Telefon: +36 1 354 3990

Iroda: 1054 Budapest, Kálmán Imre u. 14.

Szlovénia
Indulhatunk!
 

Szlovéniában minden van: akár egy nap leforgása alatt járhatunk az Alpok csúcsai között, Postojna- és Škocjan földalatti világában vagy élvezhetjük a homokos tengerpartot. Az ország keleti részében számos gyógyfürdőben kúrálhatjuk magunkat. Szlovénia teljes területének több mint felét erdő borítja, így a föld egyik legzöldebb országa.

Szlovénia változatos természeti látnivalót kínál, így az aktív kikapcsolódást kedvelőknek tökéletes célpont. Városaiban megelevenedik a múlt: Ptuj és Skofja Loka igazi középkori hangulatot áraszt, Ljubljanában keveredik a római kori építészet a szecesszióval, míg Piran Olaszországra hajaz.

A szlovén konyhában megjelennek a szomszédos országok - Olaszország, Ausztria, Magyarország és a Balkán – ízei, melyeket újragondolva remekül párosítanak a friss, helyi alapanyagokkal. A szlovén borok és mézből készült finomságok jól párosulnak a helyi specialitásokkal.

Frissítve: 2021. 05. 17. 

2021. 05. 01-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. 

Beutazás:

1. Ha már átesett a betegségen: Teszt nélkül léphet be Szlovéniába, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja: rendelkezik pozitív PCR-teszteredménnyel, amennyiben az régebbi 21 napnál és frissebb 6 hónapnál.

2. Ha már megkapta az oltást: A második oltás után az immunitási idő figyelembe vételével (oltástól függően általában 7-14 nap) mentesül a tesztelési- és karanténkötelezettség alól, tehát szabadon utazhatunk.

3. Ha még nem volt beteg és nem kapott oltást: Érkezés előtt legfeljebb 48 órás negatív PCR tesztet kell bemutatni. 

Népesség, nyelv

Szlovénia Magyarország dél-nyugati szomszédja, népessége kb. 2 millió fő, területe kb. negyede hazánknak. Ausztria, Olaszország, Horvátország és Magyarország határolja. A hivatalos nyelv a szlovén, de emellett még az angol is elterjedt.

Időzóna, nyitvatartás

Magyarországhoz képest nincs időeltolódás.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: Euró (EUR)

Számos bankautomata található az országban és a bankkártyákat is a legtöbb helyen elfogadják.

Időjárás

Szlovénia időjárása az ország legnagyobb területén hasonló Magyarországéhoz, azonban a hegyekben olyan szélsőséges viszonyok is tapasztalhatók, amelyekre a közlekedőknek, túrázóknak fel kell készülniük. Szlovénia, mint alapvetően hegyvidéki ország kiváló lehetőségeket nyújt szabadidő sportokhoz (hegymászás, hegyi túrák, túra-kerékpározás, vadvízi túrák).

A főszezon június és augusztus között van, ilyenkor az előzetes szállásfoglalás elengedhetetlen. Nyáron számos gasztro- és művészeti fesztivált rendeznek szerte az országban. A tavasz és az ősz alkalmas a túrázásra, raftingolásra, míg a november és március közötti időszak a téli sportok kedvelői körében népszerű.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz mindenhol iható, az egészségügyi ellátás kiváló. Túrázás közben ne feledkezzünk meg a kullancs elleni védekezésről.

Ennek ellenére javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Az elektromos feszültség és a dugalj megegyezik az itthonival, nincs szükség átalakítóra.

Telefonálás, internet

Az internet lefedettség elég jó, olyan mint az itthon megszokott. A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. A nemzeti parkokban általában nincs internet lefedettség.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70.


Fényképezés

A helyi emberek barátságosak, kedvesek, együttműködőek, de fényképezés előtt egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

Az emberek nagyon közvetlenek, nem követelnek meg komolyabb öltözködési szabályokat. Nyugodtan hordhatunk kényelmes, terepre is alkalmas öltözéket. Javasoljuk a zárt, kényelmes túracipő használatát, illetve, hogy hozzanak magukkal naptejet, fejfedőt, ajakírt, egy kis, a napi kiránduláshoz alkalmas hátizsákot. Az esti órákban lehűlhet a levegő, így pulcsit, hosszúnadrágot, kabátot is érdemes bepakolni.

Közbiztonság

A közbiztonság jó, de az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsák maguknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát, a szállásokon a bőröndöket tartsák zárva és használják a széfet a szobákban.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Konzulátus:

Ulica Konrada Babnika 5, 1210 Ljubljana-Šentvid
00 386 1 583 04 00

Kiemelt Szlovénia ajánlataink

Utazás szűrő: Rendezés:
GARANTÁLT

5 nap / 4 éj
2021.07.13. - 07.17.

117.900 Ft/főtől

4 nap / 3 éj
2021.09.16. - 09.19.

139.500 Ft/főtől