Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Hova utazhatunk karantén nélkül?

Alábbi tájékoztatónkban összegyűjtöttük a magyar állampolgárokra vonatkozóan az egyes országokba való beutazással, kint tartózkodással és az utazást követő hazatéréssel kapcsolatos információkat.

 

I.  A jelenlegi helyzet szerint (08.06.) az alábbi országokba korlátozás nélkül indulhatunk, azaz sem odaérkezéskor, sem Magyarországra visszaérkezéskor nem kell sem PCR-teszt, sem karantén (zöld):

 

Európa:

Andorra, Ausztria, Belgium, Dél-Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország (repülővel!), Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Németország, Olaszország, Portugália (kivéve Madeira és Azori-szigetek), San Marino, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Vatikánváros

Európán kívüli országok:

Dél-Korea

 

II.  Az alábbi országokba utazhatunk, de az odaérkezéskor negatív PCR-teszt* felmutatása szükséges, viszont visszatéréskor Magyarországra nem kell sem teszt, sem karantén (zöld):

Görögország (autóval vagy busszal), Madeira, Azori-szigetek

Izland esetében érkezéskor csak a helyszínen készült PCR tesztet fogadják el (előzetes teszt nem megfelelő).

*országonként változó előírás: 96, 72 vagy 48 óránál nem régebbi tesztet kérnek

 

III.  Az alábbi országokba szabadon utazhatunk, de Magyarországra visszatéréskor viszont karantén és 1 illetve 2 negatív PCR-teszt bemutatása szükséges:

1 PCR-teszt (sárga)

Bulgária, Nagy-Britannia (Egyesült Királyság), Norvégia, Románia, Svédország, Szerbia, Spanyolország

2 PCR-teszt (piros)

Európa: Albánia, Észak-Macedón Köztársaság, Montenegró, Törökország

Európán kívül: Egyiptom, Tunézia, Mexikó kiemelt üdülőhelyei (Cancun, Playa del Carmen, Puerto Morelos, Riviera Maya, Akumal, Tulum), Dominikai Köztársaság, Maldív-szigetek

 

IV. Az alábbi országokba utazhatunk, de az odaérkezéskor negatív PCR-teszt* felmutatása szükséges, Magyarországra visszatéréskor viszont karantén és 2 negatív PCR-teszt bemutatása szükséges (piros):

Európa: Bosznia-Hercegovina, Belarusz Köztársaság (Fehéroroszország)

Európán kívül: Egyesült Arab Emírségek (Dubai), Libanon

Kazahsztán esetében nem kell PCR-teszt, viszont vízum szükséges

*országonként változó előírás: 96, 72 vagy 48 óránál nem régebbi tesztet kérnek

 

V.  Ahova egyelőre belépési tilalom van érvényben:

Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova, Oroszország, Örményország, Észak-Ciprus

Az afrikai kontinens országainak határai többségében zárva vannak (kivéve Egyiptom, Tunézia), Dél- és Közép-Amerika országai, Karib-szigetek (Bahamák, francia és holland területek), USA (csak indokolt esetben, karanténnal), Kanada, Ausztrália és Óceánia, Bhután, Fülöp-szigetek, Egyesült Arab Emírségek (Abu Dhabi), India, Indonézia, Irán (nincs beutazási tiltás, de vízumügyintézés még nem lehetséges), Izrael, Japán, Jordánia, Kambodzsa, Katar, Kína (Hongkong és Makaó se), Laosz, Malajzia, Mianmar (Burma), Mongólia, Nepál, Omán, Srí Lanka, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Thaiföld, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Vietnám

Az utazási tanácsok a helyzet alakulásának függvényében folyamatosan frissülnek.

 

Részletes információk országonként:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

 

TOVÁBBI HASZNOS INFORMÁCIÓK

 

Országok besorolása a hazatérés szempontjából:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/c/65/a2000/Orszaglista200807.pdf

Fontos: az országok besorolása a Magyarországra való hazatérésre vonatkozik, nem feltétlen azonos az adott ország beutazási feltételeivel.

 terkep.jpg

A különböző besorolású országokból érkező magyar állampolgárokra vonatkozó szabályok: 

  

Magyar állampolgár

Zöld jelzésű országból érkezik

Korlátozás nélkül beléphet

Sárga jelzésű országból érkezik

Egészségügyi vizsgálat. Függetlenül attól, hogy ez fertőzés gyanúját igazolja vagy sem, 14 nap karantén otthon vagy más kijelölt helyen - VAGY 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett, két negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, kérheti ennek elvégzését. Az első negatív eredmény után elhagyhatja a karantént, de el kell végezni a második tesztet is. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja.

