Hivatalos fizetőeszköz a török líra (1 líra = kb. 48-50 Ft; 2019. novemberi adat), mely dollárért, euróért váltható. Érkezés után lesz lehetőség pénzváltásra. Visa és Mastercard alapú bankkártyákat a nagyobb üzletekben elfogadnak. USD-t és EUR-t is esetleg elfogadhatják fizetőeszközként, érdemes kis címleteket vinni és a helyszínen lírát is váltani. A körutazások során bankautomatát, vagy bankot nem lesz mindig módjuk keresgélni, ezért tartsanak mindig maguknál elegendő készpénz. Fontos, hogy a régi kiadású (2006 előtti) USA dollárokat már mindenhol csak korlátozottan fogadják el. Arra is érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne legyen sérült a bankjegy!

Elektromosság

Az elektromos áram többnyire 220-230 V, 50 Hz. A csatlakozó az európaival megegyező.

Ivóvíz, higiénia, egészségügyi ellátás

Törökországban megfelelőek a higiénés viszonyok, ennek ellenére előfordulhat pld. hasmenés, amire ajánlott gyógyszert bekészíteni az úti patikába. A csapvíz fogyasztása nem javasolt! Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, azt a kézipoggyászba tegye be. Az orvosi, egészségügyi ellátás érdekében, betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megkötése ajánlott!

Telefonálás, internet

Az előfizetéses mobiltelefonok működnek, a roamingolási tarifákról tájékozódjanak a szolgáltatójánál. A helyi SIM kártya vásárlásával olcsóbban telefonálhatnak (kártyafüggetlen telefon szükséges hozzá). Wifi általában van a szállodákban, de a használatuk esetenként térítésköteles lehet!

Vásárlás

Az alku feltétlen elvárt.  Bőráruk, táskák, ajándéktárgyak, szőnyegek, kelimek a legnépszerűbb ajándékok.

Nyelv

Hivatalos nyelv a török, de angolul, németül, oroszul sok helyen beszélnek.

Kiemelt Törökország ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

4 nap / 3 éj
tetszőleges időpont

149.000 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
2021.06.05. - 06.08.
Összesen 2 időpontban

295.000 Ft/főtől

8 nap / 7 éj
2021.05.19. - 05.26.
Összesen 2 időpontban

330.000 Ft/főtől

5 nap / 4 éj
2021.10.25. - 10.29.

342.000 Ft/főtől