Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Szudán

Az idelátogatók mindig meglepődnek az ország látnivalóinak változatosságán és a helyiek messze híres vendégszeretetén. Egy kis szerencsével belefuthatunk egy akár 1 hétig tartó esküvői szertartásba is vagy éppen egy pénteki iszlám ceremóniába a Hamad-el-Nil mecsetnél.

Az ország fantasztikus világörökségi helyszínekkel is rendelkezik: északi területeinek egy kis részén például több piramis található, mint egész Egyiptomban. Az itteni piramisok, melyeket Kus királyai és gazdag emberei számára emeltek, jelentősen különböznek az egyiptomiaktól, mert nem elrejteni akarták az elhunytakat, hanem emléket állítani nekik. A piramisok elé egy-egy kisméretű templomot emeltek, ezekben gyűjtötték az adományokat.

Az ország fővárosa, Kartúm az Ugandából érkező Fehér Nílus és az Etiópiából érkező Kék-Nílus egyesülésénél épült. A folyó innen már Nílus néven kanyarog tovább északra, Egyiptom és a Földközi-tenger felé. Ez a vidék képezi a szavanna és a félsivatag határvonalát.

A Vörös-tenger partja ismét egy új arcát mutatja az országnak: finom fagyikat, hangulatos éttermeket és színes korallzátonyokat találhatunk itt.

Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az utazáshoz vízum szükséges, melynek az eljárási ideje hosszadalmas is lehet és legalább két üres oldal kell hozzá az útlevélben. Ha valakinek van izraeli pecsét az útlevelében, akkor javasoljuk új útlevél igénylését a vízumfolyamatot megelőzően. A vízumügyintézéssel kapcsolatosan keressék Irodánkat bizalommal.

Népesség, nyelv 

Szudán népessége kb. 42 millió fő, területe kb. tizenkilencszer nagyobb, mint Magyarországé. Északon Egyiptommal és Líbiával, nyugaton Csáddal és a Közép-afrikai Köztársasággal, keleten a Vörös-tengerrel, délkeleten Eritreával és Etiópiával, délen Dél-Szudánnal határos. A hivatalos nyelv az arab, de emellett még az angol is elterjedt. Számos egyéb dialektust beszélnek a kisebb közösségek. 

Időzóna, nyitvatartás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámításkor +1 óra, nyári időszámításkor pedig +2 óra.

Muzulmán ország lévén, Szudánban a hétvége péntekre és szombatra esik. Napközben általában 13:00-16:00 között bezárnak az üzletek, majd késő estig kinyitnak újra.

Pénzváltás, árak 

A helyi fizetőeszköz: Szudáni Font (SDG), 1 SDG = kb. 6 Ft.
A bankautomaták és bankkártyák az amerikai szankciók miatt nem működnek az országban, így megfelelő mennyiségű amerikai dollárt hozzanak, amit a helyszínen tudnak beváltani. 

Fontos: jó minőségű, lehetőleg nem gyűrött, 2006 utáni kiadású dollárt hozzanak, lehetőleg 50-es vagy 100-as bankjegyekben.

Vásárláskor az alkudozás elterjedt, de ne legyünk túl rámenősek, mert az visszatetszést kelthet. 

Az éttermekben a felszolgálási díj álatalában benne van a számlában, de a helyi szolgálatók, túravezetők, sofőrök számítanak borravalóra. 

Időjárás

Szudán klímája átmenet a párás trópusi és a száraz szubtrópusi között. A sivatagos területeken az évi csapadék 50-75 százaléka a nyári hónapokra esik. Télen csak a Vörös-tengernél esik eső. Az ország többi részén viszonylag száraz a klíma. Március és július között Szudánban a 45 fok körüli hőség egyáltalán nem ritka. 

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát beszerezni. WC papírt, kézfertőtlenítőt, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Ugyanolyan 2 ágú konnektorok vannak. mint Magyarországon. Átalakítóra nincs szükség. 

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó Szudánban. Még a kisebb városokban is vannak internet sarkok, ahol a sebesség és az ár is elfogadható. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. 

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A vízum részét képezi a fényképezési engedély, amivel csak a látványosságokat lehet fotózni. A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket. Nőket nem illik fényképezni, illetve a katonai objektumok, hivatali épületek fényképezése tilos. 

Viselkedési szabályok és öltözködés

Szudán hires a vendégszeretetéről és az emberek nagyra értékelik, ha arabul ‘salaam aleikum’-mal köszöntjük őket. 
A bal kézt tisztátalannak tartják, hiszen ezt használják a mosdószünetek alkalmával, így evéskor figyeljünk arra, hogy csak a jobb kezünkkel nyúljunk az ételhez, vagy kínáljunk meg másokat. Turista nőknek nem kell eltakarniuk a fejüket, de ha magunkkal hozunk egy vékony sálat, azzal megtiszteljük a helyieket. 

Közbiztonság

Bár vannak utazásra nem javasolt területek az országon belül, ha ezeket elkerüljük, akkor meglepően biztonságban érezhetjük magunkat. 

A közbiztonság alapvetően jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és ne hagyjanak értéket a szobákban. 

A sivatagban előfordulnak skorpiók, ezek csípése fájdalmas ugyan, de nem halálos. 

Ruhaviselet

Muzulmán ország lévén, fontos, hogy konzervatívan öltözködjünk. Az országba alkoholtartalmú készítményeket nem szabad bevinni. Szudánban a hölgyeknek sem kell fejkendőt viselni, de a vállat, kart szabadon hagyó ruhadarabokat, boka fölött végződő nadrágot, szakadt fazonú farmert ne viseljenek. Férfiaknak nem javasoljuk a sortot, a meleg ellenére sem.
Kerüljenek bármilyen olyan mintát, képet, feliratot a ruhájukon, ami nem összeegyeztethető a konzervatív muszlim világnézettel (rockezenkarok emblémái, keresztény tartalmú feliratok, alulöltözött-akárcsak rajzolt-figurák, stb)

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet. Az erős napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, könnyű hosszúujjú ruha, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.
Választható, esetleg javasolt oltások: sárgaláz, hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése hasznos lehet. 

Ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.

Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus

Nincs magyar külképviselet Szudánban, felügyelő képviselet Kairóban van. Telefon: +249 90 09 40 004.

Van viszont Kartúmban egy tiszteletbeli főkonzul:

Telefon: 
+249 9 12202278;
+249 183 527007

E-mail:
yousif@exicogroup.com;
wadeljed@exicogroup.com;
wadeljed@gmail.com

Kiemelt Szudán ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:

13 nap / 10 éj
2020.10.29. - 11.10.
Összesen 2 időpontban

770.000 Ft/főtől

Kapcsolódó magazin

bezárás

 

 

Kedves Utasaink!

Tájékoztatni szeretnénk Önöket arról, hogy megelőzés céljából irodánkban a személyes ügyfélfogadás jelenleg szünetel. Kollégáink továbbra is elérhetők e-mailben és telefonon hétfőtől péntekig 9-18 óra között. 

Kollégáink elérhetőségeit ITT láthatják.

A tájékoztató teljes tartalma ITT olvasható.

 

Megértésüket köszönjük!