Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Szudán

Az idelátogatók mindig meglepődnek az ország látnivalóinak változatosságán és a helyiek messze híres vendégszeretetén. Az ország fantasztikus világörökségi helyszínekkel rendelkezik: több piramis található itt, mint egész Egyiptomban.

Szudán, „feketék földje” 2011 előtt az afrikai kontinens legnagyobb országa volt, de Dél-Szudán leválásával jelentős területeket veszített. 1,8 millió négyzetkilométeres kiterjedésével Algéria és a Kongói Demokratikus Köztársaság után aktuálisan Afrika harmadik legnagyobb országa. Északon Egyiptommal és Líbiával, nyugaton Csáddal és a Közép-afrikai Köztársasággal, keleten a Vörös-tengerrel, délkeleten Eritreával és Etiópiával, délen Dél-Szudánnal határos. 43 milliós lakosságának nagy része az iszlám vallás híve, sokan a szúfizmus, az iszlám misztikus irányzatának a követői. Péntekenkénti lelkigyakorlatuk, a dhikr során Isten nevének, illetve a Korán egyes részleteinek a recitálásával látványosan táncolják transzba magukat. A Nílus mentén fekvő Szudán és Egyiptom népét már ősidők óta összekapcsolja az életet adó folyó. Meroé, egy évszázadra az uralkodók székhelye és temetkezési helye, a Kusita Királyság központja volt. Hatalmas élmény az egykori főváros romjainak meglátogatása. A temetkezésre használt piramisok, templomok, paloták, vízgyűjtők, kézműves negyedek, a birodalom gazdasága több mint ezer éven keresztül hatást gyakorolt a Nílus-völgy életére. Civilizációjuk egészen a 6. sz. közepéig, a kereszténység elterjedéséig fennmaradt. Az itt lévő piramisok a kusita sírépítészet legszebb példái. Dzsebel Barkar templomaiban főistenként Ámont tisztelték, a nagyobb templomokat a helyiek ma is szent helynek tekintik. Az iszlám hosszú időn keresztül, lassan terjedt, főként házasságkötések révén. Ennek köszönhetően a mai észak-szudáni kultúra núbiai és arab elemeken alapul.

A Kék-, és a Fehér Nílus találkozásánál megalapított főváros, Kartúm formája egy elefántormányhoz hasonlít, amely a Nílus folyóba ér. A Szudáni Nemzeti Múzeumban többek között Alsó-Núbia víz alól kimentett kőtemplomait, fekete fáraóinak monumentális szobrait ismerhetjük meg. Kerma királyai uralták a Földközi-tenger felé irányuló luxuscikkek kereskedelmét i.e. 2000 körül. A város hajdani központjában megnézhetjük az agyagtéglákból készült különleges, 19 méter magas defuttát, Kheopsz fáraó piramisa után a második legnagyobb építményt a kontinensen. Az egyik legszebb egyiptomi templom, a III. Amenhotep által épített temploma Soleb-ben található. Ne hagyjuk ki a karimai „kőerdőt” sem, ahol megkövesedett ősi fák maradványai találhatóak a sivatag homokjában.

Tartsanak velünk és fedezzük fel együtt ezt az ősi kultúrát!

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az utazáshoz vízum szükséges, melynek az eljárási ideje hosszadalmas is lehet és legalább két üres oldal kell hozzá az útlevélben. Ha valakinek van izraeli pecsét az útlevelében, akkor javasoljuk új útlevél igénylését a vízumfolyamatot megelőzően. A vízumügyintézéssel kapcsolatosan keressék Irodánkat bizalommal.

Népesség, nyelv 

Szudán népessége kb. 42 millió fő, területe kb. tizenkilencszer nagyobb, mint Magyarországé. Északon Egyiptommal és Líbiával, nyugaton Csáddal és a Közép-afrikai Köztársasággal, keleten a Vörös-tengerrel, délkeleten Eritreával és Etiópiával, délen Dél-Szudánnal határos. A hivatalos nyelv az arab, de emellett még az angol is elterjedt. Számos egyéb dialektust beszélnek a kisebb közösségek. 