Piros jelzésű országból érkezik

Egészségügyi vizsgálat. Függetlenül attól, hogy ez fertőzés gyanúját igazolja vagy sem, 14 nap karantén otthon vagy más kijelölt helyen - VAGY 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett két negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, a karanténban kérheti ennek elvégzését. Ha mindkettő, 48 óra időkülönbséggel elvégzett teszt negatív eredményt mutat, a magyar állampolgárt felmentik a karantén alól. A teszt költségét augusztus 1-ig az állam állja.

Határátlépéskor ellenőrizhetik az utasok testhőmérsékletét, valamint szúrópróbaszerű jelleggel Covid-19 tesztet végezhetnek.

Külföldi útlevéllel rendelkező utasaink a rájuk vonatkozó feltételekkel kapcsolatban érdeklődjenek kollégáinknál.

További hasznos információk az utazással és az új szabályozásokkal kapcsolatban:

Az állampolgárok és beutazó turisták védelme érdekében minden ország szigorításokat, egészségmegőrzés szempontjából fontos intézkedéseket vezetett be, amelyekre utazásuk során számítani kell. Az itt szereplő információk általános tájékoztatásul szolgálnak, melyek országonként változhatnak, így kérjük, hogy utazása előtt mindenképpen tájékozódjon az Ön útjára vonatkozó pontos részletekről kollégáinknál.

Helyi előírások (általánosságban):

  •          Több ország esetében a területére történő belépéskor vagy már a belépés előtt az utasoknak egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteni, erről kollégáink adnak részletes felvilágosítást.
  •          Határátlépéskor bárhol ellenőrizhetik az utasok testhőmérsékletét, valamint szúrópróbaszerű jelleggel Covid-19 tesztet is végezhetnek. Pozitív eredmény esetén kötelező a karantén (ott is, ahova elvileg karantén nélkül utazhatunk).

Utazás repülővel:

A Nemzetközi Légügyi Hivatal rendelkezése értelmében június 1. után a repülőterek épületeibe csak az utazó személy léphet be. A repülőtereken, repülőgépen és a buszokon az orr és arc eltakarására alkalmas maszk viselése kötelező. A repülőgépek légkondicionáló berendezései speciális szűrőkkel rendelkeznek, melyek megszűrik a vírusokat és baktériumokat, így azok szinte steril levegőt biztosítanak. Bizonyos légitársaságok a maszk viselésén felül egész arcot takaró pajzsot is kérhetnek (pl. Qatar Airways), melyet ők biztosítanak az utasok részére. A nagyobb méretű kézipoggyászok sok esetben nem vihetők a fedélzetre, azokat díjmentesen helyezik el a poggyásztérben. A fedélzeti ellátás is sok esetben változott, a rövidtávú járatoknál van ahol nincs ellátás, vagy csak vásárolni lehet, van ahol csak bankkártyát fogadnak el. Általános szabály, hogy az adott országba való belépéskor testhőmérséklet-mérés és egészségügyi ellenőrzés várható (van ahol mindenkinek, vagy csak szúrópróba szerűen). Kérjük, hogy minden esetben kövessék a személyzet utasításait.

Utazás autóbusszal:

Kérjük, hogy utazásuk során fokozottan figyeljenek a személyi higiéniára, köhögéskor és tüsszentéskor takarják el orrukat és szájukat zsebkendővel, fordítsanak kiemelt figyelmet a gyakori és alapos kézmosásra. Autóbuszos utazásaink során kihelyezett kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk! Kérjük, hogy az utazás alatt mindenki rendelkezzen maszkkal vagy arcot eltakaró sállal, kendővel.

Látnivalók, szálláshelyek:

Múzeumokban, látnivalóknál, fürdőkben, strandon, játszótereken, szállodai közös terekben, éttermekben kerülni kell a túlzsúfoltságot, és alkalmazni kell a társadalmi távolságtartási ajánlásokat. A legtöbb helyen zárt térben a maszk viselése ajánlott, van ahol kötelező (ezt általában táblákkal jelzik), sőt még gumikesztyű viselését is előírhatják. Kérjük, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében tartsák be a helyi előírásokat. Fizetéshez amennyiben lehetséges, célszerű bankkártyát használni készpénz helyett.

Javasolt oldalak:

https://koronavirus.gov.hu/

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/768/SKMBT_C20320073015500.pdf

Konzuli védelem regisztráció:

https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/#!/login

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium-konzinfo-utazom-mobil-alkalmazasa2019

bezárás

 

 

 

 

  Hova utazhatunk karantén nélkül? 

 

Kedves Utasaink!

Amennyiben szeretne külföldön pihenni és hátrahagyni a szürke hétköznapokat, mi megmutatjuk hova utazhat korlátok nélkül. Összegyűjtöttük azokat az országokat, ahová teszt és karantén nélkül elutazhatnak, illetve a részletekre kattintva további információkat olvashatnak az egyes országokról.

RÉSZLETEK