Időzóna, nyitvatartás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámításkor +1 óra, nyári időszámításkor pedig +2 óra.

Muzulmán ország lévén, Szudánban a hétvége péntekre és szombatra esik. Napközben általában 13:00-16:00 között bezárnak az üzletek, majd késő estig kinyitnak újra.

Pénzváltás, árak 

A helyi fizetőeszköz: Szudáni Font (SDG), 1 SDG = kb. 6 Ft.
A bankautomaták és bankkártyák az amerikai szankciók miatt nem működnek az országban, így megfelelő mennyiségű amerikai dollárt hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani. 

Fontos: jó minőségű, lehetőleg nem gyűrött, 2006 utáni kiadású dollárt hozzanak, lehetőleg 50-es vagy 100-as bankjegyekben.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, de ne legyünk túl rámenősek, mert az visszatetszést kelthet. 

Az éttermekben a felszolgálási díj álatalában benne van a számlában, de a helyi szolgálatók, túravezetők, sofőrök számítanak borravalóra. 

Időjárás

Szudán klímája átmenet a párás trópusi és a száraz szubtrópusi között. A sivatagos területeken az évi csapadék 50-75 százaléka a nyári hónapokra esik. Télen csak a Vörös-tengernél esik eső. Az ország többi részén viszonylag száraz a klíma. Március és július között Szudánban a 45 fok körüli hőség egyáltalán nem ritka. 

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát beszerezni. WC papírt, kézfertőtlenítőt, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Ugyanolyan 2 ágú konnektorok vannak. mint Magyarországon. Átalakítóra nincs szükség. 

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó Szudánban. Még a kisebb városokban is vannak internet sarkok, ahol a sebesség és az ár is elfogadható. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. 

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A vízum részét képezi a fényképezési engedély, amivel csak a látványosságokat lehet fotózni. A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket. Nőket nem illik fényképezni, illetve a katonai objektumok, hivatali épületek fényképezése tilos. 

Viselkedési szabályok és öltözködés

Szudán hires a vendégszeretetéről és az emberek nagyra értékelik, ha arabul ‘salaam aleikum’-mal köszöntjük őket. 
A bal kézt tisztátalannak tartják, hiszen ezt használják a mosdószünetek alkalmával, így evéskor figyeljünk arra, hogy csak a jobb kezünkkel nyúljunk az ételhez, vagy kínáljunk meg másokat. Turista nőknek nem kell eltakarniuk a fejüket, de ha magunkkal hozunk egy vékony sálat, azzal megtiszteljük a helyieket. 

Közbiztonság

Bár vannak utazásra nem javasolt területek az országon belül, ha ezeket elkerüljük, akkor meglepően biztonságban érezhetjük magunkat. 

A közbiztonság alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és ne hagyjanak értéket a szobákban. 

A sivatagban előfordulnak skorpiók, ezek csípése fájdalmas ugyan, de nem halálos. 

Ruhaviselet

Muzulmán ország lévén, fontos, hogy konzervatívan öltözködjünk. Az országba alkoholtartalmú készítményeket nem szabad bevinni. Szudánban a hölgyeknek sem kell fejkendőt viselni, de a vállat, kart szabadon hagyó ruhadarabokat, boka fölött végződő nadrágot, szakadt fazonú farmert ne viseljenek. Férfiaknak nem javasoljuk a sortot, a meleg ellenére sem.
Kerüljenek bármilyen olyan mintát, képet, feliratot a ruhájukon, ami nem összeegyeztethető a konzervatív muszlim világnézettel (rockezenkarok emblémái, keresztény tartalmú feliratok, alulöltözött-akárcsak rajzolt-figurák, stb)

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Az erős napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.
Választható, esetleg javasolt oltások: sárgaláz, hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése hasznos lehet. 

Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus

Nincs magyar külképviselet Szudánban, felügyelő képviselet Kairóban van. Telefon: +249 90 09 40 004.

Van viszont Kartúmban egy tiszteletbeli főkonzul:

Telefon: 
+249 9 12202278;
+249 183 527007

E-mail:
yousif@exicogroup.com;
wadeljed@exicogroup.com;
wadeljed@gmail.com

Kiemelt Szudán ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

Kapcsolódó magazin

Vélemények útjainkról

Tisztelt Szervezők! Szeretnénk köszönetet mondani a 2019. 02. 14. – 26. között szervezett „Szudán, Nílus, piramisok és a fekete fáraók sivatagi birodalma” körutazás szervezőinek.

Az utazás programja rendkívül gazdag, a szervezés nagyon alapos, és körül tekintő, élményekkel telve, és maximálisan elégedetten tértünk haza.

Az utazás időpontja szerencsés volt, mert ezen az éghajlaton, és földrajzi fekvésen, bár nyári meleg volt, mely lehetővé tette a könnyű ruhaviseletet, de még nem volt extrém hőség, így korosabb emberek számára is jól élvezhető volt a program az utazás időtartama alatt. 

A csoport létszáma (12 fő) lehetővé tette, hogy megfelelő intimitással lehessen elmélyülni a látnivalókban, és a különleges úti és szállásfeltételek mellett is élvezhető legyen az utazás. Nagyon köszönjük az irodának, és minden munkatársának a profi szervezést, kivitelezést, és a gazdag élmény csomagot mellyel visszatérhettünk a közel két hetes programunkról. 

 

RE, 2019. február

Szudán

Elégedettek voltunk az úttal, azt kaptuk,amit vártunk, sőt megkockáztatom, hogy a program,élmény összességében több volt, mint ami az eredeti tervben le volt írva--nekem minden nap voltak "plusz" meglepetések. Ezek egy része tudatos volt, egy része pedig spontán adódott--élveztem. Kiemelendő: Péter profizmusa, higgadtsága és nagy tudása tapasztalata. Először utaztunk vele, szívesen mennénk máskor.

K.J. és H.ZS., 2019, február

Szudán,Nílus,piramisok és a fekete fáraók sivatagi birodalma

Kedves Krisztina!

A szudáni út minden tekintetben nagyon élménydús és különleges volt. Egyelőre még sok-sok kérdés merült fel bennem Afrikával   és Szudánnal kapcsolatban, feldolgozása azóta is folyamatban van. Azt hiszem nagyon szerencsés időben utaztunk, még békés időben járhattuk be az összes régészeti lelőhelyet. Hihetetlenül jól szervezett út volt, minden napra több élmény várt ránk, minden fantasztikusan előkészített, amiről nekünk csak halvány elképzelésünk lehetett. A helyi vezetőnk sokoldalúsága, segítőkészsége, képzettsége, összeköttetései szintén sokat számított az út magas színvonalú teljesítésén. A helyi szakácsaink mindent megtettek a friss és finom ételek elkészítésével, a palackos vízellátás biztosításával, hogy semmiféle fertőzésnek ne legyünk kitéve. A sofőrök ki tudja hogyan de az úttalan utakon, a sivatagban is mindig oda találtak, ahová indultunk. Péter minden napra különleges meglepetéseket is tartogatott, ami még szaporította az út élményeit. Helyi ismerete, tájékozottsága biztonságot jelentett számunkra. Almási Lászlóról és a magyarabokról mindent megtudtunk tőle, ami ma egyáltalán tudható. Isztambuli kényszerpihenőnkre pedig pillanatok alatt megszervezte a Haya Sofia és a fontos isztambuli látnivalókat helyi idegenvezetővel. Azt gondolom csak köszönet és elismerés az út minden szervezőjének. Ha valakinek valami kellemetlen élménye is volt ( esetleg a helyi ételekkel, szállás-komforttal) ezek eltörpülnek mindamellett amit az út felejthetetlen látványában, ismeretében nyújtott.

Dr.K.Ildikó, 2019.február